Ambalaj Atıkları ve Ekolojik - Ekonomik Önemi

 

Ertugrul ERDİN

 

- Ambalaj sistemlerinin izlediği yol:

 

Hammade-işlem-Ambalajlama malzemesi üretimi paketleme (yıkama, doldurma, kapatma)-Ambalaj malzemelerinin bertarafı parakendiciye kadar dağıtımı.

 

- Ambalajlamanın çevresel etkileri:

 

.Ambalaj malzemesi üretmek için doğal kaynakların kullanılması, tüketilmesi.

 

. Enerji ihtiyacı için hammade kullanıması ve tüketilmesi

 

. Üretimde su kaynaklarının zorlanması

 

. Artıkların kirletici olarak toprağa verilmesi

 

. Atıksuların kirletici olarak, toprak ve su ortamlarına verilmesi

 

. Atık gazların kirletici olarak hava, toprak ve su ortamlarını etkilemesi şeklinde kısaca özetleyebiliriz.

 

Ambalajlama sistemlerinin su ihtiyacı ve oluşturduğu atıksu miktarı da çok önemlidir. Buna göre su temini dağıtımı ve atıksuların toplanması ve arıtılması planlanacak; işletilecektir.

Çeşitli ambalajlama sistemleri çeşitli kirleticileri de su toprak ve hava ortamları etkilemektedirler, ancak bunun düzeyini belirlemek için de kolay değildir. Bu konuda yöntemleri geliştirmek gerekir. Ancak toprak su, hava

ortamlarına yükleri, çevre yönetmeliklerindeki sınır değerler ele alınarak irdelenebilir.

Tek yollu ambalajlama sisteminin getirdiği en büyük sorunu ise oluşan artıkların bertarafı sırasında meydana çıkmaktadır. Biriktirilmesinden toplanması, taşınması ve nihai bertarafına kadar zircirleme sorunlar vardır. Doğada da hiç bir şekilde biyolojik parçalanamayan maddeler oluşu nedeni ile sürekli doğaya kalıcı bir yük olarak verilmektedir.

Ülkemizde PET- şişelere, ALU- kutulara geçiş yerine; yıllardır uygulana gelen ve de en doğrusu olan depozite sistemini (çok yollu kullanım) korumak; yaygınlaştırmak gerekir.