Home Index Search Links About Us
[LinuxFocus Image]
[Navegation Bar]
  News   Archives   Companies   Tips  

Minds Eye Görüntüleştirim ve Modelleme Paketi

Yazar: Martin van Velsen

Çeviri: Yeşim Tanrısever (Gözden geçirilmekte)


Söze Başlamadan Önce

 Minds Eye Nedir?

Tarihçe

Dizayn

Gelecek Teknolojiler

Kullanımı

Referanslar ve ilgili linkler

Söze Başlamadan Önce

Eğer güncel bir fonksiyonel bölüm deniyor iseniz, bu günlük gelişmelere göre değisecektir. Bu demek pluyor ki eğer siz bunu deneyecek olursanız güncel parçalar güncellemelere göre değişebilir.Oynanacak güzel oyuncaklar yaratmaktan çok iyi bir dizayn yapısına önem vermekteyiz. 

Minds Eye Nedir?

Şu andan itibaren, modelleme ve resimleme pazari pahalı yazılımlar tarafından ele geçirılmiştir.  MindsEye bu soruna bedava bir çözüm  olacak, ticari sürümlerinin tamamlanmış şeklidir.  MindEye  geliştirmekte oldugu bazi yeni tekniklerle tum üç boyutlu grafik proglamlarının üzerinde bir platform olmaya çalısmaktadır. 

Tarihçe

Yaklaşik iki yil önce, linux daha hala korsanların işletim sistemi iken, linux icin bir animasyon modelleme ve resimleme programı düşüncesi ortaya atildi. yıllar boyu çeşitli dizayn düsünceleri ortaya attık. Başlarda olaylar son derece yanlış gelişmekteydi. Dayha sonraları insanların ilgisini ölçmek amacıyla haber öbekleri yapıldı. Bir çok haber ve mesajlar alındı ve böylelikle projenin başlamasında hiç bir problem kalmamıştı.. Artık ismi Fee-D olmuştu.Daha sonra ise ismi MindsEye olarak değiştirildi çünkü ismi Free3D kütüphane projesiyle karıştırılabılırdi. Yavaş yavaş proje ilerledi. Haber öbeğimize yönelen düşünceler ve konular sayesinde program daha da gelişme imkanı buldu. Kodları yazmak ise bir yıldan fazla vakit gerektirdi. 

Dizayn

 MindsEye  in en ilgi çeken yani dizaynidir. en ufak elemandan en buyugune kadar  modelleyici gibi moduldurler.Programin kalbi MidsEye cekirdegi(kernel) dir. Bu yazilimin bir parcas olmakla beraber yalniz basina herhangi bir grafiksel islem yapamamaktadir.  Onun yerine tum modul ve de plug in leri duzenler. Ayni sekilde tum veri tipleri de burada saklanmaktadir. bir modul ve de plug in MindEye da farkli anlamlara gelir. Modul, cekirdegin farkinda oldugu dinamik kodlardir. Moduller cekirdek tarafindan yuklenir va da kaldirilir. "Farkinda" demekle cekirdegin moduller hakkinda bilgisi oldugunu belirtmek istiyoruz. Örnegin ağ modülü (network modül) birçok çekirdeğe bağlantı sağlayan bir aracıdır. Şimdiden bazı temel modülleri tanımladık, ve de bunlar:  
  • Ağ(Network) 
  • ModellemeYazıcısı
  • Animasyon Yazıcısı 
  • Cisim Yazıcısı 
  • IO Module(giriş-çıkış modülü) 

  •  

     
     
     
     
     

    Bu kurulum güncel programda nasıl gözükecektir?Aşağıdaki şekilde:  

     

    Modüllerimiz animasyon modülleridir ve üç boyutlu uc boyutlu animasyon icin ozellestirilmis bir yazici(editor) temel alinmistir.Ki bu yazici da bizim goruntumuzu genel gir koda cevirmektedir. tum kodlarimiz modullerden olusmakta ve de programin diger bölümlerinde de kullanilabilmektedir.Ornegin,ekran patlamasinda dort görüntü çıkışlı kaba surumunu  gormektesiniz . 

    3 boyutlu bir çıkış için  OpenGL kullanıyoruz.Yapım dosyaları(makefıles) eğer linux altında çalşyor iseniz MesaGL kullandığınızı gösterir. Kullanılan GUI  paketi TroolTech in QT paketidir. ( http://www.troll.no ). Biz bu toolkit paketi seçtik çünkü ihtiyacımız olan elemantarı içermekteydi ve diğer hiç bir toolkit yeterli olmamaktaydı.Biz başladığımız zamanlarda Gtk kullanabilmemiz için daha güvenli bir seviyeye erişememişti.  

     

    Diğer tüm bölümler gibi bu modülün kodunda da başka bir kod temel alınmıştır.Örneğin maddeleri gösteren görüntü çıkışları ışık kaynağı diyalog kutucukları ile aynı olacaktır. OpenGL küresini gösteren ve birçok özelliği olan OpenGL temel kodundan türetilmiştir. Görüş kapıları tüm özellikler karşısında nasıl davranacağını bilmektedirler. Madde yazıcısı bundan sonra sadece tüm maddeleri ve verileri düzenleyerek dağıtacaktır. Programın diğer tüm bölümleri gibi, felsefe şudur: tüm bölümleri mümkün olduğunca temel hale getirinceye dek böl, parçala. Temel olarak Unix'in çizdiği yolu takibetmek şimdi gerçekleşiyor. 

     

    Resimleme çıkışı ...SIPP cihazı gibi bazi cihazlar içten kullanılacaktır..Bazı cihazlar ise dış programlarda kullanılacaktır. Bu, resimleme sisteminin  yapısına ve de karmaşasına bağlıdır.Eğer çıkış cihazı içten ise,bir plug-ın olarak yüklenecektir. Resimleme modülü  bununla nasıl ilgileneceğini bilecek,ve bir veri yapısına çevirecek,ve bazı paremetrelerle  bir veri yapısına ve de oluşan resimleri ara bölgeye bazı parametrelerle depolayamaya yardım edecektir Şu andan itibaren SIPP, POVRay ve Renderman'a resimleyici açısından yönelmiş durumdayız fakat geliştiricilerimiz beğendikleri diğer tüm programlarla da ilgilenmektedirler. 

    Gelecek Teknolojiler

    MindsEye yazılım mimarisi açısından açısından sağlam bir program olmayı hedeflemiştir. Birçok yeni teknoloji tanımlanmıştır.Program yeni resimleme ve modelleme tekniklerinde çok iyi fonksiyonlar içermektedir. İlave etmey, kaynaştırmayı duşündüğümüz diğer gelişmeler ise: 
  • Dünya için RCS 

  •  

     
     
    Gelecekte sahneler daha büyük ve de karmaşık olacak- MindsEyebirden fazla modeler yardımıyla sahneler üzerindeki işleri kolaylaştırmak amacındadır. . Bir modelleyici büyük bir sahnede az bir veri ile çalışabilir.Bu veri bu modelleyici tarafından kilitlenir.Diğer insanlar verinin diğer parçaları diğer modelleyicilerin kilitlemiş oldukları modellere dokunmadan çalışabilirler.

    LEGO® yol proglamlama 
     
     

    Her  MindsEye çekirdeği bir kaynaker düzenleyicisidir.Eğer modüllerden birine ihtiyaç duyuyor iseniz o zaman çekirdeğe de ihtiyacınız var demektir.Çekirdeği temel alan sistemlerinbir avantajı da paketleri LEGO © gibi daha iyi çalıştırıyor olması.Bu olay grerçek hayatta nasıl işliyor?  Paxir isimli bir animasyon şirketiniz var diyelim ve yeni bir film yapmaya karar verdiniz, MindsEye'ı da ana platform için uygun gördünüz.The Firma cesittli modelleyiciler obegi ile calismaya alisiktir ve bir resimleme kaynagi vardir.  Bu tarz bir sistemi MinsEye ile kurmak kolay olacaktır.Her makinede hangi platform olursa olsun, bir bare MinsEye sistem yerleştirilmiltir.Makinenin rolune bağlı olarak modülle ilave edilir.Sonra da modüllerden bir öbeğin çekirdeği ve modelleme modülü bir resimleme modülü ve ön izleme plug-ın ı ıle beraber olacaktır Resimleme ana yapıya, çekirdek ve ağ modülüne  favori resimleme plug-ın ıyle beraber ihtiyaç duyulur.  Her çekirdek kendi rolünü bilir ve de ona göre hareket eder. 

  • Şeffaf Ağ Resimlemesi 

  •  

     
     
     
     
     

    Bir önceki bölümde de anlatıldığı gibi, ağ resimlemesi MindEye'da daha esnek olmalı .  Her çekirdek kendi seçeneklerinden sorumludurresimleme modülü ve resimleme plug-ın ı aktüel(güncel) bir çalışmadır. Programın tam dizayn ve araçsal çalışmasının yanında modüler yükleme (setup) hafızada kalmaktadır.. Birçok düşünce ve işlem bu projeyi programlarken hafızada kalmaktadır. Ağ desteği sadece ufak bir bölüm fakat gördüğünüz gibi bu MindEye'ın kalbini oluşturmaktadır. 

    Kullanımı

    Şu an MindsEye program geliştiricilerinin gözüyle çok enteresan bir programdır; Fakat genel kullanicilar icin ise o kadar da kullanışlı sayılmaz. Programın çekirdeğinin çok iyi olabilmesi için çok çalışılmakta. Şu anki güncel modelleyiciden bir ekranpatlaması görülebilr.Bu bır  Enlightment  masa üzerinde MındsEye-0.5.19 görünümüdür. Modelleyicide sahne rings5.nff ismiyle yükleniyor. MindsEye birçok sahneyi yükleyebilmektedir.Fakat daha henüz tüm dosya türleri program tarafından kullanılamamaktadır. Protokoller dinamik olarak dosya tiplerini ilave etmektedir.  
     

     

    Referanslar ve İlgili Linkler

    Mindseye: 
    http://mindseye.luna.net 
    http://yukon.genie.uottawa.ca/info/soft/nurbs (Libs needed) 
    http://www.troll.no (Libs needed) 

    Haberleşme obeği: 
    http://mailarchive.luna.nl/mindseye/ 

    Dosya Biçimleri: 
    http://www.mediatel.lu/workshop/graphic/3D_fileformat/h_format.html 
    http://www.dcs.ed.ac.uk/%7Emxr/gfx/3d-hi.html 
    http://www.cgrg.ohio-state.edu/~smay/RManNotes/rmannotes.html 
    http://www.europa.com/~keithr/ 
    http://www.sdsc.edu/vrml/ 
    http://ourworld.compuserve.com/homepages/thbaier/ 

    Mesa(OGL): 
    http://ssec.ssec.wisc.edu/~brianp/Mesa.html 
    http://www.sgi.com/Technology/openGL/ 
    ftp://iris.ssec.wisc.edu/pub/Mesa/ 

    Işın izleyiciler: 
    Pov: http://www.povray.org/ 
    http://www.geocities.com/SiliconValley/Lakes/1434/ 
    http://www.europa.com/~keithr/ 
    BMRT: http://www.seas.gwu.edu/student/gritz/bmrt.html 

    Diğer modeler lar: 
    http://www.cs.ubc.ca/nest/imager/contributions/forsey/dragon/top.html 
    http://www.comp.lancs.ac.uk/computing/users/andy/ac3d.html 
    http://http.cs.berkeley.edu/~schenney/sced/sced.html 
    http://users.aimnet.com/~clifton/spatch/spatch.html 
    http://www.seas.gwu.edu/student/gritz/rmanlinks.html 

    QT: 
    http://www.troll.no 

    Nurbs: 
    http://yukon.genie.uottawa.ca/info/soft/nurbs 
    http://www.cs.ubc.ca/nest/imager/contributions/forsey/dragon/top.html 

    Benzer Çalişmalar: 
    http://www.fpa-engineers.com/OD/ 
    http://www.cybersociety.com/moonlight 
    http://www.geocities.com/SiliconValley/Lakes/7705/Virtuoso.html 

    Başka değişik siteler: 
    http://www.ics.uci.edu/~eppstein/gina/csg.html 
    http://www.cgrg.ohio-state.edu/~smay/AL/ 
    http://www.XCF.Berkeley.EDU/~gimp/gimp.html 
    http://www.cs.umn.edu/~amundson/gtk/ 
    http://arch.hku.hk/people/matchy/Tcl.html 
    http://metallica.prakinf.tu-ilmenau.de/Generic/Generic.html 
    http://www.mdstud.chalmers.se/~md3msns/rayeng.html 
    http://cg.cs.tu-berlin.de/~ki/engines.html 
    http://www.cs.rpi.edu/~martink/ 
    http://www.coolfun.com 
    http://www.grimmware.com/CrystalSpace/ 
    http://www.cs.technion.ac.il/~gershon/irit/ 
    ftp://ftp.eecs.umich.edu/.0/people/aprakash/collaboration/papers/CSE-TR-156-14.ps.gz


    © 1998 Martin van Velsen 
    Bu sanalyörenin bakımı Miguel A Sepulvedatarafından yapılmaktadır.