Katı Atıklarla Yapılacak Araştırmalar İçin Pratik Veriler ve Anket Örnekleri

 

Burada bazı temel veriler, bilgiler verilmekte ayrıca çalışma alanına özgü veri tabanı ve bazı oluşturmak için ne tür anketlrin kullanılması gerektiğini ve ne tür soruların bire bire sorularak doldurulması gerektiğini aşağıda bulmak mümkündür:

 

 

Çizelge : Bir kentte oluşan kış aylarındaki çöp bileşimine göre karışık olarak çöp biriktirme kabı ve sıkıştırma aracındaki hacim ihtiyacı

 

----------------------------------------------------------------------- -----------------------------

Nr. Çöpün bileşenleri BHA Çöpteki Bileşenlerin hacim payı Çöpteki Bileşenlerin

hacim % payı (BHA * % hacim payı) ağırlık oranı hacim payı

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

(0,05 * 0,02 = 0,001) (2 kg/[0,05kg/l] = 40,0 l)

01 PET İİİELER 0.05 kg/l 2 0.001 2 (0,02 kg/[0,05kg/l]= 0,40

02 KAªIT ÜRÜNLERİ 0.25 kg/l 10 0.025 10 (0,10 kg/[0,25kg/l]= 0,40

03 SEBZE/MEYVA 0.75 kg/l 50 0.375 50 (0,50 kg/[0,75kg/l]= 0,67

04 KÜL - CÜRUF 1.20 kg/l 20 0.240 20 (0,20 kg/[1,20kg/l]= 0,17

05 İİİE (CAM) 0.45 kg/l 1 0.0045 1 (0,01 kg/[0,45kg/l]= 0,02

06 KIRIK CAM 1,00 kg/l 1 0.010 1 (0,01 kg/[1,00kg/l]= 0,01

07 TENEKELER (Metal) 0.10 kg/l 1 0.001 1 (0,01 kg/[0,10kg/l]= 0,10

08 İNCE FRAKSİYON 0.60 kg/l 15 0.090 15 (0,15 kg/[0,60kg/l]= 0,25

----------------------------------------------------------------------------------------------------

09 TOPLAM % 100 BHAkar = 0.7465 kg/l 100 1,00 kg------>(BAH) 2,02 l

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kendiliğinden Kendiliğinden Araç Araçtaki Birim Ağırlık (lt/kg)*(kg/gün)

sıkışma sıkışmış, BAH sıkıştırma atık BAH Hacmi litre/kg

Faktörü (f1) Faktörü (f2)

-------------------------------------------------------------------------------------------

1.5 0.0006 4 0.00015 20 0.4

1.5 0.016 3 0.0053 4 0.4

1.5 0.250 2 0.125 1.3 0.65

1 0.240 1.2 0.200 0.8 0.16

1 0.0045 3 0.0015 2.2 0.022

1 0.010 1.2 0.0083 1 0.01

1.2 0.0008 4 0.0002 10 0.1

1 0.090 1.5 0.060 1.6 0.24

---------------------------------------------------------------------------------------------

1.22 0.6119 1.53 0.40045 1.982 l/n.gün

----------------------------------------------------------------------------------------------

Yukardaki verilerden de yararlanarak, aşağıdaki soruyu çözün?

 

AİLE FERT SAYISI = 4 kişi

ÇÖP MİKTARI = 1 kg/N.G

ÇÖP TOPLAMA SIKLIªI = 2 GÜN

EVDEKİ ORTALAMA ÇÖP BHA = 0.25-0.30 kg/l

KONTEYNERDE ÇÖP BHA = 0.35 kg/l

SIKIİMIİ ARAÇTAKİ ÇÖP BHA = 0.70 kg/l

DEPONİDEKİ ÇÖP BHA = 0.90 kg/l

 

a.) 01 + 02 + 03 + 08 ;

b) 05 + 06 + 07 ;

c) 04 şeklinde ayrı toplama sistemlerine göre çizelgedeki ve verilen diğer bilgilere göre bir değerlendirme yapınız?

 

Not: BHA'ları yaklaşık olarak tahmin edilmiştir.

 

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Bornova/İZMİR TÜRKEİ

Tel. : (232) 3887866/20; (232) 3880 110/3097; (232) 3751324; Fax : (232) 3887864

 

Çizelge : Turistik bir beldede oluşan çöpün yakılabilirlik analizi

------------------------------------------------------------------------------

 

Fraksiyon > 150 mm < 150 mm > 150 mm < 150 mm Ayrışabilme sınıfı A, ZA, D, İ Madde Bilançosu

Tanner üçgeni için Tanner üçgeni için Enerji Bilançosu

Madde grubu % % kg kg Miktar dağılımı SM KM SM KM parametre dağılımı miktar dağılımı

KG % % % KG KG % YK % KÜL % SM KG YK KG KÜL KG SM (+) (-) Fark

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 Yiyecek 4.3 25 34.4 144 A

471.6 59 75 25 354 117.6 23.75 1.25 75.0 112 5.9 353.7 1.79x10 5.66x10 -3.87x10

2 Sebze, Meyva 7.9 40 63.2 230 A

3 Kağıt, Karton 4.2 11 33.6 63.4 ZA

171.6 21.4 20 80 34.3 137.3 68 12 20 116 20.6 35 1.86x10 5.6x10 +1.3x10

4 Bahçe Artığı 5.0 6 40.0 34.6 ZN

5 Plastik, naylon 2.3 2 18.4 11.5 D 29.9 3.7 2 98 0.6 29.3 97 3 2 29 0.9 ~0 4.64x10 0 + 4.64x10

6 Teneke, Metal 2.3 2 18.4 11.5 I

74.7 9.3 0 100 0 74.7 0 100 0 0 74.7 0 0 0 0

7 Cam 2.0 5 16.0 28.8 I

8 Toplam 28.0 91 224 523.8 - - - - - 388.9 358.9 - - - - - - -

Karışık karışık % 50 A 26.1 3.3 7.5 25 19.5 6.6 23.75 1.25 75 6.19 0.3 19.61 9.9x10 3.4x10 - 2.15x10

9 Belirlenemeyen 72.0 9 576 52.2 % 50 ZA 26.1 3.3 20 80 5.2 20.9 68 12 20 17.78 3.1 5.22 KJ KJ KJ

2.84x10 8.35x10 2.10

KJ KJ KJ

10 GENEL TOPLAM 100.0 100.0 800.0 576 - 800.0 100 51.7 48.3 413.6 386.4 - - - - - - - - -2.12x10

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A: AYRIİABİLİR, ZA : ZOR AYRIİIR, D: DAYANIKLI, İ: İNERT

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Bornova/İZMİR TÜRKEİ

Tel. : (232) 3887866/20; (232) 3880 110/3097; (232) 3751324; Fax : (232) 3887864

 

Çizelge : Kompostlaştırmda kullanılabilecek atık türlerinin bazı önemli fiziksel ve kimyasal özellikleri

 

--------------------------------------------------------------------------------

Maddenin adı BHA pH Eh %SM %OM % C % N C:N

----------------------------------------------------------------

g/cm3

--------------------------------------------------------------------------------

Saman 0,05 8,1 390 3,3 94 42,14 0,30 140,5

--------------------------------------------------------------------------------

Odun kabuğu 0,12 7,3 410 17,5 93 45,73 0,58 78,8

--------------------------------------------------------------------------------

Rende talaşı 0,18 5,9 460 13,8 99,5 49,3-76,0 0,15 328,7

--------------------------------------------------------------------------------

Styropor 0,02 6,6 420 0,0 100,0 - - -

--------------------------------------------------------------------------------

Arıtma çamuru 1,15 7,8 290 82,0 50,0 25,0 3,5 7,2

--------------------------------------------------------------------------------

Kağıt 0,30 - 49 0,0-10 88,0 90,0 1,5 60,0

---------------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atıkları BHA pH Eh %SM %OM Protein Yağ Karbon- g/cm3 % % hidr. %

---------------------------------------------------------------------------------

Elma 0,40 - - 82 97 0,3 0,4 15,5

--------------------------------------------------------------------------------

Soğan 0,10 - - 43,3 96,8 - - -

--------------------------------------------------------------------------------

Havuç 0,30 - - - - - - -

---------------------------------------------------------------------------------

Portakal/

mandalin 0,20 - - 85,0 96,4 0,9 0,2 11,3

---------------------------------------------------------------------------------

Karpuz 0,60 - - 92,2 96,8 0,5 0,2 6,9

---------------------------------------------------------------------------------

Ekmek 0,25 - - 33,5 96,6 - - -

---------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------

Bazılarının özellikle arıtma çamuru ve odun kabuğunun ağırmetal içerikleri (ppm)

---------------------------------------------------------------------------------

Mn Fe Zn Ni Sn Pb Cd Co Mo Cu Cr

---------------------------------------------------------------------------------

Arıtma çamurları 240 1150 1400 60 309 170 24 22 105 240 38

---------------------------------------------------------------------------------

Odun kabuğu 414 1065 44 - - 25 1,0 - - 7 ----------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Bornova/İZMİR

Tel. : (232) 3887866/20; 3880 110/3088; 3751324; Fax : (232) 3887864

 

ÇEVRE KİRLİLİªİ KONUSUNDA BİLİNÇ BELİRLEME ANKETİ

 

 

Anket yapılan yerin adı ve kısa tanımı :

 

Yaşınız :

Cinsiyetiniz :

Tahsiliniz :

Mesleğiniz :

 

Bu yerde sürekli mi kalıyorsunuz :

 

1- Yaşadığınız yerde çevre kirliliği problemi var mı ?

* Evet * Hayır * Bilmiyorum

 

2- Eğer varsa ne tip kirlilik ?

* Hava kirliliği * Su kirliliği * Gürültü

* Estetik * Çöp ve katı atık * Hepsi

 

3- Belediyelerin çevre kirliliğini önleme konusunda yaptıkları ça- lışmalardan memnunmusunuz ?

* Evet * Hayır * Kısmen

* Nasıl bir çalışma bekliyorsunuz ? * Bilmiyorum

 

4- Doğal çevrenin bozulmasına neden olan faaliyetlere karşı nasıl bir tepki gösteriyorsunuz ?

* Çok kızıyorum * İlgilileri uyarmaya çalışıyorum

 

* Pek ilgilenmiyorum

 

5- Toplumun çevre kirliliği ve temizliği konusunda daha bilinçli olmasını istermisiniz ?

* Evet * Hayır

 

6- Eğer istiyorsanız bu konuda neler yapılmalıdır ?

* Televizyonda ve radyoda bu konuda daha fazla yayın yapılmalıdır

* Okullarda bu konu detaylı incelenmel

* Çeşitli afiş el ilanı ve duyurularla toplum uyarılmalı

* Halka açık toplantı ve seminerler düzenlenmeli

* Para cezası uygulanmalı

 

* Daha değişik fikirleriniz varsa belirtiniz

 

7- Televizyonda hava kirliliği ile ilgili proğramları seyrediyormusunuz ?

* Evet * Hayır * Bazen

 

* Proğramlar sizin için doyurucumu ?

 

8- İimdiye kadar çevre kirliliği ile ilgili bir toplantı veya seminere katıldınızmı ?

* Evet * Hayır

 

* Size katkısı ne oldu ?

 

9- Ekonomik ve ekolojik tercihlerden sizin için hangisi önemli ?

* Ekonomik gelişme * Doğanın korunması

 

* Ekolojik dengeli ekonomik gelitme

 

10- İçme suyunuz ne tip bir kaynaktan geliyor ?

* Kuyudan * İehir suyu * Mahalle suyu

 

* Yüzeysel su * Kaynak suyu

 

11- Eğer şehir suyu kullanmıyorsanız suyunuzu sık sık kontrol ettiriyor musunuz ?

* Evet * Hayır * Nadiren

 

* Fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik açıdan sağlıklımı ?

 

12- Bulunduğunuz bölgede fabrika var mı ?

* Evet * Hayır

 

13- Bu fabrikaların katı, sıvı veya gaz halindeki atıklarını nerelere bıraktıklarını biliyor musunuz ?

* Evet * Hayır

* Beni ilgilendirmiyor

 

* Çevreyi korumaları için ne yapmaları gerekir ?

 

14- Bulunduğunuz yerde kanalizasyon şebekesi var mı ?

* Evet * Hayır * Bilmiyorum

 

15- Kanalizasyon varsa toplanan kirli su nereye gidiyor ?

 

* Akarsu, göl veya denize * Arıtma tesisine *

* Bilmiyorum

* Foseptik çukuruna

 

16- Hiç arıtma tesisi gördünüz mü ?

* Evet * Hayır * Arıtma tesisinin ne olduğunu bilmiyorum

 

17- Çöp ve katı atıklarınız düzenli toplanıyor mu ?

* Evet * Hayır

 

18- Düzenli toplanıyorsa hangi kaplarda

* Ptet * Varil * Teneke * Plastik kova

* Plastik koteyner * Metal konteyner

 

19- Yaş çöp ( biyolojik çöp ) ve kuru çöp ( değerli atıklar ) nedir

biliyor musunuz ?

*Evet * Hayır

 

20- Yörenizde çöp ve katı artıkları değerlendirme ve zararsızlaştırma tesisleri var mı ?

* Ayıklama tesisi * Kompost tesisi * Yakma tesisi

* Deponi biyogaz tesisi * Sadece deponi * Vahti deponi

 

21- Siz çevrenin korunması için herhangi bir faaliyette bulunuyor musunuz ?

* Evet * Hayır

 

22- Çevreci bir sivil toplum örgütüne üye misiniz ?

* Evet * Hayır * Varsa ismi

 

23- Eğer böyle bir faaliyetiniz varsa kısaca açıklar mısınız ?

* Evet :

 

* Hayır:

 

NOT : Sizin için doğru olan yanıtların yıldızını daire içine alınız.

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Bornova/İZMİR

Tel. : (232) 3887866/20; 3880 110/3088; 3751324; Fax : (232) 3887864

 

Otellerde ve Tatil Köylerinde Oluşan Atık Türleri ve Miktarları

 

Otel ve/veya Tatil Köyünün Adı:

 

Müşteri Sayısı :

Servis İekli :

 

Açık Büfede

İkramları tüketme oranları:

- % 100 : % 65

- % 50 : % 15

- % 25 : % 15

- % 00 : % 5

 

Personel sayısı:

 

Alkollü içki alanların oranı : %

 

Su içenler: %

 

Meyve suyu içenler : %

 

 

 

Tablo : Otel ve Tatil Köylerinde Servis Yapılan Bazı Tüketim Maddelerinin Boş Olarak Birim Ağırlıkları (Gram olarak)

-¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

- Tüketim Malının Adı - - - -

-¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+ Ortalama - - - -

+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

- Plastik bıçak 3.73 -

- Yemek kabı (soğuk) 18.39 -

- Küçük tatlı tabağı 3.75 -

- Kağıt bardak 11,30 -

- Mini tarap -

- İişe + kapak (35 mlt) 140.64 -

- Kapak (metal) 1.41 -

- PET (FANTA) -

- Kapak+siyah alt) 59.93 -

- Kapak 2.51

- Siyah plastik alt 11.84 -

- PET (SCHWEPPES) -

- (Kapak+Siyah alt) 66.23 -

- Kapak 1.37 -

- Siyah Plastik Alt 14.45 -

- PET(COCA COLA) -

- (Kapak+Siyah alt) 80.20 -

- Kapak 2.50 -

- Siyah alt 13.80 -

L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Bornova/İZMİR

Tel. : (232) 3887866/20; 3880 110/3088; 3751324; Fax : (232) 3887864

-¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

- -

Bahçe ve Mutfak Atıklarını Zararsızlaştırma ve Değerlendirme Konusunda Anket

 

Sosyal Yapı Soruları

Adınız ve Soyadınız :

Yaşınız :

Tahsiliniz :

Mesleğiniz :

Kaldığınız yer : * Sıra evler * Bahçeli villa * Otel * Apart

* Çadır * Tatil köyü * *

Sürekli veya geçici misiniz? * Sürekli * Geçici

 

 

Bahçe ve Mutfak Atıkları ile İlgili Sorular

 

1. Özellikle yaz aylarında, karpuz ve kavun döneminde mutfak atıkları (biyolojik çöp), çok olmaktadır. Yıl boyunca da bahçe artıkları oluşmaktadır. Ortalama olarak her bahçeli ev 50 ile 100 kg / yıl arasında değişen bahçe atıkları oluşturmaktadır. Bu atıkları ne yapmalı?

 

Bahçe Atıkları

* Yakmalı * Rastgele depolamalı * Sokakta bekletmeli

 

* Düzenli toplayıp, kıyımdan geçirip yığında kompostlaştırılmaya bırakılmalı

zaman zaman vidanjör suları ile ıslatılmalı ve çürütülmeli

 

* Bitkisel atıklardan tuğla şeklinde veya kesilmiş odun şeklinde yakıt üreten fabrika kurulmalı veya seyyar bir fabrikayı "Belediyeler Birliği" olarak ortak alıp işletmeli. Ürünü de kış aylarında kömürlü sobaların ateşlemesinde kullanmalı

 

*

 

Mutfak Atıkları

 

* Biyoçöp (yaşçöp) olarak ayrı toplanmalı kompost yapılmalı

 

* Biyoçöp (yaşçöp) karışık olarak atılmalı ve toplanmalı

 

* Bahçede çukur açıp dökülmeli, günlük üstü örtülmeli; gelecek sezon başlangıcında da kompost olarak kullanılmalı

 

*

 

2. Yağlanmış, kirlenmiş, gazete, filtre kağıdı ve diğer kolay ayrışabilir organik atık ne yapılmalı?

* Karışık çöpe atılmalı * Biyoçöpe atılmalı *

 

3. Mutfak ve bahçe atıklarının değerlendirilmesi;

- Atık miktarını azaltır mı? * Evet * Hayır * Önemli değil

- Kompost toprağınız verimini ve su kullanma özelliğini iyileştirir mi?

- * Evet * Hayır * -

L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Bornova/İZMİR

Tel. : (232) 3887866/20; 3880 110/3088; 3751324; Fax : (232) 3887864

 

 

-¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

- -

Sorunlu ve Tehlikeli Atıkların Ayrı Toplanmsı ve Zararsızlaştırması Konusunda Anket

 

 

 

1. Sosyal Yapı Soruları

Adınız ve Soyadınız :

Yaşınız :

Tahsiliniz :

Mesleğiniz :

Kaldığınız yer : * Sıra evler * Bahçeli villa * Otel * Apart

* Çadır * Tatil köyü * *

Sürekli veya geçici misiniz? * Sürekli * Geçici

 

 

2. Tehlikeli Evsel Atık Türü Miktarı

 

O Kullanılmış yağlar l

O İlaçlar kg

O Kimyasal maddeler l

O l

O l

O Akü Adet

O Pil/düğme pil kg

O Pil/küçük yassı pil kg

O Boyalar l

O Diğerleri l

 

 

3. Atıkların Oluştuğu Kaynak

 

O Evsel

O Küçük ityeri

O Tarımsal

O Diğer

 

 

4. Bu Ayrı Toplama Faaliyetinden Nereden ve Nasıl Haberdar Oldunuz?

 

O Gazete

O Afit

O Arkadatlardan

O Okullara dağıtımdan

O Evlere bırakılan el ilanlarından

 

 

 

 

 

 

5. Ne Kadar Sürede Biriktirilip Verileceği

 

O 1/2 yıl

O 1 yıl

O 2 yıl

O Daha fazla yıl

 

 

6. Toplama Yeri Uzaklığı Ne Olmalı?

( Götürme Sistemine göre )

 

O 1 km'ye kadar

O 3 km'ye kadar

O 5 km'ye kadar

O > 5 km'ye kadar

 

 

7. Toplama Yerine Hangi Araçla Gidileceği?

 

O Otomobil

O Bisiklet

O Yürüyerek

 

 

8. Tehlikeli Atıkların Verileceği Saat ve Gün

(Alma Sistemine göre)

 

O İyi

O Daha iyi

 

Gün: Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar

 

Saat:

 

 

9. Merkezi Toplama Yerine de Götürür Bırakır mıydınız?

 

O Hayır

O Evet

O Hangi gün, hangi saat?

Gün: Pazartesi Salı Çartamba Pertembe Cuma Cumartesi Pazar

 

Saat:

 

 

10. Evde ve İş Yerinde Oluşturulan Tehlikeli Atıklara Örnekler:

Kullanılmış Yağlar, Piller, Boyalar, İlaçlar, Asitler, Bazlar, Fotoğraf Banyoları, Reçineler, Civa, Siyanürlü Çamur, Metal Tuzları, Koruma İlaçları, Sinek Öldürücüler, Florösans lambaları, v.s.

 

 

 

 

 

- -

- -

L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakultesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/ÿZMÿR Tel: 0 232 3887866/20; Faks: 0 232 3887864

 

ÜNÿVERSÿTE KAMPÜSÜNDE OLUİAN KAªIT ATIKLARININ GERÿ KAZANILMASINA YÖNELÿK ANKET ÇALIİMASI

 

1. Adınız Soyadınız (Serbestsiniz) :

 

2. Eğitim Öğrenim Durumunuz :

 

 

3. ÿşiniz ve Görev Yeriniz :

 

 

  • 4. Günlük Gazete Alıyormusunuz . Hangi Gazeteyi Alıyorsunuz:
  • --

    --

    --

    --

    5. Haftalık ve Aylık Yayınlar Alıyor musunuz. Alıyorsanız Adı :

    --

    --

    --

  • 6. Satı Aldığınız, Gazete, Dergi, Mecmua, Kitab v.b. Yayınları ne Yapıyorsunuz .

    7. ÿş Yerinizde ve/veya Evinizde Başka Kaynaklardan Artık Oluşur mu? .

    8. Oluşturduğunuz Kağıt Atıkları Miktar olarak Belirleyebilir misiniz . ( Günlük, Haftalık, Aylık veya Yıllık olarak adet veya kg cinsinden )

    9. İu Ana Kadar Atık Kağıtlarınızı Değerlendirdiniz mi?. Nasıl?.

    10. Her Türlü Atık Kağıtların Toplanmasını ve Değerlendirilme sini Organize Etsek Bize Destek Olup; Bize Verir misinz?.

    11. Hangi Süre Boyunca ve Hangi Miktarda Kağıt Atıklarınızı Bize Verirdiniz? .

    12. Kağıt Atıklarının Üniversite Kampüsünde Geri Kazanılması Konusunda Yapılan Bu Çalışma Hakkında Görüşleriniz ve Öneriniz Nelerdir?.

  • 13. Katılımlarınız için Teşekkür Ederiz.

     

    Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

    Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakultesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/ÿZMÿR Tel: 0 232 3887866/20; Faks: 0 232 3887864

     

    OLUTAN KAĞIT/KARTON ATIKLARININ GERİ KAZANILMASINA YÖNELİK ANKET ÇALITMASI

     

    1. Adınız Soyadınız (Serbestsiniz) :

     

    2. Eğitim Öğrenim Durumunuz :

     

     

    3. ÿşiniz ve Görev Yeriniz :

     

     

  • 4. Günlük Gazete Alıyormusunuz . Hangi Gazeteyi Alıyorsunuz:
  • --

    --

    --

    --

    5. Haftalık ve Aylık Yayınlar Alıyor musunuz. Alıyorsanız Adı :

    --

    --

    --

  • 6. Satı Aldığınız, Gazete, Dergi, Mecmua, Kitab v.b. Yayınları ne Yapıyorsunuz .

    7. ÿş Yerinizde ve/veya Evinizde Başka Kaynaklardan Artık Oluşur mu? .

    8. Oluşturduğunuz Kağıt Atıkları Miktar olarak Belirleyebilir misiniz . ( Günlük, Haftalık, Aylık veya Yıllık olarak adet veya kg cinsinden )

    9. İu Ana Kadar Atık Kağıtlarınızı Değerlendirdiniz mi?. Nasıl?.

    10. Her Türlü Atık Kağıtların Toplanmasını ve Değerlendirilme sini Organize Etsek Bize Destek Olup; Bize Verir misinz?.

    11. Hangi Süre Boyunca ve Hangi Miktarda Kağıt Atıklarınızı Bize Verirdiniz? .

    12. Kağıt Atıklarının Üniversite Kampüsünde Geri Kazanılması Konusunda Yapılan Bu Çalışma Hakkında Görüşleriniz ve Öneriniz Nelerdir?.

  • 13. Katılımlarınız için Tetekkür Ederiz.

     

     

     

     

     

     

    Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

    Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/İZMİR; Tel.:(232) 3887866/20; Faks :(232) 3887864

    AMBALAJ ATIĞI OLUŞUMU İLE İLGİLİ ANKET

     

    Üretici Sanayiine Yönelik Sorular :

     

    Kuruluşunuzun Adı ve Genel Özellikleri :

     

     

    1. Ambalaj sanayiinde kullanılan hammaddeyi nereden temin ediyorsunuz?

     

     

    2. Hammaddenin ticari adı, kimyasal adı ve bileşimi ne?

     

     

    3. Hammaddenin işlenesinde uyguladığınız yöntemler ve bu işlem sırasında oluşan atıklar nelerdir?

     

     

    4. Oluşan atıkları geri kazanıyor musunuz? Nasıl?

     

     

    5. Ambalaj hammaddelerini çeşitli şekil ve tür tip için hazırlarken katkı maddeleri kullanıyor musunuz? Hangileri ?

     

     

    6. Ürettiğiniz ambalaj maddelerinin çeşitleri, tipleri ve özellikleri nelerdir?

     

     

    7. Yıllık kullandığınız hammadde, katkı maddeleri miktarları, yıllık ürettiğiniz ambalaj malzemesi vs. Ambalaj çeşitlerinin ağırlık ve hacim olarak miktarları?

     

     

    8. Ürettiğiniz ambalaj çeşitlerinin pazarladığınız şirketlere göre yıllık dağılımı çeşit ve miktar olarak nasıldır? İirketler bazında belirtiniz?

     

     

    9. Üretime başladığınız yıldan itibaren üretimdeki trendi gösteren grafiği verebilir misiniz?

     

     

    10. Ambalaj malzemelerinin üretimdeki hammadde, personel, v.b. gibi giderlerimiz nedir? Birim fiatlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

     

     

    11. Üretiminiz sırasında oluşan şu ana kadar geri kazanamadığınız atıkları nasıl bertaraf ettiniz?

     

     

    12. Enerji tüketiminiz birim ambalaj malzemesi başına ne kadardır?

     

     

    13. Ambalaj maddesi üretim sanayiinizin Çevresel Etki Değerlendirilmesini yaptırdınız mı?

     

    14. Katılımınız için teşekkür ederiz!

     

    Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

    Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/İZMİR; Tel.:(232) 3887866/20; Faks :(232) 3887864

    AMBALAJ ATIĞI OLUTUMU İLE İLGİLİ ANKET

     

    Dolumcu ve/veya Pazarlamacı Firmalara Yöneltilecek Sorular :

     

    Kuruluşunuzun Adı ve Genel Özellikleri :

     

     

    1. Pazarladığınız ürünlerin çetitleri nelerdir?

     

     

    2. Her tür çeşidiniz için kullandığınız ambalaj maddesi, malzemesi nelerdir ve özellikleri?

     

     

    3. Üretime başladığınız yıllardan beri kullandığınız ambalaj maddesi çeşidindeki, miktarındaki değişimler nelerdir? Grafiksel ve/veya sayısal olarak bu bilgileri verebilir misiniz?

     

     

    4. Ambalaj malzemenizi nereden temin ediyorsunuz? Yıllık kullandığınız miktar kullanma sırasındaki zaiyatınız ne kadardır?

     

     

    5. Atıklarınız oluyor mu ve nasıl bertaraf ediyorsunuz?

     

     

    6. İşletme içi geri kazanıma önem veriyormusunuz? Hangi maddeleri hangi oranda geri kazandınız?

     

     

    7. Birim ürününüz başına ambalaj maliyetini ambalaj çeşitlerine göre verebilir misiniz?

     

    8. Ürününüz ambalaj maddesi için de dağıtımı yapılırken zaiyatlarınız oluyor mu? Hangi oranda?

     

     

    9. Dağıtımda kullanılan taşıtlar dağıtım merkezleri, depolar, bayileriniz ve işlerin organizasyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?

     

     

    10. Ürününüzü pazarlamakta olduğunuz ambalaj maddesi sizce çevre sorunu yaratıyor mu ve nasıl?

     

     

    11. Hangi çeşit ürününüzü, hangi çeşit ambalaj malzemesinde piyasaya sunuyor ve dağıtıyorsunuz? Çeşitlere göre yıllık dökümünü de yaparmısınız?

     

    12. Tesis ve itletmenizin Çevresel Etki Değerlendirilmesini yaptırdınız mı?

     

    13. Birim ürününüz başına düşen enerji masrafları ne kadardır?

     

    14. Personel ve diğer giderlerinin üründeki payı?

     

     

    15. Katılımınız için teşekkür ederiz!

     

     

    Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

    Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/İZMİR; Tel.:(232) 3887866/20; Faks :(232) 3887864

     

     

    SIVI MADDE AMBALAJLARI İLE İLGİLİ ANKET

     

     

    Cevaplıyanın Adı ve Soyadı :

     

    Yaşı :

     

    Mesleği:

     

    Tahsili :

     

     

     

    - Tetrapaklarda ambalajlanmış süt, meyve suyu, vb. gibi içecek alıyor musunuz.?

     

    Az Çok Hiç

     

    - Tetrapak ambalaj atıklarının geri kazanılması için bireysel olarak ayrı biriktirmek ve atmak yolu ile katkıda bulunur muydunuz?

     

    Evet Hayır

     

    - Tetrapakların ne olduğunu hangi maddeleri içerdiğini biliyor musunuz?

     

    Kağıt Aluminyum Metal Diğer

     

    - Yoğurt kaplarının PS ve PP (nadiren diğer plastiklerden) üretildiğini biliyor musunuz?

     

    - Plastik şişelerin, kapların, eşyaların PE, PET, PP, PS, HDPE ve PVC'den üretildiğini biliyor musunuz?

     

     

    Evet Hayır

     

     

    Açıklamalar :

    PVC = Polivinilklorür

    PE = Polietilen

    PP = Polipropilen

    PS = Polisitren

    PA = Poliamid

    PC = Policarbomat

    PUR = Poliüretan

    POM = Polioksimetilen

    PET = Polietilen tera fitalat

    HDPE= Yüksek yoğunluklu poli etilen

    LDPE= Alçak yoğunluklu poli etilen

     

     

     

     

     

     

    - Depozitolu olarak camda, PET'de paketlenmiş içeceklerden hangisini alırsınız?

     

    Cam ( ) PET ( )

     

     

    - Sizce cam ile PET'i karşılaştırdığınızda hangisinin geri kazanılma şansı daha fazladır?

     

    Cam ( ) PET ( )

     

     

    - Tek kullanımlı şişelerden mi, yoksa çok kullanımlı şişelerden mi içecek alışverişini tercih edersiniz?

     

    Tek kullanımlı ( ) Çok kullanımlı ( )

     

     

    - İçecek paketlemede kullanılan cam şişeler sizce çevre sağlığı açısından çevreye daha dost ve uyumlu mudur?

     

    Evet ( ) Hayır ( )

     

     

    - Yoğurt kaplarının deterjanlarının vb. gibi yiyeceklerin ve diğer maddelerin ambalajlandığı plastikleri biriktiriyor musunuz? Başka amaç için kullanıyor musunuz?

     

    Evet ( ) Hayır ( )

     

     

    - Evet ise hangi amaçla kullanıyorsunuz?

     

     

     

     

     

     

     

    Anketi dolduranın, yapanın adı ve soyadı :

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    - Katılımınız için teşekkür ederiz!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

    Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/İZMİR; Tel.:(232) 3887866/20; Faks :(232) 3887864

     

    Sıvı ve Katı Gıda Ambalaj Atıklarının Geri Kazanılması İçin Bir Anket Araştırması

     

    Cevaplıyanın Adı ve Soyadı :

     

    Yaşı :

     

    Mesleği:

     

    Tahsili :

     

    1. Eviniz veya kendiniz için içecek, meşrubat ve/veya sıvı/katı gıda ambalajlanmış olarak alıyor musunuz ?

     

    Evet : Hayır :

     

    Evetse hangi ambalaj içinde alıyorsunuz, neden ?

     

    Cam tite, kavanoz : ; PET : ; PVC : ;

     

    PE : ; Karton kutu : ; Teneke / teneke kutu : ;

     

    Aluminyum kutu: ; Çelik kutu : ;

     

    Nedeni?

    Sağlıklı : ; Ucuz : ; Tek seçenek : ; Diğerleri : ;

     

     

    2. Atılan bu tür ambalaj atıklarını geri toplamak ve değerlendirip geri kazanmak için hangi yöntem uygulamalıyız ?

     

    2.1. Kitilerin menfaatine dayanan yöntem ?

     

    Depozito : Ödüllendirme :

     

     

    2.2. Kişilerin menfaatine dayanmayan özveride bulunması gereken yöntem ?

     

     

    Torbada kapının önüne bırakma :

    (ALMA SİSTEMİ)

     

    Biriktirip değerli çöp kumbarasına atma :

    (GÖTÜRME SİSTEMİ)

     

    3. Sizce her türlü ambalaj atıklarının geri toplanması ve değerlendirilmesi sağlanabilir mi, nasıl ?

     

     

     

    4. Görüt ve önerileriniz ?

     

     

     

    5. Katılımınız için teşekkür ederiz!

     

     

     

     

     

     

     

    Ek :

     

    Tablo : Kentsel atıksuların özellikleri

    -¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

    - Konsantrasyon (mg/l) -

    - Parametre Maksimum Ortalama Minumum -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    - Toplam katı madde 1200 720 350 -

    - Toplam çözünmüt 850 500 250 -

    - -Sabit 525 300 145 -

    - -Uçucu 325 200 105 -

    - Toplam süspanse katı madde 350 220 100 -

    - -Sabit 75 55 20 -

    - -Uçucu 275 165 80 -

    - Çökebilir katı madde(ml/l) 20 10 5 -

    - BOI5 400 220 110 -

    - TOC 290 160 80 -

    - KOI 1000 500 250 -

    - Toplam azot 85 40 20 -

    - Organik 35 15 8 -

    - Serbest amonyak 50 25 12 -

    - Nitritler - - - -

    - Nitratlar - - - -

    - Toplam fosfor 15 8 4 -

    - Organik 5 3 1 -

    - İnorganik 10 5 3 -

    - Klorürler 100 50 30 -

    - Alkanilite 200 100 50 -

    - Yağ ve Gres 150 100 50 -

    L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

     

    Ek :

     

    Tablo : Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği ile İlgili 7 Ocak 1991 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış sulama sularının sınıflandırılmasında esas alınan sulama suyu kalite kriterleri -¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

    - Sulama Suyunun Kalitesi (Sınıfları) -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦T¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -Kalite -I.Sınıf -II.Sınıf -III.Sınıf-IV.Sınıf -V.Sınıf -

    -Kriterleri-(çok iyi)- (iyi) -(kullanı--(ihtiyat--(zararlı) -

    - - - - labilir)-la kul.) - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -CC25.106 - 0-250 - 250-750 - 750-2000-2000-3000- >3000 -

    -(mhos/cm) - - - - - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -Cl- (mg/l)- 0-142 - 142-249 - 249-426 - 426-710 - >710 -

    - - - - - - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -Fekal Koli- 0-2 - 2-20 - 2000 -100-1000 - >1000 -

    -form/100ml- - - - - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -BOI5 - 0-25 - 25-50 - 50-100 - 100-200 - >200 -

    -(mg/l) - - - - - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -pH - 6.5-8.5 - 6.5-8.5 - 6.5-8.5 - 6-9 - <6 -

    - - - - - - >9 -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -AKM - 20 - 30 - 45 - 60 - >100 -

    -(mg/l) - - - - - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    - - - - - - -

    -SAR - <10 - 10-18 - 18-26 - >26 - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -Sulama - - C1S1, - - - -

    -suyu sın. - C1S1 - C2S2 - - - -

    +¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    - Top.Azot - 0-5 - 5-10 - 10-30 - 30-50 - >50 -

    L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦+¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-

     

    Ek :

     

     

    Tablo : Sulama Sularında Tolere Edilen Ağır Metal ve Toksik Maddelerin Üst Konsantrasyonları

    -¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

    - Birim alana verile- Her türlü zeminde -

    - bilecek max. toplam sürekli sulama ya--

    - miktarlar. pılması durumunda -

    -Elementler (kg/ha) sınır degerler(mg/)

    ---------- ------------------ ---- --------------------

    -Alüminyum 4600 5,00 -

    -Arsenik 90 0,10 -

    -Berilyum 90 0,10 -

    -Bor 680 0,75 -

    -Kadmiyum 9 0,01 -

    -Krom 90 0,10 -

    -Kobalt 45 0,05 -

    -Bakır 180 0,20 -

    -Florür 920 1,00 -

    -Demir 4600 5,00 -

    -Kurtun 4600 5,00 -

    -Lityum - 2,50 -

    -Manganez 920 0,20 -

    -Mobildenum 9 0,01 -

    -Nikel 920 0,20 -

    -Selenyum 18 0,02 -

    -Çinko 1840 2,00 -

    -Vanadyum - -

    L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-

     

     

    Tablo : Atıksuların Tarımda Kullanılması ile İlgili Esaslar ve Teknik Sınırlamalar

     

    -¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¬

    -Tarım türü Teknik sınırlamalar -

    -¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦+

    -Meyvecilik ve -Yağmurla metodu ile sulama yasaktır. -

    -Bağcılık -Yere düşen meyvalar yenmemelidir. -

    - -Fekal koliform sayısı 1000/100 ml -

    - -

    -Elyaflı bitki -Salma ve yağmurlama sulama yapılabilir.-

    -ve tohum üretimi -Fekal koliform sayısı 1000/100 ml -

    - -Yağmurlama sulamada biyolojik olarak -

    - arıtılmış ve klorlanmış atıksular -

    - kullanılabilir. -

    - -

    -Yem bitkileri, -Salma sulama ve mekanik arıtılmış atıksu -

    - -

    -Yağ bitkileri ve -

    -çiçekçilik -

    L¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦-

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kaynaklar

     

    Bardtke, D. (1990) : "Mikrobiologische Vorausetzungen für die biologische Abluftreinigung;" Biologische Abluftreinigung. expert Verlag Ehningen . Herausgeber K. Fischer. S.1ff.

     

    Braun, R. (1987): "Biologische H2S - Oxidation" Dechema, Int.Tagung in Heidelberg, 24. bis 26. 3. 1987.

     

    Erdin, E. und Louis Affoyon (1976):Büsnau Atıksu Arıtma Tesisi Çamur Çürütme Ünitesinde Koku Giderme Pilot Çalışması. Stuttgart-Büsnau.

     

    Erdin, E. und Louis Affoyon (1977):Büsnau Atıksu Arıtma Tesisi Çamur Çürütme Ünitesinde ve Poppenweiler/Ludwigsburg Deponisinde Koku Giderme Pilot Çalışmaları. Stuttgart-Büsnau.

     

    Erdin, E. (1980): Çöp ve Katı Atıklar Kurs Notları. E.Ü. İnşaat Fakültesi Matbaası Bornova/İzmir.

     

    Erdin, E. (1980): Katı Artık Ürünü Kompost İle Koku Giderilmesi. Kimyagerler Derneği . İzmir İubesi Konfernası 15.03.1980. Talatpaşa Bulvarı 17/1 Alsancak.

     

    Erdin E. 1982: Koku Sorunu. Mesleki ve Teknik öğretim dergisi sayı 347-348, sayfa 24-28, Ankara.

     

    Fischer, K. et al (1990) : "Biologische Abluftreinigung". Entsorgungs-Praxis Spezial Nr. 6, S.9-13.

     

    VDI 3477 (1989): "Biologische Abgas-/Abluftreinigung Biofilter" VDI-Richtlinie, Entwurf.

     

    VDI 3478 (1985): "Biologische Abgas-/Abluftreinigung Biowaescher" VDI-Richtlinie.

    MUSERIEGO, R. (1991):"Wastewater Reclamation and Reuse" ASANO, T.

     

    KARAMAN, S. (1984) : "Atıksuların Toprakta Arıtılabilirliği" Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi

     

    Anonüm (1992) : "Der Grüne Punkt" İnformation der Duales System Deutschland GmbH. Heft Nr. 3 , Bonn.

     

    Brezet, Han (1994): Green Product Desıgn Newsletter of the Section for Environmental Product Development. June 1994/1. TU Delft Netherlands.

     

    Brezet, Han (1994): "Manual for Cleaner Product Development" . Green Product Desıgn Newsletter of the Section for Environmental Product Development. July 1994/2. TU Delft Netherlands.

     

    Vroegop, Marnette (1994): "Two steps forward, one step back" . Green Product Desıgn Newsletter of the Section for Environmental Product Development. July 1994/2. TU Delft Netherlands.

     

    Franzuis, V. (1985): Kontaminierte Standorte-eine internationales Problem". Symposium Kontaminierte Standorte und Gewaesserschutz. Aachen 01.03.10.1984 UBA Materialien 1/85, Berlin

     

    UBA (1988) : Ballungsraumnahe Waldökosysteme. Zweiter Forschungsbericht, Senator für Stadtentwicklung und Umweltschutz . Berlin .

     

    Hagemajer, H. (1985): Dioxinanalysen an Abfallverbrennungsanlagen. Müllverbrennung und Umwelt. EF-Verlag, Berlin. 422-437.

     

    Didky, Rolf (1992) :" UVP zum Bebauungsplanung" UVP - Report , Heft 1, Seite 12-17

    BDM Bau (1988) : "Materialien zum Baunutzungsverordnung" Bonn.

     

    Klee, O. 1979 : Reinigung industrieller Abwasser. Stuttgart

     

    Klee. O. 1972 : Kleines Praktikum der Wasser-und Abwasseruntersuchung. Stuttgart

     

    Meadows, D.L. 1972 : Die Grenzen des Washstums. Stuttgart

     

    Stiegele P. und. O, Klee 1973 : Kein Trinkwasser für Morgen Stuttgart