İzmir Kompost Tesisinin ve Katı Atık Deponisinin Bazı İşletme Parametrelerinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi
1.
GİRİŞ:
İzmir metropolitan alan içersinde toplanmakta olan günlük 1800 ton evsel atık ile 200 ton sanayi
, hastane enfekte atığı, ve biyolojik çamurlar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden çağdaş yöntemlerle bertarafı ve değerlendirilmesi gerçekleştirilmektedir.
Bu bağlamda atıkların bertarafı ve değerlendirilmesi için halihazırda faaliyette olan, büyükşehir belediyesinin üç işletmesi vardır. Bu işletmeler; Harmandalı deponi sahası, Uzundere kompost gübre fabrikası ve Halkapınar çöp transfer ünitesidir.
İzmir’de oluşan katı atıklar, yeterli sayıdaki çöp toplama kamyonlarıyla deponi
alanına ve gübre fabrikasına taşınmaktadır. Günde yaklaşık her araç 3 sefer ya da 2 sefer yapmaktadır. Bu durum çöp toplanan alanının deponiye ya da gübre fabrikasına olan uzaklığa göre değişmektedir. Genelde aşağıda da bahsedeceğimiz gibi kompost tesisine yakın olan yerlerden toplanan çöpler, kompost tesisinin kapasitesine göre sabah saatlerinde, öğleye kadar gübre fabrikasına taşınmaktadır. Ayrıca Halkapınar’da faaliyet gösteren çöp transfer ünitesi de atıkların daha ekonomik bir biçimde taşınmasını sağlamaktadır. Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi atıklar transfer ünitesinden TIR’lar vasıtasıyla deponi alanına taşınmaktadır. Şimdi de atıkların bertaraf edildiği tesislere kısaca bir göz atalım.
Bunlardan biri Harmandalı düzenli katı atık depolama tesisi, diğeri ise Uzundere kompost ve gübre fabrikasıdır. İzmir’in çeşitli semt ve ilçelerinden oluşan atıklar, bu iki tesise taşınarak bertaraf edilmeye çalışılmaktadır. Daha önceki yıllarda oluşan katı atıklar, bundan 10 sene önceye kadar sadece depolama alanlarına taşınmakta idi. Bu durum çöpün içerdiği, ekonomik değeri olan maddelerin geri kazanımını imkansız kılıyordu. Çöp taşıma işlemleri kısıtlı sayıda araçlarla yapılıyordu. Ayrıca deponi alanlarının da düzensiz deponi oluşu ayrı bir sorundu. Daha sonraki yıllarda Uzundere kompost fabrikası devreye alındı. Bu durum son derece sevindirici bir gelişmeydi. Böylelikle geri kalınmış teknolojiyi yakalamak için bir adım atılmış oluyordu. Ne yazıkki ilerleyen yıllarda bu fabrikanın gereken tadilat ve revizyonları düzgün bir şekilde yapılamadığından istenen anlamda verimli bir şekilde çalıştırılamamıştır. Fabrikadan sonra kullanılmakta olan eski deponi alanıda emekliye ayrılmış, 1992 yılında Harmandalı deponi alanı faaliyete geçmiştir.
İzmir’de yakın zamana kadar kullanılmakta olan 6 adet çöp döküm sahası vardı. Bu çöp döküm sahaları, düzenli çöp döküm sahaları değildi. Bu çöp döküm sahaları zamanla şehrin gelişmesi ve büyümesiyle şehrin içinde kalmaya başladılar. Çevre ve insan sağlığını tehdit eder hale geldiler. Yeni çöp döküm sahaları araştırılmaya başlandı. Araştırmalar neticesinde şu an kullanılmakta olan Harmandalı düzenli katı atık depolama sahası devreye alındı. 1992 yılında devreye alınan deponi alanı İzmir’in , 10-15 yıllık çöp depolama ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedir. Harmandalı katı atık depolama sahası, her ne kadar düzenli deponi diye adlandırılsada tam anlamıyla düzenli deponi değildir. Bununla beraber İzmir’in çöp depolama sorununu halletmektedir. Ancak önümüzdeki yıllar için deponi sahasının yetersiz kalacağı belirtilmektedir. Aşağıda da belirteceğimiz gibi deponi sahasına gelen katı atıklar, düzgün bir şekilde bertaraf edilmeye çalışılmaktadır. Evsel atık, sanayi atığı, tehlikeli atıklar, v.b. için ayrı yerlerde depolama yerleri açılmıştır. Oluşan sızıntı suları ise bir lagünde toplanarak bertaraf edilmeye çalışılmaktadır.
Kompost tesisinde ise gelen evsel katı atıklar, ilkönce ayıklanarak ekonomik değeri olan malzemeler geri kazanılmaktadır. Daha sonra geri kalan çöpler ise kompostlaştırı
larak gübre haline getirilmektedir. İzmir metropolitan alan içersinde, Konak belediyesinin büyük bir kısmı, Güzelbahçe, Narlıdere, Balçova ,ve Gaziemir Belediyelerince toplanan evsel katı atıkların büyük bir kısmı, Uzundere kompost fabrikasında işleme tabi tutularak gübre elde edilmesi,geri kazanılabilir maddelerin ayıklanması ve işe yaramayan fabrika atığı deşelerin çöp sahasına düzenli olarak depolanması, tesisin görev sahasına girmektedir.
İzmir metropolitan alan içersinde toplanmakta olan günlük 1800 ton evsel atık ile 200 ton sanayi hastane enfekte atığının çevre ve insan sağlığına zarar vermeden çağdaş yöntemlerle bertarafı ve değerlendirilmesi gerçekleştirilmektedir.
Bu bağlamda atıkların bertarafı ve değerlendirilmesi için halihazırda faaliyette olan, büyükşehir belediyesinin üç işletmesi vardır. Bu işletmeler; Harmandalı deponi sahası, Uzundere kompost gübre fabrikası ve Halkapınar çöp transfer ünitesidir.
İzmir metropolitan alan içersinde, Konak belediyesinin büyük bir kısmı, Güzelbahçe, Narlıdere, Balçova ,ve Gaziemir Belediyelerince toplanan evsel katı atıkların büyük bir kısmı, Uzundere kompost fabrikasında işleme tabi tutularak gübre elde edilmesi,geri kazanılabilir maddelerin ayıklanması ve işe yaramayan fabrika atığı deşelerin çöp sahası
na düzenli olarak depolanması, tesisin görev sahasına girmektedir.Harmandalı katı atık depolama sahası, her ne kadar düzenli deponi diye adlandırılsada tam anlamıyla düzenli deponi değildir. Bununla beraber İzmir’in çöp depolama sorununu halletmektedir. Ancak önümüzdeki yıllar için deponi sahasının yetersiz kalacağı belirtilmektedir. Aşağıda da belirteceğimiz gibi deponi sahasına gelen katı atıklar, düzgün bir şekilde bertaraf edilmeye çalışılmaktadır. Evsel atık, sanayi atığı, tehlikeli atıklar, v.b. içi
n ayrı yerlerde depolama yerleri açılmıştır. Oluşan sızıntı suları ise bir lagünde toplanarak bertaraf edilmeye çalışılmaktadır.Halkapınar çöp transfer istasyonunda, çevre belediyelerin küçük tonajlı çöp araçları ile toplanıp, istasyona getirilen günlük yaklaşık 350 ton evsel çöp ,22 ton taşıma kapasiteli konteynırlara boşaltılarak çekici TIR’lar ile harmandalı deponi alanına boşaltılmaktadır.
HARMANDALI DEPONİ SAHASI VE UZUNDERE KOMPOST TESİSLERİ:
GENEL BİLGİLER:
KATI ATIK İŞLEM TESİSLERİNİN TANIMI
:
Katı atık işlemlerinin tanıtımı kısaca aşağıda özetlenmiştir.
.
Uzundere kompost tesisi, İzmir’in Konak sınırları içersinde kalan Uzundere denilen mahallesinin hemen yanındadır. İzmir
’in güneydoğu tarafında kalmaktadır. İzmir Çeşme otayolunun kuzeyindedir. Gaziemir –Eski İzmir Uzundere civarında bulunmaktadır.
İzmir
bBüyükşehir belediyesinin yaptırmış olduğu, kompost tesisinin temeli, 1986 yılında atılmıştır. Kompost tesisi 500ton/gün kapasiteli olup,Alman,İsviçre ve Türk firmalarından oluşan konsorsiyum tarafından inşaa edilmiştir. 1988 yılı sonunda devreye alınan tesisin 1986 yılındaki ihale bedeli 20 milyon DM’dir.
Kompost tesisine gelen evsel nitelikli atıklar, kompostlama ünitesine alınmadan önce,elle ve mekanik yöntemle ayıklanmaya tabii tutulmakta ve atık içersindeki ekonomik değeri olan (cam, kağıt, metal, plastik, v.b.) maddeler geri kazanılıp satılmaktadır. Organik maddeler ise kompoostlama ünitesinde fermente edilerek, kompost güb
re haline getirilmekte ve çiftçinin hizmetine sunulmaktadır.
Kompost tesisine gelen 1 ton evsel atığın işlenmesinden;
Tesise gelen evsel atıklardaki fiziksel özellikler mevsimlere göre değişiklik arzetmektedir. Buna göre;
Kommpost tesisi 1989 yılından bugüne değin çalışmalarını sürdürmüştür. Ancak bu tür tesisin periyodik olarak bakıma alınması ve aşınan parçalarının değiştirilmesi, eskiyen makinaların yenilenmesi gerekmektedir. Belediyenin maddi imkansızlıkları nedeniyle söz konusu bakım ve yenileme istene
n anlamda yapılamamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak ta 500 ton /gün kapasiteli tesis %65-70 kapasiteyle çalıştırılmaktadır.
doğal sonucu olarak ta 500 ton /gün kapasiteli tesis %65-70 kapasiteyle çalıştırılmaktadır.
Söz konusu tesisin çalışması sonucu açığa çıkan deşeler, civarda bulunan bir alanda depolanmaktadır. Bununla birlikte oluşan çöp suları ise yakında bulunan dere yatağına verilmektedir. Tesis inşa edilirken arıtma tesisinin inşa edilmemiş olması önemli bir eksiklik olmuştur. Ayrıca tesisin
fermantasyon alanının üzerinin açık olması kış şartlarında fermantasyonu zorlaştırmaktadır.
Fransız hükümetinden sağlanan düşük faizli kredi ile ;
Kompost tesisinde yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan evsel katı atık içeriği ;
Organik madde........................................51.90
(devamı)
Kâğıt........................................................12.31
Cam –Şişe..........
.......................................4.385Teneke-Metal............................................2.89
Karton........................................................2.06
Plastik.......................................................12.47
Karışık ambala
j.........................................1.76Tekstil.......................................................7.925
Diğer.......................................................
...4.23
Kompost Tesisinin akım şeması ekte verilmiştir.
Harmandalı Deponi Sahası:
Harmandalı Deponi Alanı:
İzmir’de yakın zamana kadar kullanılan ve atıkların kontrolsüz ve düzensiz olarak atıldığı 6 adet çöp döküm sahası vardı. Bu alanlar şehrin hızla gelişmesi sonucunda, yerleşim alanları içinde kalmışlar ve gün geçtikçe çevre ve insan sağlığını tehdit eder hale gelmişlerdir.
Harmandalı düzenli deponi alanı İzmir ili sınırları içersinde 38 32-38 33 boylamları ile 27 05-27 10 kuzey enlemleri arasında, Harmandalı ilçesinin 2.5 km doğusunda yer almaktadır. Şehir merkezine 25 km uzaklıkta olan İzmir- Karşıyaka- Menemen devlet karayolunun 12. km’sinden ayrılan Harmandalı ilçesinden ulaşılabilmektedir.
Harmandalı düzenli deponi sahası yer altı suyu açısından geçirimsiz sayılabilecek bir jeolojik yapıya sahiptir. Yapılan jeolojik etüdler sonucunda alanın geçirimlilik katsayısı 10
-7m/sn ve kil, silt malzemesi ile kaplıdır.
Yıllık ortalama yağış miktarı 700 mm, ortalama sıcaklık 17.6 C
o’dir. Hakim rüzgar yönünün kuzey kuzey-batı olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple koku sorunu da pek oluşmaktadır.
1992 yılında hizmete açılan 900000 m
2 bir alanı kaplamaktadır. İzmir’in ihtiyacını min. 10-15 yıl karşılayabilecek kapasitede olacağı planlanmıştır. Buraya gelen çöpler ayrı ayrı depolanmaktadır. bu bölgeler şunlardır.
Deponi işletmesinde, günde yaklaşık olarak;
Alana gelen atıklar önce yayılmakta, ardından üzerleri 0.5-1 m. Arasında değişebilen toprak tabakası ile örtülmektedir.
Sanayi atıkları alan içersinde ayrı bir bölgede 6 m. Derinliğinde açılan çukurlara boşaltılarak üzeri toprakla kapatılmaktadır.
Alanda oluşan metan gazını çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf etmek için kurulan yakma tesisi 1996 yılı sonunda(250m
3/saat kapasiteli) devreye sokulmuştur.
Evsel atıklardan sızan atıksular ise bir toplama lagününde toplanarak, boş alanlara pulverize edilerek bertaraf edilmeye çalışılmaktadı
r.r.
Deponi sahasına ilk girişte sağ tarafta tartımların yapldığı kantar bulunmaktadır. Kantarın yukarı tarafında idare binası, garaj ve personel binası bulunmaktadır. Depolama alanı dik bir yamaç üzerine kurulmuştur. Yukarıya çıkışta sol tarafta üzeri kapatılmış olan eski evsel atık depolama alnı bulunmaktadır. Burada oluşan gazlar toplanarak Metan yakma tesisinde yakılmaktadır. Sahanın en yukarsında arıtma çamurlarının depolandığı al
an bulunmaktadır.Hemen onun aşağısında evsel atık depolama alanı yeralmaktadır. Yakma tesisinin üst tarafında sızıntı sularının toplandığı lagün yeralmaktadır. Sanayi ve özel atık depolama alanları lagünün yan tarafında bulunaktadır.
Tesisin toplam ilk yatırım maliyeti 1992 birim fiyatlarıyla yaklaşık 13.568.385.545TL’dir.
Tesisin işletme maliyeti aşağıda şematik olarak gösterilmiştir:
Harmandalı deponisine ve Uzundere kompost tesisine gelen atıkların genel bir tanıtımı ve sınıflandırılması yapılmıştır.
Katı Atıkların Sınıflandırılması:
Katı atıklar kaynaklarına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilirler
:.
en olmaktadır.
Ayrıca evsel atıklar bol miktarda organik madde içerirler. Kafetaryalar ,restaurantlar., ve özellikle besin sektörüne yönelik üretim yapan tesisler(konserve fabrikaları et fabrikaları) büyük miktarda organik madde içeren atıklar oluştururlar. Katı atıkların organik madde içeriği, eğer kompostlaştırma ile bertaraf edilecekse önemli bir unsurdur. Bu açıdan evsel nitelikli, organik madde içeriği yüksek, kolay bozunabilen atıklar kompostlaştırma yöntemiyle bertaraf edilebilir.
Diğer kaynaklar tarafından da üretilmelerine rağmen süprüntü olarak tanımlanan atıklar genelde evsel atıklar olarak ele alınmaktadır. Bu atıklar; kâğıt, karton, plastik, tekstil, lastik, deri odun, ahşap ve bahçe atıkları gibi yanabilir, cam metal, alüminyum kut
u ve demir türü olan maddeler gibi yanamaz maddelerden oluşurlar.
Evsel atıklar, özellikle kış aylarında bol miktarda kül ve curuf gibi inert maddelerde içermektedir. Isınma ve diğer amaçlar için kullanılan kömür, odun gibi yakacakların son ürünleri genelde ince bir yapıya sahip kül ve klinkerleri içerir. Bu tür atıklar endüstrilerden(buhar kazanları) , apartmanların kalorifer kazanlarından ve özellikle bol miktarda termik santrallerden kaynaklanır.
3.1.2.Endüstriyel Atıklar:(Sanayi Atıkları)
Her endüstriyel sektörün imal ettiği ürün tipine bağlı olarak kendine özgü bir atık türü vardır. Örneğin konserve fabrikaları bol miktarda, meyve ve sebze atığı oluştururken, pil fabrikaları ise tehlikeli atık tipine giren ve ağır metal içeren atıklar oluştururlar. Tehlikeli atıklar, kimyasal, biyolojik, yanabilir, parlayabilir, özelliklere sahiptirler.
Endüstriyel atıkların bertarafı genellikle depolama şeklinde olmaktadır. Bunun yanında yukarıdada bahsettiğimiz gibi endüstriyel atıklar bol miktarda organik madde içerebilirler. (Örneğin konserve, turşu fabrikaları). Bu tip atıklarda kompostlaştırılarak , gübre haline dönüştürülüp yararlı bir son ürün elde edilebilir. Ayrıca tehlikeli atık içeren endüstriyel atıklar, yakma yoluyla
bertaraf edilebilirler. Ancak İzmir’de sanayi atıkları sadece depolamak suretiyle bertaraf edilmektedir. Sadece evsel nitelikli atıklar, kompost fabrikasına getirilmektedir. Bunun yanında İzmi,r’de katı atık yakma tesisi de bulunmadığından sadece deponi ve kompost tesisleriyle katı atıklar bertaraf edilmektedir.
3.1.3..Tarım Ve Zirai Atıkları:
Bu tip atıklar çiftçilerden, bağlardan ve benzeri zirai alanlardan kaynaklanır. Genelde bitkisel özellikteki atıkları içerirler. Ayrıca orman atıkları, dal yaprak v.b. gibi atıklarıda zirai atıklar içina almak mümkündür. Tavuk, koyun, ve inek çiftliklerinden kaynaklanan atıklar,hayvan dışkısı ve atık saman bakımından oldukça zengindir. Bu atıklar bol miktarda gübre niteliği olan bi
leşenler içermektedir. Bu tür atıklar besi çiftliklerinden kaynaklanan hayvan leşlerinide içermektedir.
Bu tür atıklar şehir merkezinden ziyade daha çok kırsal kesimlerden oluşmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılığın yapıldığı kesimlerde bol miktarda tarımsal nitelikli atıklar oluşmaktadır. Ancak çiftçi hayvan dışkılarından kaynaklanan atıkları değerlendirerek yine kendi hizmetinde gübre olarak kullanmaktadır. Oluşan diğer zirai atıkları ise çevre belediyeler bertaraf etmektedir.
3.1.4. Arıtma Tesislerinden Kaynaklanan Atıklar, Arıtma Çamurları:
İçme suyu, evsel ve endüstriyel arıtma tesislerinin atıkları genelde arıtma çamurlarıdır. Arıtma çamurlarının özellikleri uygulanan arıtma sürecine bağlıdır. Buna bağlı olarak arıtma çamurları, bünyelerinde tehlikeli ve toksik madde barındırabilir. Bu tip arıtma çamurları genellikle tehlikeli ve zararlı madde içeren atıksular meydana getiren tesislerin, arıtma ünitelerinden kaynaklanır. Bu arıtma süreçlerinde suda
ki zararlı ve toksik maddeler giderilirken, bu zararlı ve toksik maddeler çamura geçerler. Bu tip arıtma çamurları deponilerde özel olarak açılan yerlere gömülerek bertaraf edilirler.
Türkiye’de arıtma tesisi sayısı arttıkça arıtma çamurlarının bertaraf sorunlarıda ön plana çıkmaya başlamıştır. Ve son yıllarda özellikle büyük şehirlerde bol miktarda arıtma çamuru giderimi gerçekleştirilmektedir. Arıtma çamurlarına yukarıdada bahsettiğimiz gibi içerdiği bileşenlere göre değişi
k giderme yöntemleri uygulanmaktadır. Çamurlar deponilerde gömülerek bertaraf edilebildiği gibi, içerdiği mineral ve organik madde içeriğine görede gübre olarak kullanılabilmektedir. Gübre olarak kullanılabilmesi için , çamurun içinde tehlikeli ve zararlı atık olmaması ilk koşuldur. Çamurun tarım ve orman arazilerinde kullanma şansını arttırabilmek için birtakım işlemlerden geçirilmesi olmaktadır.
Bu işlemler;
Tarımda sıvı veya suyu alınmış şekilde kullanılması düşünülüyorsa çamurun tamamen stabilize edilmesi gerekmektedir. Sıvı çamurlar çamur lagünlerine verilmeden önce tam stabilize edilmelidirler. Suyu alınmış çamurların depolanması düşünülüyorsa o zaman tam veya kısmen stabilize edilmesi gerekmektedir. Çamurun içersinde tehlikeli ve toksik madde, ağır metal varsa o zaman çamur, deponi sahasında özel çukurlar açılarak bertaraf edilebilir.
Özel atıklar sanayide ,hastanelerde, kimya endüstrilerinde , petrokimya tesislernde v.b. üretim yapan tesislerde oluşurlar. Özel atıkların ekonomik olarak geri kazanımı veya zarar etmeyecek şekilde hazırlanması imkansızdır. Bu konuda yöntem geliştirme tekniğine devam edilmektedir.
Bertaraf edilmesi gereken özel atıklara aşağıdaki işlemlerinbir veya birkaçı uygulanabilir.
Yukarıdaki bu yöntemlerden biri özel atıkların nihai bertarafı olarak uygulanabilir. Özel atıklar çok çeşitlidir. İçlerinde sadece yakılarak bertaraf edilebilecek olanları olduğu gibi, özel yakma tesislerinde yakılarak bertaraf edilebilecek olanlarıda vardır. Ayrıca deponilerde özel çukurlara gömülerek bertaraf edi
lebilenleri olduğu gibi geri kazanılması mümkün olanlarıda mevcuttur.
Örneğin yağ çamurları, benzin çamurları, ketonlar veartıkları, kükürtlü organik bileşikler v. b. Sadece yakılarak giderilebilirler. Ayrıca özel bazı arıtma çamurlarıda özel atıklar içine girmektedir ve giderilmesi hem deponilerde hemde yakma tesislerinde olmaktadır. Yağ içeren atıklarda yağların geri kazanımıda özel atıkların geri kazanımına bir örnek olarak verilebilir. Şimdi aşağıda hastane
atıkları ve radyoaktif atıkların ozelliklerini ve bertaraf yöntemlerini incelemeye çalışacağız.
3.1.5.1. Hastane ve enfekte atıkları:
Hastane atıkları özel ve tehlikeli atıklar sınıfına sokulmaktadır. Bu atıklar bol miktarda enfeste atıklar içerirler. Serum hortumları ve şişeleri , ameliyat artıkları, pamuk bez, ilaç artıkları, çeşitli hastanelere özgü tehlikeli atıklar içerirler.
Bu tür atıklar özel taşıma araçlarıyla alınarak, deponi sahasına taşınırlar. Deponide özel olarak açılmış çukurlara kireçle stabilize edilerek gömülmeleri gereklidir. Eğer özel yakma tesisi varsa yakılarakta bertaraf edilebilirler. İzmir’de bu tür atıklar özel araçlarla toplanarak deponide bertaraf edilmektedir
.
Başta nükleer santraller olmak üzere atom araştırma kurumları ve nükleer tıp merkezleri radyoaktif atıkları oluşturmaktadır. Radyoaktif atıklar Türkiye için yabancı bir konu olmakla beraber, son yıllarda enerji sıkıntısına bağlı olarak gündeme gelen nükleer reaktörler bu konuda bilinçlenmemiz gerekliliğini ortaya koymaktadır. Keza nükleer atıklar çok oluşmamakla beraber, eğer iyi kontrol edilmezlerse son derece vahim sonuçlar o
rtaya çıkabilmektedir.
Bu tip atıklar kansorejen , yüksek dozlarda ise öldürücü nitelikte olduklarından özel yöntemler kullanılarak bertaraf edilmelidirler. Bunun için radyoaktiflik içeren atıklar devamlı surette kontrol altında tutulmalıdır.
Görüldüğü gibi İzmir genelinde çok çeşitli katı atıklar oluşmakta ve bunların bertarafı büyük çoğunlukla Harmandalı deponisinde ve Uzundere kompost tesisinde gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında şehrin çeşitli yerlerine atık kâğıt ve atık cam toplama bidonları konulmuştur. Buralarda toplanan atık kâğıtlar ve camlar ekonomiye geri kazandırılıp değerlendirilmeye çalışılmaktadır.
Harmandalı deponi sahasına, İzmir genelinde toplanan katı atıkların büyük bir çoğunluğu taşınmaktadır. Deponi sahasına evsel nitelikli katı atıklar başta olmak üzere, sanayi atıkları, arıtma tesislerinden kaynaklanan arıtma çamurları, özel atıklar, hastane ve enfekte atıkları ayrıca özel k
uruluşların kendi oluşturdukları atıklar getirilmekte ve bertaraf edilmektedir. Katı atıkların bertarafı gerçekleştirilirken çevre ve insan sağlığına dikkat edilmeye çalışılmakta fakat bunda istenen anlamda başarılı olunamamaktadır. Bu nedenle deponi sahası tam anlamıyla hijyenik şartlara sahip değildir. Ayrıca deponi sahası, her ne kadar düzenli katı atık depolama sahası olarakta nitelendirilse de tam manasıyla deponi, düzenli bir depolama sahası değildir. Bunun neticesinde de deponide birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Örneğin, katı atıklar depolanırken oluşan sızıntı suları sağlıklı bir şekilde bertaraf edilememekte bunun sonucunda da çevre ve insan sağlığını tehdit edici bir takım unsurlar ortaya çıkmaktadır. Sızıntı sularının sağlıklı bir şekilde bertaraf edilebilmesi için gereken çalışmalar sürdürülmeye çalışılmaktadır. Ancak şu ana kadar da ortaya somut bir şey konulamamıştır. Aşağıda yıllara göre faaliyetler yazılıp maliyet analizi yapılırken bu konulara tekrar değinilecektir.
Ayrıca tesiste daha önce bertarafı gerçekleştirilmiş ve üzeri kapatılmış olan eski katı atık depolama alanında, oluşan biyogazı çevre ve insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde bertaraf edebilmek için gerekli sondajlar yapılıp metan gazı yakma tesisi kurulmuştur. Böylelikle oluşacak gazın patlama ihtimali ortadan kalkmıştır.
Uzundere kompost fabrikası atıkların geri kazanımı ve nihai ürün olarak ekonomiye geri kazandırılması açısından son derece güzel bir örnektir. Kompost fabrikası kurulduğu günden bugüne kadar %100 verimle çalıştırılamamış olmasına rağmen ekonomiye ve ekolojiye verdiği
yararlar bakımından son derece faydalı bir tesistir.
Tesise daha çok evsel nitelikli organik madde içeriği yüksek katı atıklar gelmektedir. Ayrıca geri kazanılabilir nitelikte olan, metal, alüminyum kutlar, plastikler v. b. atıklarda gelmekte ve bu atıklar tesise girişte elle ayıklanarak ekonomiye katkı sağlanmaktadır. Ayıklanmadan sonra geçen atıklar nihai ürün olan gübre olmak için ilk yolculuklarına başlamaktadırlar. Yolculuk sırasında birtakım iş
lemlerden geçtikten sonra oldukça incelen atıklar, fermantasyon ünitelerine gelmektedirler. Burada belli bir bekletme süresinden sonra bozunan atıklar artık gübre olarak satışa hazır hale gelmişlerdir. Diğer yandan elle ayıklanarak elde edilen hurda malzemelerin satışı da gerçekleştirilmektedir.İlerki yıllar için bir takım programlar yapılmaktadır. Katı atık işletmeler genel müdürlüğünün yapmış olduklarığu plan ve programlar aşağıdaki şekilde özetleneb
ilir.
Ayrıca fermantasyon alanında bulunan gübre figürlerini aktaran Vindrov aktarma makinesi kumanda sistemi elektronik olduğundan çok büyük sorunlar çıkarmaktadır. Eğer durum böyle devam edecek olursa makinenin kontrol üniteleri elektrik – mekanik olarak değiştirilecektir.
Fermantasyon sahasından kaynaklanan çöp sızıntı suyunun paket arıtma sistemi ile arıtılması veya yaz aylarında gübre figürlerinin üzerine pülverize edilerek ortadan kaldırılması planlanmaktadır.
4. Yeni çöp transfer istasyonları yapımı için şehrin kuzeydoğu ve güney akslarında yer aranmasına Planlama müdürlüğü ile devam edilecektir. Özellikle Bornova ve Karabağlar çöplerinin taşınması için bu bölgelere transfer istasyonu kurulmasına ihtiyaç vardır.
5. Rehabilitasyon projeleri hazırlanmış olan eski çöp alanlarında (Çiğli, Uzundere, Buca, Işıkkent) projelerinin icraata geçirilmesi için yapım ihaleleri açılacaktır. Ancak bunların yapımında mali kaynak bulmak için ayrı bir çalışma yapılması gerekecektir.
6. 1995 yılında atıkların içindeki ekonomiye kazandırılabilecek maddelerin ayıklanması için için ihale yapılmış ancak ilgili firma işi gerçekleştirememiştir. Bu çok önemli konu ile ilgili olarak yeni çalışmalar yapılmaktadır. Bu suretle hem ekonomiye hemde belediyeye önemli bir gelir sağlanmış olunacağı gibi düzenli depolama işi de daha sağlıklı gerçekleştirilecektir.
.
Uzundere kompost tesisi ve Harmandalı deponi sahası hakkında, 1994 yılına kadar çok sağlıklı bilgiler elde edilememiştir. Bu nedenle aşağıda bu tesisler hakkında istatiksel veriler derlenerek, elde olan bu verilere göre maliyet analizi yapılmaya çalışılmıştır.
4.1. Uzundere Kompost Fabrikası:TESİSLERİN YILLARA GÖRE MALİYET ANALİZLERİ
Uzundere Kompost Gübre Fabrikası:
Uzundere Kompost Gübre Fabrikası Yıllara Göre İşlenen Evsel Atıklar:
yıl |
Kompost gübre(kg) |
Hurda plastik(kg) |
Teneke pres(kg) |
Muhtelif demir hurda(kg) |
Kemik(kg) |
Hurda kağıt(kg) |
Hurda alüminyum(kg) |
Hurda bakır(kg) |
Hurda cam(kg) |
1993 |
4476940 |
23010 |
35100 |
- |
1900 |
16600 |
- |
- |
5400 |
1994 |
5977144 |
17061 |
130300 |
- |
14700 |
41250 |
- |
- |
19800 |
1995 |
4800040 |
208150 |
260950 |
25650 |
8800 |
34540 |
7300 |
350 |
49330 |
Uzundere Kompost Gübre Fabrikası: Yıllara Göre Toplam Gelir Dağılımı
:
YIL |
GELİR(TL) |
1993 |
6609590751 |
1994 |
1175107796 |
1995 |
2297290272 |
Uzundere Kompost Gübre Fabrikasında Harcanan Elektrik Ve Akaryakıt Miktarları
:
YIL |
Elektrik miktarı(KW/h) |
Akaryakıt miktarı(litre) |
1993 |
317730 |
418120 |
1994 |
274066 |
85323 |
1995 |
307830 |
91132 |
4.1.1. Uzundere Kompost Fabrikası Yaklaşık Maliyet Analizi:(1993 yılı)
Burada yapılan analiz de sadece kompost gübre fabikasının değerlendirilmesi yapılacaktır. Yani net olarak 1 ton çöpün işleme maliyeti eldeki bilgilere göre hesaplanamadığından sadece gelir ve gider durumuna göre karşılaştırma yapılacaktır.
Buna göre:
1993 toplam geliri;660990751 TL’dir.
1993 yılı sonunda 1$=15000TL olduğuna göre
TOPLAM GELİR=
44066$/YIL
Elektrik Gideri = 23290$/Yıl
Akaryakıt Sarfiyatı =178900$/Yıl
TOPLAM GİDERLER= 178900+23290=202190$/yıl
Görüldüğü gibi 1993 yılında personel durumu bilinememesine rağmen fabrikanın zarar ettiği görülmektedir.
Harmandalı Deponi Tesisinde Depolanan Katı Atık Miktarı
:
YIL |
Evsel atık miktarı(ton) |
Sanayi atık miktarı(ton) |
Hastane atığı miktarı(ton) |
İmha işlemi miktarı(ton) |
1993 |
260150 |
25653 |
- |
3410 |
1994 |
285200 |
25431 |
1120 |
3520 |
1995 |
376840 |
30158 |
1052 |
1290 |
Harmandalı Deponisi Yıllara Göre Gelir Dağlımı:ı
YIL |
GELİR(TL) |
1993 |
711129000 |
1994 |
2428549000 |
1995 |
10538380000 |
Harmandalı Deponisinde Harcanan Elektrik Ve Akaryakıt Miktarları
YIL |
Elektrik miktarı(KW/saat) |
Akaryakıt miktarı(litre) |
1993 |
75000 |
189000 |
1994 |
82000 |
225049 |
1995 |
99000 |
303334 |
4.2.1. Harmandalı Deponi Alanının Yaklaşık Mal
iyet Analizi:
Burada yukarıda yapmış olduğumuz kompost tesisindeki gibi hesaplamalar yapılacaktır
Buna göre;
Toplam elektrik sarfiyatı:5500$/yıl
Toplam akaryakıt sarfiyatı:
80404$/yıl
TOPLAM GİDERLER=5500+80404=85004$/YIL
Aradaki fark= 85004-47000=38004$/yıl
Görüldüğü üzere kompost tesisi zarar etmektedir.
Yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde aşağıda
yapmaya çalıştığımız maliyet hesaplamaları ortaya çıkmıştır. Her ne kadar istenen biçimde geniş çaplı bir araştırma olmadıysa da yine de İzmir’deki çöp depolama ve işleme tesislerinin maaliyetleri hakkında faydalı olacağı kanaatindeyim.
Burada izlenen metodu basitçe özetlemek gerekirse, kısaca şunlar yapılmıştır. İlkönce tesisin ve depolama alanlarının sabit giderleri hakkında gerekli bilgiler Katı Atık İşletmeler müdürlüğünden alınmıştır. Maliyet analizleri yapılırken kullanılan bilgilerin kaynağı Katı Atık İşletmeler müdürlüğüdür. Müdürlükten alınan bu bilgiler tablolaştırılarak basite indirgenmiştir. İlkönce sabit masraflar, kaleme alınıp tutarları Amerikan
doları bazından hesab edilmiştir. Ancak Doların o günkü kuru üzerinden yaklaşık hesab edilmiştir. Ayrıca maliyetler yıllık olarak hesap edilmiştir. Ancak bununla beraber eklerde aylık maliyet hesapları da verilecektir. Maliyet hesaplarının yıllık yapılmasının temel nedeni, döviz kurlarının o günkü değerlerine ulaşılamamış olması ve elektrik, akaryakıt gibi giderlerin sadece kwh ve litre olarak verilmesinden kaynaklanmıştır. Fakat yapılacak ilave eklerle bu aylık analizlerinde yapılıp grafiklerinin oluşturulması düşünülmektedir.
Sabit masraflar hesaplanırken doların o yıla ait yıl sonu kuru esas alınmıştır. Böylece hesapların daha sağlıklı bir şekilde olacağı düşünülmüştür. Sabit yatırımlarda , araçların ,bina , v.b. sabit masrafların fiyatları Amerikan Doları üzerinden Katı Atık İşletmeler müdürlüğünden alınmıştır. Bu bilgilerin ne
kadar sağlıklı olduğunun geniş bir incelemesi yapılamamıştır.sabit masrafların fiyatları toplanmış ve toplam maliyetleri hesap edilmiştir. Bundan sonra yapılan bu hesabın 10 yıl üzerinden amortismanı alınmıştır. Ve yıllık ortalama amortisman değeri bulunmuştur.
Hareketli giderler, personel, elektrik , akaryakıt, yağ, yedek parça harcamaları gibi özetlenebilir.
Bu giderlerin maliyetleride ortalama olarak Katı Atık İşletmeler müdürlüğünden elde edilmiştir. Ve yıllara göre fiyatlarının dolar bazında değişmediği kabul edilmiştir. Bunun böyle kabul edilmesinde temel sebep yıllara göre saglıklı işçi maaşlarına ulaşılamamasıdır. Ancak alınan bu fiyatlarında son derece gerçekçi olduğu bir kesinlik arzetmektedir. Nihayetinde yapılan işlemler sonucu toplam değişen giderler de hesaplanmıştır.
Yapılan diğer bir çalışmada tesislerin
toplam yıllık gelirlerinin hesaplanması olmuştur . bu bilgileride yine Katı Atık İşlem Müdürlüğünün faaliyet raporlarından öğrenmekteyiz. Yıllara göre toplam gelirlerde tablolar halinde sunulmuştur.
Yapılan bu hesaplamalar neticesinde, toplam giderlerden toplam gelirler çıkarılmış ve o yıl işlenen toplam çöp miktarına bölünerek tesisteki bir ton çöpün işleme ve depolama maliyetleri dolar bazında hesaplanmıştır.
1994 yılında yapılan faaliyetler:
Fabrikada günlük işlenen çöp miktarı ortalaması 350-400 ton civarında gerçekleşmiştir. Fabrika kapasitesi 500 ton/gün olmasına rağmen, işletmeye gelen çöpün nem oranının çok fazla oluşu nedeniyle tasnif ve dozajlama tamburlarında tıkanmalar medana gelmektedir. Bu nedenle 500ton/gün olan kapasiteye ulaşılamamaktadır. Ayrıca iri atıklar, kum
ve toprağın yanısıra endüstriyel atıklar ve toksik maddeler tesiste işlenmeemektedir. Yanabilir maddeler, patlayıcı maddeler, hastane atıkları ve radyoaktif maddelerin tesiste işlenmesine izin verilmemektedir.
1993 yılının Eylül ayından 1994 yılının Mart ayı ortalarına kadar fabrika çeşitli nedenlerle çalıştırılamamış, bu tarihten itibaren 1994’e kadar tek vardiya halinde çalıştırılmıştır. 1994 yılının Haziran ayında tesis, normal çalışması olan iki var
diyaya çıkarılmıştır.
Mühendis : 1
İdari şef : 1
Teknisyen : 1
Memur : 9
Bekçi : 6
İşçi personelinin vasıflara göre dağılımı:
Ustabaşı : 4
Usta : 3
Şoför : 6
Operatör : 8
Yağcı : 1
Lastikçi : 1
Toplam : 40
Bir işçinin aylık maloluşu: 17.500.000 TL kabul edilmiştir.
17.500.000 TL/ay*40*12 ay= 8.400.000.000 TL
İşletmede enerji giderleri, harcamalarda yüksek bir meblağ teşkil etmektedir. Söz konusu sarfiyatların aylara göre belirlenmiştir. Yıllık toplam elektrik sarfiyatı 274.066kwh olup, tutarı 782.156.500 TL’dir.
Ocak 1994 |
Şubat 1994 |
Mart 1994 |
Nisan 1994 |
Mayıs 1994 |
Haziran 1994 |
Temmuz 1994 |
Ağustos 1994 |
Eylül 1994 |
Ekim 1994 |
Kasım 1994 |
Aralık 1994 |
7410 kwh |
15210 kwh |
30900 kwh |
45330kwh |
20190 kwh |
31080 kwh |
26160 kwh |
24566 kwh |
23820 kwh |
23820 kwh |
25580 kwh |
47040 kwh |
Toplam : 274.066 kwh/yıl
Toplam gider: 782.156.500 TL/yıl
Aylara göre dağılım aşağıdaki gibidir:
Ocak 1994 |
Şubat 1994 |
Mart 1994 |
Nisan 1994 |
Mayıs 1994 |
Haziran 1994 |
Temmuz 1994 |
Ağustos 1994 |
Eylül 1994 |
Ekim 1994 |
Kasım 1994 |
Aralık 1994 |
1924 lt |
4766 lt |
6877 lt |
5418 lt |
4170 lt |
8625 lt |
7458 lt |
7663 lt |
8131 lt |
8318 lt |
10644lt |
11309lt |
Toplam :85.323 lt/yıl
3 adet tekerlekli yükleyici,
1 adet paletli yükleyici,
1 adet aktarma makinesi,
1 adet Forklift,
5 adet damperli kamyon,
1 adet minibüs,
1 adet çift kabinli kamyonet,
1 adet tanker,
TOPLAM= 14 adet araç.
Tesis 1989 yılında işletmeye alınmış ancak bu yıla kadar geniş kapsamlı bakımı, revizyonu yapılmamış, ancak aksayan kısımlar değiştirilmiştir.
1994 yılına ait tesisin aylara göre yedek parça harcamaları aşağıda belirlenmiş olup, toplam 462.004.190 TL yedek parça harcaması yapılmıştır
..
Ocak 1994 |
Şubat 1994 |
Mart 1994 |
Nisan 1994 |
Mayıs 1994 |
Haziran 1994 |
Temmuz 1994 |
Ağustos 1994 |
Eylül 1994 |
Ekim 1994 |
Kasım 1994 |
Aralık 1994 |
1897500 TL |
8422175 TL |
233580 TL |
7967987 TL |
2993463 TL |
16779900 TL |
106819401 TL |
25672250 TL |
27558250 TL |
106190900 TL |
70116549 TL |
85252228 TL |
TOPLAM= 462.004.190 TL
TOPLAM= 462.004.190 TL
1.Gübre üretimi ve geliri:
Evsel katı atıkların aylara, mevsimlere hatta yıllara göre değişim göstermesi, kompost gübrenin toprakta deneme çalışmalarının yıl boyunca yapılma zarureti bulunmaktadır.1994 yılında 5.977.144 kg gübre üretilmiş ve tamamı satılmıştır. Aylara göre satışların listesi aşağıda belirtilm
iştir.Ocak 1994 :11200ton*50000TL/ton = 560.000TL
Şubat 1994 : 13400ton*50000TL/ton = 670.000TL
Mart 1994 : 2.5 ton*50000TL/ton = 125.000TL
Nisan 1994 :
Mayıs 1994 : 112100ton*50000TL/ton = 5.605.000TL
Haziran 1994 : 149460ton*50000TL/ton = 7 .473.000TL
Temmuz 1994 : 428774ton*50000TL/ton = 21.438.700TL
Ağustos 1994 : 895,898ton*50000TL/ton =44.794.900TL
Eylül 1994 : 1389,090ton*50000TL/ton =69.454.500TL
Ekim 1994 : 643,000ton*50000TL/ton =32.150.000TL
Kasım 1
994 : 873,770ton*50000TL/ton =43.688.500TLAralık 1994 :1457,952ton*50000TL/ton =72.897.600TL
TOPLAM = 5977,144 ton/YIL 298.857.200TL/YIL
2. Katı evsel atıkların işlenmesi ve hurda gelirleri:
1994 yılı boyunca tesiste 75.752 ton evsel katı atık işlenmiş, aylara göre dağılımı aşağıda verilmiştir. Kompost gübre atığı olmayan deşeler, kamyonlarla fabrikanın yakınında bulunan deponi sahasına götürülmekte ve iş makinaları vasıt
asıyla serilip üzeri devamlı toprak ile örtülmektedir. Çevre belediyelerinin buraya direkt çöp dökmeleri önlenmiştir. Fabrika ve deponi sahasının atık sularının açıkta akmaları devam etmektedir. Yalnız yaz aylarında fıskiye ve havuz yöntemleriyle buharlaştırılmaktadır.
1994 yılında tesiste işlenen evsel katı atıkların aylara göre dağılımı:
Ocak |
Şubat |
Mart |
Nisan |
Mayıs |
Haziran |
Temmuz |
Ağustos |
Eylül |
Ekim |
Kasım |
Aralık |
Çalışma-dı |
Çalışmadı |
Çalışmadı |
5.000 ton |
5.500 ton |
7.800 ton |
8.500 ton |
13.000 ton |
13.500 ton |
7.280 ton |
7.162 ton |
8.010 ton |
TOPLAM= 75.752 Ton.
TOPLAM= 75.752 Ton.
Yıl içersinde yapılan ihalalerde hurdaların satışı yapılmıştır. Bazı hurdalar da MKE kurumuna satılmıştır. 1994 yılı içersinde toplam 876.250.596 TL hurda geliri elde edilmiştir.
Evsel katı atıklar içersinde ekonomik değeri olan demir, teneke, kâğıt plastik, cam, kemik, v.b. maddeler tesise gelmeden önce birtakım kişilerce toplanmaktadır. Bu da ister istemez fabrikanın hurda gelirinin düşmesine sebebiyet vermektedir.
Aylara göre hurda gelirleri tablosu:
AYLAR |
Hurda plastik |
Hurda cam |
Hurda kâğıt |
Hurda kemik |
Hurda teneke- pres |
Diğer |
|||||||||||||||
Miktar kg |
Tutar TL |
Miktar kg |
Tutar TL |
Miktar kg |
Tutar TL |
Miktar kg |
Tutar TL |
Miktar kg |
Tutar TL |
Miktar kg |
Tutar TL |
||||||||||
Ocak |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Şubat |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Mart |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Nisan |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Mayıs |
19340 |
24538785 |
12500 |
2068750 |
4100 |
744500 |
3200 |
860032 |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Haziran |
36920 |
46844465 |
900 |
148950 |
7100 |
1285526 |
1600 |
430016 |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Temmuz |
23164 |
29384912 |
- |
- |
2500 |
425650 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Ağustos |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Eylül |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||||||
Ekim |
40990 |
74682970 |
- |
- |
11400 |
2667600 |
- |
- |
430,30 |
252490100 |
- |
- |
|||||||||
Kasım |
37400 |
58082200 |
590 |
1103300 |
3650 |
854100 |
5400 |
1679400 |
- |
- |
- |
742400 |
|||||||||
Aralık |
12800 |
19878400 |
500 |
935000 |
12500 |
292500 |
4500 |
1399500 |
- |
- |
- |
742400 |
|||||||||
TOPLAM |
170614 |
253411732 |
19800 |
4256000 |
41250 |
8902376 |
14700 |
4368948 |
430.30 |
254290100 |
- |
352821440 |
TOPLAMM GELİR=876.250TL
Sonuçta Kompost Tesisinin Maliyet Analizi Aşağıdaki Gibi Çıkartılmıştır
Kompost Tesisi Maaliyet Analizi Hesaplamaları:
SABİT YATIRIMLAR |
MALİYETLERİ |
1 adet Aktarma makinesi |
100.000$ / adet |
5 adet kamyon |
50.000$/adet*5 adet=250.000$ |
4 adet iş makinesi |
225.000$/adet*4=900.000$ |
1 adet minibüs |
15.000$/adet |
1 adet tanker |
55.000$/adet |
1 adet çift kabin minibüs |
15.000$/adet |
1 adet forklift |
27500$/adet |
Bina ve sabit makinalar |
6.000.000$ |
TOPLAM =7.264.500$
10 yıl üzerinden yıllık amortisman: 726450$/yıl
Personel Durumu: |
40 adet işçi |
400$/ay*40*12=192.000$/yıl |
Toplam=300.000$/yıl |
18 adet memur |
500$/ay*18*12=108.000$/yıl |
||
Elektrik Sarfiyatı |
274.066kwh. |
20.000$/yıl |
20.000$/yıl |
Akaryakıt Sarfiyatı |
85323litre |
36.350$/yıl |
36.350$/yıl |
Yedek parça sarfı. |
11.550$/yıl |
11.550$/yıl |
Toplam, amortismanlar+giderler=726400+(300.000+20000+36350+11.540)
=1.094.340$/yıl
Fabrikanın 1994 ylı gelirleri:
Gübre geliri=7500$/yıl hurda gelirleri=22000$/yıl.
TOPLAM=29500$/yıl.
Fabrikada bir yıl boyunca toplam =75.752.ton çöp işlenmiştir.
Fabrikada 1 ton çöpün işleme maliyeti= (1.094.340-29500)$/yıl/75.752Ton
=14.06 $/ton
Fabrikanın gelir ve giderlerini karşılaştırdığımızda, ortaya çıkan manzara iç açıcı değildir. Ancak çöplerin işlenip geri kazanılması ekonomiye büyük bir kazançtır. Ayrıca eğer bu çöpler deponiye gitseydi hiçbir amaca hizmet etmeden toprak altına gömülüp çürümeye bırakılacaktı.
Elbette kompost tesisinin zarar ederek çalışmasını kimse istemez, fakat çevreye ve ekolojiye yapmış olduğu olumlu etkilerden dolayı Büyükşehir belediyesinin yapmış olduğu bu çalışmayı takdirle karşılamak lazımdır.
Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi 1994 Yılı Maliyet Analizi:
Deponi sahasında 1994 yılında yapılan faaliyetler aşağıda özetlenmiştir.
1.Evsel Atık Saha Çalışması:
Tesise 1994 yılı içersinde 285000 ton evsel katı atık gelmiştir. Gelen bu evsel katı atıklar bir plan dahilinde açılan sahalara gömülmüş ve üzeri toprakla örtülmüştür. Ayrıca çöpte mevcut olan gazın dışarı çıkması işi sonuçlanmış, 65 adet baca sondajı yapılıp dikilmiştir. Böylece çöp gazının patlama ihtimali önlenmiş olup, yeryüzüne çıkan metan gazını ekonomiye kazandırma çalışmalarına devam edilmektedir.
2.Hastane Enfekte Atık Depolama çalışmaları:
Hastane enfekte atık depolama işi yıl içerisinde düzenli olarak yapılmış, İzmir’in çeşitli hastanelerinden gelen atıklar 1120 ton olarak deponi alanının ilgili kısmına gömülmüştür. Levhalarla gömü tarihleri belirtilerek bu levhalar çukurlar üzerine dikilmiştir.
Bu sahanın bitişiğinde pil sahası olarak kullanılan alanda düzenleme yapılmış, mevcut alanda pil gömü çukuru açılarak İzmir’den gelen piller, öncelikle betonla karıştırılarak varillere konularak gömme işlemi yapılmıştır.
3.Sanayi Atığı Depolama Sahası:
Sanayi atığı için deponi sahasında hazırlanan derin çukurlara 25431 ton atık gömülmüş ve üzeri toprakla kapatılmıştır.
4.İmha Atık Sahası:
İzmir’in çeşitli kurum ve kuruluşlarından deponi sahasına getirilen 3519 ton imha atığı özel olarak açılan derin çukurlara konularak gömülmüş ve üzeri toprak ile kapatılmıştır.
5.Personel Durumu:
Depolama sahasında ve bununla ilgili servis binasında toplam 9 memur ve 44 işçi çalışmaktadır.
6.Araç Ve Akaryakıt Durumu
1994 yılında depolama alanında saha çalışmaları 3 vardiya halinde yürütüldüğünden, 11 iş makinası yanında 2 adet daf kamyon 1 adet Bedford kamyon, 1 adet BMC kamyon 1 adet su tankeri, 1 adet itfaiye aracı ile 3 adet hizmet aracı 24 saat çalışmakta, bu çalışmalar için yıl içersinde 225 ton mazot kul
lanılmıştır.
1994 yılı içersinde aylara göre mazot dağılım tablosu
:
TARİH |
VERİLEN MAZOT (LT) |
01.03.1994 |
23.277 |
0.1.04.1994 |
27.601 |
01.05.1994 |
16463 |
01.06.1994 |
20.068 |
01.07.1994 |
18.749 |
01.08.1994 |
18.809 |
01.09.1994 |
21.382 |
01.10.1994 |
31.135 |
01.11.1994 |
27.640 |
01.12.1994 |
19.925 |
GENEL TOPLAM = 225.049 litre
1994 yılı içersinde aylara göre gelen çöp dağılım tablosu:
TARİH |
Evsel çöp miktarı(KG) |
Sanayi çöp miktarı(KG) |
İmha çöp miktarı(KG) |
01.01.1994 |
18.457.200 |
3.010.400 |
307.800 |
01.02.1994 |
18.355.400 |
2.123.400 |
189.500 |
01.03.1994 |
18.646.100 |
2.238.300 |
189.800 |
01.04.1994 |
21.994.100 |
2.470.200 |
154.200 |
01.05.1994 |
22.881.100 |
1.626.200 |
147.700 |
01.06.1994 |
21.618.200 |
1.867.700 |
884.400 |
01.07.1994 |
22.960.000 |
1.524.300 |
802.500 |
01.08.1994 |
23.966.400 |
1.627.500 |
533.700 |
01.09.1994 |
22.815.500 |
2.334.600 |
67.100 |
01.10.1994 |
26.646.00 |
2.429.900 |
80.600 |
01.11.1994 |
34.928.600 |
2.163.600 |
55.600 |
01.12.1994 |
31.932.000 |
2.014.900 |
106.300 |
YILLIK TOPLAM |
285.200.600 |
25.431.000 |
3.519.200 |
Sonuçta Harmandalı KDüzenli Katı Atık Depolama Sahasının Maliyet Analizi Aşağıdaki Gibidir:Hesaplamaları:
Sabit yatırımlar |
Maliyetleri |
1 adet iş makinası |
225.000$/adet |
4 adet kamyon |
50.000$/adet*4=200.000$ |
1 adet tanker |
55.000$/adet |
1 adet itfaiye aracı |
60.000$/adet |
3 adet minibüs |
15.000$/adet*3=45.000$ |
Arazi istimlak bedeli ve sabit inşaatlar |
5.000.000$ |
TOPLAM=7.835.000$
10 yıl üzerinden yıllık amortisman=783.500
Personel Durumu |
44 işçi |
400$/ay*44*12=211.200$/yıl |
TOPLAM 265.000$/yıl |
|
9 memur |
500$/ay*9*12=54.000$/yıl |
|||
Elektrik sarfiyatı |
82.000kwh |
6.000$/yıl |
6.000$/yıl |
|
Akaryakıt sarfiyatı |
225.000 |
96.750$/yıl |
96.750$/yıl |
TOPLAM=367.950$/yıl
Toplam; amortismanlar+ giderler=783.500+367.950=1.151.450$/yıl
Harmandalı 1994 yılı gelirleri:
Toplam=60713$/yıl
1994 yılında depolanan toplam çöp miktarı= 291.253.8 Ton
1 ton çöpün depolama maliyeti= (1.151.450-60.713)$/yıl/291.253.8
= 3.75$/ton
1995 Yılı Kompost Tesisi Maliyet Analizi:
Kompost fabrikası çalışmaya başladığ ilk 1988 yılından bu yana en kapsamlı revizyonunu ve bakımı 1995 yılında mayıs ve haziran ayları içersinde görmüştür. Bakım ve revizyon en ekonomik bir şekilde 40 günde gerçekleştirilmiştir. Tesis yıl boyunca 248 gün 2430 saat fiilen çalışmış, yıllık bakım ve arızalardan dolayı 64 gün çalıştırılamamıştır. Çalışmalar 07:00-15:00 ve 15:00-23:00 şeklinde iki vardiya halinde, 3lastik tekerlekli yükleyici,
1 adet forklift, 1 adet aktarma makinası, 4 adet damperli kamyon çöp deponi sahasında 1 adet paletli yükleyici ile birlikte, 37 adet işçi personel ve 5 adet memur personelle çalışmala faaliyetlaerine devem etmiştir.
Bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde 307.830 kwh elektrik enerjisi, 91.132 litre akaryakıt (motorin) sarfedilmiştir. Tesiste yıl boyunca yaklaşık 73.000 ton evsel katı atık işlenmiş olup, 667,4 ton hurda malzeme geri kazanılmış ve 4.800,4 ton gübre üretilmiştir. Üretim ve satışlardan 1994 yılına göre %95,4 fazla gelir elde edilmiş olup, fabrikanın toplam geliri 2.297.290.272 TL’ye ulaşmıştır.
Üretilen kompost gübre ve geri kazanımı yapılan hurda malzemelerin miktarları ile tutarları aşağıda belirtilmiştir.
HURDA MALZEMENİN CİNSİ |
MİKTARI (TON) |
TUTARI (TL) |
Kompost gübre |
4.800,04 |
720.006.100 |
Hurda plastik |
208,15 |
696.292.500 |
Teneke pres |
260,95 |
475.910.172 |
Muhtelif hurda demir |
25,65 |
68.973.300 |
Kemik |
8,80 |
6.600.000 |
Hurda kâğıt |
34.54 |
26.962.000 |
Hurda alüminyum |
7,30 |
234.962.000 |
Hurda bakır |
0,35 |
18.774.000 |
Hurda cam |
49,33 |
18.929.000 |
Yükleme geliri |
46 SAAT |
29.900.000 |
TOPLAM |
667,07 |
2.297.290.272 |
Ayrıca tesiste stoklanmış olarak yaklaşık 10 ton alüminyum ve 80 ton teneke pres bulunmaktadır.(1995)
Gübre fabrikaları müdürlüğü 1995 yılı gelirleri:
GELİRİN CİNSİ |
MİKTARI (KG) |
TUTARI(TL) |
Hurda lastik geliri |
13.990 |
14.997.280 |
Hurda demir geliri |
85.670 |
227.813.980 |
Sanayi atığı geliri |
30.158.700 |
6.031.740.000 |
İmha geliri |
1.289.100 |
515.640.000 |
Tartı geliri |
- |
930.250.000 |
Enfekte atık imha geliri |
1.052.300 |
2.630.750.000 |
Kesin teminat geliri |
215.000.000*2 |
430.000.000 |
Kompost gübre geliri |
4.800,4 |
720.006.100 |
Hurda plastik geliri |
208.150 |
696.292.500 |
Teneke pres geliri |
260.950 |
475.910.172 |
Hurda demir geliri |
25.650 |
68.973.300 |
Hurda kemik geliri |
8.800 |
6.600.000 |
Tablonun devamı: |
||
Hurda kâğıt geliri |
34.540 |
26.962.000 |
Hurda alüminyum geliri |
7.300 |
234.943.200 |
Hurda bakır geliri |
350 |
18.774.000 |
Hurda cam geliri |
44.300 |
18.929.000 |
Yükleme geliri |
46 saat |
29.900.00 |
TOPLAM |
13.078.481.532 |
Harmandalı ünitesi geliri= 10.538.380.000 TL
Uzundere ünitesi geliri = 2.297.290.272 TL
Halkapınar ünitesi geliri =
242.811.260 TLGENEL TOPLAM = 13.078.481.532 TL
Sonuçta Kompost Tesisinin Maliyet Analizi Aşağıdaki Gibidir Hesaplamaları:
Sabit yatırımlar |
Maliyetleri |
4 adet iş makinesi |
225.000$/adet*4=900.000$ |
1 adet forklift |
27.500$/adet |
1 adet aktarma makinesi |
100.000$/adet |
4 adet kamyon |
50.000$/adet*4=200.000$/adet |
Sabit bina ve makineler |
600.000$ |
TOPLAM =7.227.500$
10 yıl üzerinden amortisman =722.750$/yıl
Personel durumu |
37 işçi |
37*400$/ay*12=177.600$/yıl |
Toplam:207600$ |
5 memur |
5*500+/ay*12=30.000$/yıl |
||
Elektrik sarfiyatı |
307.830kwh |
22500$/yıl |
22500$/yıl |
Akaryakıt sarfiyatı |
91.132litre |
39.000$/yıl |
39.000$/yıl |
Toplam =269.100$/yıl
Toplam amortismanlar+ giderler= 991.850$/yıl
Fabrikanın 1995 yılı gelirleri:
Toplam gelir= 30.000$/yıl
İşlenen toplam çöp miktarı=73.000ton/yıl.
1 ton çöpün işleme maliyeti=(991.850-30.00)$/yıl/
73.000
=13.18ton/yıl
Üç vardiya halinde toplam 24 saat çalışan işletmede, 1995 yılı içersinde 376.839.400 kg evsel çöp , 30.158.700 kg sanayi atığı, 1.052.300 kg hastahane atığı ve 1.289.100 kg imha işlemi yapılmıştır. Evsel katı atıklar eldeki imkanlar dahilinde kademeli olarak açılan sahalara, tekniğine uygun olarak mümkün olduğunca sıkıştırılarak depolanmaktadır. Bunda amaç yer kazanmak ve çöpün kaymasını eng
ellemek ile metan gazı verimini arttırmaktır.
Sanayi ve hastane atıkları ise ayrı yerlerde derin çukurlara açılarak gömülmekte ve üzeri hemen toprakla kapatılmaktadır. Hastane çukurlarının altı ve üzeri kireç ile dezenfekte edilmektedir. Yine bu sahanın yakınına pil gömü çukuru açılarak, gelen piller önce beton ile karıştırılarak varillere konulmakta ve gömülmektedir. Ayrıca Paşabahçe firması tarafından toplanan atık camlar, işletme içersinde buluna
n özel yapılmış alana götürülmekte ve ayda bir personel tarafından yüklenerek , ekonomiye geri kazandırmak amacıyla, ilgili fabrikaya gönderilmektedir. 1995 yılı içersinde toplanan atık cam miktarı 329.585 kg’dır.
Personel ve araç durumu:
Tesiste 8 memur, 19 (fen işleri dahil) kadrolu işci ve 6 şirket elemanı çalışmıştır.personel ve araçlarla ilgili detaylı bilgi tablolarda verilmiştir.
Kullanılan akaryakıt ve elektrik miktarları:
1995 yılı içersinde işletme de çalışan tüm araçlar, çöp nakil TIR’ı dahil toplam; 303.334 litre mazot harcamıştır.
Toplam elektrik sarfiyatı: 99.00 kwh’dır.
Akaryakıt harcaması ve elektrik harcaması ile ilgili detay bilgiler tablolarda verilmiştir.
a) Çöp sızıntı suyu: İşletmede oluşan çöp sızıntı suları çevreye zarar vermeyecek şekilde bertarafı çalışmaları sürdürülmüştür.ancak bu çok sağlıklı olmamaktadır. Bu konuda çöp suyu üzerinde gerekli, labaratuar ve literatür çalışmaları yapılmış , çöpün ileriye dönük giderilme ve maliyet durumları da dikkate alınarak bir avan proje yapılmıştır. Bu konudaki çalışmalar sürdürülmektedir.
b)Kantar : işletm
ae de faaliyet gösteren mekanik kantar elektronik hale dönüştürülmüştür. Kantarda özel araçlar ve belediye araçları 24 saat tartılarak kaydedilmektedir.
c)Metan gazı: İşletme de bulunan üzeri daha önce kapatılmış ve sondaj yapılarak baca açılmış olan sahalardan oluşan metan gazının çevreye zarar vermemesi ve kotrol altında bulundurulabilmesi için yakma tesisi ihalesi gerçekleştirilmiştir.
Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi Genel Dökümanı:
AYLAR |
EVSEL ATIK (KG) |
SAN. ATIĞI (KG) |
HAS. ATIĞI (KG) |
İMHA MİK. (KG) |
SANAYİ ÜCRETİ(TL) |
İMHA ÜCRETİ (TL) |
||||||||||||
Ocak |
23.156.000 |
1.973.300 |
96.000 |
43.600 |
394.660.000 |
17.440.000 |
||||||||||||
Şubat |
29.286.400 |
1.790.700 |
83.500 |
53.100 |
358.140.000 |
21.240.000 |
||||||||||||
Mart |
28.010.300 |
1.740.200 |
97.400 |
56.800 |
349.440.000 |
22.720.000 |
||||||||||||
Nisan |
25.880.100 |
1.995.100 |
93.100 |
133.000 |
399.020.000 |
53.200.000 |
||||||||||||
Mayıs |
28.280.400 |
1.715.150 |
79.500 |
175.500 |
343.030.000 |
70.200.000 |
||||||||||||
HaziranTemmuz |
33.749.20034.532.800 |
2.360.4002.213.500 |
84.90081.900 |
139.300127.000 |
472.080.000442.710.000 |
55.720.00050.800.000 |
||||||||||||
Temmuz |
34.532.800 |
2.213.550 |
81.900 |
139.300 |
472.080.000 |
55.720.000 |
2.213.500 |
81.900 |
127.000 |
442.710.000 |
50.800.000 |
|||||||
Ağustos |
33.820.000 |
3.251.800 |
85.000 |
126.700 |
650.360.000 |
50.680.000 |
||||||||||||
Eylül |
32.647.800 |
2.523.400 |
88.000 |
129.700 |
504.680.000 |
51.880.000 |
||||||||||||
Ekim |
29.339.800 |
3.898.200 |
85.200 |
75.200 |
779.640.000 |
30.080.000 |
||||||||||||
Kasım |
37.810.000 |
3.273.000 |
82.200 |
115.000 |
654.600.000 |
46.000.000 |
||||||||||||
Aralık |
40.326.600 |
3.416.900 |
95.600 |
114.200 |
638.380.000 |
45.680.000 |
||||||||||||
TOPLAM |
376.839.400 |
30.158.700 |
1.052.300 |
1.289.100 |
6.031.740.000 |
515.640.000 |
Harmandalı tesisleri 1995 yılı personel durumu:
ADET |
GÖREVİ |
MESLEĞİ |
1 |
Teknik sorumlu |
Çevre yüksek mühendisi |
1 |
Sağlık işleri sorumlusu |
Sağlık memuru |
1 |
Akaryakıt ve büro sorumlusu |
Memur |
2 |
Kantar görevlisi |
Memur |
1 |
Veznedar |
Memur |
2 |
Bekçi |
Memur |
1 |
Meydan amiri |
İşçi |
3 |
Operatör |
İşçi |
1 |
Santral görevlisi |
İşçi |
1 |
Elektrik teknisyeni |
İşçi |
1 |
Mutfak sorumlusu |
İşçi |
5 |
Şoför |
İşçi |
2 |
Bekçi |
İşçi |
1 |
Usta başı |
İşçi |
4 |
Meydan elemanı |
İşçi |
3 |
Meydan elemanı |
Şirket işçisi |
3 |
Kantar görevlisi |
Şirket işçisi |
Harmandalı Tesisleri 1995 Yılı Araç Durumu
:
ADET |
ARAÇLAR |
1 |
BMC KAMYON |
1 |
BMC MAZOT ARACI |
1 |
BMC İTFAİYE ARACI |
1 |
MİNİBÜS |
1 |
PİKAP |
2 |
BULDOZER |
1 |
PALETLİ EKSKAVATÖR |
1 |
LASTİKLİ KEPÇE |
1 |
JENERATÖR |
2 |
SU MOTORU |
2 |
DALGIÇ POMPA |
Harmandalı Tesisleri 1995 Yılı Elektrik Ve Akaryakıt Giderleri:
AYLAR |
AKARYAKIT (litre) |
ELEKTRİK(kwh) |
OCAK |
31.622 |
7.860 |
ŞUBAT |
34.417 |
7.860 |
MART |
37.575 |
7.680 |
NİSAN |
27.759 |
9.060 |
MAYIS |
19.528 |
8.550 |
HAZİRAN |
17.110 |
4.200 |
TEMMUZ |
14.725 |
6.120 |
AĞUSTOS |
17.275 |
8.280 |
EYLÜL |
18.023 |
7.950 |
EKİM |
23.644 |
10.440 |
KASIM |
30.139 |
8.760 |
ARALIK |
31.597 |
12.240 |
TOPLAM |
303.354 |
99.000 |
Sonuçta Harmandalı Tesisinin Maliyet Analizi Aşağıdaki GibidirHesaplamaları:
Sabit yatırımlar |
Maliyetleri |
|
3 adet kamyon |
50.000$/adet*3=150.000$ |
|
2 adet minibüs |
15.000$/adet *2=30.000$ |
|
2 adet dozer |
275.000$/adet* 2=550.000$ |
|
2 adet iş makinesi |
225.000$/adet*2=450.000$ |
|
Pompalar. Jeneratör |
10.000$ |
|
Arazi ve sabit inşaatlar |
5.000.000$ |
TOPLAM 6.190.000$
10 yıl üzerinden amortisman=619.000$/yıl
Personel durumu |
25 işçi |
25*400$/ay*12=120.000$/yıl |
Toplam 160.000$/yıl |
|
8 memur |
8*500$/yıl*12=40.000$/yıl |
|||
Elektrik sarfiyatı |
99.000kwh |
7.250$/yıl |
7.250$/yıl |
|
Akaryakıt sarfiyatı |
303.334litre |
130.000$/yıl |
130.000$/yıl |
Toplam ; amortismanlar+ giderler: 619.000+(120.000+40.000+7.250130.000)=916250$/yıl
Harmandalı 1995 yılı toplam geliri=
140.000$/yıl
Depolanan toplam çöp miktarı=408.050,4 ton/yı
1 ton çöpün depolama maliyeti=(916.250-140.00)$/yıl/408.050
=0.53$/ton
1996 Yılı Kompost Tesisi Maliyet Analizi:
Tesiste 1996 yılında yapılan faaliyetle
r ve genel durum aşağıya çıkarılmıştır:
283 gün 2870.92 saat 73.113 ton memur: 6
işçi :37
toplam :43
ÇALIŞTIRILAN ARAÇ İŞ MAKİNASI:
Aktarma makinası
: 1 adetPaletli yükleyici : 1 adet
Damperli kamyon : 3 adet
Las. tekerlek yükleyici : 2 adet
Forklift : 1 adet
Kamyonet : 2 adet
Kullanılan elektrik |
Kullanılan madeni yağ |
300.144 kwh |
5963.5 litre |
Elektrik tutarı: 2.245.209.000 TL
Ayıklanıp satışı yapılan hurda malzemeler:757.355 kg
Fabrika ayrıca 1996 yılı içerinde başkanlık oluruna istinaden toplam 254.050 kg kompost gübreyi
ücretsiz olarak park ve bahçeler şube müdürlüğüne ve diğer ünitelere verilmiştirFabrikanın 1996 yılı gelirleri:
CİNSİ |
MİKTARI(KG) |
TUTARI(TL) |
||
Hurda Teneke-Plastik |
491.050 |
2.851.772.875 |
||
Hurda Alüminyum |
28.400 |
1.829.180.700 |
||
Hurda Plastik |
179.925 |
1.680.811.325 |
||
Kompost gübre |
3.329.030 |
998.724.000 |
||
Hurda demir |
24.950 |
217.345.725 |
||
Hurda bakır |
560 |
84.557.200 |
||
Hurda kağıt |
24.950 |
52.111.125 |
||
Yükleme |
38 saat |
49.400.000 |
||
Hurda cam |
4.050 |
4.185.000 |
||
Hurda lastik |
1.620 |
3.387.000 |
||
Hurda kemik |
1.850 |
1.387.500 |
||
Sanayi atığı imha geliri |
3.000 |
1.200.00 |
||
Tartı geliri |
4 adet |
600.000 |
||
TOPLAM |
77.774.662.450 |
Uzundere kompost fabrikası Maliyet Analizi Hesaplamaları:
Sabit yatırımlar |
Maliyetleri |
1 adet aktarma makinası |
100.000$/adet |
3 adet iş makinası |
225.000$/adet*3=675.000$ |
3 adet damperli kamyon |
50.000$/adet*3=150.000$ |
1 adet forklift |
27.500$/adet |
2 adet kamyonet |
15.000$/adet |
Sabit bina ve makinalar |
6.000.000$ |
TOPLAM= 6.982.500$
10 yıl üzerinden yıllık amortisman=698.250$/yıl
Personel durumu |
37 işçi |
37*400$/ay*12=177.600$/yıl |
Toplam: 213600$/yıl |
|
6 memur |
6*500$/ay*12=36.000$/yıl |
|||
Elektrik sarfiyatı |
300.144kwh |
22000$/yıl |
22000$/yıl |
|
Madeni yağ |
5964lt. |
1140$/yıl |
1140$/yıl |
Toplam : Amortismanlar+giderler = 698250+(213600+22000+1140)=934990$/yıl
Fabrikanın gelirleri=Toplam 50000$/yıl
1 ton çöpün işleme maliyeti = (934990-50000)$/yıl/73113
=12.1$/ton
Yılı Harmandalı Deponisi Maliyet Analizi:
Üç vardiya olarak toplam 24 saat çalışan tesiste 1996 yılı içersinde 486.944.500kg
Evsel çöp, 44.209.685 kg sanayi çöpü, 1.911.290 kg imha işlemi gerçekleştirilmiştir. Evsel atıklar kademeli olarak açılan sahalara tekniğine uygun olarak mümkün olduğunca sıkıştırılarak depolanmıştır. Bundan amaç yeni çöp sahaları için yer kazanmak ve çöpün kaymasını engellemek ile metan gazı verimini arttırmaktır.
Sanayii ve hastane atıkları ayrı yerlerde derin çukurlar açılarak g
ömülmekte ve üzeri toprakla kapatılmaktadır. Hastane çukurlarının altı ve üstü kireç ile dezenfekte edilmektedir. Bu sahanın hemen yakınında pil gömü çukuru açılarak, gelen piller önce beton ile karıştırılıp varillere konulmakta ve gömülmektedir. Ayrıca şehrin çeşitli yerlerinde bulunan 120 adet ambarda biriktirilen camlar Paşabahçe firması tarafından toplanarak, tesisin içinde bulunan özel yapılmış alana götürülmektedir. 1996 yılı içersinde toplanan atık cam miktarı 351.680kg dır.
Personel ve araç durumu:
Harmandalı deponi alanında, 6 memur, 18 kadrolu işçi(fen işleri dahil), ve 8 şirket elemanı olmak üzere toplam 32 adet personel çalışmaktadır. Ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir.
Kullanılan akaryakıt ve elektrik miktarı:
1996 yılı içersinde tesiste çalışan tüm araçlar, çöp nakil TIR’ları dahil olmak üzere toplam; 258.312 litre mazot kullanılmıştır.
Toplam elektrik sarfiyatı ise Kasım ayı itibariyle 78.929 kwh’tir.
Deponi alanında oluşan çöp sızıntı suyu çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmeye çalışılmaktadır. İlerki yılla için bir arıtma tesisi yapımı planlanmaktadır.
İşletme alanında bulunan üzeri daha önce kapatılmış ve sondaj yapılarak baca açılmış olan sahada oluşan metan gazının çevreye zarar vermemesi ve kontrol altına altında bulundurulması için toplanıp yakılması işlemi işine 5
Haziran 1996 tarihinden itibaren başlanmıştır. eski çöp sahası üzerine açılan 18 adet aktif metan gazı bacasından toplanan gazlar ancak yakma tesisini 1/5 kapasiteyle çalıştırabilecek kapasitedir. Bu durumda hem ilerde metan gazı yakma tesisinden elektrik elde etmek hemde döküme kapatılan sahalardan oluşan metan gazını uzaklaştırmak için bu sahalarada ilerki yıllarda yeni toplama bacaları açılması düşünülmektedir
HARMANDALI DÜZENLİ KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİ 1996 YILI DÖKÜMANI:
AYLAR |
EVSEL ATIK(KG) |
SANAYİ ATIĞI(KG ) |
HASANE ATIĞI(KG) |
BİYOLOJİK ÇAMUR(KG) |
TARTI ADEDİ |
İMHA MİKTARI(KG) |
OCAK |
36.468.700 |
2.513.400 |
96.328 |
104.600 |
821 |
110.000 |
ŞUBAT |
31.324.700 |
2.132.500 |
64.955 |
0 |
627 |
116.600 |
MART |
31.166.600 |
3.583.425 |
76.029 |
70.320 |
857 |
125.460 |
NİSAN |
37.634.600 |
2.732.425 |
65.792 |
169.100 |
730 |
71.040 |
MAYIS |
35.302.300 |
3.506.650 |
83.706 |
269.200 |
979 |
172.550 |
HAZİRAN |
35.766.900 |
3.137.300 |
78.000 |
334.100 |
853 |
71.400 |
TEMMUZ |
42.936.300 |
3.736.370 |
106.171 |
220.500 |
1025 |
158.920 |
AĞUSTOS |
43.863.000 |
3.513.080 |
78.100 |
335.990 |
965 |
146.360 |
EYLÜL |
39.171.400 |
3.503.560 |
86.200 |
1.739.800 |
1137 |
155.400 |
EKİM |
43.827.700 |
4.352.630 |
96.767 |
265.950 |
1173 |
133.310 |
KASIM |
43.877.400 |
4.354.650 |
99.703 |
249.040 |
1214 |
401.720 |
ARALIK |
59.604.900 |
4.144.060 |
111.518 |
116.090 |
1056 |
248.530 |
TOPLAM |
486.944.500 |
41.209.685 |
1.042.274 |
3.874.690 |
11.437 |
1.911.290 |
GELEN SANAYİ VE EVSEL ATIKLARIN TOPLAMI:534.000
TON
HARMANDALI DÜZENLİ KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİ 1996 YILI GELİR DURUMU:
AYLARİMHA ÜCRETİ(TL) |
BİYOLOJİ K ÇAMUR ÜCRETİ (TL) |
TARTI ÜCRETİ (TL) |
||
OCAK |
968.020.000 |
64.480.000 |
20.920.000 |
120.000.000 |
ŞUBAT |
853.000.000 |
69.960.000 |
0 |
94.050.000 |
MART |
1.433.370.000 |
75.276.000 |
14.064.000 |
128.550.000 |
NİSAN |
1.093.104.000 |
42.624.000 |
33.820.000 |
109.500.000 |
MAYIS |
1.402.660.000 |
103.530.000 |
53.840.000 |
146.850.000 |
HAZİRAN |
1.254.920.000 |
42.840.000 |
66.820.000 |
127.950.000 |
TEMMUZ |
1.490.548.000 |
95.352.000 |
44.100.000 |
153.750.000 |
AĞUSTOS |
1.405.232.000 |
87.816.000 |
67.198.000 |
144.750.000 |
EYLÜL |
1.401.424.000 |
93.240.000 |
347.960.000 |
170.550.000 |
EKİM |
1.741.052.000 |
7.986.000 |
53.190.000 |
175.950.000 |
KASIM |
1.741.860.000 |
241.032.000 |
49.808.000 |
182.100.000 |
ARALIK |
1.657.624.000 |
149.118.000 |
23.218.000 |
158.400.000 |
TOPLAM |
16.442.814.000 |
1.145.254.000 |
774.938.000 |
1.712.400.000 |
ELDE EDİLEN TOPLAM GELİR= 20.074.000.0
00TLHARMANDALI 1996 YILI ELEKTRİK VE AKARYAKIT SARFİYAT, 1996 YILI ARAÇ DURUMU:
AYLAR |
ELEKTRİK (KW) |
AKARYAKIT(LT) |
ADET |
ARAÇLAR |
OCAK |
3630 |
25.457 |
1 |
BMC kamyon |
ŞUBAT |
6630 |
27074 |
1 |
BMC mazot aracı |
MART |
5100 |
20667 |
1 |
BMC itfaiye aracı |
NİSAN |
3025 |
12970 |
1 |
Leyland kamyon |
MAYIS |
9936 |
14628 |
1 |
Minibüs |
HAZİRAN |
5388 |
13870 |
1 |
Pikap |
TEMMUZ |
5163 |
14533 |
3 |
Buldozer |
AĞUSTOS |
7779 |
14617 |
1 |
Paletli ekskavatör |
EYLÜL |
10398 |
14578 |
1 |
Lastikli kepçe |
EKİM |
10834 |
33932 |
1 |
Jeneratör |
KASIM |
11046 |
29442 |
2 |
Su motoru |
ARALIK |
36574 |
2 |
Dalgıç pompa |
|
TOPLAM |
7892 |
258342 |
2 |
Elektrikli ceryan mototr |
1996 Yılı Harmandalı Tesisi Maliyet An
alizi Sonuçları:
Sabit yatırımlar |
maliyetleri |
4 adet kamyon |
50.000$/adet*4=200.000$ |
2 adet minibüs |
15.000$/adet*2=30.000$ |
3 adet dozer |
275.000$/adet*3=825.000$ |
2 adet iş makinası |
225.000$/adet*2=450.000$ |
6 adet pompa, ceryan motor, v.b. |
15.000$7adet |
Sabit bina, v.b. |
5.000.000$ |
Metan gazı yakma tesisi |
500.000$ |
TOPLAM |
7.020.000$ |
Not. Metan gazı yakma tesisi 1996 yılında faliyete geçmiştir.
10 yıl üzerinden yıllık amortisman=702.000$/yıl
Personel durumu |
24 işçi |
24*400$/ay*12=115.200$/yıl |
Toplam: 151200$/yıl |
|
6 memur |
6*500$/ay*12=36.000$/yı l |
|||
Elektrik sarfiyatı |
78929kwh |
5785$/yıl |
5785$/yıl |
|
Akaryakıt sarfiyatı |
258342litre |
110.000$/yıl |
110.000$/yıl |
TOPLAM, giderler + amortismanlar=702.000+(151200+5785+110000)=968985$/yıl
Tesisin 1996 yılı toplam gelirleri: 180000$/yıl
1996 yılında depolanan toplam çöp: 534000ton/yıl
1 ton çöpün depolama maliyeti= (968985-180000)$/yıl
/534000
=1.48$/ton.
5.7. Uzundere Kompost Tesisi Maliyet Analizi:
Çalışılan Gün: 256 Gün
Çalışma saati: 2.648 saat
İşlenen çöp miktarı : 73.533 ton
Çalışan personel sayısı: 41 (memur: 6, işçi: 35)
Kullanılan elektrik: 404.660 kwh
Kullanılan akaryakıt: 101.404 litre
Kullanılan madeni yağ: 2.922 litre
Çalıştırılan araç iş makinası:
Aktarma makinası :
1 adetPaletli yükleyici : 1 adet
Damperli kamyon : 3 adet
Las. Tek. Yükleyici :2 adet
Forklift :1 adet
Kamyonet :2 adet
UZUNDERE KOMPOST TESİSİ GELİRLERİ:
Cinsi Miktarı(KG) Tutarı(TL)
GÜBRE 2.091.320 1.545.544.5000 PLASTİK 210.000 2.535.750.000
KÂĞIT 65.840 199.110.900
SANAYİ ATIĞI 340 272.00
KEMİK 9.140 33.109.650
HURDA LASTİK 5.00 42.218.800
HURDA TENEKE PRESS 362.180 4.221.207.900
HURDA DEMİR 26.200
471.796.500HURDA ALUMİNYUM 10.080 1
.387.562.400(devamı)
YÜKLEME 1 SAAT 4.288.000
TARTI 5 ADET 1.350.000
TOPLAM 10.463.650.650TL
Ayrıca fabrika 1996 yılında toplam 732.420KG kompost gübreyi ücretsiz olarak vermiştir. Parasal değeri; 439.
452.000TL’dir.
1997 Yılı
Kompost Tesisi Maaliyet Analizi Hesapları:
Sabit yatırımlar |
Maliyetleri |
|
1 adet aktarma makinesi |
100000$/adet |
|
3 adet iş makinesi |
225000$/adet*3=675000$/adet |
|
1 adet forklift |
27500$/adet |
|
2 adet kamyonet |
15000$/adet*2=30000$/adet |
|
Bina ve sabit makineler |
6000000$ |
|
TOPLAM |
6982500$ |
10yıl üzerinden yıllık amortisman= 698500$/yıl
Personel durumu |
35 işçi |
35*400$/ay*12=168000$/yıl |
Toplam: 204000$/yıl |
6 memur |
6*500$/ay*12=36000$/yıl |
||
Elektrik sarfiyatı |
404660kwh |
2966$/yıl |
2966$/yıl |
Akaryakıt miktarı |
101441litre |
43205$/yıl |
43205$/yıl |
Madeni yağ |
2922litre |
600$/yıl |
600$/yıl |
TOPLAM; amortismanlar+ giderler=975715$/yıl
Fabrikanın 1997 yılı toplam gelirleri: 50000$/yıl
1996 yılında işlenen toplam çöp: 73533ton/yıl
1 ton çöpün işleme maliyeti: (975715-50000)$/yıl/73533
=12.59$/ton
1997 Yılı Harmandalı Deponisi Maliyet Analiziı:
Çalışılan gün
: 365 gün, 3 vardiya halinde.
Çalışan personel sayısı
: 48 kişi (memur: 18, kadrolu işçi: 23 şirket işçisi :7)
Kullanılan elektrik: 91.284 kwh.
Kullanılan akaryakıt: 255.183 litre
Çalıştırılan araç ve iş makinası:
Dozer: 3 adet
Ekskavatör: 1 adet
Yükleyici : 2 adet
Kamyon: 5 adet
Arasöz: 1 adet
Kamyonet: 1 adet
Pikap: 1 adet
BERTARAF EDİLEN ATIK MİKTARI VE ELDE EDİLEN GELİRLER:
Cinsi Miktarı(
TON) Tutarı(TL)EVSEL ATIK 448.739
SANAYİ ATIĞI 25.105
22.665.022.000İMHA ATIĞI 5.523
6.790.050.000ENFEKTE ATIK 1.472 14.725.440.000
BİYOLOJİK ÇAMUR 2.786 1.118.626.000
KİMYASAL ÇAMUR 15.387 12.839.924.000
TARTI 13.003 ADET 3.192.600.000
TOPLAM 498.817 62.149.978.000
Harmandalı deponi alanı maliyet hesaplamaları:
Sabit yatırımlar |
Maliyetleri |
3 adet dozer |
275000$/adet*3=825000$ |
4 adet iş makinesi |
225000$/adet*4=900000$ |
5 adet kamyon |
50000$/adet*5=200000$ |
2 adet kamyonet |
15000$/adet-*2=30000$ |
Bina inşaatı v.b. |
5000000$ |
Metan gazı yakma tesisi |
500000$ |
TOPLAM |
7005000 |
10 yıl üzerinden yıllık amortisman :
705000$/yıl
Personel durumu |
30 işçi |
30*400$/ay*12=144000$/yıl |
Toplam= 252000$7yıl |
|
18 memur |
18*500$/ay*12=108000$/yıl |
|||
Elektrik sarfiyatı |
91284kwh |
6690$/yıl |
6690$/yıl |
|
Akaryakıt sarfiyatı |
255183litre |
108684$/yıl |
108684$/yıl |
TOPLAM; amortismanlar+giderler: 705000+(252000+6690+108684)=1072374$/yıl
1997 yılı
tesisin toplam geliri:298942$7yıl
1 ton çöpün depolama maliyeti: (1072374-298942)$/yıl/
498817= 1.55$/ton
Yapılan hesaplamalar neticesinde görüldüğü üzere gerek Uzundere kompost tesisi olsun gerekse Harmandalı düzenli katı atık depolama sahası olsun tesisler zarar ederek çalışmaktadır. Yapılan 4 yıllık maliyet analizlerinde bu sonuç bariz şekilde ortadır.tesislerin bu şekilde çalışmasında belki devlet tesisi olmasının rolu büyüktür.
1.GİRİŞ: *
KATI ATIK İŞLEM TESİSLERİNİN TANIMI:
*2.1 Uzundere Kompost Tesisi:
*2.2. Harmandalı Deponi Alanı:
*3. TESİSLERE GELEN KATI ATIK İŞLETME PARAMETRELERİ:
*3.1. Katı Atıkların Sınıflandırılması:
*3.1.1.Evsel Atıklar:
*3.1.2.Endüstriyel Atıklar:(Sanayi Atıkları)
*3.1.3..Tarım Ve Zirai Atıkları:
*3.1.4. Arıtma Tesislerinden Kaynaklanan Atıklar, Arıtma Çamurları:
*3.1.5. Özel Atıklar:
*3.2. Sonuç:
*4. MALİYET HAKKINDA 1995 YILINA KADAR OLAN VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
*4.1. Uzundere Kompost Fabrikası:
*4.1.1. Uzun
dere Kompost Fabrikası Yaklaşık Maliyet Analizi:(1993 yılı) *4.2. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesis
i: *4.2.1. Harmandalı Deponi Alanının Yaklaşık Maliyet Analizi:
*5 MALİYET HAKKINDA 1994-1997 YILI VERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
*5.1. Uzundere Kompost Tesisinin 1994 Yılı Maliyet Analizi:
*5.2. Harmandalı Tesisi 1994 Yılı Maliyet Analizi:
*5.3. 1995 Yılı Kompost Tesisi Maliyet Analizi:
*5.4. Harmandalı Deponisi 1995 Yılı Maliyet Analizi:
*5.5. 1996 Yılı Kompos
t Tesisi Maliyet Analizi: *5.6. 1996 Yılı Harmandalı Deponisi Maliyet Analizi:
*5.7.
1997 yılı Uzundere Kompost Tesisi Maliyet Analizi: *5.8.
1997 Yılı Harmandalı Deponisi Maliyet Analiziı: *
T.C.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
BİTİRME PROJESİ
İZMİR UZUNDERE KOMPOST TESİSİ VE HARMANDALI DÜZENLİ ATIK DEPOLAMA ALANI KATI ATIK İŞLETME PARAMETRELERİ
VE MALİYET ANALİZİ
Hazırlayan:
1994501028 Ali KOROL
Projeyi yöneten:
Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN
Haziran, 1997
Önsöz: