Kıyı Ekosistemleri: Atak Projesi ve Mavi Bayrak Kampanyası

 

 

Akdeniz - Ege Turizm Altyapısı Kıyı Yönetim (ATAK) Projesi, Çanakkale - Balıkesir İl sınırından Antalya - İçel il sınırı arasında yer alan turizm ağırlıklı yerleşimlerin içmesuyu, kanalizasyon, atıksu ve arıtılması, çöp toplama taşıma ve bertarafı gibi çevresel altyapıları (Çevre Teknolojisi Uygulamalarını) kapsayan bir projedir. Bu nedenle de anılan bölgelerin kıyılarında denizsuyu, içmesuyu, göl ve akarsularda kirlilik ve kalite analizleri yapılmıştır. Çöp ve katı atıkların miktarları belirlenmeye çalışılmıştır.

 

Yerler önceliklilik durumlarına göre sınıflandırılmış ve buna göre iş planına alınmıştır. Yüksek öncelikli olan yerlerde komple fizibilite raporları ve 1/15000 ölçekli fiziki planları hazırlanmıştır. Diğer yerlerde de 1/25000 haritaları ile birlikte önfizibilite raporları hazırlanmıştır. Havza bazındaki kriterler ise :

 

- Yerleşimlerin yazlık nufusu

- Deniz kirliliği

- İnsan sağlığına etkisi

- Plan ve programların uygulanamama riski

- Altyapı projelerinin yatırım maaliyeti

- Yerleşimlerin ödeyebilme gücleri

- Altyapı projelerini işletebilecek kurumsal yapı

- Yerleşimlerin turizm potansiyeli

- v.d.

 

Edremit, Çeşme/Alaçatı, Kuşadası/Davutlar, Bodrum Yarımadası, Marmaris, Köyceğiz/Dalyan, Fethiye, Kemer, Side/Manavgat, Alanya havzaları yüksek öncelikli bölgeler olarak seçilmiştir. Çalışmalar da 1:5000 haritalar üzerinde yapılmaktadır. Çalışmalar sırasında da 30 alan inelenmiştir. Bu alanların % 14'Ü turizm alanı, %32'si ikinci konut alanı, ve %54'ü de kentsel kullanım alanı olarak saptandı. Her havza için "Altyapı Hizmetler Birliği" kurulması, ve bunların özel sektör zihniyeti ile çaliştırılması öngörüldü.

 

02.12.1992 günü 'de Kuşadası Barmek Otelinde toplantı düzenlenerek öncelikli belde olan Kuşadası'nın durumu görüşüldü. Fizibilite çalişmalarının bakanlık tarafından tamamlandığı ve dünya bankası temsilcileriyle kesin değerlendirme çalışmalarına başlandığı vurgulandı.

 

Altyapı hizmetlerinin yatırım maaliyetleri ve bu maaliyetlerin karşılanması konusunda " Kullanan Öder" ilkesinden hareket edildi. Buna göre finansman planları da yapıldı. Ancak;

 

- Yerel finans kaynaklarının tesbiti

- Belediye kaynaklarının incelenmesi

- Diğer kaynakların incelenmesi

- Belediyelerin mevcut gelir kaynaklarının reorganizasyonu

- Bu kaynakların da altyapı da öncelikle de altyapı için

kullanımı

- Gerekli yasal düzenlemelerin belirlenmesi

- Her havzaya ait iç ve dış finansmanın belirlenmesi

- Havza bazında Proje Yönetim Birimlerince de "Uygulama projeleri şartnamesinin hazırlanması"

aşamaları gerçekleşecektir.

 

İş programına göre :

 

- 1993 yılında uygulama projelerine ve inşaatlara yönelik ihale dökümanları hazırlanacak.

- Öncelikle de ;

- Alanya

- Antalya

- Kemer

- Marmaris

- Kuşadası/Davutlar

- Çeşme/Alaçatı

- Side/Manavgat

Dünya Bankası kredileriyle ; Köyceğiz/Dalyan Havzasında da TFW 'nin karşılıksız kredileri ile inşaatlara 1994 yılında başlanması planlandı.

 

2000 yılının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde içmesuyu, kanalizasyon, atıksu, arıtma tesisi ve katı atık toplama/taşıma/bertarafı 25 havza için planlandı.

 

- İçme suyu : 500 milyon dolar

- Kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisleri:1.100 milyon dolar

- Çöp bertarafı için : 73 milyon dolar

kredi yardımına ihtiyaç olduğu hesaplanmıştır.

 

 

Ayrıca Türkiye'nin Avrupa Mavi Bayrak Vakfı'na üye olması ve Mavi Bayrak Kampanya'sının da Türkiye'de başlaması bu turizm potansiyeli olan beldelerimiz de de dolayısiyle ortamlarımızın kalite kontrolünün yapılmasına neden olacak ve ATAK Projesine bir an önce hayatiyet kazandırılması açısından da bir ivmelendi-rici hareket olacaktır. Mavi Bayrak Avrupa'da sağlıklı çevrenin sembolüdür. 11 AT ülkesi kıyılarına Mavi Bayrak dikmeye 1987 yılında başladı. 1992 yılında Avrupa plajlarında 1026 , yat limanlarında ise 225 mavi bayrak dalgalanmaktadır. Sadece Yunanistan'da dalgalanan bayrak sayısı 237 . Rodos adasında 22. Mavi Bayrak Vakfı Türkiye Kıyılarına kalite açısından mutlaka olumlu katkılarda bulunacaktır.

 

 

Kaynak :

 

Anonüm (1992) : "Turizmde ATAK-Projesi" . Gözlem Gazetesi, S.5, 11 Mayıs 1992, İzmir.

Anonüm (1992) : " ATAK-Projesi Hayata Geçiriliyor " . Kuşadası Gazetesi, Yıl 2,

Sayı 31, S.1, 1-15 Aralık 1992, Kuşadası.

Anonüm (1992) : " Mavi Bayrak Vakfı Kuruluyor" . Kuşadası Gazetesi, Yıl 2,

Sayı 30, S.1, 16-30 Kasım 1992, Kuşadası.