Şişe Örneğinde Atıkların En Aza İndirilebileceğinin İncelenmesi
Şişeler
Dünyanın çeşitli ülkelerinde üreticisinden tüketicisine kadar insanlar ve hatta politikacılar ve ekologlar içecek ambalajlamanın tek kullanımlı mı, çok kullanımlı mı olsun konusunu günümüze kadar tartışagelmektedirler. Halk arasında zaman zaman şişe savaşı olarak algılanabilecek olan olay aslında, içecek ve/ veya sıvı madde dağıtımı sistemi sorunudur. pişe burada buzul dağının görünen kısmıdır. Aslında bunun altında yatan ise
" Bir kere kullan ve at" ve/veya "çok kere kullan ve ömrü tükenince maddesini değerlendir" sistemlerinin savaşıdır.
Tek kere ve çok kere kullanımda önemli olan şişe'nin veya kabın birkaç kere kullanmaya müsait olup olmadığıdır. Çünkü her maddeden üretilen şişe bir dolumdan sonraki doluma elverişli değildir. Bu durumda tek çıkar yol bir kere kullan ve attır.
O halde bir dağıtım sisteminin kabı, örneğin şişesinin depozitolu olup olmayacağı, geri kazanılıp kazanılamayacağı tekrar kullanılıp, kullanılamayacağına veya tekrar doldurulup doldurulamayacağına bağlıdır. Üç beş kere kullanılabilen çok kere kullanımlı şişeler veya kaplar normalde kırk elli kere kullanılanlar kadar çevre dostu ve ekonomik olamazlar. Çok kere tekrar kullanımda "devir sayısının"
yüksek olması gerekir.
O halde toplumun ekolojik-ekonomik yaklaşımına uyum sağlayacak, işletmeciliğinden, pazarlamacılığına ve tüketiciye kadar intikal eden bir liberal ekonomi kuralları uygulanmalıdır. Tüketici alternatifini bulamadığı için almak zorunda kalmamalı, zorunlu kararlar verdirilmemelidir. " Ne yapalım başkasını bulamadım" alışkanlığı, insanın kafasının da demokratikleşmesini engellemektedir. Kabülcü ve şekilci bir toplum oluşmaktadır. Halbuki 21. yüzyıla girerken bize "sınırsız düşünen, her şeyi mantıklı irdeleyen ve ikna edebilen, inandıran bir toplum " lazımdır. Yaratıcı ve üretken insan ancak bu koşullarda oluşur. İşte karışık ve karmaşık bu sistemin sosyalpolitik yanı da budur. Topluma " hep yönetilmek ve yönledirilmek" duygusunu sezdirmek değil, " yönetim ve yönlendirme de kendisinin de katkısı olduğunu, sistemin katılımcılık esasına göre çalıştığını" göstermek gerekir. Bu konuda da iyi ve sürekli bir " halkla ilişkiler çalışmasının" yapılması gerektiği açıktır.
Çok kere kullanıp ekolojik-ekonomik bir şanstır ve denenmelidir. % 70 gibi oranların altına da hiç bir zaman düşmemelidir. Tek kere kullanılanların oranı % 30'zu aşmamalıdır. Ancak çok kere kullanımda tüketiciye de büyük yükümlülükler düşmektedir, " sakınarak, temiz kullanma ve temiz t
eslim etme, içine başka yabancı madde , özellikle sağlık açısından sakıncalı ve tehlikeli madde koymamalıdır". Onlarca yıl süt, kola, meşrubat, su ve bira şişeleri ülkemizde kullanıla gelmiştir. İdrar, gazyağı, boya, çözücüler v.d. gibi maddeler konulması, çöplüklerden toplanan-ların da kullanılması çevre sağlığı açısından sakıncalar getir-miştir. Bugün Federal Almanya ' da kaynak suları % 70 oranında kasalar içindeki çok kere kullanımlı şişeler ile pazarlanmaktadır : 1.7 milyar toplam, 1.2 milyar ise beyaz şişe. Dünyayı iki kere çevreleyecek miktarda.
Asıl zekice planlamayı ve organizasyonu gerektiren, çok kere kullanımın belli başlı istasyonlarında boş ve dolu taşınımını en iyilemektir : Dolumcu, Toptancı, Parekendeci, Tüketici İstasyon-ları. Gereğinde ürün azalmasını veya fazla olmasını engellemek için üreticiler dayanışma içinde de olabilmelidir. Bu bağlamda da zaten bir Vakıf kurarak da örgütlenmişlerdir.
Çok kere kullanımlı şişeler kesinkes
en az 40 - 50 kere kullanıl-maktadır. Ülkemizde bir araştırmada ortalama 60 - 70 kere kulla-nıldığı belirlenmiştir. Sadece şişeler kasalardaki vuruntu yerle-rinden dolayı dış estetiğini, parlaklığını yitirmektedir. " Uzun ömürlü şişe tasarımı" kendi başına bir branştır.
Boşalan şişe her geri dönüşünde yeniden dolum için hazırlanmak-tadır. Bunun için de çok iyi bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Yıkama da % 1,5 - 2,0 'lık kostikle olmaktadır. pişeleri çok iyi ve temiz yıkama tekniği o kadar kusursuz denecek kadar geliştirildi ki, şişelerin içi dışı pırıl pırıl olmaktadır. Yıkamada kullanılan kostik de çok kere kullanılmaktadır. Kirlilik düzeyi arttığında önyıkamada veya kasaların yıkanmasında kullanılmaktadır. 70 - 85 santigrad derecede yıkanmış şişeler böylece hijyenik bir şekilde tekrar kullanıma hazır hale getirilmiş demektir. pi- şelerin durulanması aşamasında içmesuyu kalitesindeki çeşme suyu kullanılmalıdır. Böylece şişelerin sıcaklığı da 30 dereceye kadar düşmektedir. İçmesuyu durulamak için 5-6 kere kullanılabileceği gibi ısı da geri kazanılmış olacaktır. pişeler yıkandıktan sonra elektronik optik okuyucular tarafından kontrol edilmekte, ayrıca çalışanlar tarafından da son kontrol yapılmaktadır.
Ayrıca şişenin ağız kısmında, pasosunda da teknik testler yapılmalı dolum sırasında maruz kalacağı 225 kg' lık (2300 Newton) basıncı karşılayıp karşılayamacağı belirlenmelidir. Bu da elektronik cihazlarla yapılabilmektedir.
Federal Almanya'da 350 den fazla kaynaksuyu firmalarının oluşturduğu " Alman Kaynak Suları Birliğinin" yaptığı bir araştırmada kaynaksuyu şişelerinin % 99 geri döndüğü ve tekrar doluma girdiği ortaya konmuştur. Çevre bilinci taşıyan vatandaş bunu çöpe veya şişe toplama kontenyerlerine atmamakta, hangi gelir düzeyinde olursa olsun, tekrar kullanıma sunmaktadır.
Kasalar:
İyi ve kaliteli üretilmiş şişe kasaları en az 15 yıl, iyi koşullarda da 25 yıl kullanım ömrü taşıyabilir. Plastiklerin içine UV ışınlarına karşı koruyucu maddeler katmak, veya koruyucu boya renklerini seçip ( kahverengi) kullanmak mümkündür. Bir kasanın
çok kere kullanımdaki " devir sayısı " 100 'ü aşmaktadır. Eski kasalardan da yeni kasa, kova, palet v.d. gibi yeni ürünler üretilmektedir.
Kapaklar:
İçecek ambalajlamasında kapak olayı çok önemlidir. Kullanılan kapaklar ya plastiktendir (PE), ya da metaldendir (aluminyum). Bunların dışında olan diğer kapak çeşitleri de vardır. Ancak büyük oranda yukarda sözü edilenler kullanılmaktadır. Kapakda müşteri açısından çok önemli olan bir husus ise, şişenin ilk defa kendisi tarafından açıldığını kesin olarak bilmesi v
e bunu yaşamasıdır. Kapak dizaynında bu husus çok önemlidir. Kapak sistemleri uyumlu ve uyarlanabilir olmalıdır. Kapak açma makinaları tarafından dolum tesislerinde açılmakta ve plastik plastik olarak , metal metal olrak geri kazanılmaktadır. Örneğin her yıl Federal Almanya'da 9.000 ton aluminyum, 4.500 ton da PE (polietilen) hammadde olarak geri kazanılmaktadır. Kullanıcı kapakları tekrar kullanıp şişelerin ağzını yeniden kapamalıdır. Böylece taşınması sırasında şişeye bir dayanıklılık vermiş olacaklar ve de geri kazanma oranının artmasına katkıda bulunacaklardır, bu oran Almanya' da % 85'dir, fakat kısa bir süre için % 95 oranı hedef olarak seçilmiştir.
Etiket
İçeceklerin , kaynak sularının pazarlanmasında firma ve özelliklerini belirleyen etiketlerin bulunması çok önemlidir. Etiket için de üzerine tifdruk veya ofset baskının rahat yapıldığı nemlendiğinde boyasının çıkmadığı türden kağıt ve boya malzemesi kullanılmaktadır. Selüloz elyafı tercih edilmektedir. pişenin çeşitli yerlerine yapıştırılan bu k
ağıtların şişe yıkama sırasında kolay ayrılması ve sıyrılması gerekmektedir. Yapıştırıcı olarak da bu nedenle kazein kökenli olanlar, örneğin yağsız süt tozundan elde edilenler kullanılmaktadır. Her santimetrekare etiket alanı için 2 mg yapıştırıcı kullanılmaktadır. 240 kg 'lık yapıştırıcı ile 1.000.000 içmesuyu şişesi etiketlenebilmektedir. Bu da diğer bir anlatımla iki futbol sahası alanının etiketle kaplanmış olması demektir. Etiket kağıtlarından yeniden etiket kağıdı üretmek imkansızdır, çünkü eski kopma stabilitesi (direnci) artık kalmamıştır. Bu nedenle de hijyenik kağıt üretiminde kullanılmaktadır.
Ekonomik faaliyet sonucunda " çevre dostu " diye bir ürün üretmek imkansızdır. Çünkü her türlü üretim kirliliğe neden olmaktadır. Çok kere kullanımlarda bile hammaddeye, hammaddeden de kağıt, plastik, metal, cam gibi temel maddelere ihtiyaç vardır. Üretimin her kademesinde enerji kullanılmakta, hammaddelerden önlenemeyen atıklar oluşmakta, toprak, su ve hava ortamları da etkilenmektedir. Mamül madde
ömrünü tamamladıktan sonra doğaya yeniden yük olabilmektedir. Çöpe gitmekte ve yerine yenisi üretilmektedir. Bu da yeniden üretim yükü demektir. Yıkamadan gelen atıksu yükü, deterjan veya kimyasal madde kullanımı ve enerji tüketimi hiç bir zaman tek kere kullanımın yarattığı sorunları ve problemleri yakalayamaz. Çok kere kullanım doğal kaynakların korunmasını ve yararlanma ömrünün uzamasını sağlar.
Çok Kere Kullanım ve Çevresel Etkileri
Bir ton işlenmemiş cam için yaklaşık 1.2 ton hammaddeye ihtiyaç vardır :
. 707.1 kg kuvars kumu
. 195.0 kg soda
. 155.3 kg kireç taşı
. 49.8 kg feldspat
. 6.5 kg diğerleri
Toplam : 1113.7 kg hammadde
Bu hammaddelerin işlenmesi ve hazırlanması gerekmektedir, örneğin kuvars kumu iletim bandlarını terk ettikten sonra, elenmesi, yıkanması, çamurdan arındırılması ve kurutulması gerekmektedir. Bu ise su ve enerji demektir. İşlem sırasında çevreye yük demektir. Doğada kuvars kumu yatakları, bunların kullanımı ve işletilmesi pey
zajın ve görünümün bozulması demektir. Manzara ayın manzarasına benzemektedir. Bu arazilarin tekrar kültüre alınması ile peyzaj yeniden kazanılmış olmaktadır. Özellikle kuvars kumu elde edilirken yoğun bir ses ve gürültü ve toz kirlenmesi meydana gelmektedir.
Soda kuvars kumuna cam eritme ocağında akışkanlık vermek için kullanılmaktadır. Kimya sanaii mutfak tuzundan ve amonyakdan sentetik olarak üretmektedir. Her ton soda üretimi sırasında 950 kg tuz açığa çıkmaktadır, bu da suları etkilemektedir. Cam kap üretiminden dolayı her yıl Ren nehrine Almanya'nın 350.000 ton tuz verdiği hesaplanmıştır. Tuz içerikli atıksuların arıtlmasından sonra oluşan tuzlu çamurların depolanması da bir sorun olmaktadır.
Bu hazırlanan hammaddeler cam eritme ocaklarında eritilm
ektedir.Yeşil rengi vermek için kromoksit, beyaz için nitrikasit kullanılmaktadır. Diğer işlemler için de nitratlar, klorürler ve sulfatlar kullanılmaktadır. Erimiş cam kütlesi şekillendirilmektedir. pişelerin dayanıklılığını artırmak için de kalaytetra-klorür püskürtülmektedir. Oda sıcaklığında da soğutulmaktadır.
Erime sıcaklığı 1500 santigrad' dadır. Enerji kaynağı olark fuel oil, gazyağı, doğalgaz ve elektrik enerjisi kullanılmaktadır. 370 gr ağırlığındaki bir 1 lt'lik cam şişenin üretimi için 0,089 lt fuel oil kullanılmaktadır. Bu % 50 hurda camların geri kaza-nılması durumunda sarfedilen yakıt miktarıdır. Yılda tüketilen 4.0 milyar litreyi tek kullanımlı şişelere doldurulmuş olusaydı, bunun için kullanılan sadecd yakıt miktarı 90.000 ton fue
l oil olurdu.
Cam üretimi sırasındaki hava kirlenmesi daha ziyade eritme aşamasında gerçekleşmektedir. Toz, azotoksitler, kükürtlü bileşikler, florlu ve klorlu bileşikler ve diğer katkı maddelerinin üçte biri atmosfere gaz ve toz şeklinde geçmektedir.
Bu 4.0 milyar litre kaynak suyu tek kullanımlı şişeler üretilerek pazarlanmış olunsaydı, modern bir cam fabrikasından 500 ton kükürtdioksit her yıl atmosfere verilirdi.
Cam diğer ambalaj maddeleri içinde geri kazanmaya ve çok kere kullanmaya en elverişli olan maddedir. Atık oluşmasını azaltmaktadır. 0.7 lt'lik bir kaynak suyu cam şişesi yaklaşık 90 - 100 adet 0.33 lt. aluminyum kutunun yaptığı işi görmektedir.
Kostik ve deterjan da yıkamada kullanılmakta ve dolayısıyle de su ve kimyasal maddeler çok kere kullanımlı şişelerde harcanmaktadır. Modern şişe yıkama tesislerinde 0.25 - 0.40 litre su kullanılmaktadır. Kostik rejenere edilmekte tekrar tekrar kullanılmaktadır. Kostiğin az bir miktarı kirlilikle kimyasal reaksiyonlar sırasında kullanılmakta, şişe
lere bulaşarak uzaklaşmakta , geriye kalanı da arıtılarak tekrar kullanılmaktadır. Her bir şişe için 0.6 - 10.0 mililitre kostik tüketilmektedir. Atıksudaki kostik de karbondioksit ve dumangazı ile nötralize edilmektedir.Enerji ceryan ve ısı şeklinde kullanılmaktadır. Atık ısının geri kazanılması ile de oldukca çok enerji tasarrufu yapılmaktadır. Modern bir tesis 1.000 şişeyi yıkamak için 74 - 100 megajul enerji kullanmaktadır. Görüldüğü gibi çok kere kullanım da çevresel yükler oluşturmaktadır, anca
k buna yakın yük tek kere kullanımlıların geri kazanmak amacı ile yıkanmaları sırasında da oluşmaktadır. Diğer taraftan hammadde üretiminden temel madde üretimine ve şişe üretimine kadar ki tüm aşamalardaki tüm çevresel yüklerden kurtulmuş olunacaktır. Tüm çevresel etkileri açısından tek kere kullanımlılarla çok kere kullanımlılar karşılaştırıldığında ; karşılaşmayı kesinkes çok kere kullanımlı kazanmaktadır.
Taşıma Karşılaştırması
İçecek ambalajlarının taşınması sırasında da ses ve gürültü kir-lenmesi meydana gelmektedir. Ayrıca araçların yakıt kullanması ve emisyonları da kaçınılmazdır.
Çok kere kullanımlı şişeler oldukca kalın cidarlı ve ağır.
- pişeler üreticiden dolumcuya kadar taşınmaktadır
- Dolumcu şişeleri toptancıya ve/veya parakendiciye iletmektedir, (dolular bırakılırken, boşlar geri alınmaktadır)
- Boşlarla dönen dolu kamyon , şişeleri dolumcuya bırakmakta, orada yıkanmakta ve tekrar doldurulmaktadır,
- Tükatici parakendiciden doluları almakta boşunu bırakmaktadır,
- Yaklaşık 40 - 50 kullanımdan sonra çürüğe çıkmakta ve cam fabrikalarına hurda cam olarak gönderilmektedir. Orada tekrar şişe olmaktadır.
Tek kere kullanımlı şişeler ise ince cidarlı ve hafif.
- Boş şişeler üreticisinden dolumcuya teslim edilir,
- Dolumcu şişeleri doldurduktan sonra, toptancıya ve parakendi-ciye iletir,
- Taşıma aracı boş olarak dolumcuya geri döner, o halde çok kere kullanımlıya kıyasla taşıma masrafından tasarruf söz konusu değildir,
- Dolu ambalaj tüketici tarafından evine taşınır,
- Ambalaj atıklarının bir kısmı biriktirme kontenyerlerine götü-rülüp atılır, bir kısmı da ayrı toplama uygulaması başlamışsa evlerin önlerinden alınır,
- Toplama yerlerinde biriken geri kazanılabilir atıklar, hammadde değerlendiricisine geri döner,
- Diğer ambalajlar da çöpe gider,
- Çöp toplama araçları tarafından toplanır ve katı atık işlem merkezine götürülür.
Karşılaştırma yaptığımızda taşımacılık açısından birisi diğerine üstün değildir.Tek kere kullanımda biraz fazla yolkatediyor gibi görünür ama, diğer yandanda tek kere kullanımlı cam şişe, çok kere kullanımlı cam şişeden hafiftir.
100 - 150 km mesafeye kadar iletecek şekilde şirketlerin organize olması, dolayısiyle dolumcu firma ve tesislerin sayılarının artması, liberal ekonomide rekabeti artırması açısından ve hakca pazar payını almaları için gerekmektedir.
Almanya'da yapılan anket çalışmasında 18 - 39 yaş grubunun % 97' si çok kere kullanımı tercih etmişlerdir. Tüketiciler arasında yapılan bir diğer çalışmada da genelde % 93'ü buna karar vermiş- tir. Almanya Dual Sistemi de (DSD) , çok kere kullanımlıların stabilize olmasını ve oranının hiç bir zaman aşağıya düşmemesini hedef olarak seçmiştir. Gerek politikacıların bunu istemesi, gerekse ekonomik tüm verilerin çok kere kullanımlının lehine olması " Çok kere kulla
nımlı ambalajların şansını" artırmaktadır.Burada hammaddesi " kuvars kumu " olan ambalaj kablarının tek kere ve çok kere kullanımlı olmalarının ekolojik-ekonomik yakla- şım açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Sadece cam şişe ele alınmıştır. Karşılaştırmayı ve ekonomik-ekolojik analizleri diğer değerli ayrı toplanıp değerlendirilebilir ve/veya atık oluşmasını kaynağında en aza indirilebilir maddeler , eşyalar için de yapmak mümkündür.