Sempozyum Arşivi için Tıklayınız
2008
Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu'08
DEÜ CBS Sempozyumu, İzmir’de Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları yapan kurumları ve bu konuda çalışan uzman ve diğer ilgilileri biraraya getirerek bilgilendirme sağlamak ve fikir alış-verişinde bulunarak Türkiye ve dünya çapındaki CBS yazılım kuruluşları ile diyalog sağlayacak ortamın yaratılmasını amaçlamaktadır.
Eğitim Semineri
Sempozyumda yazılımcı bir firma tarafından Türkiye Kadastro Yenileme Çalışmalarıyla CBS altyapısına kavuşuyor başlığı altında kadastro yenileme çalışmaları hakkında 2 günlük GeoLikas Kadastro Yenileme yazılımı eğitimi verilecektir. Bu eğitimde özellikle Ege bölgesi Kadastro Bölge Müdürlüğü personeli başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların personeline eğitim verilecektir.
SUNUM İÇERİKLERİ
İzmir BüyükŞehir Belediyesi'nde CBS Çalışmaları
Gerçekleştirilen
· Ortogörüntü alımı
· Coğrafi Adres Bilgi Sistemi
Gerçekleştirilmekte olan
· İmar Bilgi Sistemi
· Ulaşım Bilgi Sistemi
· Araç Takip Sistemi
Gerçekleştirilecek olan
· Altyapı Bilgi Sistemi
· Coğrafi Mezarlık Bilgi Sistemi
· Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi İle Bütünleşme
· Valilik Kriz Yönetimi İle Bütünleşme
Acil Sağlik Hizmetleri İçin Coğrafi Bilgi Sistemleri
Tabanli Karar Destek Sistemleri: İzmir Metropoliten
Alan Örneği
Önemi hiçbir zaman azalmayacak olan insan sağlığı ile ilgili bugüne kadar yurtdışı ve yurtiçinde birçok makale yayımlanmış ve çalışmalar yapılmıştır. Yapılan bazı çalışmalarda sağlığı tehdit eden fonksiyonlar belirlenmiş, bazılarında da bu fonksiyonların önüne geçilmesine ilişkin öneriler getirilmiştir. Anlatılacak çalışma da ise acil durumlardaki insan sağlığının önemi ele alınarak; acil sağlık hizmetlerinin riski azaltmak için hızlı ve doğru karar vermeleri gerekliliğinden yola çıkılarak tasarlanmıştır. Çalışma, 112 Acil Sağlık Hizmet Birimleri’ne trafik kazalarına ilişkin gelen çağrı ile başlayan ve ambulansların olay yerine varıp gerekli müdahaleleri yaptıktan sonra tekrar servis istasyonuna dönene kadar olan sürecin kontrol ve takibine yönelik bir Karar Destek Sistemi oluşturulmasıdır. Bu sistem MapInfo Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımı ve MapBasic programlama dili kullanılarak İzmir 112 Acil Sağlık Birimi’nin işbirliği ile İzmir metropoliten alan sınırı için uygulanmıştır. Sempozyum kapsamında; Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin Karar Destek Sistemleri ile birlikte kullanımı, çalışmada kullanılan veri özellikleri, İzmir 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin işleyişi ve son olarak karar vericilere kolay kullanım sağlayacak şekilde mekansal verileri sözel verileriyle birlikte sunmaya ve analiz etmeye olanak sağlayacak şekilde geliştirilen sistem hakkında bilgiler verilecektir.
Milli Emlak Otomasyon Projesi ve CBS
Türkiye’de hazine taşınmazlarının yönetimine ilişkin oluşturulan Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP) 81 il ve tüm ilçelerde sözel verilere dayalı olarak kullanılmaktadır. Bu projeyi bir CBS uygulamasına dönüştürmeye yönelik çalışmalar ise devam etmektedir. Bu bildiride konuyla ilgili İzmir’de yapılan çalışmalar üzerinde durulacaktır.
Türkiye E-Dönüşüm Süreci & NetGIS Server  3D
Türkiye olarak, içinde bulunduğumuz Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde ülke ölçeğinde oluşturulan eylem planları ile, kamu hizmetlerinin işleyişi, yerel yönetim birimlerinin çalışmaları, özel sektörün yapılanması, üniversite çalışmaları, yani tüm sektörlerde kabuk değiştirme, radikal bir devinim, ülke ölçeğinde e-dönüşüm’ün realize olma süreci içerisindeyiz.Eylem-75 ile e-dönüşüm startını veren ülkemizde, önümüzdeki 15-20 yıl büyük önem arz etmektedir.Çünkü bu süreç Türkiye ölçeğinde mekansal ve mekansal olmayan verilerin GIS standartlarında üretileceği, depolanacağı ve yönetileceği en yoğun dönem olacaktır.Ülke ölçeğinde kurulacak, tamamen bütünleşik yapıda konumsal ve sözel veritabanı desteği, harita sunumu, vektör, raster veri sunumu, konumsal analiz, eş zamanlı veri düzenleme ve coğrafi uygulama geliştirmek üzere tasarlanmış olan  kurumsal GIS çözümü NETGIS|Server’lar ile merkezi kontrol sağlanacak, mükerrer veri üretiminin önüne geçilecek, üretilen projeler web üzerinden yayımlanabilecek, edit edilebilecek ve paylaşılabilecektir.Bu sayede tüm Türkiye ortak veri havuzunda çalışabilecek, yapılan en ufak güncelleme save edildiği andan itibaren Türkiye’nn her noktasından güncel veriye ulaşılabilinecektir.Ülkemizin uluslararası standartlardaki ulusal teknolojisi Netcad 5.0 GIS, Türkiye’nin e-dönüşümü için gerekli bireysel ve kurumsal çözümleri üretmiş, ve sürekli olarak geliştirerek de uluslararası  GIS standartlarında belirleyici rol alır çözüm gücüne ve kaliteye ulaşmıştır.
GEDİZ E.D.A.Ş. İzmir İl Müdürlüğü CBS Çalışmaları
İzmir İli'nin Elektrik Dağıtım Şebekesi Yapısı
- CBS Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Amaçları
- Örnek Uygulamalar
- Diğer alt yapı kuruluşları ile veri paylaşımı ve öneriler
Kıyı Alanı Yönetiminde Cbs Uygulamaları: Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi Ve Göcek Körfezi Çalışmaları
2005-2006 yıllarında Foça Belediyesi liderliğinde Sualtı Araştırmaları Derneği ve DEÜ-DBTE işbirliğiyle yürütülen ve Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Ofisi (REC-Türkiye) tarafından desteklenen “Foça Deniz Koruma Alanı Yönetim Planının Geliştirilmesi ve Yerel Duyarlılığın Artırılması Projesi” ile 2007 yılında Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı (ÖÇKKB) adına gerçekleştirilen “Göcek Körfezi ve Civarı Kıyı ve Deniz Alanları Tür ve Habitatlarının Tespiti Projesi” nde gerçekleştirilen CBS çalışmaları anlatılacaktır.
İzmirgaz’da CBS Tabanlı Internet Ve Masaüstü Uygulamaları
Verinin tek bir yerde toplanması ve toplanan veriye kolay ulaşılması ve bu verinin sorgulanıp analiz edilebilmesi yönünden bir karar destek sistemi olarak değerlendirilebilecek olan CBS Teknolojisi altyapı hizmetleri ile ilgili çalışmalarda etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Çeşitli mekânsal analiz yöntemlerini içeren modern CBS teknolojisi kullanılarak elde edilen sonuçlar mekansal bilgiye dayalı çalışmalarda karar üretmeyi kolaylaştırıcı araçlardır. Bu araçlar masaüstü ve web tabanlı uygulamalar hazırlanarak desteklenmektedir.  Bu çalışmada, İzmirgaz’da İzmir ili kapsamında oluşturulan Doğalgaz Altyapı Bilgi Sistemi uygulamalarının proje hazırlama, yatırım planlarını oluşturma, abone alma gibi süreçlerde hızlı, sağlıklı gerekçeli kararlar alma aracı olarak nasıl kullanılabileceğinin gösterilmektedir.
Web Tabanlı Kampüs Bilgi Sistemi
Günümüzde, Bilgisayar teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesi, insanlar tarafından internet üzerinden büyük miktardaki bilgiyi hızlı ve kolay bir şekilde yönetme ve yayma imkanı sunmaktadır. Donanım, Gis yazılımları ve veritabanlarının gelişmesi sayesinde de Coğrafi Bilgi Sistemleri alanında büyük değişimler sağlamıştır.Internet’in büyüyen popülaritesi onu toplumun vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. İnternette verilerin hızlı bir şekilde dağılması ve interaktif haberleşme özellikleri internet yoluyla mekansal bilgi servislerinin kullanılması “geospatial network mimarisi” adı verilen gis mimarisinin gerçek değerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.Mekansal bilginin internet üzerinden kullanılması (Geospatial information) Gis’in daha fazla insan tarafından kullanılabilirliğini hızlı bir şekilde artırmıştır. Şimdilerde web gis adını verdikleri herkes tarafından kullanılan web tabanlı mekansal bilgi sistemi; Gis ve web teknolojileri’ninin dikkate değer bir şekilde yükselişi ile geleneksel haritalama endüstrisini etkileyerek geleneksel yollardan harita üretimi ve kullanımını değiştirerek harita endüstrisine değerli anlamlar ve yeni perspektifler katmıştır.Web tabanlı coğrafi bilgi sistemleri sayesinde dağıtık (distributed) mekansal bilgilerin (geospatial information’ları) herkesin ulaşabileceği şekilde sunma fırsatı doğmuştur. GoogleEarth ve MapQuest gibi son yıllarda kullanılan harita uygulamaları ve günümüz teknolojisinin sunduğu imkanlar sayesinde dağıtık mekansal bilgileri (geospatial information) herkes tarafından erişilebilir hale gelmiştir.Kullanıcılar kendi istekleri doğrultusunda web üzerinden harita üretmek için interaktif olarak coğrafi verileri kullanabiliyorlar ve dinamik mekansal analizler yapabiliyorlar. Web in bu güçlü veriyi yayma ve interaktif haberleşme özellikleri geospatial (mekansal) datanın kolay ve hızlı bir şekilde birçok kullanıcının paylaşmasını sağlamaktadır.Bilgi çağının getirdiği bazı gereksinimler sonucunda ve toplumun isteklerini tatmin etmek için haritaları online sunmak ve kullanmak bir gereklilik haline gelmiştir. Web tabanlı mekansal analiz bazı mekansal (geospatial) araçlar ile internet üzerinden yapılandırılmaktadır.Bu gözle görülen değişim ve son keşfedilen web haritacılığına imkan sunan bu teknoloji harita endüstrisinde yeni meydan okumalar ve fırsatlar yaratmıştır.Tezin amacı mekansal bilgilerin online olarak sunulmasına farklı yaklaşımları incelemek ve web üzerinden harita sunmak için hızla gelişen internet teknolojileri’ninin mimarisini derinlemesine inceleyerek örnek bir uygulama yapmaktır. Ayrıca gis fonksiyonları ile web teknolojilerinin entegre etmenin sınırları ve avantajlarını anlamak ve gelecek trendleri incelemektir.Bu araştırma’da DEÜ Dokuz Çeşmeler kampüsü örnek çalışma alanı (case study) olarak belirlenmiş olup. Web tabanlı kampus bilgi sistemi üniversite üzerindeki Server’da geliştirilmiş olup üniversitenin kendi web sayfasında online olarak görüntülenecektir.
Coğrafi Bilgi Sisteminde Üretilen Verilerin Google Earth Platformuna Aktarılmasına Yönelik Yaklaşımlar: İYTE Kampüsü Modellemesi Örneği
Sanal Küre olarak dilimize çevirebileceğimiz Google tarafından geliştirilen ve kullanımı hızla yaygınlaşan Google Earth ve NASA tarafından kullanıma sunulan World-Wind gibi yazılım sistemleri çevresel bilgilerin 3 boyutlu ortamda paylaşılması ve görselleştirilmesi doğrultusunda giderek popülerlik kazanmaktadır. Genel olarak Geobrowser adı altında toplayabileceğimiz bu yazılımların kullanıma sunulması oldukça yakın bir geçmişe dayanmasına karşın bilim adamları tarafından 3 boyutlu modelleme ve görsel iletişim aracı olarak neredeyse rutin olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bugün geldiği noktada CBS (Coğrafi Bilgi Sistemlerinin) pek çok disiplinin çalışma alanına giren çevresel olguları anlamada, değerlendirmede hiç kuşkusuz son derece gelişmiş analitilik çözümleme araçlarına sahiptir ancak bu özellikleri kullanabilmenin getirdği maliyeti karşılamak koşulu ile. Diğer yandan Google Earth gibi Sanal Küre yazılımları çevresel bilgileri güncelleme sıklığı ve çözünürlüğü giderek artan bir oranda internet erişimi olan herkes tarafından ücretsiz olarak kullanıma sunmaktadır. Özellikle Google Earth Community servisi bireylerin potansiyel olarak yararlı bilgileri ortak veri tabanına eklemesine ve tüm kullanıcılar tarafından paylaşılmasına olanak tanımaktadır. Google Earth’ün bu yaygın kullanım eğilimi CBS yazılımları ile Google Earth yazılımı arasında bağlantı kurma ve bu iki platformu bütünleştirme yönündeki araştırma geliştirme çalışmalarını giderek hızlandırmaktadır. Bugün CBS ortamında üretilen bilgilerin Google Earth’e aktarılması için gerek CBS yazılımı üreten firmalar tarafından gerek üçüncü parti yazılım firmaları tarafından geliştirilmiş çok sayıda açık kaynak veya ticari yazılımı kullanmak mümkündür.
Bu sunuş İYTE (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü), Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Lisans programında verilen ileri düzey CBS dersi kapsamında yapılan projelerde ArcGIS 9.2 yazılımı kullanılarak modellenen İYTE kampüs alanının Google Earth platformuna aktarılmasına ilişkin izlenen yöntemleri ve sonuçlarını yukarıda belirtilen çerçeve kapsamında ele almaktadır
GeoCad Professional 2009
Borat'ın GeoTES'den sonra geliştirdiği ve 22/A (yenileme kadastrosu)uygulamaları için tasarlanan GeoLİKAS şuan sektörün ilk ve tek ürünü. GeoTES'deki bütün kullanım kolaylıklarını barındırmakla birlikte yenileme işleri için her ayrıntı da düşünüldü.

 

 

DEÜ CBS Sempozyumu, İzmir’de Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları yapan kurumları ve bu konuda çalışan uzman ve diğer ilgilileri biraraya getirerek bilgilendirme sağlamak ve fikir alış-verişinde bulunarak Türkiye ve dünya çapındaki CBS yazılım kuruluşları ile diyalog sağlayacak ortamın yaratılmasını amaçlamaktadır.
Ayrıntılı Bilgi
Tarih: 30-31 Ekim 2008
Saat: 09:00-18:30
Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi Kaynaklar Yerleşkesi Merkez Kütüphane Toplantı Salonu
Harita
Google Map
Sempozyum Düzenleme Kurulu
Doç. Dr. Vahap TECİM

Özlem YAVUZ

Can AYDIN
Ömür Deniz DALAN
Özge ORAL
Tüm Hakları Saklıdır @ 2008 Mis4Gis Proje Grubu