ÇAMURLAR ve ARITMA ÇAMURLARI

 

 

Ekosistem bütününde çamurlara yaklaşıldığında a) doğal kökenli çamurlar ; b. ) antropojen kaynaklı çamurlar olduğu görülür.

 

Nil deltasının çamuru nil ovasının bereketli olmasını sağlardı. Assuan barajı yapıldıktan sonra çamurlar yapay bir ekosistem olan baraj ölü hacminde tutulmaya başlandı. Doğal ama inasn doğa ilişkisi nedeniyle oluşan ve erozyon topraklarının taşındiği kimi yerde balçık denildiği (balçık atma, çamur atma terimleri ve özdeyişleri insan – doğa ilişkisinden kaynaklanır), kimi yerde de çamur, akarsuların dolayısiyle yüzeysel suların taşıdığı, dere yatağında, akarsu yatağında biriktirdiği, su yapılarında istiflediği, ömrünü kısalttığı , 75 yıllık kullanma ömrünü verdiği, dane boyutu, su tutma yeteneği, organik- , inorganik madde içeriği farklı farklı olan v.d. özellikleri bulunan maddelerdir. Liman bölgesinde liman çaurları, körfezlerde körfez çamurları, akarsu kulaklarında su hızının yavaş olduğu bölgelerinde akarsu çamurları, göllerde göl çamurları, barajlarda da baraj çamurları, fosseptik çukurlarında fosseptik çamurları ve kentsel yapay ekosistem olan su yapılarında da yani arıtma tesislerinde oluşan çeşitli kökenlerine göre de adlandırılan arıtma çamurları (evselatıksı tesisi arıtma çamuru, sanayi atıksu arıtma tesisi arıtma çamuru, kentsel atıksu arıtma tesisi arıtma çamuru v.d.) olarak adlandırılabilir.

 

Arıtma tesisi çamurları Katı Atıklar Kataloğunda : (Kentsel Atıksu Arıtma Tesislerinde)

 

*** Arıtma önçamuru

*** Ham çamur (taze çamur)

*** Çürütülmüş çamur

*** Fosfat çöktürme ünitesinden gelen çamur

 

diye ayrılmaktadır.

 

 

Çamurlar ve Arıtma Çamurları mutlaka teknik olarak kontrol edilmeli ve ekosistemde ona zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmeli ve çeşitli teknikler , teknolojilerden de bu amaç için yararlanılmalıdır.