İzmir - Kemalpaşa Nif Çayı Kirliliği...

Bu fotoğrafın kopyalanması ve başka bir yerde yayınlanması © "copyright" ile izine tabidir.
Bunun için lütfen aşağıdakileri uygulayınız...

Önemli uyarı : 1999 © Toprak Home Page...

Bu fotoğrafı kendi "web" sayfanızda kullanabilirsiniz. Ancak, çekmeden önce, aşağıdaki E - mail "icon" larından
birisini tıklayarak bana ulaşmanız ve izin almanız gerekmektedir. İzin sonrası, aşağıdaki
"TOPRAK HOME PAGE"
logosunu "web" sayfanızda yerleştirmeniz ve bu logonun üzerine tıklanması ile
"TOPRAK HOME PAGE"
e "link" oluşturmanız gerekmektedir...



Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ve Nif Çayı Kirliliği...

Kemalpaşa İlçesi, İzmir İlinde yer alan 56,000 nüfuslu 6 belediyesi (Merkez, Ulucak, Armutlu, Bağyurdu, Yukarıkızılca, Ören) ve 31 köyü bulunan; sanayi, tarım ve hayvancılık bakımından büyük bir potansiyele sahip ilçemizdir. İlçe sınırları içinde Türkiye ekonomisi ve ihracatına büyük katkıları olan çeşitli kapasitelerde halen faal 140 adet sanayi kuruluşu yer almaktadır. Bunun yanında 230 adet büyükbaş besi çiftliği ve yumurta - et tavukçuluğunda faaliyet gösteren tavuk çiftlikleri ile hayvancılık yönünden de belli bir potansiyele sahiptir. Ayrıca, İlçe tarım ürünleri üretiminde ve ihracatında önemli bir konumdadır. İlçenin yüzölçümünün yarısına yakını da ormanlık alandır.

İlçemizin bu yapısı birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Sanayi kuruluşları ve hayvancılıkla uğraşan işletmeler yoğun bir şekilde çevre kirliliğine neden olabilmesi ve buna ek olarak İlçenin gelecekte tarım alanlarının giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olacağı düşüncesiyle gerek sanayi gerekse tarım ve hayvancılık üretimi yapan birimlerin çevre konusunda duyarlı hale getirilmeleri yönünde çalışmalar yapma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.

Bu maksatla İlçede Müdürlüğümüz ve Kemalpaşa Kaymakamlığı Çevre Denetim Ünitesi ile birlikte yapılan koordineli çalışmalarda şu tespitler yapılmıştır :

İlçede yaklaşık 140 adet sanayi tesisinden 72 adedinde endüstriyel + evsel atıksuyun bulunduğu, bunlardan 21 işletmede (100 kişinin üzeri) evsel nitelikli ,50 işletmede endüstriyel nitelikli atıksuyun oluştuğu, endüstriyel nitelikli atıksuların önemli bölümünü kağıt, metal, kimya, inşaat, maya, tekstil ve gıda sektörlerinin oluşturduğu, arıtma tesislerinin inşaat (mermer - karo vb.) ile gıda (üzüm işletmeleri) sektörlerinde çok gözlü çökeltim havuzları şeklinde olduğu, diğer önemli sektörlerde kimyasal, biyolojik ve kimyasal + biyolojik tesisler niteliğindedir.

Arıtma tesisi olan işletmelerden 9 adet işletmenin deşarj izni, 13 işletmenin deşarj izni için müracaatının olduğu, 25 adet işletmede arıtma tesisi bulunmakta, 6 işletmenin arıtma tesisi kurulması veya revizyonu ile ilgili iş termin planı bulunmaktadır.

Kemalpaşa Bölgesi ve özellikle Nif Çayı'nın içinde olduğu Gediz Havzasının yoğun kirlilik tehlikesi altında bulunması nedeniyle bölgede bulunan işletmelerin atıksu debilerine bakılmaksızın atıksuları ile ilgili analiz sonuçları Müdürlüğümüzün isteği olarak ayda bir denetlenmektedir.

İlçe merkezi ve belde belediyelerinde bulunan belediye mezbahalarında arıtma tesisi bulunmamakta, bu işletmelere ait atıkların merkez ve beldelerde kısmen yapılması planlanan kanalizasyon sistemleri ile bertaraf edilmesi düşünülmektedir. Kemalpaşa Kaymakamlığı'nın Kemalpaşa belediye mezbahası ile ilgili olarak çevre ve halk sağlığı yönünden tehlike arz etmesi dolayısıyla İzmir Valiliği'ne kapatma talebi vardır.

İlçe ve belde belediyelerinde kanalizasyon bulunmadığı, Merkez, Ulucak, Ören, Bağyurdu, Armutlu beldelerinde kanalizasyon projesinin olduğu, Yukarıkızılca Beldesi'nde herhangi bir çalışmanın olmadığı çalışmaların finansman sıkıntısı nedeniyle sağlıklı yürümediği, inşaatların tamamlanmasıyla atıksuların doğrudan Nif Çayı'na akıtılmayacağı, bu projelerin sonunda arıtma tesisleri olacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği hem Bakanlığımıza hem de İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü'ne yazı ile iletilmiştir. Bölgede evsel atıksular fosseptiklerde biriktirilerek vidanjörler ile Nif Çayı'na ve değişik yerlere boşaltılmaktadır. Özellikle yoğun işçi çalıştıran sanayi tesislerine arıtma tesisi yaptırılmasının sağlanması sonucunda kirlilik yükü kısmen azalacaktır.

Tek tek her fabrikayı denetleyerek kirliliğin önlenmesi oldukça güç olduğundan bu bölgede bulunan sanayi kuruluşlarının tek bir tüzel kişiliğe kavuşturularak "Organize Sanayi Bölgesi" haline dönüştürülmesi, bu sayede ortak altyapı ve arıtma tesislerinin yapılması Valiliğimizce olumlu görülmüştür. DPT nezdinde girişimlerde bulunularak 1991 yılı programına alınması sağlanmıştır. Bölgenin kesin yer seçimi yapılmış, proje çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca Kemalpaşa ve Ulucak Belediyeleri'nde Organize Sanayi Bölgesi ilan edilen bu alana bitişik olan alanların da imar planı çalışmaları yaparak sanayi bölgesi ilan etmişlerdir. Diğer belde ve belediyeler de kendi sınırları içinde sanayi alanları ilan ederek Organize Sanayi Bölgesi sınırları dışında alt yapısı çözümlenmemiş potansiyel sanayi alanları yaratmaktadır.

Yöredeki tesislerin ortak arıtma tesisine bağlanmasıyla denetimleri daha kolay olacak ve Nif Çayı'na gelen endüstriyel atıksu kirliliği önemli ölçüde önlenecektir.

Kemalpaşa İlçesi'nde sanayi tesisleri ve evsel nitelikli katı atıklar ile ilgili sorunlar mevcut olup sanayi atıklarının bir kısmı İzmir Büyükşehir Belediyesi Harmandalı Çöp Deponi alanına gönderilerek bertaraf edilmekte bir kısım sanayi atıkları ile evsel ketı atıklar özellikle Nif Çayı ve Beldelerde bulunan dere yataklarına düzensiz atılarak bölgede ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

Bölgede düzenli çöp deponi alanı belirlenebilmesi maksadıyla Müdürlüğümüz koordinasyonu ile ilgili kurumlar ile çalışmalar yapılmış, alternatif çöp deponi alanları tespit edilmiş fakat ilgili kuruluş görüşlerinin olumsuz olması nedeniyle yeni çöp deponi alanlarının bulunması çalışmaları sürdürülmektedir.

Kaynak metin : İzmir İl Çevre Müdürlüğü