Home Map Index Search News Archives Links About LF
[Top Bar]
[BottomBar]
[Photo of theAuthor] 
Ismael Ripoll  
Yazar hakkinda:  
Ph.D'sini Valencia'daki Polytechnic Universi- 
tesinde 1996 'da yapti. 
DISCA Departmanin- 
da sistem calistirma profesoru. Gercek zaman programlamasi 
ve sistem calistirmasi 
ilgisini ceken arastirma konulari arasinda. 1994'ten beri 
linux kullanicisi. Hobileri: Pyrennes daglarinda trekking, kaymakve ev elektronikleri. 

Yazara yazin: 
  Icindekiler: 
Son Gelismeler 
Kelime Islemcisi 
Is Basliyor 
Metin Yazilimi 
Temel Yazilim 
Orta Yazilim 
Ileri Yazilim 
Sonuclar

 

StarOffice Paketi (Sözcük İşlemcisi)

Çeviri: İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinden Bir Grup (Henüz bitmedi, Gözden geçirilmekte)

[Illustration] 
Ozet: Bu ofis yerlesimlerinden StarOffice hakkinda yazilan ikinci makaledir. Birincisinde butun yerlesim hakkinda genel bilgi verip, tasarlama sunulusu uzerinde durmustuk. Simdi bu serinin ikinci makalesinde her yerlesimde bulunan star araclarini yani metin yazilimini incelicez. 
 
 



 
Durum cubugu: Sagda, dokumanin son halini gosteren bir infobox  bulunur. Word'de oldugu gibi, burada gosterilen bilgi degistirilebilir. Solda ise iki buton bulunur. Biri hot buton olark adlandirilir ve yeni dokuman yaratmaya yarar. Digeri ise bizi direkt root desktop'a tasir, bundan sonra butun acik dokumanlar butonlarla gosterilir. (metinler, prezentasyonlar, spread sheets, web sayfalari vb.). Bu windows 95'in arac cubugundaki Baslat butonuna benzemektedir.
 
 
Bunlar yuklemeden sonra olusan araclardir ama biz buton ekleyip cikartarak arac cubugunu degistirebilir, hatta kendi arac cubugumuzu yaratabiliriz.Cubuklarin yerini de tasi ve birakla desktopda istegimize gore degistirebiliriz. (Kontrol ve menu cubuklari haric cunku onlar asagi ve yukari olmak uzere iki yone cekilebilir.) 

URL adresleri, dokumanlari, yakin ve uzak yerlere havale etmek icin kullanilir 
 

Is Basliyor 

Ilk olarak yeni bir dokuman acmamiz lazim. Bu dort degisik yolla olur. 
 
 

  • Bos bir dokuman yaratarak. Bu isin uc degisik yolu var.
  • Menu cubugu dosyasi>Dokuman
  • Durum cubugu yeni>dokuman
  • Desktop'dan baglamsal menu (farenin sagina basildiginda olusur.) 
  • Sablonlari kullanarak: StarOffice bir yigin sablona sahip. Sablon penceresinde kullanilabilir sablonlarin hepsi dokuman tipinden (prezantasyon,spread sheet,vb.) ziyade konularina gore gruplandirilmistir. Fakat normal bir metin sablonu yerine prezantasyon sablonu da secilebilir.
    • Dosya menusunden asistanlarin yardimiyla StarOffice on yardimci ile yeni tip belgeleri yaratmamizi saglar; Mktuplar, Faxlar, Programlar, Hafiza, Sunumlar, Webb sayfalari, Tablolar, Ozetler, Formlar ve sorular. 
                    Ust kisimdaki yardimdan yardim balonlarinin anlamlari elde edilebilir. Ayni zamanda calisan, genisletilmisyardim balonlarini da tam ve detayli bilgi icin secme sansimiz var.(Help> Extended_  Tips)

    Konu Hazirlanisi

    StarOffice'den elde ettiklerimi uc islevsel parcaya boldum. Bilgisayar bilgine ve gereksinimlerine bagli olarak; yeni bolumlere gecebilirsin. 

    Temel Baski 

    Font yapilandirmasinda calisim icin temel islevlerin hepsine sahiptir. En cok kullanilan ozelliklere giris icin ilgili, asil dugmeler nesne alet kolunda bulunur. 

    Font tipi, buyuklugu, gorunusu, italik ve vurgusu. 

    Genel menu'den bu ve diger ozellikler degistirilebilir ve bunlara girilebilir. Menu kolundan (Format>Character) bira veya biftek isteyebilirsin fakat giris yaptigin her ozellikte ilgili  konusma pencereni acmalisin. 

    Hersey paragraf menunun eksikligine baglidir. Menu kolunda ki gorunus, italik gibibir takim dugmeleri kapatip,sahip oldugumuz diger sira dizimi, sayim veya secim maddelendirme ve paragraf baslangici icin gerekli dugmeler kullanilir. Bu ayni zamanda genel menu ve menu kolundan paragraf ozelliklerini degistirmekle mumkundur. Word'de kesinlikle cizelge gosterim yonetimi yatay kurallarin kullanimi ile yapilir. . 

    Sayfa yapilandirmasi Word'le tanimlandigi zaman belanin icindesin ellerini kaldir.Garip mi? Word sayfa yapilandirmasini birkac konusma penceresine ayirir, ayni zamanda menu duzenindeki farkli noktalardan da girilir. Sansliyiz ki StarOffice tek sayfayla tum sayfa karakterlerini degistirmeyi saglar;Format>Page.Bundan baska en fazla kullanilan islemler ayni zamanda ana alet kolunda bulunabilir. Bu noktadan,sayfa tipi(Letter,A3,A4 gibi),baslik ve alt olcusu,kenar tarzi,fon rengi ve sutun sayisi ve tarzi(yazim iki veya daha fazla sutundan olustugu taktirde) 

    Baski secimi neredeyse seyrektir,sadece PostScript yazicilar desteklenir.Herseye karsin,yinede iyi tanimlanmis sisteme uygun bir suzgecle(genelde  gs  olacak) file/etc/printcap da baska herhangi bir problemle karsilasmadan baski yapabiliriz. 

    Orta Baski 
     
     

    Bilgisayar'daki ilk karkteristik ozelliklerden birisi de birlestirilmis tarz dizisidir.Tarzlar takim ozelliklerini(fontun,pargrafin ya da her ikisinin) bir isimde toplar.Ornegin;`title` tarzini Helvetica fontundaki gibi tanimlayabiliriz,14 pt,gorunus ve italik.Her zaman yeni bir baslik yaratmaya ihtiyac duyabiliriz onu henuz `title` tarzindan ayiracagiz.Avantajlar acik; 
     
                 butun belge basliklari ayni gorunecek. 

      sabit basliklar yaratabiliriz(tek gereksinim tarzi uygulamak dort bireysel tarzin icinde) 
    StarOffice  butun aciklama oncesi tarz dizisinde;onlari tekrar yaratmayi istemedigimiz taktirde kullanabilmemizi saglar. 

    Tarzlarin genis dizi girisi cok ilginctir.Her turlu belge yazarken;bize izin vermesi icin uygun biri secilir.Diger bir deyisle uzun bir liste icerisinden sectigimiz elde edilebilir tarzlari incelemek iyi bir fikir degil.Bu yolda StarOffice'in tarzlari gosterimi oldukca iyi.Tarzlarin uygulanmasi nesne kolundan asagiya indirilen listedeki belgelerde gosterilir,bu yuzden tek ihtiyacimiz onlari evrensel tarz listesinde arastirmaktir.Bundan baska,evrensel tarz listesi(   dugmesine basarak hareketlendirilebilir.)bize onu farkli yollarla duzenleme imkani verir;otomatik ;butun tarzlar;uygulanan tarzlar;HTML tarzlari;kullanici tarzlari veya duzen agaci icerisinden biri. 

    Sadece tarz takimlari degil.tanimlanabilenleri elde etmeyi isteriz;fakat  ayni zamanda,paragraf tarzlari cok kullanisli olsada,  tarzlar onlarin ana ozelligine bagli olarak duzenlenir;paragraf,font,sayfa ve cerceve tarzi. 

    Es anlamli sozluk girisinede sahibiz.sadece Ingilizce ve Almanca versiyonlarinda elde edilebilir. 

    Tablolar  da her iyi bilgisayarin umulan diger ozelligidir.Word'de dikkatimi ceken sey onun dusey hucreleri birlestirememesi.Burada bizim icin bir engel yok. 
    Word'de kacirdigim diger seyse bilgi gucunun tablolardaki basarisi,diger bir deyisle; Word tablolari sayfa duzenindeki kullanimindan uzaktir--diger nesneler boyunca kullanici sayfa duzeni aliminda cesaretlendirilir gibi gorunuyor--.Baski yonetim tablolari(burada hersey sayfa duzenlemesi ile yapilir) gercek sayfa duzenleyicileridir,nesne kolundaki tum yuzeysel  degisimler hucreler icerisine yardimlari koymak icin yardim etmektir.Mousehucre takimlarinin seciminde bize yardimci olabilir,yapilandirma formullerinde. 

    Cerceveler metinleri ve diger nesneleri bir sayfaya ozgurce yerlestirmek icin kullanilir.Istedigimiz herhangi bir nesne (tablo, metin v.s.)  cerceveye eklenebilir.Cerceveler nesne kapsayicisi gibi davranir; cerceveler hareket ettirildiginde icindeki butun nesneler de hareket eder.Cercevedeki nesne dagilimi, normal bir sayfadakiyle ayni davranisi gosterir. 

    Bir metni degisik sutunlarda duzenlemenin iki yolo vardir: 
    (1)Sutun dagilimini butun dokumana uygula. 
    (2)Yuzen bir cercevede bir sutun sekli yarat.Ikinci olarak;iki sayfada farkli sayida sutunlari olan dokumanlari tasarlamak icin Word'de kullanilan yorucu metottan kaciniyoruz. 

    Gelistirilmis Baski (Önerilen Yapi)

    Dokumanlar yazildiktan sonra, <ctrl> tusu ve (Word'de <shift>,<Alt>) cursor tuslarina basarak paragraflar kisa surede duzenlenir. 

    Matematiksel ifadeler help option menuyle yazilir ya da LaTeX'le calismak yerine ona yakin bicimde yazilabilir.Bu ifade: 

    sum from {i le t le n} { 1 over {x_i + y_i } b_{ij} } = {prod from {k %notequal i} x_k - x_k } over {prod from {k %notequal j} x_k - x_k } 

    Sonuc olarak yandaki formulu verir: Equation 

  • Bir tuhaf olasilik da canli,neseli metin yerlestirmekir.Bu metin yatayda ayni hareket ile yer degistirerek,sag tarafta gorunur ve sonra kavis alir. Bu cesit nesneler ile dokuman canli ve komik hale gelir. 

    Cok cesitli özellikler sokabiliriz (dügmeler,isaret hucreleri,metin alanlari, v.s.) bunlarin benzerleri HTML formatinda olmaktadir.Bir defa yerlestirildiginde , aktif nesneler gibi davranirlar. Nesne hareketleri için bir macro (StartBasic veyaJavaScript de yazilmis)atayabiliriz.Bu gorsel programlamaya ya da forma benzerdir. 

    >Numara tablosundan,grafik bari üretebiliriz.StarOfisin grafik bar tasarlamak ve yaratmak icin tercih ve önerilerinin hepsini size anlatmayacagim,yeni versiyonlari meydana gelmeden bu yaziyi bitirmek istiyorum.Sadece grafik barlarin Windows da olanin aynisi gibi bütun program uygulama menulerinin içine yerlestirilmis OLE nesneler oldugunu isaret etmek istiyorum. 

    Grafik barlari bir yana,bir OLE nesneye baska nesnelerde sokabiliriz:bir tablolama programiyla hazirlanan tablo,bir sunus,bir görüntü. 

    Sadece Word konusunda iyi deneyimleri olanlar model kullanmaya çalisirlar.StarOfisteki durum tamamiyle degisiktir;model kavrami kusursuz bir egitim ile tamamlanir.Stil yaratmak,örnek olarak kullanmak istedigimiz nesneyi secmek kadar basittir(bir paragraf örnegin)ve model yaratma dugmesine basariz (model penceresinde bulunur),sonra ona bir isim veririz ve daha sonra bu yeni model,model penceresinde gorunur.Aciktir ki bu metod Word de"model kopyalama"dügmesini gereksiz hale getirmistir,üstelik,bununla ilgili dusunecek olursak bu dügmenin aslinda model sistemine yama oldugunu fark ederiz.Var olan sistemi degistirmek basittir;nesneleri arzuladiginiz vasifta seçersiniz ve en son model dugmesine basarsiniz(paragraf modelini degistirirken paragrafin sifati olan en son paragraf sembolunu seçmeyi hatirla). 

    Navigator()butun nesnelerin dokuman icine konuldugu,listelendigi vesiniflara ayrildigi:sayfa basligi,tablolar,cerceveler,cizimler,OLEnesneleri,isaretler,durumlar,bibliyografik referanslar,indeksler ve notlarin oldugu bir penceredir.bu pencereden metinkursoru metin icindeki herhangi bir nesne uzerine getirebiliriz. 

    arastirici ve "beamer"bize StarOfisten gelen grafik kutuphanesini içeren disk dosyalarini tarama izni verir,ve onlari kendi dosyamiza "beamer"penceresinden surukleyerek ve dusurerek sokmamizi saglar.Yeni dosyalar eger istersek(baglamsal menu ile)baslangictakilere arastirmacida goruldugu gibi eklenebilir.Dosya arama kolayligi istedogimiz servislerin arastirmacilari ile saglanir. 

    sonuc olarak genis dokumanlari ele alirken endiselenmeye gerek yoktur.her bolum farkli dokumana gider ve sonra hepsi ana dokumanda bir araya gelir.Ana(master)dokuman her degisik bolumden dosyalarin destekledigi halka olusturmus ozel bir çesit dokumandir.Diger sayfa sifatlarina aldirmadan(basliklar,tum sayfa,en,uzunluk,vb),seklinde tanimlanmis butun sayfa sifatlari ana dokuman icindedir.Ana dokuman temelde icerik tablosu ve indeks yaratmak içindir.Hala StarOfiste kullanildigi gibi pencere ana dokumani yaratmak için gerekli aletleri kolayca arastirir.Butun final dokumaninin goruntusunu her an gorebiliriz.

    This is the working method: first, a new master document is created, then each document with a chapter needs to be dragged from the "beamer" to the "navigator", after that, indexes are inserted and, finally, headings and page numbers are arranged. The document is ready for printing. In case we wanted to change anything at the very last moment, it could be easily done by double clicking on the document, fit in the navigator we want to modify and edit it in a different window. In order to perfectly join all documents (for example, if we need a blank page between two chapters) we can add text in the master document.

    Sonuçlar

    Service pack3 has come up to the expectations of the most expedient Linux user when considering the program robustness and the quality of the facilities provided in it (users which find the reset button as something useless).

    Considering the hardware requirements to get run StarOffice, it has to be said it isn't a specially little program. As we can see here:

       ps -m | grep soffice
       PID TTY MAJFLT MINFLT   TRS   DRS 
    SIZE  SWAP   RSS  SHRD   LIB  DT 
    COMMAND
       ...
       302   1  22258   6063  3248
    32812 50064 14004 36060 18096     0 4460
    soffice.bin

    the program is using up to 50Mb, taking into account that it is running on 64Mb RAM machine.

    At the other hand, taking aback you provide it with enough memory, StarOffice will reward us with a high execution speed, both in basic edition operations and complex ones (like working with tables, objects, OLE or moving over large documents). All these operations can be performed without any perceptible delay. StarOffice is specially good at printing speed, as it has the ability of printing a document bigger than 100 pages in a few seconds.

    This article lacks a lot of working capacities of StarOffice to be shown, but I believe the reader could imagine quite well what can expect from this suite.

    This word processor, StarOffice, perfectly supplies the needs of any user, and even offers some DTP (Desktop Publishing) facilities. Thanks to the range of formats (RTF, HTML, Word6.0/95) accepted by its import/export capacity, you won't have the drawback of loosing old documents when trying to change to this suite. From the point of view of the program interface, handling and implemented functionality's, they are comparable to those offered by MsWord97; on the other hand (and luckily for us), referring to reliability and robustness StarOffice comes up better.

    İlginç bağlantılar:

    StarDivision: http://www.stardivision.com
    Caldera: http://www.caldera.com
    Bu dizideki ilk yazı: StarOffice I

    Javier Cano Perez tarafından İngilizce'ye çevrilmiştir


    Bu sanalyörenin bakımı Miguel Angel Sepulveda tarafından yapılmaktadır.
    © Ismael Ripoll 1998
    LinuxFocus 1998