Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 

Çevre Mühendisliği Bölümü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Özdere Örneğinde Turizm ve Çevre İliţkisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazan

 

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.07.1994

 

 

 

Bornova-İZMİR

 

 

 

 

 

 

 

 

Özdere Örneğinde Turizm ve Çevre İliţkisi

 

 

Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/İZMİR

 

 

 

Giriţ

 

Kıyı Ekosistemleri büyüyen ve metropolleţene kentlerin baskısı altında sürekli olarak değiţmektedir. Bu dolgu değiţen bir sosyo-ekonomik yapı ürünü olarak ortaya çıkmaktadır.

 

Bir zaman çok doğal, eldeğmemiţ ve bakir olan ekosistemler birden yapay yani insan eli ile değiţtirilmiţ ekosistemler haline dönüţtürülmektedir. Bu insan eli ile yapılan değiţiklik bir zorunluk nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ancak bu yapay ekosistem oluţumunda veya oluţturulmasında amaç, çalıţan insanın iyi dinlenmesini ve daha verimli üretmesini ana amaç ve hedeftir. Bu ara zamanında çok çalıţţ insanlara da daha rahat yaţam sürdürmek ve onları ödüllendirmek de bir insanlık borcudur. Değiţimlerin temel dürtüsü insanın iyi, güzel, huzurlu, üretken ve barıţ içinde yaţamasını sağlamaktır. Çevreye sevgi ve saygının ilk koţulu kiţinin kendisi ile barıţık olmasıdır. Kendisi ile barıţık olan insan çevresindekileri de düţünecek ve onu koruyucak, geliţti-recektir.

 

Ekosistemler mutlaka değiţecektir. İnsan var oldukca, nufusu ve ihtiyaçları arttıkca bu böyle gidecektir. Burada amaç büyümenin kritik sınırını belirlemek ve koymaktır. Geliţmeyi lojistik bir geliţme ile sınırlamaz, sonsuz bir geliţmeye çevirirseniz o zaman doğa ve güzellikleri tamamen bir nesil için veya bir nesilin bir grubu için tamamen kullanılmıţ olur ve doğal kaynaklar telef olur.

 

Özdere ţu anda kritik geliţme sınırına ulaţţ durumda. Yapılaţmaya fazla müsaade etmemek gerekir. Zorunlu yapılaţmalarda da arsanın %10'nunu aţmaması sınırı getirilmelidir. Ancak bu koţullarda hem kiţileri rekreasyon alanlarını açar hem de geriye kalan alanı da üretim alanı olarak kullanmasına veya estetik görünümler yaratmasına olanak hazırlamıţ olursunuz.

 

Özdere'yi ilk 1967 ve 1968 de gördüğümde Almanya'dan gelmiţ bir insan olarak kendimi bir gerçek cennetde hissettim. Sadece Paţam ve Sultan Otelleri vardı. Devlet yolu yoktu, anak orman yolu vardı ve alabildiğince de yeţildi. Narinciye, çam ağaçları ve mavi temiz deniz baskın özellikleri olarak benim hafızama yerleţmiţ idi.

 

1994 yılında tekrar yakından görünce uzaydan kondurulmuţ bir kent gibi geldi. 1967/68 'e özlemim ağır bastı, ancak mevcut durumu kabul etmekten baţka da çare yoktu. Değiţen "Narinciye Ekosisteminden" ve "Orman Ekosisteminden" "Kıyı-Kent Ekosistemine" dönüţen bu yerde ne yapmak gerekir. Mevcut doğal ve yapay unsurları biyotik veya abiyotik unsurları nasıl dengelemek lazimdir. Ekolojik dengeli geliţmeyi sağlamak ve sürdürmek için 09, 10 ve 11.07. 1994 tarihlerinde yüzün üzerindeki deneklerde yapılan anket çalıţmasının sonucunda %100 olarak "Ekolojik Dengeli Ekonomik Geliţme" istendiğine göre; bu dengeli geliţmeyi Özdere ve Özdereliler için de isteyebiliriz. Özdereli ister sürekli yaţasın ister mevsimsel veya zaman zaman, Özdere'yi düţünmek zorundadır. Ödere'yi düţünmek demek kendini düţünmek demektir. Özdereliyim diyen her bir birey "Özdereyi korumak, geliţtirmek ve güzelleiţtirmek" durumundadır.

 

Özdere daha çok sayfiye turizmine hizmet etmektedir. Büyüyen İzmir'in Çeţme ve Foça'sına alternatif olmuţtur. Çok cazip ve güzel. Toplumun büyük bir kesiminin beğenisini bulduğu için de sanki bir "Gümüldür, Ürkmez ve Özdere Modası" doğmuţtur. Bu modanın dayattığı hızlı büyüyen sorunlar ise aynı hızlılıkta ele alınamamıţ ve çözülememiţtir.

 

Sosyo-ekonomik yapı açısından bakıldığında; önce Devlet Kuruluţları "Merkez Bankası", DSİ, TMO, TCKY, MEB, SSB, Orman Müdürlüğü, TC Hava Kuvvetleri, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Ünivasıtesi v.d. Eğitim Kampları kurmuţlardır. Bazıları bataklık arazi üzerine kurulmuţ bazıları da yeţil alanlara. Böylece yerli tatilcilere ve dinlence arayanlara hizmet yerleţimleri oluţturulmuţtur. Deniz - Kum - Ev - Çadır - Yol - Bitki v.d. elemanlardan oluţan kıyı ţeridi ekosistemi oluţmuţtur. Bu olguyu kabul ettiğimize göre bunu nasıl iyileţtirmek mümkündür, onu düţünmeliyiz. Aslında Seferihisar'dan Kuţadasına kadar bir bütün olarak ele alıp ekosistemi bu ţekilde "İehir ve Bölge Planlamacılara" diğer mesleklerle de iţbirliği yaptırarak planlatmalıyız. Hatta bu konuda "Plan-Proje Yarıţması" açılmalıdır. Aslında bir çok konuda geç kalınmıţ daha geç kalmamak için de bu fikire sahip ţıkmak yerel yöneticilere düţmektedir.

 

Bu ara Paţam ve Sultan Hotellerinin yanı sıra, Hotel Zürich, Grand Efe, Biltur, Tiffany v.d. gibi iç ve dıţ turizme doğrudan hizmet veren otellerde doğmuţtur. Bunlardan bazılarının atıksu arıtma tesisleri de vardır. Arıtılmıţ atıksu da sulamada kullanılmaktadır.

 

Kıyılarımız doğal kaynaklar olarak çok önemli kaynaklarımızdandır. Özdere kıyıları da bu nedenle çok önemli gözümüz gibi korunması ve güzelleţtirilmesi gerekir. Rantı bu kadar yüksek olan kaynağı değersiz hale getirmeye doğru gayret göstermek hem yerleţik ve sürekli/kesikli ve kesikli oturanlara hiç bir yarar sağlamaz. Ara ara veya kesikli de gelsek kendi öz malımız gibi sahiplenmeliyiz, demokrasiye iţleterek her konuda otokontrol mekanizmasını iţletmeliyiz. Turizm amaçlı yatırım yapanlar ekmeklerini buradan çıkaracakları için çok daha iyi sahip çıkmak ve korumak zorundadırlar.

 

Emre (1987) yaptığı bir çalıţmada Özdere için Sürekli Nufusun Planlama Kabulunu 1990 için 5000; 1995 için 6400; 2000 için 8100 ve 2005 yılı içinde 10 000 almıţtır. 1955 ile 1985 arasındaki nufus verilerinden yararlanarak eksponansiyal (üstsel) büyümeyi esas alarak bu sonuca varmıţtır. Halbuki gerçek büyüme bunun çok daha üstünde olmuţtur hüperbüyüme söz konusudur. Doğrusala göre ise sıra ile 4600; 5153; 5705; 6257 olması gerekirdi. Enküçük kareler yöntemine göre ise: 4112; 4642; 5172; ve 5702.

 

 

1. Özdere'nin İzmir Metropolitenindeki Yeri

 

İekil 1 ve 2'de görüldüğü gibi Özdere İzmir Metropoliteni için çok önemli bir anlam ve önem ifade etmektedir. 12 km'lik sahili, güzel denizi, dağları ve narinciye bahçeleri ile büyükţehir yaţamından bıkan İzmir'liler için dinlenmeye ve insanların tekrar kendisine gelmesi için çok ideal bir yerdir. İzmir' ortalama uzaklığı da 50 km'dir. İzmir metropolü ve yakın çevresi ile günübirlik iliţki kurulabilecek bir konumu vardır. Tablo 1'de yakınçevresine olan uzaklığı verilmiţtir.

 

Tablo 1 : Yakın çevresine olan uzaklığı ve nufusları

------------------------------------------------------------

Yerleţim yeri Uzaklığı (km) Nufusu (1985)

------------------------------------------------------------

Gümüldür 11 4409

Bulgurca 25 1890

Değirmendere 25 1478

Ahmetbeyli 8 650

Cumaovası 24 6117

Seferihisar 49 6559

Yeniköy 28 1313

------------------------------------------------------------

 

 

2. Özdere'nin Ekolojik Özellikleri

 

2.1. Özdere'nin İklimi

 

Özdere'de yazlar sıcak ve kurak; kıţları da ılık ve yağıţlı geçer. Kuţadası Meteoroloji İstasyonunun verilerine göre ortalama sıcaklık 16,7 0C ; ortalama nem %70; ortalam yağıţ 659,4 mm/yıl; ortalama deniz suyu sıcaklığı 19,10C. Hakim rüzgar yönü kuzey ve hızı da 4,4 m/sn'dir.

 

İekil 3'de rüzgar gülü görülmektedir.

 

İekil 4'de de önemli iklimsel veriler yılın aylarına göre dağılımını gösterir ţekilde biraraya toplanmıţtır.

 

 

2.2. Özdere'nin Jeolojik Yapısı

 

Metomorfik seri (Pcr) yaygın olarak görülmektedir, inţaat için sağlam zemini oluţturmaktadır. Aţırı eğimli olan yerlerde sorun yaratabilir. Kireçtaţı (Kçt) da Özdere'de bulunmaktadır, serttir ve inţaat için de sağlamdır. Moloz (Ym) dolgu malzemesi veya yamaç moluzu olarak da adlandırılabilir. İçinde metamorfik seriye ait blok ve taţlar ve çakıl bulundurabilir. Zamanla erozyonla taţınmıţ ve doğal olarak yığılmıţ malzemelerdir. Düz alanlarda inţaat için bir sorun oluţturmaz. Ancak yamaçlarda sorun çıkarabilir. Alüvyon (Al) malzemesi daha ziyade sahil ţeridi boyunca ve dar alanlarda vardır. Çoğu yerde de toprak profilinin üst tabakasının 1 m'si kil minerallerinden oluţmaktadır. Alüvyon zemin tek katlı evler için bir sorun yaratmazken çok katlılarda yaratabilir. Bazı yerlerde çakıl ve ince kum hakim durumdadır. Yeraltısuyu yakındır. Saz ve kamıţ bitkileri yetiţmektedir. Bu bitkiler alüvyon toprağın içinde biriken azot ve fosfr gibi besin maddelerini kullanmak süretiyle de denizin doğal ve hatta foseptiklerden yapay gübrelenmesinin önüne geçmektedir.

 

Doğal drenajın gerçekleţmediği bir iki yerde bataklık oluţumu söz konusudur. Ökalüptüsler fazla suyu buharlaţtırmak için ideal bitki türleridir. Aynı yeteneğe saz bitkileri de sahiptir.

 

Alüvyon bölgelerinde 10-15 derinliklerde yeraltı suyuna rastlanmaktadır. Kuyular kıyıya doğru yaklaţtıkca suyun kalitesi bozulmakta ve tuzlulaţmaktadır.

 

Akarsu ve dereleri genelde kıţ aylarında su taţır, yaz aylarında ise kuraktır.

 

İekil 5 Özdere'nin jeolojik yapısı ve arazi eğimleri hakkında bir bilgi vermektedir.

 

 

2.3. Özdere'nin Topoğrafyası

 

Yükseltilerin denize dik olarak uzandığı, yer yer alüvüyal ve kolüvüyal düzlüklerden oluţan bir topoğrafyaya sahiptir.

 

Eski yerleţimin bulunduğu Kesre Köyü (Cumhuriyet Mahallesi) yüksek tepeler arasında kurulmuţtur. İlk Özdere 'de burasıdır. Kesre'den batıya doğru engebeli arazi hakimdir. Denize doğru uçurum denecek bir yükselti ile biter.

 

Çukuraltı Mahallesi oldukca düz ve yükseltilerin denizden 3-4 km uzakta olduğu bir bölgedir. Batıya doğru gidildikce yükseltiler bir geçit oluţturur ve Orta Mahalleye ulaţılır.

 

Ortaköy (Orta Mahalle) geniţ bir düzlük alandan oluţmaktadır.

 

Deniz oldukca sığ ve kumsaldır. 200 m mesafeye kadar 2m derinliği geçmez. Arazilerin çoğu %0-5 arasında bir eğime sahiptir. Yükseltiler ise aniden %15'den daha yüksek değerlere kadar çıkar.(İekil 5).

 

 

2.4. Özdere'nin Toprakları ve Verimliliği

 

Dik ve çok dik meyilde, çok sığ ţiddetli erozyona açık topraklar; hafif meyilde, derin, orta derin orta bünyeli ve orta derecede erozyona açık olanlar; drenajı iyi olmayan ince bünyeli ve tuzlu topraklar; hafif meyilde, orte derin, orta bünyeli, taţlı orta erozyona maruz topraklar; orman toprağı; nadassız kuru tarım toprağı; fundalık arazi toprağı; mera toprağı; zeytinlik arazi toprağı; tuzlu-alkali topraklar ve yüksek tabansuyu olan drenajı bozuk olan topraklardan oluţmaktadır.

 

Orman toprakları genelde "kahverengi orman toprağı"dır. Üzerinde sürekli bitki bulunmazsa erozyon tehlikesi ile karţıkarţıyadır.

 

Alüvyon topraklarda da kuru ve nadassız tarım yapılarak zeytin ve narinceye yetiţtirilebilir. Bu topraklarda arazi kullanımını sınırlayan faktörler yok veya az denecek kadardır.

 

Kolüviyal topraklar da %2-6 eğim arasında yığma (doğal dolgu) topraklar olarak bulunmaktadır. Kök sistemi büyük bitkileri burada yetiţtirmek zor olabilir.

 

%20-30 eğim bölgesinde bulunan topraklar kireçsiz kahverengi topraklardır. Üzerlerinde zeytin, fundalık bulunur. Kahverengi kireçsiz orman toprakları toprak tabakasının yetersizliği nedeniyle tarıma hiç elveriţli değildir.

 

Bu dağılımda olan ve kullanıma yönelik adlandırılan toprakların verimliliği ise:

 

II Sınıf : Her türlü bitki yetiţtirmesine birinci sınıftan daha az elveriţlidir.

III Sınıf : Ekilen ürün çeţidi ilk iki sınıfa nazaran daha azdır.

VI Sınıf : Meyil ve toprak sığlığı gibi aţırı sınırlayıcılara sahiptir. Mera ve ağaçlık için kullanıma elveriţlidir.

VII Sınıf : Toprak sığlığı, taţ, kaya, meyil, erozyon v.b. gibi çok ţiddetli sınırlayıcı faktörlere sahiptir. Zayıf mera veya orman alanı olarak kullanmaya elveriţlidir.

 

İekil 6'da Özdere'nin toprak yapısı, kabiliyeti ve bitki örtüsü verilmiţtir.

 

 

2.5. Özdere'nin Bitki Örtüsü

 

Düz alanlardaki ana ve tek hakim kültür bitkisini narinciye oluţturmaktadır. Arazinin eğimli olduğu yerlerde ve tepelerde maki ve yer yer orman örtüsü vardır. Az miktarda da olsa sebzecilik ve meyvecilik de yapılmaktadır. (İekil 6).

 

 

2.6. Özdere'nin Demografik Yapısı

 

Özdere'nin 1960-1985 arasındaki yıllık nufus artıţı ortalama %5,26'dır. Türkiye'deki nufus artıţının iki katıdır.

 

Demografik ve ekonomik yönden oldukca hızlı geliţen bir belde. Yerleţme biçimi daha çok turistik bir kasaba özelliğini vermektedir.

 

Demografik geliţmeyi ortaya koymak ve nufus projeksiyonu yapmak için yararlanılan bir çok yöntemler vardır:

 

1. İller Bankası Yöntemi

2. Aritmetik Artıţ Yöntemi

3. Geometrik Artıţ Yöntemi

4. Uygun Çizgi Geçirilerek Yapılan Grafik Yöntemi

5. Lojistik Geliţme Yöntemi

 

a) İller Bankası Talimatnamesi

 

P = (a Φys/yi -1)x100

P = Nüfus artıţ yüzdesi, çoğalma katsayısı

ys = Son nüfus sayımı

yi = Eski yıllardaki nüfus sayımı

a = Yeni ve eski diye ifade edilen nüfus sayımlarının yıl farkı bulunur. P değeri 3'den büyükse P = 3, 1'den küçük veya nüfusta eksilme varsa P= X kabul edilir. Hesapla bulunan P değeri 1<p<3 ise aynen alınır.

 

Y = Ys [1+P/100](20+n)

 

n° = n' + 20

 

n' = Son nüfus sayımı ile projenin yapıldığı yıllar arasındaki fark

Ys = Son nüfus sayımı

 

b) Grafik Yöntemi :

 

Nufus sayısı /

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

└────────────────────────────────────> Yıllar

 

Uygun bir doğru veya eğri geçirmek suretiyle 20 yıl sonraki nüfusun saptanması.

 

c. Aritmetik Artıţ Yöntemi :

 

Verilen bir zaman aralığında, meydana gelen nüfus artıţı, daha baţka zaman aralıklarında da aynı kalıyorsa, bu artıţa aritmetik artıţ denir.

 

 

Nufus sayısı /

/

/

/

y2 2 /I

/ I

/ I

/ I

/ I

/ I

y1 1 /İİİİİİİİİİİİI

/

/

/

└────────────────────────────────────> Yıllar

1950 1975

 

ka = tgα = y2-y1/t2-t1

Yi = Y2 + ka (ti+t2)

 

Bu yöntem endüstrisi geliţmemiţ kırsal yerleţim yerlerinde veya çok büyük, nüfusları az ve sabit artan yerlerde kullanmak mümkündür.

 

d) Geometrik Artıţ Yöntemi

 

Verilen bir dt zaman aralığında, nüfus artıţ miktarı dy, y nüfusu ile orantılı ise buna geometrik artıţ denir.

 

e) Matematik Eğri Uydurma Yöntemi :

 

Eldeki verilerle seçilen bir matematiksel bağıntının uyumlanması için birçok yöntemler vardır. Bunların içinde ençok uygulaması ise tin küçük kareler yöntemidir. Bu yöntemin esası gözlenen ve hesaplanan değerler arasındaki farkların karelerinin toplamının en küçüklenmesidir.

 

f = Lojistik Yöntem

 

Ekolojik olarak büyümesi sınırlı olan yerler için uygulanan bir yöntemdir. Bu lojistik geliţme Özdere için de yeniden belirlenecek kriterlere göre hesaplanmalıdır.

 

Tüm bulunan nüfuslar, yıllara karţılık grafiğe geçirilip, proje nüfusu saptanmaktadır.(Tablo 2)

 

Tablo 2 : 2005 yılı nufus projeksiyonu

---------------------------------------------------------------

Yöntem Yıllar

1990 1995 2000 2005

---------------------------------------------------------------

Doğrusal 4601 5153 5705 6257

Enküçük kareler 4112 4642 5172 5702

Üstsel (geometrik) 5113 6458 8157 10302

Logaritmik 4617 5805 7299 9179

---------------------------------------------------------------

Gerçek demografik değerler bu projeksiyon hesaplarını ţaţırtmıţtır. Beklenenin ve kabul edilen çok üstündeki bir hızla büyüme gerçekleţmiţtir.

 

Tablo 3'de nufus geliţmeleri 1960'dan 1985'e kadar verilmiţtir.

 

Tablo 4'de nufus indeksleri 1960'dan 1985'e kadar verilmiţtir.

 

Tablo 5'de nufus artıţ hızları 1960'dan 1985'e kadar verilmiţtir.

 

İller Bankası "Kanalizasyon Projesi" için 2005 yılının nufusunu 40 000 olarak hesaplamıţtır. Lojistik demografik geliţme sınırı da 52 000 kabul edilmiţ ve buna göre "Özdere İmar Planını" oluţturmaya çalıţılmıţtır. Artan nufusu yerleţtirmek için öngörülen alanlar ise dört grupta ele alınmaktadır.

 

Birinci grup Cumhuriyet Mahallesinin güneyinde; yeni açılan trafik yolu boyunca yer alan konut küçük sanatlar, garajlar, belediye konut alanları ve spor alanı bulunmaktadır.

 

İkinci grup Çukuraltı Mahallesinde yeni oluţmuţ hizmet binalarıdır (Belediye, PTT, Tarım Kredi v.d.). Bu alanlarda ikinci konut yerleţim tipinin yoğun olduğu bir bölgedir. Göksu kesiminde de geliţme yaţanmaktadır.

 

Üçüncü Grup Merkez Bankası Kampının doğusu ile Orman Alan arasında kalan eski narinciye bahçelerini çevreleyen alanlardır.

 

Dördüncü Grup ise Orta Mahalle'de eski İzmir yolu üzerindeki alanlardır.

 

İekil 7'de Özdere'nin demografik ve tarahsel geliţmesini, arazi fiat artıţlarını gçstermektedir.

 

 

2.7. Özdere'de Ekonomik Yapı

 

Özdere'de çalıţabilir nufus %65 civarındadır. Ancak Cumhuriyet Mahallesi ve Orta Mahallede yerli halkın çoğu bilhassa erkekler kahvelerde oturmaktadır. Sanki ortada görülmeyen kadınlar üre-timde erkekler de dinlenmede izlenimini vermektedir. Bu çalıţa-bilir nufusun yaklaţık %40'ı çalıţmaktadır. Tarımın fazla iţgücü isteyen türden faaliyetleri kapsaması burada insanlara iţ olanağı sağlamaktadır. Gençler için turizm sektöründe mev-simlik de olsa iţ bulma olanağı vardır. Özdere'de en önemli ekonomik sektör tarımdır. Bunu hizmet sektörü izlemektedir. Sa-nayi sektörü yoktur. Turizm sektöründe yerli olmayan dıţardan gelen iţçiler de vardır. Ayrıca narinciye toplama mevsiminde de dıţardan iţçiler gelmektedir. Ailedeki ortalama kiţi sayısı 3,7'dir.

 

Narinciye dıţında yapılan sebze ve meyve üretimi günmüzde artık ailenin kendi ihtiyacını karţılıyacak kadardır. Sadece domates sonbaharda İzmir'e pazarlamak için yaz sonu dikilmektedir.

 

3000 dekarlık (dönümlük) narinciye, bunun da %90'ı mandalinadır. 300 dekar sebze ve meyve üretimine ayrılmıţtır. Az miktarda da olsa zeytin bahçeleri bulunmaktadır. Köylülerin dediği gibi olan zeytinler de yangınlarda yok olmaktadır. En sonuncusu da 4/5 temmuz 1994 günlerinde olmuţtur. Tarımla uğraţan aile sayısı 723'dir. 600 kiţi narinciye ile uğraţırken 100 kiţi de sebzecilikle uğraţmaktadır. 100 kiţi de hem sebze hem de narinciye yetiţtirmektedir.

 

Her ailenin 1-2 ineği ve 5-10 keçi/koyunu vardır. Balıkçılıkla uğraţan 10-15 tekne (30 kiţi) vardır.

 

Ticaret ve küçük sanatlar açısından 70 civarında ticaret yeri ve 100 'ün üzerinde de çalıţanı vardır. Bunları gıda maddeleri satıţı 27, konaklama ve eğlence 25 ; büro ve mesleki hizmetler 4 ; 16 civarında da diğerleri bulunmaktadır. Bunların içinde oto tamircisi, demirci, ve marangoz da vardır.

 

Ulaţım sektöründe de 65-70 kiţi çalıţmaktadır. 45'i yolcu taţımacılığında; 20-25'i yük taţımacılığındadır.

 

İnţaat sektöründe Özdere'de sürekli çalıţan 22 İnţaat ustası ve her birinin de 4 iţçisi vardır. Yaklaţık 100 kiţi sürekli olarak inţaat sektöründe çalıţmaktadır.

 

Özdere'de 7 adet turistik otel, 3 motel ve 20'ye yakın pansiyon bulunmaktadır. Yatak kapasitesi 800 civarındadır. Bu tesislerde çalıţanların sayısı 250, yılda konaklayanların sayısı da 20 000 kiţidir. 5 adet kamp yerinde konaklayanların sayısı da yılda 6000 civarındadır.

 

İdari hizmet sektöründe Belediyede 25, TEK'de 3; Tarım Kredi'de 2, PTT'de 4, Sağlık Ocağında 5 olmak üzere 39 kiţi çalıţmaktadır. İlkokul ve ortaokul mevcuttur ve 40 kiţi çalıţmaktadır.

 

1985 yılı verilerinden hareketle 2005 yılı için iţgücü projeksiyonu aţağıdaki sonuçu vermektedir (Tablo 6):

 

Tablo 6 : 2005 yılı projeksiyonunda iţgücünün sektörel dağılımı (Emre,1987)

-------------------------------------------------------------

Yıl 1985 2005

Sektör Sayı % Sayı %

-------------------------------------------------------------

Tarım 723 60,98 1050 30

Ticaret 72 6,07 525 15

Küçük sanatlar 28 2,36 175 5

Turizm 170 14,34 700 20

İdari hizmetler 26 2,18 350 10

Sağlık 1 0,08 70 2

Eğitim 31 2,61 175 5

Ulaţım 55 4,63 245 7

İnţaat 80 6,74 210 6

--------------------------------------------------------------

Toplam 1186 100.00 3500 100

--------------------------------------------------------------

 

Özdere'lilerin genelde gelir düzeyi yüksektir (ortalama 500-- DM/kiţi*ay).

 

Tablo 7 : 2005 yılında arazi kullanıţ dağılımı (İller Bankası,1988)

---------------------------------------------------------------

Kullanıţ Alan (ha) %

---------------------------------------------------------------

Mevcut konut alanı 127 835 22,65

Öneri konut alanı 123 745 21,92

 

Kamu eğitim ve din.tes. 27 660 4,90

Askeri eğitim ve dinlenme tes. 33 845 6,00

Park ve çocuk bahçesi 35 000 6,20

Yollar ve otoparklar 169 340 30,00

Kanallar 17 580 3,11

vd.

---------------------------------------------------------------

Toplam 564 477 100.00

---------------------------------------------------------------

 

İekil 8'de Özdere'nin kent karekteristliği ve kentdeki belli baţlı kurum, kuruluţ ve alanlar gösterilmiţtir.

 

 

2.8. Sosyal Yapı

 

Üç mahallesi vardır, herbiri birbirinden farklıdır. Cumhuriyet Mahallesi (Kesre) Özdere'nin en eski mahallesidir. Evler genelde ahţap destekli kerpiç ve tuğladan yapılmıţtır. Denizden 3-4 km uzaktadır. Nufusun çoğunluğu da tarımdan sağlamaktadır (Patates, zeytin, sebze, v.d.). Orta Mahallenin eski Ortaköy kısmı için aynı ţeyler geçerlidir. Ortamahalle'nin deniz kesimi ile Çukuraltı Mahallesi (eski tarım alanları) diğerlerinden tamamen farklıdır. İkincil konutlar baskın karekterdedir. Ülkemizin üst gelir düzeyinde olan kesime ait ve senini 2-3 ayı dolu olan konutlardır. Çoğunluğunu da emekli yüksek bürokratlar, askerler, ve milletvekilleri oluţturmaktadır. İkincil konutların sayısı 2100'ini aţţtır. Narinceye ağacı bulunan yerlerin çoğuda parsellenmiţ durumdadır. Yerleţim kıyı boyunca 12 km'lik bir kıyı bandına yayılmıţtır.

 

Hava Kuvvetleri Kampı 4000 kiţilik; Merkez Bankası Kampı da 6000 kiţiliktir. İkincil konutlarda da 11000 kiţi yaz aylarında bulunmaktadır. Özdere'nin yaz nufusu toplam olarak 30000'ni bulmaktadır.

 

Erkeklerin %97'isi ; kadınlarında %50'si okuma yazma bilmektedir.

 

Mahallelere göre konut standartının ve konforunun değiţimi aţağıdaki gibidir (Tablo 8):

 

 

 

 

 

Tablo 8 : Mahallelere göre konut standartının ve konforunun değiţimi

--------------------------------------------------------------

Mahalle Özdere Cumhuriyet Çukuraltı Ortaköy

(Deniz)

Özellikler

-------------------------------------------------------------

Kiţi/Oda 1,40 1,45 1,29 1.41

-------------------------------------------------------------

Oda Sayısı 2,95 2,80 3,25 2,96

--------------------------------------------------------------

Mutfak oranı % 66 51 100 70

--------------------------------------------------------------

Banyo oranı % 62 47 85 74

--------------------------------------------------------------

WC oranı % 96 94 100 96

--------------------------------------------------------------

Elektrik % 100 100 100 100

--------------------------------------------------------------

Suyu olan ev % 97 98 100 91

--------------------------------------------------------------

Kiralık konut

oranı 3 2 - 4

--------------------------------------------------------------

 

Özdere'deki Turistik tesisler ve büyük kamplar sosyo-ekonomik açıdan içine kapalı kuruluţlardır.

 

 

3. Turizm ve İkincil Konut ve Tanımı

 

3.1. Turizm İle İlgili Yasalar

 

1926 yılında kabul edilen 743 sayılı Türk Medeni Kanununun 641. maddesine göre " menfaati umuma ait yerlerin devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu ve özel mülkiyete konu olamayacağı, tescile tabi bulunmadığı" ilkesi ön plandadır.

 

1933 yılında çıkarılan 2290 sayılı Belediye Yapı ve Yollar Yasası da kıyı kullanımına ait hükümler içermektedir.

 

1957 yılında yürülüğe giren İmar Tüzüğü de kıyıdan 10 m mesafeye kadar olan kısmın kamuya ait olduğunu vurgulamaktadır.

1972 İmar Yasası da 25. maddesi ile yapıların yol ve su kenarlarını saptama yetkisini çıkacak yönetmeliklere bırakmıţtır. Daha sonraları 6785 sayılı yasaya bir çok maddeler eklenmiţtir. (Ek7.Madde). Ek 3. maddeye göre kıyılara 100 m'den daha az yaklaţılması yasaklanmıţtır.

 

1982 yılında Turizmi Özendirme Yasası çıkmıţtır. Bu yasa aynı zamanda turistik bölge ve yörelerdeki taţınmaz malların, mülkiyetin yabancılara verilmesine olanak tanımıţtır.

 

3086 Sayılı Kıyı Kanunu 1982 yılında çıkan kanunun 43. maddesine yeni eklemeler yapılarak çıkmıţ halidir. Yasa'nın 18.05.1985 tarihli ve 18758 sayılı yönetmeliğinde çok ayrıntlara girilmiţtir. "Turizm Yatırım ve İţletmeleri Nitelikleri Yönetmeliği" de belirlenen turizm tesislerini kıyılarda inţa edebileceklerini bu yasa ile hükme bağlamıţtır.

Kıyı geçiţi engelleyecek ţekilde kapatılamaz.

 

Turizm olgusu ve politikası a) dinamiktir, b) çok yönlüdür, c) kuramsaldır, d) akılcıdır, e) evrenseldir. Ancak bunların bütünü dikkate alıdığında geliţebilir ve istikrara oturabilir.

 

İekil 9'da Özdere'nin Türkiye'deki konumunu göstermektedir. İekil 10'da Batı Anadolu'dakini ve İekil 11'de İzmir Bölgesindeki konumunu ve bağlantı olanaklarını göstermektedir.

 

 

3.2. İkincil Konut ve Tanımı

 

Bireylerin ana konut dıţında sahip oldukları konutlardır. Bunların yerleri genelde deniz kıyısı, göl kenarları, dağ merkezleri v.b. gibi dinlence yerlerindedir. Kiţilerin arabalanmaları ile birlikte kıyıları sayfiye yeri olarak kullanma arzuları da kamçılanmıţtır. Kıyı kesimlerine ve doğal güzelliği olan yerlere ikincil konutlar için akın baţlamıţtır.

 

Bu hucum kıyılarımızda halkın yararlanabileceği alanları daraltmaya ve azaltmaya baţlamıţtır.

 

İmar ve İskan Bakanlığının çıkardığı 04.11.1974 gün ve A-02/57 sayılı Medeni Kanunun 641. Maddesine dayandırılarak çıkarılan genelge "Hilafi sabit olmadıkça menfaatı umuma ait sular ile tarıma elveriţli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar kimsenin mülkü değildir."

 

Kıyı yol bağlantılarının yapılması da kıyıdaki ikincil konut yapılaţmasının artmasına neden olmuţtur.

 

İkincil konutlar a.) kiţilerin kendi arsalarına yaptıkları konutlar; b.) kooperatif olarak yapılan konutlar; c.) Firma ve kuruluţların personeli için oluţturduğu dinlence yerleri; d.) Resmi kurumların kendi personeli için oluţturdukları dinlence yerleri; e.) Özel giriţimcilerin kurduğu siteler; f.) Devre-mülk sisteminin uygulandığı dinlence yerleri.

 

İkincil konutlara ekonomik olarak getirilen eleţtiri, ülke kaynaklarının iyi değerlendirilmediği ve israf edildiği ţeklindedir. İkincil konutların kıyıların ekolojik ve görsel güzelliklerini bozduğu, çevre kirliliğini de beraberinde getirdiği ve yerine konulması imkansız olan kaynak yitirilmesine neden olduğu tenkitleri de diğer konulardandır.

 

İkincil konutların yerel yönetimlere getirdiği ekonomik yükler de ayrıca ele alınması ve gerçek bir ekonomik analizinin yapılması gereken bir konudur. Elektirik, su, kanalizasyon, çöp ve yol-ulaţım gibi sorunları yerel yöneticilere çok büyük külfetler getirmektedir.

 

 

 

İkincil Konutların Doğmasına Neden Sebepler

 

a.) Sosyo-psikolojik sebepler

* Çalıţma sürelerinin kısalması, çalıţanların izin yapma sürelerinin artması;

* Etnik ve ailesel bağlar

* Erken emeklilik

* Batının etkileri

* v.d.

 

b.) Kentsel ve ekonomik nedenler

* Kentlerdeki yapı, nufus yoğunluğu ve baskısı,

* Sanayileţme ve gelir düzeyinin artması

* Tatil geçirme ihtiyacının artması

* Kentsel mikroiklimden kaçıţ

* v.d.

 

c.) Turistik ve rekreatif nedenler

* Dıţ turizm talebinin artması

* Deniz sporları, dinlenme, eğlenme,

 

d.) İkincil konutlar kiţilerin kendi evlerinde yaptıkları harcamalara yakın bir masrafla tatil yapabilecekleri yerlerdir. Diğer bir deyiţle de ikincil konut insanlara "Tatil Özgürlüğünü" veren bir konut tipi olmaktadır.

 

İkincil konut olayında bireysel yaklaţımlar yerine toplumsal yaklaţımlar tercih edilmelidir.

 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, ve İller Bankası gibi resmi kurum ve kuruluţlar kıyı planlamaları ile ilgilendikleri halde; gene de ortada bir plansızlık vardır. Kıyı ekosisteminin planlanması farklı mesleklerden oluţan uzmanlar grubunun bir araya gelip yapması gereken bir detay çalıţmadır.

 

Kaçak inţaatlar halen sürmektedir. Yerel Yönetimler ellerinden geldiği kadar "Hazine arazisi üzerine inţatt yaptırmamaya çalıţmaktadır.

 

Kayıkhanelerin kalkması, eski bahçe duvarlarının yıkılması, kara tarafına yaklaţık 3 m metre geniţliğinde gezi yolu (kordon) yapılması; yer yer kumsallıţtırılması, ağaçlar dikilmesi ve bankoların yerleţtirilmes. v.b.

 

1985 yılında çıkan imar o zamana kadar yapılan kaçak inţaatların %90'nının affını sağladı. Vatandaţ böyle af beklentisi içinde olduğu için de yer yer kaçak inţaat yapma girirţimlerinde bulunmaktadır. Ancak Özdere Mücavir alanına düţen inţaatlar iyi kontrol edilmektedir. Kaçak yapılan inţaatların tümü hazine arazisi üzerinedir.

 

 

3.2.1. Özdere ve Turizm

 

Özdere İzmir'e 65 km; Adnan Menderes Hava Alanına 45 km; Seferihisar'a da 55 km mesafede olup, Cumhuriyet, Çukuraltı ve Ortamahalle mahallelerinden oluţan bir beldedir. Çeţme'ye olan uzaklığı ise 70 km, Kuţadası'na uzaklığı 35 km ve Efes'e uzaklığı da 30 km'dir. Bakanlıkca onaylı İzmir İlinin dokuz turizm beldesinden biridir. Dört mevsim de turizme açıktır.

 

Eski mandalin bahçelerinden villalar, eski orman alanlardan yollar ve yanık tepeler, dağlar oluţmuţ eski doğal güzelliğini insan bu yöreye girdikten sonra kayıp etmiţ bir yerdir.

 

Özdere genelde İzmir Metropoliteni içinde, büyükţehirden kaçanlara büyük bir sığınak teţkil etmektedir. Burada insanlar iţgünlerinin ve zamanının yorgunluğunu atmaya çalıţmaktadırlar. Bu iţlevi yanı sıra son yıllarda iç ve dıţ turizme de açılmak için uğraţ verilmektedir. Otel, motel, pansiyon ve çadır sayıları artmaktadır. Yumuţak turizm de bir alternatif turizm olarak burada geliţtirilebilir.

 

4. Çevre Teknolojisi Uygulamaları

 

 

4.1. İçme Suyu

 

Özdere ţebeke suyu YSE tarafından yapılmıţtır. Cumhuriyet Mahallesinin suyu Akçapınar kaptajından 0,50lt/sn olarak temin edilmekte ve 150 m3'lük depolarda depolanmaktadır. İsale hattı ise 3000 m'dir.

 

Ortaköy Mahallesine 2,5 lt/sn 'lik su verilmektedir. 60m3 'lük depo ve 2000 m'lik ţebeke vardır. Su tüketimi 5 milyon m3/yıl'dır. Bunun dıţında sayısız kuyu vardır. Elektirk tüketimi de 4 milyon kWh/yıl'dır.

 

1993 yılında Çukuaraltı Mahallesine 500 m3'lük su deposu.

14 evler mevkiinde 12 850 m su ţebekesi döţendi.

 

 

4.2. Kanalizasyon

 

Kanalizasyonu yoktur. Ancak İller Bankası nezdinde bir giriţimde bulunulmuţtur.

 

Sağlıklı su temini, sağlıklı atıksu uzaklaţtırılması ve arıtılmasıele alınamamıţtır. Tüm atıksular sızdırmalı ve/veya sızdırmasız foseptiklerde birikmektedir. Dolan foseptikler de vidanjörlerle çekilmekte ve dağda orman alan içindeki hazine arazisinin bir vadisine boţaltılmaktadır. (Tablo 9)

 

Tablo 9 : Bir günlük vidanjörle dökülen atıksu hesabı (9.7.94)

---------------------------------------------------------------

Firmanın adı Sefer sayısı m3 Toplam m3

---------------------------------------------------------------

Gürel Vidanjör 6 6 36

Özţen Vidanjör 7 6 42

Otel Zürich Vidanjör 5 7 35

Lider Vidanjör

(İZSU ruhsatlı) 6 7 42

Mustafa Kara Vidanjör 10 8 80

v.d. 5 6 30

---------------------------------------------------------------

Toplam çöplüğe dökülen atıksu miktarı (m3/Gün) 265

---------------------------------------------------------------

Not : Bir vidanjör seferi 250 000 TL'dir. 1 DM = 19 000 TL.

---------------------------------------------------------------

 

Tablo 9a : Bir günlük vidanjörle dökülen atıksu (15-18.9.94)

---------------------------------------------------------------------------------------------

Firmanın adı Sefer sayısı m3 Toplam m3

15.7.94 16.7.94 17.7.94 18.7.94

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Sinan Vidanjör 8 7 9 8 6

Gürel Vidanjör 9 9 9 8 6

Özţen Vidanjör 8 8 9 7 6

Otel Zürich Vidanjör 15 13 12 12 8,5

Lider Vidanjör

(İZSU ruhsatlı) 6 5 7 6 6

Mustafa Kara Vidanjör 22 20 18 20 8,5

(Karahasanoğlu Vid.)

Tosun Vidanjör 9 10 10 8 6

Merkez Bankası Vidanjör 1 1 1 1 4

HK Vidanjör 2 2 2 2 9

v.d. 5 4 5 5 5

---------------------------------------------------------------

Toplam çöplüğe dökülen atıksu miktarı (m3/Gün) 265

---------------------------------------------------------------

Not : Bir vidanjör seferi 250 000 TL'dir. 1 DM = 19 000 TL.

---------------------------------------------------------------

 

Vidanjörlerin içeriği arka arkaya devreye sokulmuţ lagünlerin içine atılmaktadır. Burada 50 m boyunda olan ilk havuz biriktirme havuzu görevini görmektedir. ikinci havuz 15 m, üçüncü havuzda 65 m ve dördüncü havuzda 100 m boyundadır. Dördüncü kısımda su berraklaţmakta ancak bol miktarda algleţme görülmektedir. Buradan itibaren de 400 m boyunca kahverengi çökeltiler gözlenmektedir. Bu da suyun içinde demir bileţiklerin diğer maddelerle birlikte çökelek oluţturduğu anlamına gelmektedir. Fiziksel, biyolojik ve kimyasal reaksiyonların arka arkaya doğal olarak gerçekleţtiği gözlenmiţtir. Sonuç'da su pırıl pırıl kaynak suyu gibi akmaktadır. Pis su havzasını bilmeyenler, bunun temiz kaynaktan geldiğini zannedebilir. Bu nedenle de suyun bakteriyolojik analizini yapılması ve oraya bir uyarı levhasının çakılması gerekmektedir.

 

 

4.3. Arıtma Tesisi

 

Genelde her evin fosseptik çukuru vardır. Sızdırmalı olamaz ve buradan sular denize, dereye ve göle verilemez.

 

Turistik Tesisler %90 arıtmayı gerçekleţtirmeden atıksuyu denize veya alıcı ortama deţarj edemezler.

 

 

4.4. Çöp ve Katı Atıklar

 

"Çöp ve katı atıklar" kiţilerin veya kuruluţların kullandıkları eţya ve malzemelerin kendileri için bir değer arzetmedikleri hükmüne vararak elden çıkardıkları her türlü maddedir.

 

Katı atıkların oluţtukları yerlere ve kökenlerine göre sınıflandırılması ise:

1. Evsel çöpler (inorganik ve organik kompenentler)

2. Ahır ve mezbaha artıkları (organik kompenentler)

3. Bahçe artıkları, (organik ve inorganik kompenentler)

4. Sokak artıkları (organik ve inorganik kompenentler)

5. İnţaat molozları ve harfiyat toprağı (organik ve inorganik kompenentler)

6. Hastane artıkları (organik ve inorganik kompenentler)

7. Özel artıklar, radyoaktif artıklar ve diğer özel artıklar

 

Katı artıklar bileţimine göre 3'e ayrılır:

a) ORGANİK I : Kompostlaţabilir ve yanabilir organik maddelerdir. Bitkisel, hayvansal, kağıt, tekstil artıkları bu gruba girer. Organik artıklar, çöp örneğinin 625 °C'de 3 saatteki yanma kaybına eţdeğerdir. Kül ise çöpün mineral kısmını oluţturmaktadır.

 

b) ORGANİK II : Biyokimyasal ayrıţması imkansız ya da çok yavaţ olan odun, kağıt, deri, lastik, kemik, plastik gibi maddelerdir. Bunlar yanabilen ama kompostlanmayan maddelerdir.

 

c) İNERT MADDELER : Yanmayan maddelerden oluţur. Örneğin cam, porselen, taţ, kil gibi

 

Artıklar kaç madde grubuna ayrılır?

 

1. Cam artıkları

2. Kağıt ve karbon türü artıkları

3. Metal ve alaţımı artıkları

4. İçinde metal bulunduran küller ve cüruflar

5. Bitkisel artıklar

6. Hayvansal artıklar

7. Eski lastik ve lastik türü artıklar

8. Plastik ve plastik türü artıklar

9. Organik çamurlar

10. v.d.

 

Kentsel artıkları yaratan gruplar ise : Evsel çöpler, sokak süprüntü artıkları, drenaj ve kanalizasyon pisliği, pis su arıtma tesislerinin arıtma çamurları olarak ele almak mümkündür.

 

Yasa koyucu çöp ve katı atıkların temzilenmesinin toplanmasının, taţınmasının ve bertarafının getirdiği masrafları karţılamak için kaynak vergi oluţturmuţ ve meskenler ve iţyerleri için vergi kanunu çıkarmıţtır. Bu kanunun getirdiği yükü bulmak mesken ve iţyerlerinin guruplarına ve derecelerine göre değiţmektedir.

 

 

Meskenlere Ait Çevre Temizlik Vergisi Listesi

 

Bu vergi aţağıda verilen listedeki esaslara göre tekabül eden miktarlarda alınmaktadır.

Tablo 10 : Meskenlere ait çevre temizlik vergisi listesi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bina Kullanım Alanı Gurubu Derece Aylık Vergi Tutarı Yıllık Vergi Tutarı Ödenecek Toplam Vergi Tutarı

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> 151 m2 olanlar 7 1 100 000 100 000*12 1.200.000.00TL

126-150 m2 7 2 80 000 80 000*12 960.000.00TL

101-126 m2 7 3 60 000 60 000*12 720.000.00TL

76-100 m2 7 4 50 000 50 000*12 600.000.00TL

0-75 m2 7 5 25 000 25 000*12 300.000.00TL

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Not : Bürüt alandan %25 düţülerek net alan bulunmaktadır.

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

İţyerlerinde ise vergi tutarı iţyerinin özelliğine göre 1.200.000.00TL'den en fazla 60.000.000.00TL/yıl'a kadar çıkmaktadır. 1. Gurup 24-60 milyon/yıl; 2. Gurup 12-36 milyon/yıl; 3. Gurup 9-24 milyon/yıl arası; 4. Gurup 2-12 milyon arası; 5. Gurup 1,8 - 7,2 milyon arası; ve 6. Gurup 1,2 - 3,6 milyon arasında değiţmektedir. Her iţyeri kendi gurubunu ve derecesini verilen verilere göre belirlemek durumundadır.

 

 

4.4.1. Özdere Çöp ve Katı Atıklarının Bileţimi

 

Temmuz 1994 tarihinde çeţitli günlerde yapılan çöp ve katı atıklar semptlere göre tablolarda verilidiği bileţimde ve miktarlarda bulunmuţtur.

 

Tablo 11 : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 1-3.07.1994

----------------------------------------------------------------------------

Özdere Belediyesi Özdere

Cumhuriyet Orta Çukuraltı (Genel)

Mahallesi Mahalle Mahallesi

----------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atık 60 65 70 65

Kağıt, karton 8 9 15 12

Plastik 3 4 6 4

Metal 1 2 4 3

Cam 1 2 3 2

Tekstil - 1 1 1

Ot, yeţil atık 5 12 1 10

v.d. 22 5 - 3

----------------------------------------------------------------------------

% 4 Plastik ve % 3 Metalin Dağılıţı

----------------------------------------------------------------------------

Plastik % 4 Metal % 3

----------------------------------------------------------------------------

a Naylon 1.00 a Alu kutular 0.20

b PET 0.10 b Çelik kutular 0.70

c PVC 0.30 c Teneke 1.40

d PE 0.80 d v.d. 0.70

e v.d. 1.80

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 12 : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 8-11.07.1994

----------------------------------------------------------------------------

Özdere Belediyesi Özdere

Cumhuriyet Orta Çukuraltı (Genel)

Mahallesi Mahalle Mahallesi

----------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atık 40 66 68 60

Kağıt, karton 5 7 14 10

Plastik 2 3 4 3

Metal 1 2 3 3

Cam 2 2 4 2

Kemik 1 2 3 2

Tekstil - 1 1 1

Ot, yeţil atık 15 12 2 13

Toz, toprak 13 2 1 5

v.d. 21 3 - 1

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 12 (Devam) : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 8-11.07.1994

 

% 3 Plastik ve % 2.5 Metalin Dağılıţı

----------------------------------------------------------------------------

Plastik % 3 Metal % 3

----------------------------------------------------------------------------

a Naylon 0.60 a Alu kutular 0.40

b PET 0.50 b Çelik kutular 0.50

c PVC 0.90 c Teneke 1.40

d PE 0.80 d v.d. 0.70

e v.d. 0.20

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 13: Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 8-11.07.1994

----------------------------------------------------------------------------

Özdere Belediyesi

Merkez Bankası TC HK

Kampı Kampı

----------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atık 79 40

Kağıt, karton 1 3

Plastik 2 7

Metal - 10

Cam 2 1

Kemik 5 2

Tekstil - 1

Ot, yeţil atık 11 15

Toz, toprak - 10

v.d. - 11

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 11a : Urla, Narlıdere, Bornova, Özdere ve Gümüldür'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.)

2-6.06.1994

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Urla Narlıdere Bornova Özdere Gümüldür Genel

Çarţı Deniz Çarţı İç Çarţı Mahalle Orta-

Mahallesi Mahalle Mahal. lama

02.06.1994 02.06.94 03.06.94 04.06.94 05.06.94 05.06.94 06.06.94

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atık 52 65 59 60 60 61 55 63 60 66 63

Kağıt, karton 16 12 13 8 17 6 14 11 13 11 12

Plastik 2 2 3 2 3 2 2 2 2 3 3

Metal 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1

Cam 2 2 2 1 2 1 2 2 2 1 2

Tekstil 1 1 - 1 - 1 1 2 1 1

Ot, yeţil atık 2 6 3 7 1 4 15 12 10 9 10

Kemik 2 4 3 1 1 1 3 3 2 3 3

v.d. 23 7 15 20 14 24 7 5 7 5 5

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

% 3 Plastik ve % 1 Metalin Dağılıţı

----------------------------------------------------------------------------

Plastik % 3 Metal % 1

----------------------------------------------------------------------------

a Naylon 0.50 a Alu kutular 0.20

b PET 0.30 b Çelik kutular 0.70

c PVC 0.70 c Teneke 0.10

d PE 0.80 d v.d. 0.00

e v.d. 0.70

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 11b : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 15-19.07.1994

----------------------------------------------------------------------------

Özdere Belediyesi Özdere

Cumhuriyet Orta Çukuraltı (Genel)

Mahallesi Mahalle Mahallesi

----------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atık 60 76 73 70

Kağıt, karton 3 6 8 6

Plastik 1 2 2 2

Metal 1 1 2 2

Cam 1 2 2 2

Kemik 1 2 3 2

Tekstil - - 1 1

Ot, yeţil atık 15 9 8 12

Toz, toprak 7 2 1 2

v.d. 10 - - 1

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 11b (Devam) : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 8-11.07.1994

 

% 2 Plastik ve % 2 Metalin Dağılıţı

----------------------------------------------------------------------------

Plastik % 2 Metal % 2

----------------------------------------------------------------------------

a Naylon 0.50 a Alu kutular 0.30

b PET 0.50 b Çelik kutular 0.50

c PVC 0.80 c Teneke 0.70

d PE 0.20 d v.d. 0.50

e v.d. 0.00

----------------------------------------------------------------------------

 

Tablo 11c: Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.) 17-18.07.1994

----------------------------------------------------------------------------

Özdere Belediyesi

Merkez Bankası TC HK Merkez Bankası Belediye

Kampı(17.7.94) Kampı Kampı (16.07.94) Genel

----------------------------------------------------------------------------

Yiyecek atık 79 40 84 63

Kağıt, karton 1 3 1 10

Plastik 2 7 2 3

Metal - 10 1 2

Cam 2 1 2 2

Kemik 5 2 3 3

Tekstil - 1 - 1

Ot, yeţil atık 11 15 - 14

Toz, toprak - 10 1 2

v.d. - 11 6 -

----------------------------------------------------------------------------

 

Sadece yaţ ve kuru çöp yaklaţımı ile ele alınacak olursa kompostlaţtırılacak madde miktarı ile tekrar hammadde olarak kullanılabliecek madde miktarı Tablo 14'de görüldüğü gibidir.

 

 

 

 

 

Tablo 14 : Kiţi baţına günde üretilen kompostlaţtırılabilir katı atık miktarı

-------------------------------------------------------------

- Yiyecek atıkları (biyoçöp) 0.434 kg/N.G

- Bahçe atıkları (yeţil çöp) 0.084 kg/N.G

- Kağıt, karton 0.063 kg/N.G

Toplam 0.581 kg/N.G

Kiţi baţına günde üretilen geri kazanılabilir katı atık miktarı:

- Kağıt, karton 0.063 kg/N.G

- Cam 0.007 kg/N.G

- Metal 0.007 kg/N.G

- Plastik 0.028 kg/N.G

Toplam 0.105 kg/N.G

------------------------------------------------------------

Değerlendirilemeyen miktar 0.300 kg/N.G

------------------------------------------------------------

 

 

4.4.2. Özdere Çöp ve Katı Atıklarının Miktarı

 

Bir günde oluţan çöp miktarları araţtırılmıţ ve aţağıda tablolarda verilen sonuçlar elde edilmiţtir.

 

Tablo 15 : Temmuz 1994 de Özdere çöplüğüne dökülen çöp miktarı

---------------------------------------------------------------

Vardiye Sayıları Sefer Ton Toplam

---------------------------------------------------------------

0830 - 1730 1 3 3 9

(50 NC)

1730 - 0130 1 1 3 3

 

1 Traktör

0830 - 1730 1 3 1 3

Fatih

1730 - 0130 1 3 4 12

 

Askeri Araç

0830 - 1800 1 5 0,6 3

 

Merkez Bankası Aracı

0830 - 1800 1 3 0,7 2,1

----------------------------------------------------------------

Toplam oluţan günlük çöp miktarı: 32,1

----------------------------------------------------------------

 

Çöp biriktirme için bilinen bidon veya çöp kabı sayısıaţağıdaki gibidir (Tablo 16):

 

Tablo 16: Çöp biriktirme için bilinen bidon veya çöp kabı

------------------------------------------------------------

Çöp kabı tipi (lt) 400 200 150 50

Çöp kabı adedi 100 20 400 200

Toplam çöp hacmi (lt) 40000 4000 60000 10000

------------------------------------------------------------

 

 

Kapların her gün bir seferde toplanması halinde toplamak için hazır bulunan çöp kabı hacmi 114 m3'dür. Çöp bidonundaki birim hacim ağırlığı da 0,25 ton/m3 olabileceği düţünüldüğünde, günde oluţabilecek çöp miktarını bu yolla da kestirmek ve diğer yolla bulunan değeri kontrol etmek mümkündür. Sonuç 28,5 ton/gün çıkmaktadır. Demek günlük oluţan çöp miktarı 30 ton olarak kabul edilebilir. Bunun da çöplükte iţgal ettiği hacim de 40 m3'dür.

 

 

4.4.2. Özdere Çöp ve Katı Atıklarının Taţınma Masrafı ve Değerli Atıkların Birim Fiatları

 

Çöp toplama ve taţıma için bir günde ödenen toplam 3 ţöför (31,5 milyon TL) ve 6 iţçiye (21 milyon TL) para miktarı 52,5 milyon TL/ay'dır.

 

Günde araç baţına da 30 litre (360 000 TL) yakıt tüketilmektedir. Araç baţına yıllık amortisman payı ise 75 milyon/yıl'dır.

 

Bakım ve onarım masrafları ise 15 milyon/araç.yıl'dır.

 

Tablo 17 : Çöpün içinden ayıklanan değerli atıkların birim fiatı

-----------------------------------------------------------

Atık Türü Bedeli (TL/kg) Teslim İekli

-----------------------------------------------------------

Kemik 700 TL/kg (Yerinde)

PET SASA 5,000 TL/kg (Yerinde)

Kağıt + karton 600 TL/kg (Yerinde)

Plastik 1300 TL/kg (Yerinde)

Cam 540 TL/kg (Yerinde)

Alu kutu 14 000 TL/kg (Yerinde)

Çelik kutu 3 500 TL/kg (Yerinde)

Kağıt 400 TL/kg

Plastik 500 TL/kg

Kemik 400 TL/kg

Alu 2 000 TL/kg

PET 3 000 TL/kg

-------------------------------------------------------------

Not : 1 DM = 19 000 TL

-------------------------------------------------------------

 

Çöp toplama ve taţıma iţleminin hem maaliyetini çıkarmak hem de ucuza mal etmek optimizasyon analizi yapmak gerekir. Bu çok kapsamlı bir çalıţmayı gerektirir. Bilgisayar destekli yapılabilir.

 

Özdere'de bidonların ve toplama araçlarının optimum kullanılması için çalıţmaların yapılması gerekmektedir. Bu çalıţmalarda dikkate alınması gereken kiriterlerden belli baţlılıları da ţunlardır:

- Kapların doluluk oranı

- Yüklemede toz ve gürültü durumu

- Kabın kapağını açmak için uygulanan kuvvet

- Kabtaki katı atık cinsleri

- Sıkıţtırma süresi

- Toplama ve taţıma süresi; kat edilen yol

- Araç hızı

- Araç boţaltma zamanı

- Çöpün kaptaki hacim ağırlığı

- Çöpün araçtaki hacim ağırlığı

- Sıkıţtırma oranı

- İstenen araç hacmi ve araç ağırlığı

- Kullanılan yakıt miktarı

- v.d.

 

 

 

5. Kaynaklar

 

Kiraz, Oral (1988): Kıyı Yerleţmelerinde Turizm ve Rekreasyon Ağırlıklı Kıyı Düzenlemesi, Çalıţma Örneği Gümüldür Kıyı Kesimi. DEÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İehir ve Bölge Planlama Bölümü

Alsancak-İzmir.

 

Emre, Filiz (1987): Kıyı Kullanmada İkincil Konutların Yeri (Özdere Örneği). DEÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İehir ve Bölge Planlama Bölümü Alsancak-İzmir.

 

Atauz, A. (1986): Varolan Biçimiyle "Turizm" Turizm Planlaması ve Plancılar. İehir Planlama Mimar ve Mühendisleri Odası Yayını. Ankara.

 

Çubuk, M. (1984) : Ülkesel Ölçekte Turizm ve Dinlenme - Eğlenme'nin Planlanması. Türkiye 8. Dünya İehircilik Günü. Cilt 1.

 

İller Bankası (1988): Özdere İmar Planı. Ankara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Mevcut Araç Turu Belirleme Formu

 

İöförün Adı ve Soyadı: Mehmet BAKAN Güzergahı: Orta Mahalle

 

Aracın Tipi : 50 NC I. Tur : x

Aracın Taţıma Kapasitesi : 4 m3 II. Tur :

Aracın Taţıma Kapasitesi : 3 (t) III Tur :

Aracın Özelliği : O Açık O Kapalı IV Tur :

O Damperli sıkıţtırmalı

 

Tarih : 12.07.1994

 

┬─────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬────────┐

1. Tur 2. Tur 3. Tur 4. Tur

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

1 ARACIN GARAJDAN ÇIKIİ SAATİ 8.30 13.00 -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

2 ARACIN TOPLAMA YERİNE VARIİ SAATİ 8.40 13.10

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

3 GARAJ İLE TOPLAMA YERİ ARASI UZAKLIK (km) 10 - -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

4 ARACIN TOPLADIªI BİDON SAYISI 70 65 75

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

5 ARACIN TOPLADIªI TENEKE SAYISI 100 70 80

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

6 ARICIN DOLDURULDUªU SAAT 10.00 14.00 17.10

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

7 İLK VE SON BİDON ARASINDA GİDİLEN YOL (km) 3.0 2.5 2.8

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

8 ARAÇ SIKIMI GEVİEK Mİ DOLUİ Sıkı - -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

9 DEPONİYE VARIİ SAATİ 10.20 14.20 17.20

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

10 SON BİDONDAN DEPONİYE OLAN UZAKLIK (km) 10 - -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

11 DEPONİDEN ÇIKIİ SAATİ 10.30 14.30 17.30

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

12 GARAJA VARIİ SAATİ - - 17.40

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

13 DEPONİ İLE GARAJ ARASI UZAKLIK (km) 10 - -

YAKLAİIK OLARAK (tahmini) ÇÖPÜN BİLEİİMİ Mutfak atıkları, Evsel çöp

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

14 KÜL-CÜRÜF

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

15 İNİAAT HAFRİYATI

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

16 CAM

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

17 KAªIT

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

18 PLASTİK

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

19 V.D.

└─────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴────────┘

 

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Mevcut Araç Turu Belirleme Formu

 

 

İöförün Adı ve Soyadı: Mehmet AYKAİ Güzergahı: Çukuraltı Mahallesi

(14 Evler)

Aracın Tipi : Fatih 46085 I. Tur : x

Aracın Taţıma Kapasitesi : 6 m3 II. Tur :

Aracın Taţıma Kapasitesi : 5 (t) III Tur :

Aracın Özelliği : O Açık O Kapalı IV Tur :

O Damperli sıkıţtırmalı

 

Tarih : 12.07.1994

┬─────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬────────┐

1. Tur 2. Tur 3. Tur 4. Tur

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

1 ARACIN GARAJDAN ÇIKIİ SAATİ 8.15 - - -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

2 ARACIN TOPLAMA YERİNE VARIİ SAATİ 8.30 11.10 13.10 16.10

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

3 GARAJ İLE TOPLAMA YERİ ARASI UZAKLIK (km) 2 3 3 3

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

4 ARACIN TOPLADIªI BİDON SAYISI 50 50 50 50

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

5 ARACIN TOPLADIªI TENEKE SAYISI 60 40 50 60

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

6 ARICIN DOLDURULDUªU SAAT 10.00 11.30 15.10 17.00

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

7 İLK VE SON BİDON ARASINDA GİDİLEN YOL (km) 0.5 0.7 1.2 1.8

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

8 ARAÇ SIKIMI GEVİEK Mİ DOLUİ Sıkı - - -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

9 DEPONİYE VARIİ SAATİ 10.10 12.00 15.15 17.20

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

10 SON BİDONDAN DEPONİYE OLAN UZAKLIK (km) 2.5 2.5 3 4

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

11 DEPONİDEN ÇIKIİ SAATİ 10.30 12.15 15.30 17.30

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

12 GARAJA VARIİ SAATİ - - 17.40 -

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

13 DEPONİ İLE GARAJ ARASI UZAKLIK (km) 2 - -

YAKLAİIK OLARAK (tahmini) ÇÖPÜN BİLEİİMİ Mutfak atıkları, Evsel çöp

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

14 KÜL-CÜRÜF

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

15 İNİAAT HAFRİYATI

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

16 CAM

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

17 KAªIT

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

18 PLASTİK

├─────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┤

19 V.D.

└─────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴────────┘

 

Özdere'de Yaţ ve Kuru Çöp (Değerli Kuru Atık) Ayrı Biriktirme ve Toplanması İçin El Duyurusu

 

 

 

Sevgili duyarlı vatandaţlarımın dikkatine!

 

 

Değerli Atıkları Geri Kazanma Kampanyasını Baţlatıyoruz.

 

 

Çöp Çöp Değildir!

 

 

Amaç ve Gerekçesi

 

Dünyada enerji ve hammadde olayı çok büyük bir sorun haline gelmiţtir. Bu durum ülkemiz için de geçerlidir. Bireyler olarak sadece tüketici ve atık oluţturucu gibi yaţayamayız. Hem üretirken hem de tüketirken olabildiğince az atık oluţturmakla; ülkemize büyük bir iyilik yapmıţ oluruz. iyi bir yurttaţlık ve vatanseverlik, çağdaţ anlamda ülke ekonomisine katkıda bulunacak ţekilde bir yaţam tarzını ve biçimini benimseyerek sürdürmektir. Bu sayede ülkemizin hiç bir zaman ve hiç bir ţekilde ekonomik dar boğazlara girmesine fırsat vermemiţ oluruz. Aynı zamanda da herkesin sağlıklı yaţamı için çok önemli olan fiziksel ve biyolojik çevrenin de iyi korunmasına ve geliţtirilmesine ve hatta iyileţtirilmesine katkıda bulunmuţ oluruz. iţte bu "El İlanının" temel felsefesinde yatan ana amaç ve gerekçe de budur. Her bireyin iyi bir yurttaţlık anlayıţı ve yaklaţımı ile kendi yapabileceği basit kural ve alıţkanlıkları benimseyip, çöplerimizin az oluţmasına ve oluţan çöplerin içindeki değerli kuru atıkların da ekonomiye geri kazandırılmasına katkıda bulundurulmasını sağlamaktır. Vatandaţ olarak sizden beklentimiz ve ricamız aţağıda dökümü yapılacak yaţ ve kuru çöplerin ayrı ayrı kaplarda biriktirlmesi ve ayrı konteynere atılmasıdır. Böylece değerli kuru çöpler değerli yaţ çöpler tarafından kirletilmeden ayıklanabilme olanağına kavuţacak hem geri kazanma oranı artacak, hem de çöplüklerden hacim kazanması olacak ve çöplüklerin ömrü uzayacaktır. Ayrıca belediyelerin toplama ve taţıma maaliyetlerine de, özel ihaleler yolu ile, olumlu bir katkıda bulunulacaktır.

 

 

Yaţ Çöpler Kuru Çöpler

------------------------------------------------------------

Domates Cam ţiţe, kavanoz

Patates Plastik PET ţiţe

Soğan Plastik PVC ţiţe

Kavun, karpuz Plastik PE ţiţe

Salatalık, kabak Plastik yoğurt kapları

Marul Plastik deterjan kapları

v.d. sebzeler Metal çelik kutular

Elma, armut Metal aluminyum kutular

Portakal, limon Konserve kutuları

Muz Kağıt

v.d. meyveler Karton

Yemek artıkları Gazete

Yumurta Mecmua

Çay atıkları v.d. ambalaj atıkları

Kemik

v.d. atıklar

 

 

----------------------------------------------------------------------

Bu El İlanı DEÜ ÇEVMER (Prof. Dr. Ertuğrul Erdin) ve Özdere BELEDİYESİ (Haldun Ertok) İţbirliği İle Hazırlanmıţtır. İZMİR. 17.07.1994.

----------------------------------------------------------------------

 

 

Belediye Araç gereç bakımından donanımını tamamlamaya çalıţmaktadır (Tablo 18).

 

Tablo 18 : Makina Parkındaki Araçlar (1993 yılında temin edilen araçlar)

-------------------------------------------------------------

Türü Adeti

-------------------------------------------------------------

Otobüs 2

Ekskavatör 1

Çöp kamyonu 2

Traktör 1

Betoniyer 1

Beton parke

Bordür makinası 1

Tanker/Arazöz 1

Sivrisinek ilaçlama

makinası 3

--------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakultesi Çevre Mühendisliği Bölümü Bornova/ÿZMÿR Tel: 0 232 3887866/20; Faks: 0 232 3887864

 

ÖZDERE KAMPLARINDA OLUİAN KAªIT ATIKLARININ GERÿ KAZANILMASINA YÖNELÿK ANKET ÇALIİMASI

 

1. Adınız Soyadınız (Serbestsiniz) :

 

2. Eğitim Öğrenim Durumunuz :

 

 

3. ÿşiniz ve Görev Yeriniz :

 

 

4.Günlük Gazete Alıyormusunuz . Hangi Gazeteyi Alıyorsunuz:

--

--

--

--

5. Haftalık ve Aylık Yayınlar Alıyor musunuz. Alıyorsanız Adı :

--

--

--

6. Satı Aldığınız, Gazete, Dergi, Mecmua, Kitab v.b. Yayınları ne Yapıyorsunuz .

 

 

7. ÿş Yerinizde ve/veya Evinizde Başka Kaynaklardan Artık Oluşur mu? .

 

 

8. Oluşturduğunuz Kağıt Atıkları Miktar olarak Belirleyebilir misiniz . ( Günlük, Haftalık, Aylık veya Yıllık olarak adet veya kg cinsinden )

 

 

9. İu Ana Kadar Atık Kağıtlarınızı Değerlendirdiniz mi?. Nasıl?.

 

 

10. Her Türlü Atık Kağıtların Toplanmasını ve Değerlendirilme sini Organize Etsek Bize Destek Olup; Bize Verir misinz?.

 

11. Hangi Süre Boyunca ve Hangi Miktarda Kağıt Atıklarınızı Bize Verirdiniz? .

 

 

12. Kağıt Atıklarının Üniversite Kampüsünde Geri Kazanılması Konusunda Yapılan Bu Çalışma Hakkında Görüşleriniz ve Öneriniz Nelerdir?.

 

 

 

13. Katılımlarınız için Teşekkür Ederiz.

 

 

EK 1:

-----

Çöp ve Katı Artıkların Toplama Hizmetinin Planlanması

 

1. Toplama Sahasının Büyüklüğünün Belirlenmesi (Çöp ve Katı Atık Oluţan Havzanın Belirlenmesi)

 

- Toplanacak mahalle sayısı ve nüfusu

- Nüfus baţına her gün, her ay ve her yıl düţen hacimsel ve ağırlık olarak katı artık miktarı

- Toplamaya hazırlana ve iţlem veya bertaraf için taţıma ţekli

- Toplama yeri ile boţaltma yeri arasındaki uzaklık

- Geri kazanabilir madde grublarının alıcıların var mıdır, kimlerdir.

 

1.1. Artık Miktarı

 

Rasyonel toplama ve taţıma organizasyonu için çöp oluţturan saha ve oluţan çöpün bileţimi hakkında oldukça gerçek sayılara gerksinim vardır:

a- Evsel çöplerin miktarı ( kg/N.G, lt/N.G )

b- Hacinli çöplerin miktarı ( kg/N.G, lt/N.G )

c- Sanayiden, esnaftan, el sanatlarından, tezgahlardan gelen çöplerin katı artıkların cinsi ve miktarı

d- Belirli katı artık paramentlerinin senenin aylarına göre dağılım, değiţimi

e- Uzun zaman çercevesinde çöp toplamanın planlanması için gelecekteki nufus, çöp miktarı ve cinsi hakkında tahminler yapılmalıdır.

 

- Kaloriferlerin kalıntısız yakılıp yakılmadığı

- Dağılım ve pazarlama çeţitlerinin değiţmesi : Hijyenik yönelgeler, hijyenik bilinçlenme, kısa ömürlü tüketim malların , mevsimsel iţletmeler, yemek alıţkanlıkları, taze ve hazırlanmıţ sebze veya meyve tüketimi, karpuz-kavunun bol olduğu zamanlar, halkın salça, reçel, turţu, salamura yaptığı zamanlar, v.s.

 

 

1.2. Toplama Düzeni ( Hazırlanıţı )

 

- Boţaltma yöntemi (el ile, hidrolikle v.s. )

- Kab değiţtirme yöntemi

- Ev dahilinde toplanması

- Sokağa hazırlanıţ ţekli

- Toplama, taţıma araçları tarafından götürülmesi

 

6 saat'te 2 kiţi çalıţması halinde kab tiplerine göre beklenen ortalama norm olabilecek verim:

 

- Çöp varili boţaltılırsa verimi 7.700 kg çöp

- Çöp çuvalı boţaltırsa verimi 15.000 kg çöp

- Çöp konteyneri ( Büyük kab ) verimi 18.000 kg çöp

 

Buradaki değerlerden büyük kentler ve apartman kesimi için "konteyner yöntemi"' nin en verimli olduğu görülür ve kabul edilebilir.

 

- Evsel çöplerin, esnaf ve sanayii çöplerinden ayrı taţınmasının gerekip gerekmediği konusu su götürmez bir ţekilde ayrı bir sistemle ele alınmalıdır. Ancak evsel çöp özelliğiinde olanlar, evsel çöp sistemi ile birlikte iţlem görür ve bertaraf edilir.

 

 

1.3. Toplama Veriminin Hesabı

 

Toplama yerleri arasındaki, toplayıcı ve taţıyıcı araçlarının büyüklüğü teknik özellikleri, çalıţanların sayısı, taţıma mesafesinin günlük randımana etkisi büyüktür :

 

* Randıman Faktörünün Hesabı

┌──────────────────────┐ LF = RF = Randıman yada verimfaktörü

St * KG KG = Günlük artık ağırlığı

LF = RF = ───────── ( Ton/G )

AB AB = Yükleyici kiţilerin sayısı

└──────────────────────┘ St = Günlük toplama saati

 

1.4. Toplama Araçları

 

Toplama araçlarının iki ödevleri vardır :

 

a- Çöp ve katı artıkları toplamak

b- Taţımak

 

* Toplama araçları açısından önemli olan noktalar:

 

- Yerleţimin boţaltma yerine olan mesafesi

- Çöp ve katıatıkların hazırlandığı sistem

- Yerleţim, yolların topoğrafik durumu, trafik sıklığı, toplama ve taţıma yollarının yol geniţlikleri

- Nufus yoğunluğu, konut tipi ve sayısı durumu

- Günlük çalıţma saatleri ve halkın yaţam alıţkanlıkları

 

 

1.5. Maliyet Hesabı

 

Maliyet hesabı toplama ve taţıma iţlemleri için ayrı ayrı yapılmaktadır.

 

a.) Günlük Toplama ve Taţıma Randımanının Hesabı

LT ton= At - AF * (Tt + Ut) = St * SL = kg/Gün

 

┌──────────────────────────────────┐

LT = St * SL = kg/G = Nl * AF

├──────────────────────────────────┤

LTton = AT - AF * ( Tt + Ut )

└──────────────────────────────────┘

LT = Günlük toplama ve taţıma Tt = Günlük taţıma zamanı

verimi Ut = Günlük, ölü verimsiz zaman

 

LTton= Ton olarak günlük toplama taţıma verimi

LTP= Kiţiye hizmet olarak günlük toplama taţıma verimi

 

At = Günlük çalıţma saati St = Günlük toplama zamanı

AF = Taţıma aracının günlük SL = Saatteki toplama doldurma sayısı verimi

 

NL = Aracın faydalı yük ağırlığı

 

Lt = NL * AF olmalıdır. Yoksa aracın

NL'si ( Faydalı yük ağırlığı ) aţılmıţ olur.

 

* Kiţi olarak günlük randıman =

 

┌──────────────────────────────────────────────────────┐

LTkiţi = At - AF * ( Tt + Ut ) = St * Pl = Kiţi/Gün

├──────────────────────────────────────────────────────┤

NL * AF

Ltkiţi değeri LTkiţi = ────────── = Kiţi/Gün

kg/N/S

└──────────────────────────────────────────────────────┘

 

LTkiţi = Kiţi olarak günlük toplama ve taţıma randımanı

 

kg/N/S = Toplama gününde nufus baţına düţen spesifik çöp miktarı

 

 

Araç Masrafları :

 

Araç masrafları hesabında bir sabit masraflar vardır, örneğin amortisman, faiz, vergi, bina ve personel giderleri.

 

Diğerleri ise hareketli değiţen masraflardır: Benzin, lastik, tamirat v.s. masrafları gbi.

 

Ton Çöp ve Katı Artık Baţına Düţen Masraf

Toplama Hizmeti İçin Masraf:

┌──────────────────────────────────┐

St * FK

Top.Hiz. = ────────── = TL/Ton

LT

└──────────────────────────────────┘

 

FK = Taţıyıcı aracın bir saatlik masrafı ( maaliyeti )

 

 

 

 

 

Taţıma Hizmeti İçin Masraf:

 

┌────────────────────────────────────────────┐

( Tt + Ut ) * FK

Taţ.Hiz. = ───────────────────── = TL/Ton

LT

└────────────────────────────────────────────┘

 

Kiţi Baţına ve Yıla Düţen Masraf Hesabı:

 

Toplama Hizmeti İçin Kiţi Baţına Masraf

 

┌──────────────────────────────────────────────────┐

St * FK

Topl. Hiz. = ─────────── * SZ = TL/Ton/Yıl

Lkiţi

└──────────────────────────────────────────────────┘

 

SZ = Toplama sıklığı ( 1,2,3,4,5,6,7 )

 

Taţıma Hizmeti İçin Kiţi Baţına Masraf

 

┌─────────────────────────────────────────────────┐

( Tt + Ut )* FK

Taţ.Hiz. = ──────────────── * St = TL/Ton/Yıl

LTkiţi

└─────────────────────────────────────────────────┘

 

 

Kilometre Baţına Masraf

 

┌─────────────────────────────────────────────────────┐

( Tt + Ut )* FK

km ton = ──────────────── * St = TL/Ton/km

LTton * km

└─────────────────────────────────────────────────────┘

 

Örnek Çözüm :

 

Veriler :

 

10 mahalle, 14000 nüfus

Yıllık toplam çöp miktarı : 640 ton/yıl veya 225 kg/N/yıl

 

Boţalma yerine ortalama uzaklık: 9 km

 

Araç hızı : V = 25 km/saat

Çöp miktarı

Toplama randımanı (SL) = ---------------= 2 250 kg/h

St/60

 

 

Kiţi sayısı

Personel randımanı ( PL ) = -------------- = 500 P/saat

St/60

 

Taţıma hattı/1000 Ts/1000

Taţıma hızı = VmT = -------------------= --------- (km/h)

Taţıma zamanı/60 Tt/60

 

Toplama hattı / 1000 Ss / 1000

Toplama hızı = VmS = -------------------- = -----------= km/h

Toplama zamanı/60 St/60

 

 

Çöp toplama sıklığı ( St ):

a) Günde bir, yani 364 toplama / yıl

b) Haftabir, yani 52 toplama / yıl

 

İki akslı toplama aracının faydalı yükleme sınırı:

NL = 4 650 kg

 

Taţıyıcı aracın maaliyeti:

FK1 = 95. - TL/Saat (1 DM = 10.-- TL)

FK2 = 75. - TL/Saat (1 DM = 10.-- TL)

 

Günlük taţıma zamanı

At= 9 saat

 

Taţıyıcı araçların günde doldurulup, boţaltılma sayıları:

AF= 3

Tt = 9 km * 2 = 18 km / 25 kg/h = 0.72 h

Ut = Tartma, boţaltma, mola, yanaţma, park = 0,5 h

 

LT ton = [ 9.0 - 3 * (0.72 + 0.50) ] * 2250 = 12.000 kg/gün

 

Kontrol :

 

NL = 3 * 4650 kg = 13.950 kg/gün, o halde

NL > LT ton

 

LT = [9,0 -3 * ( 0,72 + 0;50 )] * 500 = 2670 kiţi/gün

kiţi

 

3 * 4650

LT = ──────────── = 3100 kg/N/G

kiţi 4.5

 

Top Çöp ve Katı Artık Baţına Masraf :

 

5,34 * 99

Topl.Hiz. = ───────────── = 42,20 TL/Ton

12.000

 

3,66 * 75

Taţ.Hiz = ────────────── = 29. - TL/Ton

12.000

 

 

 

Ton baţına toplam masraf: 42,20 + 29.0 = 71,20 TL/Ton

 

(1 DM = 10.-- TL)

 

3.66 * 95

Ton km = ──────────── = 3.20 TL/Ton/Km

12.000 * 9

 

Kiţ Baţına Düţen Senelik Masraf:

 

5,34 * 95

Topl.Hiz. = ───────────── * 52 = 9.90

2670

 

3.66 * 95

Taţ.Hiz. = ───────────── * 52 = 6.80

2670

 

Toplam yıllık kiţi baţına düţen masraf : 16.70 -- TL

( 1 DM = 10.-- TL)

 

 

1.6. Çöp ve Katı Atıkları Toplayan Araçların Turlarının Seçimi

 

Yapılacak turları saptamak için aţa/ıdaki aţa/ıdaki konuları belirlemede yarar vardır :

a- Toplayıcı aracın parkına ( garaja) yakın olan yerden turlara baţlamak.

b- Boţaltma yerlerine yakın terlerde turları sonuçlandırmak

c- Tur hatlarını birleţtirmeye çalıţmak

d- Hangi yolların tek yönlü, hangi yolların ise çift yönlü kullanılması gerekti/ini belirlemek.

e- Toplama araçlarının kapasitelerini tamamen kullenmak

 

Toplama aracının kapasitesinin hesabı :

 

┌───────────────────────────────────────────────────┐

KS = At - AF * ( Tt + Ut ) = St * PL = Personel

└───────────────────────────────────────────────────┘

KS = Toplayıcı aracın kapasitesi

At = Günlük çalıţma süresi ( saat,h )PL = Her saatde çalıţan ihtiyacı giderilen insanlar

NL = Faydalı taţıma hacmi

AF = Taţıyıcı araçların günlük doldurma, boţaltma sayısı

kg/N/S = Toplama gününde kiţi baţına düţenözgül çöp miktarı

 

┌───────────────────┐

NL * AF

KS = ────────

kg/N/S

└───────────────────┘

 

Örnek çözüm :

 

Veriler

 

At = 9.25 h Tt = 2,25 h

Ut = 3 * 0,33 = l h

S = Haftada 1

kg/N = 225 kg/yıl; 4.5 kg/N/hafta

 

NL = 5.6 ton - % 20 emniyet payı = 4.5 ton

 

PL = 600 kiţi / saat

AF = 3

KS = 9.25 - ( 2,25 + 1 ) = 6 * 600 = 3600

 

Kontrol

 

NL * AF = 4500 * 3 = 13500 kg

P * kg/N/S = 3600 * 4,5 = 16.200 kg

 

4500 * 3

KS = ─────────── = 3.000 kiţi

4,5 kg/N/S

 

 

Taţıma hÿzmeti :

 

Artık toplamanın en yoğun masrafını taţıma hizmetleri oluţturur bu da;

- Taţıma yolunun uzunluğuna

- Taţıma hızına

- Taţıyıcı aracın büyüklüğüne bağlıdır.

Taţıma araçlarının boţaltma ve götürme yerlerine yakın olmaları, masrafları azaltıcakken; uzak olmaları ve aktarma istasyonlarına gereksinim duyurmalrı ise masrafları artırır.

 

Toplama Hizmetinin Optimizasyonu :

 

Bir kere toplama ve taţıma hesaplarını yaparak ve düzenleyerek iţi bitmiţ olarak görmemelidir. Periyodik olarak hesplar yapıp birbirleri ile karţılaţtırılmalıdır. Sonuçlara ve uygun kontrollere dayanarak önemli önlemler almaya çalıţılmalıdır. Hizmette kullanılan personel ve aracın optimal değerlendirilmesine çalıţmak ana amaç olmalıdır.

 

Toplama organizsyonun düzeltilmesinde mevsime bağlı çöp cinsi ve miktarlarının özelliklerinden yararlanmak bunları göz önünge bulundurulması gerekir.

 

Aţağıdaki gerekli değerli bulmak gerekir.

 

a- Ulaţım randımanı

 

- Tüm hat ( Yol ) m olarak ( S tot )

- Toplama hattı ( Yolu ) m olarak ( S )

- Taţıma hattı ( Yolu ) m olarak ( Ts)

 

b- Zaman gereksinimi

 

- Toplam zaman dakika olarak ( t tot )

- Toplama zamanı dakika olarak ( St )

- Taţıma zamanı dakika olarak ( Tt )

- Ölü verimsiz zaman dakika olarak ( Ut )

 

c- Katı artıkların ağırlığı KG kg olarak

 

d- Kaç kiţiye hizmet edildiği AP kiţi olarak

 

e- Durak yerlerinin sayısı ( AA )

 

f- Konteyner ( büyük kap ) sayısı ( AV )

 

 

Randımanlar ve Bunları Belirleyen Değerler

 

a- Saatteki verim

 

- Toplama verimi

┌───────────────────────────────┐

KG

SL =──────────── = kg/h

St / 60

└───────────────────────────────┘

- Kiţi verimi

┌───────────────────────────────────────┐

Kiţi sayısı ( AP )

PL = ────────────────────── = P/h

St / 60

└───────────────────────────────────────┘

 

b- Saatteki ortalama hız

 

- Toplam Hizmetinde

┌──────────────────────────────────────────────┐

S / 1000

Vm S = ────────────────── = Km/h

St / 600

└──────────────────────────────────────────────┘

- Taţıma hizmetinde

┌─────────────────────────────────────────┐

Ts / 1000

Vm T = ─────────────── = Km/h

Tt / 60

└─────────────────────────────────────────┘

 

c- Diğer belirleyen veriler

 

- Her durumdaki çöpün ağırlığı

┌─────────────────────────────┐

KG

GA = ────── = kg/A

AA

└─────────────────────────────┘

 

- İki durak arasındaki uzaklık

┌─────────────────────────────────┐

Ss

DA = ───────── = m / A

AA

└─────────────────────────────────┘

 

- Her duraktaki kontener sayısı

 

AC : Kontener sayısı

┌────────────────────┐ AA : Duraklama sayısı

AC C

CA = ───── = ────

AA A

└────────────────────┘

 

Yol/İahıs oranı

 

┌─────────────────────────────────┐

Ss

WP = ───────── = m / P

AP

└─────────────────────────────────┘

 

- Her duraktaki ne kadar nufusa eţdeğer artıkların toplandığı

 

AP : Kiţi sayısı

┌────────────────────┐ AA : Duraklama sayısı

AP P

PA = ───── = ────

AA A

└────────────────────┘

 

 

Her Yükleyici (Çöpcü) için verim sayısı (LF)

 

AB : Yükleyici sayısı

┌────────────────────┐

St * KG ton

LF = ───── = ────

60 * AB h

└────────────────────┘

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İÇİNDEKİLER

 

Giriţ

 

1. Özdere'nin İzmir Metropolitenindeki Yeri

 

2. Özdere'nin Ekolojik Özellikleri

 

2.1. Özdere'nin İklimi

 

2.2. Özdere'nin Jeolojik Yapısı

 

2.3. Özdere'nin Topoğrafyası

 

2.4. Özdere'nin Toprakları ve Verimliliği

 

2.5. Özdere'nin Bitki Örtüsü

 

2.6. Özdere'nin Demografik Yapısı

 

2.7. Özdere'de Ekonomik Yapı

 

2.8. Sosyal Yapı

 

3. Turizm ve İkincil Konut ve Tanımı

 

3.1. Turizm İle İlgili Yasalar

 

3.2. İkincil Konut ve Tanımı

 

4. Çevre Teknolojisi Uygulamaları

 

4.1. İçme Suyu

 

4.2. Kanalizasyon

 

4.3. Arıtma Tesisi

 

4.4. Çöp ve Katı Atıklar

 

4.4.1. Özdere Çöp ve Katı Atıklarının Bileţimi

 

4.4.2. Özdere Çöp ve Katı Atıklarının Miktarı

 

4.4.2. Özdere Çöp ve Katı Atıklarının Taţınma Masrafı

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Mevcut Araç Turu Belirleme Formu

 

5. Kaynaklar

İEKİL LİSTESİ

 

İekil 1 : Özdere'nin, İzmir Metropoliteni için önemi

 

İekil 2 : Özdere İzmir Metropolitenine bağlantıları

 

İekil 3 : Rüzgar gülü

 

İekil 4 : Önemli iklimsel veriler yılın aylarına göre dağılımı

 

İekil 5 : Özdere'nin jeolojik yapısı ve arazi eğimleri

 

İekil 6 : Özdere'nin toprak yapısı, kabiliyeti ve bitki örtüsü

 

İekil 7 : Özdere'nin demografik ve tarihsel geliţimesi, arazi fiat artıţları

 

İekil 8 : Özdere'nin kent karekteristliği ve kentdeki belli baţlı alanlar

 

İekil 9 : Özdere'nin Türkiye'deki konumu

 

İekil 10 : Batı Anadolu'daki bağlantısı olan yerler

 

İekil 11 : İzmir Bölgesindeki konumunu ve bağlantısı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TABLO LİSTESİ

 

 

Tablo 1 : Yakın çevresine olan uzaklığı ve nufusları

 

Tablo 2 : 2005 yılı nufus projeksiyonu

 

Tablo 3 : Nufus geliţmeleri 1960'dan 1985'e kadar verilmiţtir.

 

Tablo 4 : Nufus indeksleri 1960'dan 1985'e kadar verilmiţtir.

 

Tablo 5 : Nufus artıţ hızları 1960'dan 1985'e kadar verilmiţtir.

 

Tablo 6 : 2005 yılı projeksiyonunda iţgücünün sektörel dağılımı (Emre,1987)

 

Tablo 7 : 2005 yılında arazi kullanıţ dağılımı (İller Bankası,1988)

 

Tablo 8 : Mahallelere göre konut standartının ve konforunun değiţimi

 

Tablo 9 : Bir günlük vidanjörle dökülen atıksu hesabı

 

Tablo 10 : Meskenlere ait çevre temizlik vergisi listesi

 

Tablo 11 : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.)

 

Tablo 12 : Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.)

 

Tablo 13: Özdere'deki Çöpün İçindeki Madde Grupları (%ağırl.)

 

Tablo 14 : Kiţi baţına günde üretilen kompostlaţtırılabilir katı atık miktarı

 

Tablo 15 : Temmuz 1994 de Özdere çöplüğüne dökülen çöp miktarı

 

Tablo 16: Çöp biriktirme için bilinen bidon veya çöp kabı

 

Tablo 17 : Çöpün içinden ayıklanan değerli atıkların birim fiatı

 

Tablo 18 : Makina Parkındaki Araçlar (1993 yılında temin edilen araçlar)