DAAD ALMANYA 1998 FAALİYETLERİ Rapor 9

Prof.Dr.Ertuğrul Erdin

DEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Buca-İZMİR

 

Giessen Justus Liebig Üniversitesindeki Faaliyetler 1:

Justus Liebig Universitaet Giessen , Institut für Landeskultur unterBeteiligung des Institutes für Ökochemie und Ökotoxikologie der GHS Kassel

“Beduetung verschiedener Eintragspfade für Pflanzenschutzmittel in ein Fliessgewaesser.”

 

Karin Müller und H. Hartmann

Tarımsal alanlardan pestısıd tasınması ve pestısıd yüklerı

* Bitki koruma ilaçlarının toplam yükü nedir, burada 50 km2 yağış havzası olan bir yüzeysel sulara ve yeraltısularına olan etkisi nedir?

* Hormonların noktasal ve difüsyonla taşınmalarının rolü nedir?

Araştırma alanı Giessen – Marburg arasında, Marburg’un 10 km güneyinde. Universiteye ait schloss’un (Rauischholzhausen Schloss) batısında. Ebsdorfergrund-diye adlandırılan havza.Yıllık yağış 585 mm, alan kullanımı ise ekstensif tarım , %42 kışlık buğday, %25 çayır vemera...Kanalizasyon şebekesi : birleşik sistem. 2 arıtma tesisi ve 18 adet yağış dengeleme tesisileri (lagünleri).

7 ölçüm noktası var, arıtma tesisi giriş ve çıkışlarında da ölçüm noktaları var.Bu noktalardan örnekler alınmaktadır.Çalışma havzasının çeşitli yerlerine yağış ölçerleri yerleştirilmiştir. Akarsularda su seviyesinin değişimi ve debi değişimini belirlemek için de kaydecili pegel’ler yerleştirilmiştir. 4 adet regülatör

ve her birinin üzerinde de pegel bulunmaktadır.

1997 yılında kullanılan herbisidler: %43 ısoproturon, %4 metamitron, %9 pendimethalin, %5 aclonifen, %3 metazzachlor, %3 glyphosat, %13 phenoxyalkarbonikasit, ve diğerleri….

Analizlenen örneklerin %60 dan fazlasında bulunan değerler 0,5 ug/l in üzerindedir. Yağış havzasından 1997 yılında 18,5 kg hormon taşınmıştır. Bitki koruma ilacının veya hormonlarının taşınması, a. kültür türüne, b. alan büyüklüğüne, c. relyefe, d. toprak tipine, e. toprak tekstürüne, f. iklime, g. yeraltısuyu gigişimine, h. işletme tekniğine, ölçüm tekniğine ve ..diğerleri…

Bu çalışmada sadece kültür türü ve alanla sınırlama yapılmıştır.

Arıtma tesislerinden ve diğer alanlardan akarsulara ve yüzeysel sulara pestisid taşınması ile ilgili yapılan bir araştırmanın seminer de sunulması ve tartışılması .

Arazide taşınma olayı toprak tipine, bitki türüne , yağışlara v.d. birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Yağış havzası ve havzadaki faktörler çok önemlidir. Tracer deneyleri yapmak süretiyle ki burada ISOPROTURON kullanılmıştır. Kalıbrasyon ve validisyondan sonra ölçümler yapılmıştır.

Ekokimyasal ve ekotoksikolojik olarak çalışmalar yürütülmektedir. Yağış havzasından gelen pestisid yükü 900 mg /ha bulunmuştur. Yağmur suyundaki konsantrasyonlar da yağiş süresine ve şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Günlük ve haftalık karışık örneklerde ki miktar ya da konsentrasyon 0,1 mg/lt civarındadır.

Yağmur dengeleme havuzları yüzeysel akışa geçen miktar, yüzeysel akış debisi, hızı gibi unsurlar da arıtma tesisine gelen pestisdleri ve biyolojisini etkilemesi ve de giriş çıkış suyu konsantrasyonları dolayısıyle de yükleri karsşılaştırılması yapıldığında, şaşırtıcı değerler ile karşılaşılmıştır. Bulunan değerlerin presiz (kesin güvenilir) olması çok önemlidir.

Hata aralığını ve salınımını vurgulamak gerekir.

 

Prof. Dr. Frede

Justus Liebig Universitaet Giessen , Institut für Landeskultur –

Sonderforschungsbereich 299:

“Landnutzungskozepte für periphere Regionen”

Projektbereich A Modellierung und Bewertung von Landnutzungsoptionen

 

Dr. Nicola Fohrer, Prof. Dr. P. Felix –Hennigsen , Prof.Dr. S. Gaeth , Prof. Dr. T. Harrach ve Prof. Dr. Frede ‘in beraber yürüttükleri “perifer bölgelerdeki arazi kullanım konseplerı” Konulu çok katılımlı proje hakkında görüşmeler. Arazi kullanım opsiyonlarının modellendirilmesi ve değerlendirilmesi. . Bölgenin hidrolojisi, su bilançosu ve ekonomisi de besin maddesi bütçesi..Buna göre konseptlerin geliştirilmesi. Sosyolojık dinamiğin, ekonomik dinamiğin ve ekolojinin göz önünde bulundurulması.GİS den yararlanılması. Lahn-Dill Bergland da ele a Inması ve uygulanması 12 yıl sürecek bir proje. Devlet destekli. Su anda 81,3 km2 lik bir havza calışması olarak yürürtülmektedir. Ayrıca hukuki açıdan da sistem incelenmektedir.

 

Nıcola.fohrer@agrar.uni-giessen de

 

Gülme Gazı ve Ekosistemdeki Yarattığı Sorunlar

 

 

N2O sera etkisine neden olduğu ve ozon tabakasını etkilediği için, özellikle de fotokimyasal reaksiyonlara neden olmasından dolayı ozon takası delinmesine katkı da bulunmaktadır.

 

azot eliminasyonu sirasinda n2o nun olusmasina firsat tanimamaik engellemek. bunun icinde piyasada kullanilan cesitli maddeler, aritilmis atiksu bol nitratli olarak verildiginde, amide, amine ve nitrosamine olusmasina neden oluyor. bu da kanserojen. Bagirsak kanserine sebep oluyor. engelleyici olarak didin almanya da.

nitrapyrin ise abd de kullaniliyor.

 

araziye verildiginde 60 kg/ha veriliyor. zararli intermediyer maddeler olusmuyor. olusan ueruenler de sonucda nh3 a doenusturuluyor.

 

bu da amonyum iyonu halinda bitki tarafindan aliniyor.

 

toprakda hem amonyum iyonu hem de nitrat iyonu ayni anda bulunursa, bitki tercihen nitrati aliyor ve bu da protenin ile beslenen ulke insanlarinda bagirsak kanserine yakalanmasina neden oluyor. Bundan dolayi da bitkinin azotu amonyum seklinde alinmasi isteniyor. Bu bilimsel sonuc sadece bir kac yildir kesin olarak biliniyor. Bugun butun gun ottow ile tartsmamiz sonucunda aldigim detayli bilgileri oezet olarak yaziyorum. toprak mubadele kapasitesinde amonyum daha cok baglanma sansina sahip. nitratlar ise cozeltide bulunuyor ve ya bitki tercihen aliyor ki bu sakincali ya da bitki almazsa yeraltisuyuna gidiyor. o da sakincali. bu nedenle hep toprakta hem de aritma tesislerinde nitrifikasyon olayinin engellenmesi lazim . engellenmezse lachgas N2O olusuyor atmosfere gidiyor bu da ucuncu istenmeye bir

husus.nitrifikasyon aktif camur havuzlari lachgas uertetirler.buna karsilik denitrifikasyon havuzlari ise digerinin yarisi kadar....

 

 

 

 

 

 

Literatur:

 

Sümer, Esin (1996):

In –situ-Quantifizierung und Mechanismen der Lachgas (N2O) –Freisetzung aus dem Belebungsbecken einer kommunalen Klaeanlage

Doktorarbeit. Giessen

 

Adreas Albrecht (1998): Ökophsiologie der Denitrifikation (insbesondere der N2O – Bildung ) von Streptomyces vıolaceoruber. Wissenschaftlicher Fachverlag, Giessen.

 

Schadstoffproblematik

 

arazide aritma camuru ve kompost kullanilmasi halinde zararli mabddelerin toprakt tutulabiirlik kapasitesina bagli kalarak deponabilirligi ve ne zamana kadar suerebilecegi bazi topraklarda bazi elementler icin 10 yil bazi elementler icin ise 1000 yil , cocuklarimizi, torunlarimizi ve onlarin torunlarini duesuenmek zorundyiz.

 

agirmetallerin ve zararli maddelerin topraktan tasinabilirlikleri, bunlarin lizimetre duezeyinde incelenmesi, toprak tiplerine gorede kullanim arazi kullanim haritalarinin olusturulmasi...

 

oence topraktki mevcut zararli madde tesbiti, sonra da toplam tutabilme yetenegi aradaki fark ve kapasite belirlenmesi ..

 

toplam tayinde koenigwasser ile yas yikama yapiliyor. mikrodalga yoentemi ile yarim saat yeterli. calkalama cihazi ile 15-18 saat gerekli. cihaz 50 000 dm ama cok amacli kullanilabilyor. tuem yas yikamalar bununla kisa zamanda yapiliyor. sonuclar cok kesit ve yuzde yuz guvenilir. sonra edta ve cano3 yoentemi ile de alinabilri zararli

madde analizleri yapiliyor. bu cok oenemli.

 

Verlagerungspotentiale für Schwermetalle im Böden

Ansaetze für Regionalisierung von Abfallverwertungsflaechen in Hessen

 

Stefan Gaeth und Düring

 

Biyoorganik atıkların kompostlaştırılması ve sonunda da arazide değerlendirilmesi her gün yaygınlaşan bir olgu haline gelmektedir.

Özellikle 1996 yılı ekim ayında çıkan “alman maddelerin ekonomik döngüsü ve katı atıklar kanunu “ atıkların ekonmiye geri kazandırılmasını ve değerlendirilmesini emretmektedir. Bu durumdakompostlaştırma bir çeşit madde dönüşümü ve ekonomik kazanım olarak görülebilir. Ancak elde edilen ürünler ve bunun özellikleri ve bunların uygulandığı araziler ve arazilerin mevcut fiziksel kimyasal özellikleri. Bu özelliklerinde olabilecek değişikler çok önemlidir. Buna göre sınırlandırmalar veya dozaj tarifeleri yapılacaktır.

Burada da bizim bölümün 1980 li yıllarda yaptığı bir çalışma gibi çalışmaya burada da başlanmıştır.

Almanya da yılda 3 milyon ton aç kurukatı maddesi oluşmaktadır. 3 ile 5 milyon ton bioorganik atık kompostu kurukatı maddesi oluşmaktadır. Bunların da araizde bertarafı veya değerlendirilmesi öncelikli olarak düşünülmektedir.

Ancak bu ürünler ile birlikte toprağa Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Zn gibi birinci derecede zararlı ağırmetallerin de verilmesi söz konusudur.

Toprağa verilen ağırmetaller kil mineralleri ve humus tarafından soğurulmaktadır. Toprakta soğurulmuş olan iyonlar (Ca, Mg, K, ve H gibi) diğerleri ile yer değiştirmektedir. Ancak toprak asitleşince de ağırmetaller tekrar çözünürleşmekte ve toprak sıvısına geçmektedir. Bu da bitki tarafından fazla ağırmetal alınması anlamına ve de de fazla ağırmetallerin yeraltısuyuna yıkanması anlamına gelmesi demektir.

Kompostwerk in Limburg nach dem Verfahren von HERHOF BOXEN-Kompostierung

Limburg Kompost Tesisi

10 oegrenci ile teknik gezi: aktif bir sekilde katilim ve tartisma:

36 000 ton/yil kapasiteli. ancak ekim 1997 de faaliyete gectigi icin henuz yari kapasite ile calisiyor. CED i yapilmis.

buraya kadar getirilen coeplerin tasima maaliyeti 40 dm/ton coep.guende 15 arac geliyor herbirinde 10 ton biyoorganik atik var.

halle seklinde kabul yapisi var. yesil ve bio atiklar buraya ayri ayri bosaltiliyor. Ayrica elemeden gelen zor ayrisan organik atiklar da buraya geri doenuyor. biolojik atiklarin su icerigi %70-80 civarinda.tek basina birakilirsa su koyar. civiklasir. yapi maddesi koyarsan ve karistirirsan o zaman ideal su orani olusur. bu da kompostlastirma icin cok uygundur. %su miktari 35 in altina dusmemelidir. gelen kati

atiklarin icinde istenmeyen maddeler bulunmaktadir. bunlar eskiden elle ayiklaniyordu, ancak hem hijenik olmayisi nedeniyle hem de daha pahali olusu nedeniyle terk edildi. ve mekanik olarak ayrilmaktadir. degirmene gelen karismis atiklarin agir kisimlari parcalanir oeguetuetluerken , hafif kisimlari parcalanmamktadir

. hazirlanmis atigin birim agirligi 0,65 ton/m3 tuer. bu degeri astigi zaman anaerobiklesme baslamaktadir. o nedenle de bu degeri gecmemesi gerekir. malzeme kurumaya baslarsa veya suyu az ise boksun icine alinmadan oence islatilr. yagmurlama sistemi ile yapilir

6 adet boks var her birinin ebatlari 30*3,46*4 m dir. doldurma yuksekligi 2,8 m yi

gecmemeldir. havalandirmak icin zemininde delikler vardir. izmir deki tesisite oldugu gibi silindirik delikler degil konik seklinde deliklerdir. tikanma sorunu hic bir zaman olmaz. havalandirma tek tek segmentler halinde yapilir sisteme hakim olmak icin. Baslangicta sicaklik 45 - 50 dereceye kadar cikar ve uec guen bu sicakliklarda kalir. olay co2 oelcuemue ile izlenir. daha ileri asamada ise 2 guen 60-70 derece arasinda kalir. boeylece pastoerizasyon olayi gerceklesmis olur. boksun duvarlari olusan sicakligi sogurur ve tutar. Operasyonu kontrol altinda goetuermek icin uec kritik parametre vardir

: sicaklik ; CO2 ve hava miktari... sizinti sular yan duvarlar uezerinden boksun icindeki malzemenin uezerine puskurtulmektedir. 6 boksun her biri ayni anda ayrismanin ayri fazlarinda olusundan dolayi hava ihtiyaclari ve emisyonlu havalari farkli farklidir, dolayisiyle hepsi bir araya geldiginde hemen hemen ayni derecede emisyon karisimi biofiltreye goenderilmektedir. ayrisma sirasinda olusan su ve su buharlari da kodenzasyon cihazina gelmekte ve orada kondanse ettirilmektedir. suyun

icermis oldugu maddeler cozuelmues ayrisabilir maddeler oldugundan da, bioreaktor aritilmaktadir. aritma mekanizmasi sirasinda ne camur olusmakta ne e atik su. su sistem icinde kullanilmaktadir. aktif camur diyecegimiz mikroorganizma kutlesi de bokslara geri goenderlmektedir. cuenkue onlar cok degerli iscilerdir. bokslardaki oen ayrisma asamasi

yaklasik 8-10 hafta surmekte ondan sonra trapez veya uecgen kesitli yiginlara tasinmaktadir. burada da nihai ayrisma islamei tamamlanmaktadir. bu da yaklasik olarak 12 hafta suermektedir.

yiginlarin aktarilmasi ise 1-2 hafta ara ile yapilmaktadir. yiginlardaki ayrisma kis ayarinda da iyi suermektedir. ancak en distaki 10-20 cm lik bir kalinliktaki tabakada yavaslama veya duraklama olmakta o da yigin akatrilmasi sirasinda telafi edilmektedir. Tuem emisyon maddelerinin yaklasik olarak %60-70 i boks sistemi sayesinde elimine edilmektedir. bokslarda hacalandiricilar yaklasik yilda 8 000h calismaktadr. bu sistemle kompost ueretiminin maaliyeti 130 dm/ton iken tamamen olgun kompost uereten ve kapali sistem calisan maintal tesisindeki maaliyet ise 260 dem/tondur.

hic bir islem yapmadan sitatik yiginlarda uretilen ise 60dem/ton. ayrisma tamamlandikta

capi olan eleklerden gecirilir. icindeki oezguel agirligi yueksek olan

malzemelr de balistik ayirici sayesinde ayrilir. olgunlasmis

malteryalin icindeki plastiklarin veya parcalarinin yaklasik %70 nin

uzaklastirilmasi iyi bir sonuc olarak kabul edilmektedir. elde edilen

kompostun %80 i tarimda. geriye kalan kisimlari da bahcecilikde ,

fidancilikda, evdeki ciceklerde kullanilmaktadir.

 

isletme her ton coep icin 130 dem almaktadir

kompostun kalitesi EU kalitesini ve alman guetesiege yi tutturmak zorundadir. bu

amacla da yilda bir kac kere haber vermeden gelinip oernekler alinmakta ve analizler yapilmaktadir

torbada ambalajlayarak satmak maaliyet i artirdigi ve cok zaman aldigi icin istenmemektedir

araziye verilecek miktari ise 6,7 ton km / yil degerini asmamalidir. ya da 10 ton km/ha.yil veya 14 ton yas madde/ha.yil

isletme organizasyonu da : 2 kisi imalatci firmadan ve digerleri de bu is icin kurulan birliklerden alinmaktadir. doenusumlu calismaktadirlar.personel sayisinin azaltilamsi hedeflenmistir.

atiksu olusmuyor eger olussa idi 25-30 dem/m3 birim aritma maaliyeti

olacakti bu da yilda 12 000 * 30 dem demektir. bu para tasarruf

edilmektedir.

biofiltrenin ebatlari aynen bokslarin ki gibidir. tonu 80 dem olan turba topragi, heidekraut v.d. organik maddeler konulmaktadir. Hazir satin alinan biofiltre malzemesi her uec yilda bir degistirilrken, kendilerinin hazrladiklari malzeme her yil degistirilmektedir,

bir de sistem icinde ozon tesisi bulunmaktadir., bu da suyun dezenfeksiyonunu yapmaktadir.

130 dem/ton maaliyetinin yarisi yatirim maaliyeti iken dger yarisi da isletme masraflaridir.

 

NITRIFIKATION ; DENITRIFIKATIONEN UND N2O BILDUNG

 

umwelt-biotechnologie kitabinin yazari Johannes C.G. Ottow 10 yilin

uezerinde zaman alan ve cok saida yazarin katildigi kitap hakkinda ve

guncel calismalar konusunda konustuk.

Institut für Bodenkunde und Bodenerhaltung der Justus – Liebig Universitaet Giessen

Bodenkundliche Exkursion in das südliche Fulda-Haune-Tafelland und den Vogelsberg

am 26.06.1998

Prof. Dr. P. Felix –Hennigsen ile fulda-haune-tafelland ve vogelsberg uygulamalı toprak bilimi ekskursiyonu

Giessen, Alsfeld, Lauterbacher Graben, Hoher Vogelsberg, Hoherrodskopf 763 m, nn. Hochmoor, Köhlenwald, Heide, Oberwald, alanlarda toprak çeşitleri, yapıları, özellikleri, oluşumları, değişimleri, doğal ve antopojen kaynaklı değimler. Madde taşınmaları, ve buna etki eden faktörler. Toprakta çeşitli maddelerin tutulablirlikleri ve serbest bırakılablirlikleri…

Profil 1:Grebenau hafif podsollasmış asitik kahverengi toprak.. çürümüş çam yaprakları en üstte, horizontlaşması : L; Of; Oh; Ahe; Ae; Bv; IIBv; IIISCv;

Profil 2: Steinbruch reliktparabraunerdebraunerde kolluvium. (calcaric cambisol)

Ve Mah, MrAp, MBv, IIBt, IIIT, IIITc, IIIcC horizontlarından oluşmaktadır.

Profil 3: Köhlerwald ,Hoher Vogelsberg (Oberwald):lockerbraunerde (Haplic Andosol) Ve L; Of; Oh; Ah; AhBv; Bv1, Bv2, IIBv1, IIBv2, IIBv3 horizontlarından oluşmaktadır.

Profil 4.: Heide ,Hoher Vogelsberg (Oberwald): Humus lockerbraunerde (Umbric Andosol) Ve L; Of; Oh; Ah1; Ah2, Ah3, AhBv; IIBv, IIIBv horizontlarından oluşmaktadır.

Profil 5.: Hochmoor”Breungeshainer Heide”

Profil 6.: Basalt-Steinbruch Gonterskirchen

Profil 7.:Gonterkirchen Parabraunerde-Pseudogley (Stagnic Luvisol) Ve L; Of; Oh; AhSw, AlSw, BtSd horizontlarından oluşmaktadır.

Her profili yeri koordinatları GPS cihazı ile yerinde saptanmıştır. Konumu ve özellikleri, yüksekliği. İklimsel parametreler, yönleri,toprak oluşum malzemesi, taşınmamı yerinde mi, arazi kullanımı, humus formu, beslenme durumu (ötrof mu, mezorof mu, oligotrof mu?), yer tipi, kökbölgesindeki alınabilir su miktarı mm olarak. Bu bilgiler tek tek her profil için yerinde oluşturulmakta ve verilmektedir.

Institut für Bodenkunde und Bodenerhaltung der Justus – Liebig Universitaet Giessen

Bodenkundliche Exkursion in die Wetterau,und Lahn – Dill - Bergland

am 27.06.1998

Prof. Dr. T. Harrach ile Wetterau,und Lahn – Dill – Bergland bölgelrinde uygulamalı toprak bilimi ekskursiyonu eski linyit yataklarının işletim sonrası rekültivasyonu arazinin tekrar geri kazanılması ve bugünki değeri, kapatılmış maden, taş ocakları ve burada oluşan yeni suksesyonlar, yeni ekosistemler:

Giessen-Butzbach-Wechesheim-Burg Münzenberg- Wetzlar- Bellersdorf- Altenkirchen-Erda-Dünsberg-Vetzberg-Gleiberg alanlarını kapsayan toprak oluşum malzemelri toprak tipleri ve özelikleri…

 

 

Profil 1 Butzbach: Wetterau. Butzbacher Becken. 600 mm, 8,5 derece, 240 m NN,

Löss topraklar, derin ,Ah, Al, Bt1, Bt2, Cc horizonlarından oluşmaktadır.

Bitkiye yararlı s miktarı 200 mm (%20 hacim su). Ötrof toprak.

 

Profil 2 Braunkohle – Tagebaugrube Weckesheim/Wetterau. Butzbacher Becken. 600 mm, 9 derece, 140 m NN, Antropojen toprak, kömür madeni işletmesinden sonra oluşturulan toprak, malzeme karıştırılmış…

Ap, Alh, BtAh, (Ah)Bt, C horizonlarından oluşmaktadır.

Bitkiye yararlı s miktarı 200 mm. Ötrof toprak.

 

Profil 3 Steinbruch –Mühlberg (Grauwacke ve Tonschiefer Ausgangmaterial), Braunerde - Ranker Ah, Bv, IIC horizonlarından oluşmaktadır.

Bitkiye yararlı s miktarı 10x3=30 mm Ötrof toprak.

 

Profil 4 Steinbruch –Mühlberg (Grauwacke ve Tonschiefer Ausgangmaterial), Grundwasser-Böden (Glay Böden) Go horizontu belirgindir.

Bitkiye yararlı s miktarı 10x3=30 mm Ötrof toprak.

 

 

Tauchkörper – Teich Klaeralage für 1000 EWG

(Bellersdorf bei Wetzlar)

 

Atıksu Arıtma Tesisi

 

Lagün ve biyodisk kombineli bir sistem, kırsal özellikteki bir yerleşim için yerleşim yeri nufusu 1000 kişi. Tamamen adamsız otomatik kontrol ve eve alarm ile çalışıyor.

Etrafı çitli peyzajı çok iyi yapılmış bir tesis. Biyodiskin üzeri örtülmüş, koku sorunu yok.

Landnutzungskonzepte für periphere Regionen –Neue Wege in der landeskulturellen Forschung

Prof. Dr. Hans-Georg Frede

1.1.1997 den itibaren DFG nin desteklediği bir proje olarak çalışma başlatılmıştır.

 

Tarımsal üretkenlik açıdan elverişli olmayan alanların eu daki ekonomik ve sosyal dinamik koşulları altında hangi kullanıma en uygun bir şekilde açık olup olamayacağı konusu ele alınmalı ve tartışılmalıdır. Bu proje mevcut alanların ekonmik faaliyet değişimine göre en iyi nasıl kullanılmasının gerkeliliği ve insan unsurunun da buna hazırlanmasını ileriye yönelik projeksiyonlarla ortaya koymaktır.

 

Özellikle üretim faktörleri iş ve sermaye unsurlarının en iyilenmesi.

 

Ekosistemin eniyilenmesi, yerleşim yeri veya peyzajın daha iyi yaşanır ve kullanılır hale getirilmesi hedeftir.

 

Ekosistemin mevcut hali ile multidisipliner fotografını çekmek ve multidisipline yaklaşımla da eniyileştirmek gerekir.

 

Toplumun tüm kesitlerininin de görüşleri ışığında (politikacılar, arazi kullanıcılar, uzmanlar ve halk v.d.) gibi .

 

Arzni kullanım değişimlerinin ekosistemde nelere sebep olabileceği ve bunun en iyi yönde yönlendirilmesi ve bunun için alınması gerekene ve alınması gereken önlemlerin neler olduğu…

 

Ekonomi ve ekoloji ilişkisinin en iyi bir şekilde kurulması ana hedef.

 

 

 

 

 

Literatur:

 

Landnutzungskonzepte für periphere Regionen –Forschungsziele, Metodik und Gliederung. Erste Projektphase 1997-1999

 

Justus – Liebig Univrsitaet Giessen

 

Untersuchungen zu Ermittlung zu der errosionsbestimmenden Faktoren im westen der Türkei “ Wassererosion in der Türkei”

 

DFG/GTZ Projekt

 

Frede/Mollenhauer/Taysun

 

D-Giessen/TR-İZMİR

 

 

Toprak koruma ve toprak erozyonu konusunda oldukça yoğun bir sıvil toplum ilgisin de bulunması nedeniyle, bu konuda yani su erozyonu ve bunun faktörlerinin araştırılması ve bunların engellenmesi ve korunması ve iyileştirilmesi konusunda özellikle de Türkiye de toprak işleyicilere ve kullanıcılara önerilerde bulunmak.

 

 

 

 

 

Gesetz zur Ordnung des Wasserhaushaltes

(Wasserhaushaltgesetz – WHG)

 

23 September 1986

 

 

Dr. Konrad Mollenhauer

Justus – Liebig Univrsitaet Giessen

 

 

 

 

 

Luftgetragene Keime in Anlagen zur Weiterverarbeitung ausortierter Wertstoffe

 

Katı atıkların ayıklanmasının yapıldığı tesislerde orada çalışanlara ayıklanan katı atıklardan atmosfer yolu ile mikrop taşınması ve bunun etkileri.

 

Luftgetragene Mikroorganismen in Abfallbehandlungsanlagen

 

Katı atıkların işlem gördüğü tesislerde atmosfer yolu ile mikrop taşınması ve bunun etkileri.

 

Prof. Dr. Ottov, Prof.Dr. Kaemfer

Justus – Liebig Univrsitaet Giessen

 

 

Bioaerosoller için sınır değerler geliştirilmeli ve bu değerler ayıklama tesisilerinde mutlaka dikkate alınmalıdır.

 

Kutu ayıklamasının yapıldığı tesislerde önemli bioaerosollere rastlanmamaıştır. Buna karşılık Plastik ve karton kutu ayıklaması yapılan tesisilerin de özellikle torba açma ve band ile yollanma kısımlarında en fazla bioaerosollere rastlanılmıştır. Burada bulunan değerler ise

 

Karton kutularda aktinomüsetler mesofil olarak kış aylarında 9,9 x 10 üssü3 KBE/m3, ve termofiller de * 63 KBE/m3; yaz aylarında 1,1x10 üssü 5 KBE/m3.mesofiller ve 168 de termofiller ölçülmüştür. İşletmenin diğer lanlarında ölçülen değerler bunun altında bulunmuştur.

 

Plastik ayıklayan ve işleyen tesislerde; aktinomüsetler mesofil olarak kış aylarında 272 KBE/m3, ve termofiller de <10 KBE/m3; yaz aylarında 2,6x10 üssü 3 KBE/m3.mesofiller ve <10 de termofiller ölçülmüştür. İşletmenin diğer lanlarında ölçülen değerler bunun altında bulunmuştur.

 

* KBE=CFU=KOB=Koloni oluşturan birim

 

Bu konuda kesin sınır değer oluşturmak cok zor, ancak tavsiye edilebilir değerler vardır. Örneğin normal havada 10 üssü 2 ile 10 üssü 3 arasında bir değerde bulunmaktadır. Tavsiye edilen değer de KOB değerinin 5x10 üssü değerini aşmamalıdır.

 

 

 

WORKSHOP

 

 

 

Modellierung des Wassers und Stofftransortes in grossen Einzugsgebieten

 

Dauerhafte Umweltgerechte Agrarlandschaftsnutzung

 

 

3 benzer proje grubunun proje tartışması

Güney BadenWürtemberg Eyaletindeki Pilot Çalışma, Aşağı Saksonya Eyaletindeki Pilot Çalışma ve Hessen Eyaletindeki Pilot Çalışmaların Takdimi ve tartışılması.

“Süerkli olarak tarım alanlarının ve peyzajın çevreye dost ve uyumlu bir şekilde kullanılması” Sosyal-ekolojik ve ekonomik sağlam saç ayaklaının oluşturulması ve bunun için neler yapılması gerektiinin saptanması. Süreklilik ve kalıcı bir gelişme esas olacak şekilde..Participitasyon proses, kompromist proses, organize edimiş aktörler, kabul veya red kurallarına uyum, karar veren mercii Brüssel, intern ve ekstern prosesler, ekstern ve intern çalışma grupları, ekobilans ve ekoaudit, bölgesel peyzaj informasyon sistemi, alan kullanma planı, peyzaj kullanma planı,

 

 

 

 

 

 

 

EU – Projekt Besprechung

 

Prof. Dr. Kaemfer und Prof. Dr. S. Gaeth

 

“Biogene und abiogene Stofftransporte unter den Einflüssen in drei verschiedenen Grossökosystemen wie in der Türkei (West-Türkei auf alluvialen und kolluvialen Böden), Maracco und Deutschland (Giessen und Gross-Gerau Böden) bei der Land-Anwendung der Klaerschlaemme, Kompost und gereinigten Abwassers”

 

 

 

Besprechung mit Volker Göttling (Abfallentsorgung, Ablagerung und Verbrennung) Hessisches Landesanstalt für Umwelt)…und Prof. Dr. S. Gaeth

 

Sanierung von Deponien von “Monte Scherbedino” ve deponie - Buchschlag , bei Dreieiche. Deponiewasserhaushaltregulierung durch die Pflanzen.

 

 

Kontakta zu “Hessischen Forschungsverband für Abfall in KASSEL”

Prof. Dr. Urban, Herr Huhn, Frau Winterstein…

Tel.: 0561- 8043188 veya 87…