Belek...

Konumu...

Antalya ili sınırları içinde toplam 135 km2'lik alana sahip olan Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin bir bölümü Serik, bir bölümü de Manavgat ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Serik bölümü, Serik'in güneyinde yer alan Karadayı Köyü'nün kuzeybatısında bulunan Yassıyusuflar tepesinden başlayarak sahile paralel bir şekilde Köprüçayı'nda son bulur. Manavgat bölümü de Köprüçayı'ndan başlayarak Evrenköy'de biter. Sahil sınırları ise Acısu deresinin denize ulaştığı yer ile Kumköy arasındadır.

Genel Jeoloji, Tektonizma ve Hidrojeoloji...

Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi Antalya ilinin doğusunda yer almakta olup, bölgede gözlenen en yaşlı jeolojik birim, bölgenin kuzeyinde yer alan Ofiyolitik seriler ve bu seriler içinde yer alan büyük kireç taşı bloklarıdır. Bu seriler üzerine miyosen yaşlı denizel fasiyeste gelişmiş, alttaki ofiyolitlerle diskordan olan seriler gelir. Bu seriler kumtaşı, kiltaşı ve silttaşı ardalanması şeklindedir. En genç birim olarak da kuvaterner yaşlı alüvyal çökeller izlenmektedir. Genelde kum, kil ve çakıldan ibaret alüvyonlar Köprüçayı tarafından taşınarak çökelmiş ve günümüzdeki sahili oluşturmuştur. Bu kesimde lagün gölleri de mevcuttur. Miyosende fazla bir tektonik faaliyet izlenmemekle birlikte ofiyolitle olan kontaklarında faylıdır. Türkiye deprem haritasına göre de Antalya Bölgesi 4. derece deprem bölgesi içindedir. Bölgenin, Köprüçayı'nın denize döküldüğü yerde olmasından dolayı oldukça büyük yağış toplama havzasına sahip olduğu görülmektedir. Alüvyonlarında oldukça yüksek oranda su depolama potansiyeline sahip olmaları, bölgenin yeraltı su potansiyeli yönünden oldukça zengin olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Toprak...

Bölgede genelde azonal topraklar ve alüvyonlar bulunmaktadır. Bunların derinliği oldukça fazladır. Eğimleri % 1 dolayındadır. Genellikle kumlu, killi, tınlı olan bu topraklar tarıma uygundur. Bölgede I. ve II. sınıf tarım arazilerinin çokluğu ve mevcut sulama kanallarının yeterli olmasından tarımsal faaliyetler ön plandadır.

İklim...

Tipik Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Bölgede yıllık ortalama sıcaklık 18.2 oC'dir. Sıcaklığın en yüksek olduğu aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. En soğuk ay ise ocak ayıdır. Yağış durumu, diğer Akdeniz kıyılarımızda olduğu gibi batıdan gelen meteorolojik etkilere bağlıdır. Bölgenin iklimi yağış açısından mevsimlere göre büyük ayrılıklar gösterir. Akdeniz iklimi yağış rejiminin bir özelliği olan bu durumda en çok yağış kış ve ilkbahar aylarında, en az yağış ise yaz aylarında düşmektedir.

Ortalama sıcaklık (oC) 18.2
En yüksek sıcaklık (oC) 42.8
Tropik günler ortalama sayısı 101
En düşük sıcaklık (oC) -2.1
Donlu günler sayısı 1.6
Topraküstü en düşük sıcaklık (oC) -2.5
Ortalama bulutluluk 3.5
Ortalama açık günler sayısı 147
Ortalama bulutlu günler sayısı 175
Ortalama kapalı günler sayısı 43
Ortalama yağış miktarı (mm) 1,288.1
Ortalama sisli günler sayısı 1
Ortalama dolulu günler sayısı 1
Ortalama kırağılı günler sayısı 1
Ortalama rüzgar yönü SW

Flora ve Fauna...

Özellikle Kızılçam (pinus brutia) ormanları eskiden bu bölgede geniş yer tutarken, maki varlığı gibi bugün azalmıştır. Manavgat'ın doğusu ve Acısu'nun batısında ise fıstık çamı (pinus pinea) ormanları dikkat çekmektedir. Zengin bir flora ve faunaya sahip bölgede endemik bitki ve hayvan türlerinin ortaya çıkarılması ve dünyada nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) üreme alanlarının korunması için yörede planlı ve düzenli gelişmeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Taşağıl Belediyesi, sınırları içinde bulunan Perakende Köyü sahili ile Kısalar Köyü sahili arasındaki bölüm Kızılçam ve Fıstıkçamı ormanları açısından önem arzettiği için kurumumuz tarafından yapılan Belek 1/25,000 ölçekli çevre düzeni planında, bu bölge hassas zon olarak planlanmıştır.

Dünyada 7 türü bulunan deniz kaplumbağalarının 5 türü Akdeniz'de yaşamaktadır. 2 tür ise caretta caretta ve chelonia mydas sahillerimizin 17 bölgesini yumurtlama ve üreme kumalı olarak kullanmaktadır. Belek Özel Çevre Koruma Bölgesindeki kumsallar da, 1.derece (caretta caretta) deniz kaplumbağası yumurtlama ve üreme alanıdır. Köprüçayı'nın denize döküldüğü yerde oluşan Kocagöl civarı da 1/1,000 ölçekli uygulama imar planında deniz kaplumbağları koruma alanı olarak planlanmıştır. Ayrıca, bu planlarda, bu bölgede yapılacak inşaatlardaki ışıklandırma sistemi deniz kaplumbağalarının üreme ve yumurtlama döneminde ışıktan etkilenmemelerini sağlayacak biçimde planlanmıştır.


Ormancılık...

Önceleri Çolaklı'nın batısında ve Kısalar Köyünün bulunduğu bölümde orman alanları yoğun iken, gerektiği gibi korunmadığından şimdi fazla bir orman varlığı yoktur. Çolaklı 1/5,000 nazım imar planındaki plan kararları doğrultusunda mevcut ormanlar ve ağaçlık alanlar korunmuş, ayrıca potansiyel alanlarda ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmiştir. Özellikle Kısalar Köyü önemli bir orman alanı ve ağaçlandırma yapılacak potansiyele sahiptir. Perakende Köyü civarı Kızılçam ve Fıstıkçamı açısından önemlidir. Bu alan hassas zon ilan edilerek korumaya alınmıştır.

Tarım...

Bölgede tarım alanları geniş yer kaplamaktadır. I. ve II. sınıf araziler oldukça fazladır ve sulama da yeterlidir. Sulama kanallarının ve kaliteli tarım toprağının bulunması tarımsal faaliyetleri ön plana çıkarmaktadır. Pamuk, yulaf ve narenciye üretiminin yanı sıra, son yıllarda seracılık yaygınlık kazanmıştır. Özellikle Ahmediye, Boğazak ve Karadayı Köyleri civarında büyük ölçüde sebze olmak üzere seracılık çok yaygındır. Sebze üretiminin yanı sıra son yıllarda süs bitkilerine yöneliş başlamış durumdadır.


Sosyo - Kültürel Yapı...

Bölge içerisindeki yerleşmeler tipik Akdeniz yerleşmeleridir. Tarıma dayalı ekonomileri, son yıllarda turizme kaymıştır. Özellikle Belek yöresi Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi ilan edildikten sonra aşırı hareketlenme olmuş ve birincil sektör olan tarım ve seracılıktan turizme aşırı kaymalar olmuştur. Boğazak civarında ikinci konut yapımı hızlanmış, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanı ile kontrol altına alınmıştır. Çolaklı, sahili 5 yıldızlı oteller ve pansiyonculukla, yine Evrenköy, pansiyonculukla turizm faaliyetlerinde yerlerini almışlardır. Bölgedeki halk da tarım ve turizmi iç içe yaşayarak gelir seviyelerini yükseltmişlerdir.

Tarih...

Pamfilya Bölgesi içinde yer alan Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde herhangi bir yüzey araştırması ve kazı çalışması yapılmadığından bölgeyle ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Manavgat, Düzpüren mevkiinde, Antalya Koruma Kurulu'nca yerinde yapılan incelemeler sonucunda, alanda yoğun yapı kalıntılarına ve belirlenebilen bir hamam yapı kalıntısına rastlanmıştır. Ve burası arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bu kalıntıların ve hamamın tarihçe olarak Aspendos'un tarihçesiyle dönem olarak çakıştığı düşünülmektedir. Aspendos ise daha çok Roma dönemine ait kalıntıları, barındıran bir kenttir. Ayrıca MÖ 469 yılında Aspendos'a Köprüsuyu (Köprüçayı) ırmağı ile ulaşılabildiğinden, bu ırmak kanalıyla Pers Donanmasının bu kente kadar ulaştığı bilinmektedir. Düzpüren mevkii de Köprüçayı ağzında bulunmaktadır.