Kompost Hammaddesi - Üretimi ve Kullanìmì
Prof. Dr. Ertugrul ERDİN
Giriş
13 ve 14 Haziran 1995 günlerinde _zmir Büyük¦ ehir Belediyesi Meclis Salonunda yapìlan "Proje Takdimlerinde" çöp ve katì atìklar sorununa ister evrensel bakalìm ister yerel bakalìm sonuçda bu atìklarì ir hammadde olarak görmek zorundayìz. Bu maddelerin miktarìnìn artmasì sürekli olarak hammadde kaynaklarìnìn azalmasì ve fazla enerji kullanìlmasì demektir. Dolayìsìyle dünyada olaya bütünsel yakla¦ ìlmaktadìr. Kaynaºìndan itibaren de atìklar kontrol altìna alìnmak istenmektedir. Bu nedenle de tekrar kullanmaya, geri kazanmaya ve tam anlamìyla deºerlendirilmesine büyük önem verilmektedir. Deponi, yakma ve kompostla¦ tìrma yöntemlerinden sanki kompostla¦ tìrmanìn önemi azalìyor gibi kentle¦ me ile birlikde görünse bile aran çevre bilinci bunun böyle olamayacaºìnì göstermi¦ tir. O halde kompostla¦ tìrma (biyoorganik atìklardan organik gübre) vazgeçilemeyecek bertaraf yöntemlerinden biridir.
Kompost üretebilmek için kullanìlacak hammaddenin biyoorganik veya organik ayrì¦ abilir ve ayrìitìºìnda da tehlikeli atrì¦ ma ürünleri olu¦ turmayan atìklar olmasì gerekir. Biyoorganik atìklarìn da içerdiºi karbon ve azot; bunlarìn birbirine oranì çok önemlidir. A¦ aºìda bazì biyoçöp ve bunlarìn C/N oranlarì görülmektedir.
Bazì biyoçöp atìklarìndaki C/N oranlarì:
Ye¦ il atìklar (genel) 7:1
Biçilmi¦ çim 12:1
Mutfak atìklarì 23:1
Patates yapraklarì 25:1
Aºaç yapraklarì 50:1
Tahìl samanì 50-150:1
Hìzar tala¦ ì 511:1
Kentsel biyoçöp 80:1
_deal Karì¦ ìmìn Oranì 40:1
-----------------------------------------------------------------