KATI ATIKLAR LABORATUVAR EL KİTABI (1980 Tıpkıbaskı)

(Kısım III)

 

 

 

 

Kompostların Olgunlaşma Durumlarına Göre Solunumu

 

Taze kıyılmış parçalanmış materyal (0 günlük) ile 7 günlük materyalin solunumu aynı değildir. Çizelgeden de anlaşılacağı gibi taze kıyılmış çöpün O2-tüketimi çok düţüktür (18,2 mm3 O2/gr/saat), 7 günlükte bir artma, 4 haftalıkta ise daha fazla bir yükselme görülmektedir (284.6 mm3 O2/gr/saat). Bu 4 haftalık taze kompostlar Mulchkompost gübresi olarak kullanılmakta ve oksijen gereksinimi fazla olduğu içinde toprağın yüzeyine yayılmaktadır. Derine işlenmesi halinde bitki köklerine zarar verebilir ve zararlıları çekebilir (Rohde, 1970). Olgunlaşma ilerledikçe O2-gereksinimi de azalmaktadır. Örneğin bu değer yarı olgun kompostta 47,0 mm3 iken olgun kompostta 9,0 mm3 O2'dir.

 

Çizelge 2.6: Farklı Olgunluklarda Olan Kompostun mm3 O2/gr/saat Tüketimi (Chrometzka, 1968):

Olgunluk Durumları mm3 O2 / gr / saat

1. Taze çöp (0 günlük) 18,2

2. Taze çöp (7 günlük) 115,1 Rutubete göre

3. Taze çöp (10 günlük) 176,3 % 45 % 60

4. Taze kompost (4 haftalık) 284,6 263,3 305,9

5. Oldukça yarı olgun kompost 54,0 54,0 55,8

6. Yarı olgun kompost 47,0 -- --

7. İleri aşamada olgun kompost 30,2 32,0 35,1

8. Olgun kompost 9,0 6,2 3,8

9. Bitki toprağı

(Kompost:kum:trof=2:1:1) 37,5

10. Tarla toprağı 22,1

 

Çizelgeden de anlaşılacağı gibi taze komposttaki fazla su miktarı solunumu kamçılamaktadır ve (305,9 mm3 O2/gr/saat). Olgunlaşma ilerledikçe suyun önemi azalmaktadır ve hatta olgun kompost da solunuma engel olmaktadır. Taze kompostun O2-gereksinimi olgun kompostunkinden 30 kat daha fazladır. Olgun kompostu depolarken mümkün mertebede düşük mende tutmak gerekir. Uzun süre düşük nemde tutmakla komposta her hangi bir zarar verilmez (Chrometzka, 1968). Şekil 2.21 de görüleceği gibi oldukça ileri aşamada kuru olarak depolanan kompostlardaki mikroorganizmalar 6 ay gibi bir süreden sonra ıslatılmaları halinde her hangi bir zarara uğramadan 8 saat sonra tekrar normal solunum intentisitesine kavuşurlar.

 

Warbug Aygıtı Yardımı ile Çöpten ve Çöp Kompostunun Biyolojik Oksijen Gereksiniminin Tayini

 

15 gram hava kurusu, öğütülmüş çöp veya çöp kompostu (Franksiyon / 0,5 mm) 100 gram yıkanmış ve korlaştırılmış kuvars kumu ile ( /0,5 mm) ile birlikte 250 ml'lik erlenmayer içine konulur ve karıştırılır. 16 ml' lik steril, saf su ile ıslatılır ve 10-14 saat +4 C de bekletilir. Böylece yeknesak ıslanma sağlanmış olur ve genleşme olayından dolayı hacim değişikleri önceden engellenmiş olunur. Normal olarak deney başlamadan önce nemli karışıma yeknesak yapı verebilmek için 2 mm lik elekten elenir. Tekrar erlenmayer kabına gevşek olarak doldurulur.

 

Çöp (çöp kompostu) ve kuvars kumunun ıslak karışımından herbirinden 3 gram reaksiyon kabına tartılır ve öyle dağıtılır ki kalınlığı 2 mm olsun. Rutubet kaybını önlemek için olabildiği kadar dış hava ile temasının az olmasını sağlamalıdır.

Oluţan CO2'tir. Adsorpsiyonu için 1.2 N KOH den 0,25 ml kullanılmıştır. 4 N KOH kullanılması basınç değişiminin iyileşmesine etki etmemektedir. Yalnız kuvvetli potasyum bazının kullanılması bilhassa yüksek sıcaklıklarda deneme materyalinden aşırı su çekimine neden olmaktadır. aygıt yanındaki ilave armuta da 0,5ml steril saf su konulmaktadır.Araştırmalar havayı kab atmosferi olarak kullanmak suretiyle yapılmıştır. Reaksiyon kabı sallanmamaktadır. Oksijen gereksinimi Warburg aygıtına bağlı olan kayıt edici ile ölçülmektedir. Ölçme sahası 300 mm'dir. Sıvı olarak da lityum nitratı kullanılmaktadır. Sıcaklık ve basınç oynamaları kayıt edici bağlanmış olan termobarometre ile kayıt edici tarafından otomatik olarak engellenmektedir.

 

Kayıt iledici tarafından devamlı çizilen eğriler sıvının basınç değişikliğini milimetre olarak vermektedir. Kabın katsayı ile çarpanlarından (KO2) ki Cu 3 g ıslak analiz materyalinden alınan hacim ile oksijen de ml = mm3 tutulmuţtur. Kab sabitinin (KO2) hesaplanması formüle göre yapılmıştır.

 

Araştırma Sonuçları

 

Her deney için öğütülmüş taze kompost + kuvars kumu + su'dan oluşan taze bir karışım hazırlanır.

 

Rutubet miktarının oksijen alınmasına etkisi içinde, %4,70 den %18,35'e kadar rutubet bulunan çöp kuvars kumu karışımı ile test yapılmıştır.Ar-tan su miktarı ile her reaksiyon kabında tartılan substrat miktarı da artmıştır. Böylece oksijen alınışı karşılaştırılabilir çöp miktarından ölçülmektedir.

 

Solunum eğrisinin gidişatından da anlaşıldığına göre %11,99 rutubete kadar çöp kuvars kumu oksijen alımını teşvik görmektedir. Su miktarının arttırılması (% 18,38 kadar çıkarılması) oksijen alma seyrinde pek değişiklik olmamıştır.

 

Ţekil 2.24 de kompost da solunum aktivitesinin ölçümünün prensibi görülmektedir.

 

Delikli Plastik Sepetlerde Kompostlama Deneyi :

 

Havalandırmalı çürütme tamburu en olumlu yanı çürüme süresince gaz analizi yapılabilir olmasıdır. Buna karşılık basit çürütme kapları pratik ve ucuzdur, kaygısızca bir seri aynı anda yapılabilir.

 

Bu denemenin amacı çeşitli maddelerin, çürüme (ayrışma) yeteneğini çabuk ve basit olarak saptanmasını sağlamaktır. Karışımların, karıştırmanın şekilleri de araştırılabilir.

 

Bunun için 50-60 litreli hacmi olan yan duvarları delikli olan plastik çamaşır sepetleri çok uygun gelmektedir. bu sepetler çok pratik ve hacmi de yeterlidir (50-70° C de çürüme sıcaklığı oluşturmak için). Küçültülmüş çöplerden 4-5 hafta sonra olgun kompost elde edilir. Fakat haftada 1-2 kere karıştırmalı ve hatta gerekirse ıslatmalıdır. Şekil 2.25,2.26 da çöpün kompostlanabilirliğini belirlemede kullanılan deney kabı ve düzeneği görülmektedir.

 

Katı termometreler veya termoelementli otomatik sıcaklık kontrolu yapılır. Şekil 2.27 de İzmir çöpü ile yapılan deneyde oluşan sıcaklık eğrisi görülmektedir.

 

Duruma ve gereksinmeye göre de kimyasal ve biolojik metodlar uygulanır. Deneyde verilen hava miktarını belirlemede ise şekil 2.28 de görülen Rotametre kullanılmaktadır. Deneme yaklaşık olarak bize ışık tutar.

 

Küçük Yığınlarda Basit Bir Kompostlama Denemesi ile Çürüme Yeteneğinin ve Süresinin Değerlendirilmesi

 

 

Menşeileri ve cinsleri belli olan çöplerin, artıkların çürüme yetenekleri ve zamanının saptanması için böyle basit, kolay bir deneme sorularımıza cevap verecektir.

 

2-3 m eninde, 1- 1,5 m yüksekliğinde takriben 2-9 m3 hacminde bir yığın yapılır. bu ara önemli olan, çöpün mümkün mertebe homojenize edilmiş, içindeki hacimli maddelerin uzaklaştırılmış olması gerekir. Eğer farklı maddeler birbirleri ile kıyaslanacaksa o zaman içlerindeki su miktarları aynı alınmalıdır.

 

Yığınlar her 14 günde bir aktarılmalı ve bitki denemeleri, kimyasal analizler için numuneler alınmalıdır. Periyodik olarak sıcaklıklar ölçülmeli devamlı da kaydedilmelidir. Mümkünse O2 ve CO2 miktarları da ölçülmelidir. Amaca ve ihtiyaca uygun olarak da diğer kimyasal analizler yapılmalıdır.

 

Sıcaklık eğrisi çürümenin seyri ve intensitesi hakkında iyi bir fikir vermektedir.

 

Eğer kompostun sıcaklığı dışardaki çevre sıcaklığı ile aynı seviyeye düşmüşse yani aktarmadan sonra da bir değişiklik olmuyorsa o zaman kompostlaşma prosesi (kompost oluşumu) tamamlanmış demektir. Bu sırada C/N oranı 19 ve Chaetomium sayısı da 300 den aşağı da olmalıdır. Eğer kompostlamanın başlangıcında hiç veya çok geçikmeli sıcaklık yükselmesi oluşursa o zaman optimal rutubeti ve ******* eksik demektir.**** yığına sonradan çöp ilave edilmesi de çürütme organizmalarına engelleyici etki edebilirler.

 

Bitki Denemeleri

 

Tarla tarımında kullanılacak kompost şekli olgunlaşmış kompostlardır. Kompost olgunlaşmasını şöyle tarif edebiliriz; eğer çürüme ileri aşamada bütün optimal koşullara rağmen (su ve hava), yığında çevresinin sıcaklığının üstünde bir sıcaklık oluşmuyorsa o zaman N tesbiti durmuş ve azotun yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamış olması demektir. C/N oranı 19, Chaetomium sayısı da 300 dür. Başlangıca göre AOS (Ayrışabilir Organik Madde) değerlerinde de bir düşme olmaktadır. Komposttaki sanayisel atıklar çok ise tarımda kullanılmasının uygunluğunun test sonucu saptanması gerekir. Tere bitkisi ile de test yapılabilir kuvantatatif...

 

 

Bitki Testi

 

Bitki yetiştirmede direkt olarak olgun kompostların kullanılması en uygun olanıdır. Olgun olan kompost hava ve su bilanço durumu yığında en iyi durumda da olsa, yığındaki sıcaklık çevredeki sıcaklığı geçmemelidir ve artık tespit edilen azotun artık bağlı azotun yavaş yavaş ortaya çıkmasına doğru dönüşme olmuştur.

* C/N oranı 19

* Chaeomium sayısı 300

* Ayrışabilir organik maddelerin ayrışmazlık derecesinin saptanması tere testi

* Neubauer testi

 

Bitki İntaş Testi

 

Hızlı gelişen ve oldukça hassas olan bir bitkinin sayılı miktardaki tohumları (yazlık arpa) % 25, 50, 75, 100 hacim olarak normal toprak ile karıştırılır, aynı koşullarda yetiştirilir. Ekiminden 2 hafta sonra biçilir. Normal toprağa göre, mutlak ve rölatif olarak (çöp kompost karışımının karışık substratı) aşağıdaki değerler bulunmalı:

 

* Çimleme gücü

* Sürgün uzunluğu

* Taze ağırlık

* Kuru ağırlık

* Kül ağırlığı

Son üç değer her tek bitki içinde bulunabilir.

 

Daha sonra kök gelişmesi hakkında gözlem ve yorumlar yapılır. Böylece de hazırlanan farklı olgunluklardaki karışımlardan olgunluk durumları hakkında bir bir sonuç ve karara varılır.

 

Bitki Çimleme Testi

 

Bitki çimleme testi için 12,7 cm çapında ve 6,5 cm derinliğinde veya bu boyutlara yaklaşık olarak uyan plastik yoğurt kapları kullanılır (Şekil 2.29). Çimleme test kapları doldurulmasında kompostun kenarına kadar gevşek doldurulmuş olması sağlanmalıdır. Üst yüzü oldukça düz olmalıdır. Böylece tohum taneleri yeknesak olarak yayılmış olsun (Şekil 2.29).

 

1 veya 1,5 gram tere tohumunun ekilmesi yeterlidir. Son yıllarda test bitgisi olarak terenin yanısıra veya yerine biralık arpada kullanılmaktadır.

 

Tere (arpa) tohumunun ekilmesinden sonra örnek meteryali ıslatılır. Deney boyunca kompostun yeterli rutubetli kalması için sulaması yapılır. Fazla su vererek çeremeye meydan vermemek için, başlangıçta ağırlık esas alınarak, tartımlardan sonra ağırlık açığını kapatacak miktarda su verilmelidir. Çimlenme testi ne karanlık, ne de çok ışıklı (güneş ışığı) yerlerde yapılmamalıdır. 15 gün boyunca deney kapları ışıklı bir yerde tutulmalıdır. Çizelge 2.7. de bazı kompost örnekleri ile yapılan çimleme testi sonuçları görülmektedir.

 

Sonuç değerlendirmesinde 10-15 günlük gelişme sonucunda oluşturduğu toplam ağırlık, kök ve yaprak ağırlıkları ayrı ayrı belirlenir. Tere (arpa)'nın gelişmesi bitki kuru maddesi (KM) üzerinden ifade ilmelidir. Bu amaç için toplanan materyalin 105° C de 5 saat ulması yeterlidir, daha fazla beklemesi halimde bitki matery l olayca yanabilir. Elde edilen kuru madde miktarı birbirleri ile karşılaştırılır.

 

 

 

 

Çizelge 2.7 : Çimlenme testi sonuçları

┌───────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────────┐

│ Örnekler │ │ │ │ │ │ │ │ideal sak-│

│ │ 1G │10 G │14 G │1A │2A │5A │6A │sı toprağı│

├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤

│ Boş Ağırlığı │73,63│80,49│84,36│79,71│80,25│79,97│80,34│ 79,53 │

│ (gr) │ │ │ │ │ │ │ │ │

├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤

│ Kurutmadan │87,67│88,2 │93,00│90,53│89,00│89,00│88,36│ 88,97 │

│önceki Ağ.(gr) │ │ │ │ │ │ │ │ │

├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤

│ Kurutmadan │80,20│81,05│84,97│80,53│80,88│80,65│80,98│ 80,38 │

│sonra Ağ.(gr) │ │ │ │ │ │ │ │ │

├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤

│ Kuru Ağ.(g) │0,57 │0,56 │0,61 │ 0,82│ 0,63│ 0,68│ 0,64│ 0,85 │

├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────────┤

│ Geliţme % │67,1 │65,9 │71,8 │96,5 │ 74,1│ 80,0│ 75,3│ 100,0 │

└───────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────────┘

G = Gün A = Ay

 

Not:İdeal saksı toprağındaki gelişme 100 esas alınarak, diğerlerinin gelişme % si hesaplanmıştır.

 

3. Arıtma Tesisi Çamuru

 

Bütün arıtma tesislerinin en önemli sorunu oluşan çamurunu çevreye zarar vermeyecek bir şekilde bertarafıdır. Her kurulan veya kurulacak olan pis su arıtma tesisleri büyüyen çamur sorununu ortaya koyacaktır

 

Çamur konusunda uygulanan o kadar çok yöntem vardır ki, çözüm için genel bir reçete uygulanamaz. Her yer kendi durumuna özgü bu soruna çözüm getirmektedir.

 

Çamur genel olarak statik ve dinamik yöntemlerle işlem görmektedir. Vakum ve basınçlı filtreler statik yöntemi oluştururken santrifuj ve elek işlemleri ise dinamik yöntemleri oluştururlar. Bunların dışında bir de doğal olarak suyunun alınması, yoğunlaştırılması yöntemi vardır. Arıtma çamurlarının ilk çöktürme ve nihai çöktürme havuzlarında; yoğunlaştırıldıktan sonra bertarafında veya işlem görmesinde yarar vardır. Yoğunlaştırma işlemi her iki çöktürme havuzunda ayrı ayrı da olabilir; karıştırdıktan sonra da...

 

Elyaf ve yumak yapısına sahip maddeleri içeren pis sularda yoğunlaştırma olayı için flotasyondan da yararlanılabilir. Flotasyon yönteminin önemli avantajı yer gereksiniminin az olması, tesis masraflarının düşük olması ayrılan çamurda katı madde miktarının fazla bulunmasıdır.

 

Çamur yoğunluğu arıtma tesisleri için genel anlamda geçerli bir reçete verilemez. Çamurun yapısına ve yerel koşullara giren boyutlar değişiklik göstermektedir. Bu amaca hizmet için en uygun yol laboratuvar deneylerinden ve model çalışmalarından geçmektedir.

 

Çamur örneklerinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerin belirlenmesinde yarar vardır. Ancak bundan sonra çevreye zarar vermeden kullanma veya bertaraf yollarını arayabiliriz.

 

 

3.1 Arıtma Çamuru Örneğinin Alınması

 

Arıtma çamurları heterojen ve sık sık değişen bir yapıya sahip olmalarından dolayı örnek alınırken özellikle itina göstermek gerekir Alınan örneğin toplam sıvı çamuru temsil edebilmesi için aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir:

 

a.) Örneğin temsili olabilmesi için tankın iyice karıştırılması gerekir. Karıştırma işlemi çamurun yumak yapısını bozabileceğinden gereğinden fazla ve kuvvetli bir şekilde yapılmamalıdır. Büyük tanklar da bir çok yerden örnek alınmalı ve karıştırılmalıdır.

b) Mümkünse örnekler çamurların taşınması sırasında açık kanallardan alınmalıdır ve ölçme zamanını tamamen içine alacak şekilde, çeşitli zamanlarda örnek alınır. Karışım hazırlanmış olunur. Debiler sık sık değişirse artan veya azalan debiye göre, örnek miktarı almak gerekir.

 

c) Ölçüm için uygun bir şekilde analizlenecek örneklerin karıştırılması gerekir. Yumak yapısının etkin olduğu parametre tayinlerinde örneğin filtrasyon hızı, çökelek derecesi veya santrifuje olabilme ölçümlerinde kullanılan örnekler dikkatlice bir beherden diğer bir behere aktarmak süretiyle yapılmalıdır.

 

Yoğunluk, KM veya TOC gibi paremetrelerin tayinlerinde örnek iyice homojenize edilmelidir.

 

d) Biyolojik olayları minumuna indirmek için örnekler 1-5° C arasında depolanır, saklanır. Şişeler örneğin nakil sırasında gaz oluşmasının neden olacağı fazla basınca meydan vermemek için kapak tutulmalıdır. Şişeler polietilenden olmalı ve kısmen doldurulmalıdır.

 

Çözgen veya hidrokarbon analizi yapılacak olan örneklerde, bu maddelerin uçarak kayıp olmayacak şekilde saklanmasına itina göstermek gerekir. BOİ; yoğunluk, organik madde v.s. gibi tayinler için örnekler O° C'nin altında saklanmalıdır.

 

KM (kurutma kalıntısı) örneğin ısıl değeri tayini için kullanılacaksa, analiz için 0,2 mm öğütülmelidir.

 

3.2 Oluşmuş Azot Gazının Ölçümü

 

100 ml Erlenmayer balonunda, aktif çamur yapay nitrat içeren pis su ile (pepton, glukoz, nitrat) karıştırılır. Balon delik tıpadan geçen cam boru ve hortum ile 10 ml'lik pipete bağlanır; sonra kapatılır. Bundan sonra balonda hava kabarcığı kalmamalıdır. Su ise pipetin skalasına kadar çıkmalıdır. Balon masa üstünde öyle eğik konulmalı ki, oluşan gaz kabarcıkları balonda kalsın ve hacmi kadar suyu pipet içinde yürütsün. Böylece gaz şeklinde oluşmuş azotun tayini yapılmış olur. Azot sınırına eriştikten sonra artık suda çözünemez (Şekil 3.1).

 

3.3. Çamur'da Ayrışabilir Organik Madde Miktarının Tayini

 

Uygulamaya yakın koşullarda yapılan çürütme deneyi ile organik maddelerin anaerobik ayrışma yolu ile verebileceği arıtma tesisi gazı (metan) bulunur.

 

Metan bakterileri arıtma yöntemleri yardımı ile tesisten ayrılılan yağ, protein ve karbonhidratlar gibi organik maddeleri parçalarlar ve metan gazını oluştururlar. İyi çalışan bir çürütme odasında CH4:CO2 = 70:30 ţeklinde meydana gelir. Siyah demir sülfür içeren çürük çamur ve amonyakça zengin çamur suyu oluţur.

 

Çamur çürütme deneyleri için gerekli olan uygun koţullar:

 

* Uygun besin maddeleri,

* Hava ile temasının kesilmesi,

* Karanlık,

* sıcaklığın + 4° C olması,

* pH değeri hafif alkali sahada, ve

* yeterli etkime süresi'dir.

 

30° C sıcaklıkta 500-600 L gaz/kg organik katı madde elde edilmektedir.

 

Termofil çürütme genelde seçilmez ve uygulanmaz, enerji gereksinimi fazladır ve termofil çürütülen çamur çok kötü kokar. Ayrıca suyunun alınması da zorlaşır; mezofil son çürütmenin yapılması gerekir (Fischer v.d 1945). Bu nedenle ısıtılan çürütme odalarının sıcaklığı 30-37° C arasında tutulur. Yoksa yeni oluşan koşullara metan bakterileri uyum sağlamak rorunda kalır (Erdin. 1980).

 

Bakteriler yaşamları için besin maddesine gereksinim duymaktadırlar. Evsel pis sulardan bu gereksinimleri yeterince karşılanır, ancak sanayii çamurlarında organik karbon bol miktarda bulunurken, diğer besin maddeleri yeterince bulunmamaktadır.

 

1 g ayrışabilir çamur için 7 mg azota gereksinim vardır. 1 lt taze çamurun 60 g katı madde içerdiğini kabul edersek, bunun 15 g'ı ayrışır.

 

1 lt taze çamurunun *???* gereksinimi 105 mg'dır. Uygun C:N oranı 10-16 arasında değişmektedir (Pöpel, 1964). N:P oranı ise 7:1 dir. Fe'in iz miktarda bulunması olumlu etki etmektedir (Erdin, 1978).

 

KCN (siyanit), fenol, deterjan, Cu(OH)2, altı değerli krom ve nikel gibi zehirli maddeler bakterilerin yaşam faaliyetleri üzerine olumsuz etki etmektedir. Gaz üretimi azalmaktadır. Aynı durum sıcaklık düşürülmesinden sonra da görülmektedir.

 

Aşılama yapılmazsa örneklerdeki anaerobik bakteri çoğalması yavaş olmaktadır. Çamur deneyinde taze çamurun içinde 30° C de alıştırılmış çürük çamur (aşı çamuru) atılsa bile, kuvvetli gaz oluşumuna kadar 12 gün geçmektedir. Eksponansiyel artan gaz miktarı besin maddesi eksilmesi nedeni ile zamanla azalmaktadır.

 

Çürüme olayı yüksek sıcaklıkta ve çürük çamurun devamlı karışması halinde çok hızlı olmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

3.4 Spesifik Filtrasyon Direncinin Tayini

 

Filtrasyon direnci filtrasyon ve sedimentasyon olaylarında çok önemli bir parametredir.

 

Çamurun filtrasyon hızı ve böylece içerdiği suyun bir kısmının alına- bilirliği spesifik filtre direnci ile önemli derecede kesin ve karşılaştırılabilir değerler elde edilmektedir.

 

Spesifik filtre direnci (Sp.F.D) çamur suyunun alınabilirliği için niceliksel bir ölçüdür (s2g-1). Kentsel normal çürük çamurlarda ise 1011 civarındadır. Çamuru yıkamak veya çöktürme maddesi ile işleme tabii tutmakla Sp.F.D değeri 1-2 onluk potenz azalması görülür. Özellikle kolloid maddeleri Sp.F.D. değerini çok artırmaktadır.

 

Analizin Yapılışı

 

Witt emme tenceresine 100 veya 200 ml'lik mezur konulur. Tencere kapatılır, huni yerleştirilir, ve ıslak filtre konulur. Normal olarak ayrılan emme şişesindeki p basıncı 4,9 N/cm2'ye ayarlanır. Artık huninin içine 50-150 ml çamur konabilir, musluk alıcı ortama (kaba) açılır, filtrat miktarı mezür içinde gözlenir, okunur. Kronometre ile 5,10 veya 20 cm3 filtratlar için geçen süreler bulunur. 6 noktasal ölçümden sonra standart formu doldurulur.

 

Sonucun Hesaplanması:

┌──────────────────────────────────────────────────────┐

│ 2 . P. A2 T │

│ r = ----------- (m/kg) = ---- (s/cm) akış gradyantı │

│ KM . n V │

└──────────────────────────────────────────────────────┘

V = t zamanındaki (sh) olarak filtrat hacmi

t = V için akış süresi (sn ve cm3)

P = filtrasyon basıncı (N/cm2)

A = aktif filtrasyon alanı (cm2)

KM = analiz örneğinin KM kalıntısı (gr/cm3)

n = dinamik vizkozite (N.s/cm2)

 

Genellikle b'yi tayin etmek yeterlidir. Carman teorisine dayanarak b'nin rahatsız edilmeden devam eden filtrasyon olayında sabit kaldığını söyleyebiliriz."b" aynı zamanda filtrat hacminin ve zamanın karesi ile doğru orantılıdır.

 

Spesifik filtrasyon direnci için standart denklem daha basitleţtirilir.

┌────────────────────────────────────────┐

│ NS │

│n =(------) = n.su = 10-7(N-S)(20° C de) │

│ cm │

└────────────────────────────────────────┘

2A = 22,3 cm2 τ(¥Filtre=55 mm)

 

 

 

 

┌──────────────────────┐

│ m b.p │

│(---)= ----- . 1013

│ kg KM │

└──────────────────────┘

 

Grafiksel Değerlendirme :

 

t/y ve V eksenlerinden oluşan bir diyagramda filtrasyon zamanı t ve filtrasyon hacmi V taşınabilir. Bu da b gradiyantının bulunmasını sağlar. Regresyon doğrusu üzerinde ölçülen noktaların az veya çok doğru olarak bulunması, yapılan ölçümün doğrulu/u hakkında bir şey ifade ede- bilmektedir.

 

┌───────────────────────────────────────────┐

│ s t/v 2. p. A2

│ b = (------)= ------ ; r = b. ----------│

│ cm6 V KM.n │

└───────────────────────────────────────────┘

Filtre pastosının sıkışabilirliğini gözönünde tutarak r değerini 4,9; 24,5; 122,5 N/cm2 basınçları ile ölçülmelidir.

 

Filtrasyon esnasında p'nin sabit olduğuna ve geçit periyodunun kapandığına dikkat etmek gerekir. Filtrat cam duvarı boyunca akmalı yoksa hava akımı tarafından sürüklenebilir.

b değerindeki hataları azaltmak için fonksiyon uzun gözlem süresince takip edilmelidir (şekil 3.3 , 3.4)

 

3.5 Çamur Solunumu Tayini

 

Aerob yaţayan organizmalardan oluţan biyomaslar metabolizmalarını devam ettirebilmeleri için O2'ne gereksinim duymaktadırlar. Bakteriler protozeolar mayalar v.s. sulu ortamlarda çözünmüş oksijeni kullanmakta- tadırlar.

 

Çamur solunumu O2 tüketimi ile ölçülmektedir (Ţekil 3.2). Zamanla çözülmüţ oksijen miktarının azalması söz konusudur. Bu da sudaki biyomas konsantrasyonuna ve biyomasın solunum aktivitesine bağlıdır.

 

Biyomas solunum aktivitesi ise suyun sıcaklığına, değerlendirilebilir eksojen ve endojen substratların verilişine organizmaların yaşına (çamur yaşına), mevcut olan toksit maddelere ve önceden böyle toksik maddelere alışıp alışmadığına bağlıdır.

 

Eksojen substratların değerlendirilmesi sırasındaki oksijen azalması substrat solunumudur.

 

ŢOCmax= maksimal solunum

 

%1'lik pepton çözeltisi uygundur, 1 ml her 100 ml çamura eklenir.

 

ŢOCtemel= temel solunum.

 

BTS =~ 0,3 kg BSB/ kg TS.d

(normal) = 15-20 mg 02/gGV.h

(yüksek) =30 mg O2/ g.G V.h

(zayıf) = 10 mg O2 /g.G V.h

 

ŢCO2 = 4,0 mg/L

Ţt = 6,0 mm ; T = 18° C

 

40.6,0

ŢOC18° C = --------- = 40,0 mg / L.h

6.h

 

Spesifik Çamur Solunumu:

┌─────────────────────────────────┐

│ 40,0 mg/L.h │

│ ŢOCSpez= --------------------- │

│ 4,3 g TS / L.%82YK │

└─────────────────────────────────┘

OC 40,0 mg/lık

ŢOCSpez=----=------------------ = 11,3 mgO2 /g.YK.h

YK 4,3 g TS/L. 0,82

 

3.6 pH-Değerinin Tayini

 

Arıtma çamurun yorumlanmasında pH-değerinin de önemi büyüktür. Organik maddelerin biyolojik olarak ayrışması, özellikle anaerob çürüme sırasında belirli bir pH-değerinin ayarlanması gerekmektedir. pH- ölçümlerinin O,1 birime kadar duyarlılıkla yapılması gerekir. Aynı şey inorgik maddelerin çökmesi veya çözünürlüğü için gereklidir.

 

pH tayinleri elektrometrik yöntemle yapılır. Yüksek omlu cam elektotlar kullanılır. Alet olarak pH-metre ve yüksek omlu cam elektotlar gereklidir.

 

Çürük çamur gibi içinde biyolojik veya kimyasal parçalanmaların olduğu materyallerde pH-değeri CO2-miktarına kuvvetli derecede bağlıdır. Ölçüm doğrudan veya numune alındıktan sonra yapılmalıdır ki, hava ile gaz alış verişi başlamaya zaman kalmasın.

 

İmalatçı firmanın elektrotların korunması ve bakımı hakkindaki talimatına kesinlile uymak gerekir. Sıvı, katı yağlarla veya diğer kirletici maddelerle diyaframların tıkanması veya elektrotların dolması tehlikesi özellikle çamurlarda çok fazladır. Elekrotların sık sık temizlenmesi ve her ölçüm serisinden önce ayarlanması mutlaka gereklidir.

 

Analizin Yapılışı

 

pH-aleti kullanılan elektrotla tampon çözeltisi ile beklenilen pH sahasında ayarlama yapılır. Numunenin sıcaklığı ölçülür, pH-metrede sıcaklık ayarlanır. Sonuçlarda sıcaklık mutlaka verilmelidir :

 

a) Doğrudan ölçme:

 

Eğer numune yeterli derecede sulu ise ölçme elektrodu numuneye daldırılır, ibre 1 dakika sabit kalırsa, pH-değeri okunur. Sıvı ve katı yağların zengince bulunduğu örnekler elektrodu film tabakası ile kaplıyarak işlevlerini aksatırlar. Bu nedenle her ölçümde saf su ile temizlenmelidirler.

 

b) Seyrelttikten sonra ölçme :

 

Eğer numunenin su içeriği oldukça az katı madde miktarı fazla ve elektrodu kullanırken direnç gösteriyorsa, yapısı nedeni ile elektrodun yüzeyinin homojen olarak ıslanması söz konusu değilse, o zaman numune CO2 ve tuz içermeyen su ile macunlaştırılır. Yalnız gereğinden fazla su vermemeye dikkat etmek gerekir. Ölçüm sırasında da numune devamlı karıştırılmalıdır. Numunenin filtrasyonu, filtratın pH-değerinin ölçümü büyük hatalı sonuçlara götürebilir. Seyreltme suyu olarak, iyi kaynatılmış, destile edilmiş, iyon değiştiriciden geçirilen saf su kullanılır. Önce pH-değeri ve EC25 değeri bu kısmdan kontrol edilir. pH-değeri 0,1 duyarlılıkla verilir.

 

pH 11° C de :6,3

 

 

3.7 Çözünmüţ Ve Çözünmemiţ Maddelerin Tayini

 

Çamurlarda çözünmüş ve çözünmemiş maddelerin tayininde ileride uygulama alanlarında getirebileceği sakıncaları önceden kestirebilmek bakımdan zorunluluk vardır.

 

Birim olarak g/kg veya % kullanılır.

 

Deneyin yürütülmesinde gerekli ilan aletler

a) Filtrasyon aleti veya bir Sartorius Membran Filtresi

b) Vakum kurutma dolabı (etüv)

c) Laboratuvar santrifuj cihazı

d) Analiz terazisi

e) Santrifuj tüpleri

f) Beherler

g) krozerler ve kapsüller

h) ¥ 50 mm Membran Filtreleri (Sartokius SM 30)

 

Membran filreleri önce 6 saat 70° C sıcaklığındaki sıcak suyun içine konur ve 105° C de etüvde 1 saat kurutulur.

 

Katı madde konsantrasyonu az olan numunelerden 40-50 g alınır ve filtrasyon aletine verilir; konsantrasyonu fazla olanlardan ise 80 gr alınır ve filtrasyondan önce santrifuj edilir. Numunenin sıcaklığı 20° C olmalıdır.

 

Analizin Yapılışı

 

Filtrasyon yolu ile doğrudan ölçülür. Önceden sözü edildiği gibi ön oluşum görmüş ve tartılmış filtrasyon yan aygıtında saf su ile ıslatılır. Eğer su akmıyorsa, o zaman altına filtreden geçenleri tutması için önceden tartılmış kapsül konur. Numunenin hepsi dökülür ve numune kabı saf su ile yıkanır.

Islak filtre pastasındaki çözülmüş maddelerin miktarını azalmak, kener toplamlarına engel olamk için filtrasyon süresinin sonuna doğru saf su ile yıkanır.

 

Akabilir filtre pastası artık kalmamışsa o zaman filtrasyon tamamlanıştır.

 

Mütakiben filtre darası bilinen kapsüle konulur ve 105° C de 1 saat boyunca kurutulur (K2). Filtrat'dan 105° C de kurutulur (K3).

 

Santrifuj Etmek ve Filtrasyon

 

Numune miktarı santrifuj tüpü ile birlikte tartılır. Sonra üzerinde durgun su oluşana kadar santrifuj edilir. Dekantat (berrak su kısmı) doğrudan filtrasyon yönteminde olduğu gibi işleme tabii tutulur. Islak pasta darası ile birlikte tartılır (K0), sonra 105° C de kurutulur ve tekrar tartılır (K1).

 

Pastanın iyi kurumasını sağlamak için cam çubuk ile santrifuj tüpleri karıştırılır. bu durumda cam çabukta daranın içinde alınır.

 

Sonucun Hesaplanmsası

 

Santrifuj tübü + beher darası içinde çamur olan beher

Santrifuj tübü + içinde çamur olan beher

S = Zs - Zt

Mikrofiltre + saat camı Mt

Kapsül darası: At

Santrifuj tübü + beher + ıslak pasta Zko

Ko = Zko - Zt

Santrifuj tübü + beher + kuru pasta Z

Mikrofiltre + saat camı + kuru pasta Mk2

K2 = Mk2-Mt

Kapsül darası + kuru fitre pastası Ak3

K3 = Ak3 - At

 

Çözünmüş madde miktarı (gr olarak)

K3(K0 - K1)

ÇM =---------------- g

S-K0-K2-K3

 

Çözülmemiş madde miktarı (% olarak)

K3 + GSk

ÇM = ----------- . 100

S

 

%KM = % Çözünmüţ M + % ÇM

K1 + K2 + K3

%KM = --------------.100

S

3.8 Yanma Kaybı ve Kül Tayini

 

Yanma kaybı (YK) genellikle katı maddenin içindeki organik maddenin tayininde kullanılır. Bazı sakıncaları bir kenara bırakılırsa yanma kaybı katı artıkların ve çamurların ve çamurların organik maddesini yorumlamak için basit ve çok değerli bir yöntemdir.

 

Yanma kaybı kuru katı maddenin 550 (600)° C de uçan kaybolan kısmıdır. Geriye kalan maddeler ise külü oluţturur.

 

550-600° C de CaCO3 tam parçalanmaz CaCO3'ı fazla olan akarsu sedimentlerinde YK'ın 525° C de belirlenmesi tavsiye edilir. Eğer karbonatlar da tayin edilsin isteniyorsa o zaman ilaveten 800° C ye kadar ısıtmak gerekir. Kömürleşene kadar ısıtma olayı yavaş olmalıdır.

 

Analizin Yapılışı

 

4 g analiz numunesi ±0,1 mg duyarlılıkla ağırlığı sabitleşinceye kadar ısıtılmış porselen veya platin krozelerde tartılır. Bir saat 550 (600) ° C'de tutulur ve desikatörde soğutulur; tartılır.

 

Sonucun Hesaplanması :

 

ilk tartım (b-a) - son tartım (c-a)

YK = ------------------------------------- . 100

ilk tartım (b-a)

 

a = boş krozenin g olarak ağırlığı

b = kuru katı maddeli krozenin g olarak ağırlığı

c = krozenin yanmadan sonraki g olarak ağırlığı

YK = kuru katı maddenin ağırlık yüzdesi olarak yanma kaybı

 

Son tartım(c-a)

Kül = -----------------. 100

ilk tartım(b-a)

 

3.9 Çamurlarda Ağır Metal Tayini

 

Bu yöntem ile toplam konsantrasyonun tayini yapılmaktadır. Analiz için hazırlanan çamurun içindeki organik maddeler tamamen parçalanır. En iyi yöntem "yaş yakma " dır. Bunun için HNO3 + HCIO4 karışımı kullanılır. Minerilizasyon ile metaller eriyiğin içine geçer. Hg (civa) tayininde özel minerilizasyon yöntemi uygulanır. Eğer yaş yakmadan sonra kalan çözülmemiş metaryal (ör. SiO2) AAS atomik adsorpsiyon spektrofotometre' de emici hortum tıkanmalarına neden oluyorsa; örnekleri alete vermeden önce filtrelemek veya santrifuje etmekte yarar vardır. Yoksa çözülmeyen maddeyi çöktürmek ve onun üzerindeki çözeltiden emdirmek mümkündür.

 

Mutlaka filtrasyon yapmak gerekiyorsa filtrattan önce ilk akan (~20 ml) kısım ayrı toplanmalı ve atılmalıdır. Sonra gelen kısım ise ölçüm için kullanılmalıdır. Çünkü ilk kısımdaki ağır metal miktarı genellikle filtrasyon olayı ile etkilenmektedir.

 

AAS de ölçme alevli veya alevsiz yöntemlerle yapılabilir.

 

Analizin Yapılışı

 

Konsantre HNO3 ve konsantre HCIO4 ile 2:1'lik bir karışım dikkatlice hazırlanır.

 

100-250 mg arasında çamur kuru maddesi önceden HNO3 ile yıkanmış Kjeldahl balonunda tartılır. 5 ml konsantre nitrikasit (p.a) ilave edildikten sonra kaynayana kadar ısıtılır ve suspansiyon olabildiği kadar buharlaştırılır. Bundan sonra yaş yakma için hazırlanmış asit karışımdan 2 ml eklenir. Beyaz perklorkasit buharı çıkana kadar ısıtma devam eder. Yaş yakma kalıntısının rengi kahverengi veya sarı olmuşsa 2 ml asit karışımı ile muameleye devam edilir. Hazırlama işlemi bittikten sonra, 50 veya 100 ml'lik balon jojeye aktarılır ve işarete kadar saf su ile doldurulur.

 

Not: Bu talimata titizlikle bağlı kalınırsa, perklorikasit ile çalışmalarda sözkonusu olan patlama tehlikesi uzaklaştırılmış olur.

 

Ölçüm

 

Ölçme işlemi her atomik absorpsiyonun imalatçısı firma tarafından aletle birlikte verilen çalıştırma ve kullanma yönelgesine göre yapılır, gerekirse hazırlanan örnekte kullanılan asitin ölçüme etkisi- nin olup olmadığı araştırılır. Bu da ölçme yöntemine ve ölçülen çözeltideki asit konsantrasyonuna bağlıdır. Alevli atomik absorpsiyonda bu konuda olumsuz etkilemeler olmazken; grafik boruda yapılan alevsiz ölçümlerde sinyal depresyonları görülmektedir.

 

 

Aşağıda sıralanan metaller için tayin edilebilme sınırları (mg/L ölçülen çözelti):

---------------------------------------------------

Metaller Atomik absorpisyon

Alevli Alevsiz

---------------------------------------------------

Cd ........ 0,02 ppm ..... 0,001

Cr ........ 0,10 " ......... 0,002

Cu ........ 0,10 " ......... 0,005

Fe ........ 0,10 " ......... 0,005

Hg . ..... 10,00 " ......... 0,002

Mn ........ 0,10 " ......... 0,005

Ni ........ 0,20 " ......... 0,020

Pb ........ 0,50 " ......... 0,005

Sn ........ 1,00 " ......... 2,000

Zn ........ 0,02 " ......... 0,002

 

 

3.10 Çamur'da Su Miktarının Ve Katı Madde Miktarının Tayini

 

Su miktarı, 105° C de numunenin kurutulmasından sonra ağırlık kaybı; katı madde miktarı ise 105° C de geriye kalan kuru madde olarak tanımlanmaktadır.

 

Su miktarı tayini yaparken hidrokarbonlar, organik çözücüler, bikarbonatlar v.b örneğinde olduğu gibi uçucu veya kolay parçalanabilir, maddeler az veya çok analiz değerini etkileyebilecektir. Bu nedenle hem fazla numune kullanmamak ve hem de gereğinden fazla etüvde tutmamalıdır.

 

Eğer mineral madde miktarı fazla ise o zaman numunedeki kristal suyunu uzaklaştırmak için etüv sıcaklığının 180° C olması gereklidir. Böyle durumlarda kurutma sıcaklığı verilmelidir.

 

Analizin Yapılışı

 

Etüvde Tayin

 

İçindeki su miktarı yaklaşık olarak tahmin edilerek, yeterli miktarda numune porselen krozede tartılır. Kroze önceden kurutulmalı ve darası alınmış olmalıdır. Numune çamur miktarı 0,1 gr'dan oluţmayacak şekilde ayarlanmalı, ona göre kroze veya kapsüle konmalıdır.

 

Su miktarının az olması halinde de tartım öyle olmalı ki, kullanılan numune bütününü temsil edebilsin.

 

Numune 105 ±2 ° C de etüv'de kurutulur, desikatörde soğutulur ve birinci defa tartılır. Eğer ikinci tartımda kuru maddenin ağırlığı % 1'den fazla değişmezse, sabitleşmiş sayılır.

 

Çamurlarda su miktarının büyük kısmının su banyosunda buharlaştırılırması yerinde olur.

 

Beklenenden fazla ********** veya bulunması halinde, deneysel hata söz konusu olabilir; bu nedenle ilk kurutmadan sonra, numune gevşetilir ve tekrar kurumaya bırakılır.

 

Sonucun hesabı

b - c c - a

% SM = ------- . 100 & %KM =-------* 100

b - a b - a

 

a = Boş krozenin veya kapsülün ağırlığı veya kullanılan filtrenin ağırlığı, g olarak

b = Numuneli filtre veya kroze ve kapsül ağırlığı, g olarak

c = 105° C kurutulduktan sonraki kroze ve kuru madde ağırlığı, g olarak SM = Ağırlık yüzdesi olarak su miktarı

KM = Ağırlığı yüzdesi olarak katı kuru madde miktarı

 

Bulunan değerler % 0,1'e yuvarlanarak verilmelidir.

 

Kurutma Terazisinde Hızlı Tayin

 

İnfraruj ışınlama yöntemi ile kuru madde miktarı yaklaşık olarak tayin edilebilir. Bu yöntemde yalnız sıkı bir gözlem ve kontrol gereklidir. Çünku tam kurutma verimi yüzey nemli ise elde edilebilir. Ondan sonra verimi azalır. Eğer çamur pastası kuvvetli patlarsa, uçlar kömürleşir, bu da ölçme sonucu % birkaç değer olumsuz etkiler.

 

SAUTER - Kurutma terazisi ile bir örnek :

Burada kap olarak konik krozeler (¥ 13 cm çaplı ve 4,5 yüksekliğinde) kullanılır. Kuru madde miktarı % 1'e kadar ~40 g numune; % 1'den fazla ise o zaman da ~20 g numune tartılır.

 

Lamba'nın sıvıya olan uzaklığı 4,5 cm'dir. 200 W beyaz ışık kullanılmaktadır. Lambada bir ayarlayıcı bir gösterme ibresi vardır. Ayarlayıcı ile aşağıdaki gibi kurutma ayarları yapılabilir:

 

180 V 10 dakika süre ile

90 V 5 dakika süre ile

60 V ağırlık sabitleşene kadar (5-10 dakika)

 

Sonuçlar 2.1.1 de olduğu gibi hesaplanır ve aynen oradaki gibide yuvarlanır.

 

3.11 Aktif Çamurda Çamur Hacminin Tayini

 

Çamur hacmi (çökelen çamur hacmi) "VSR " çamur kuru madde miktarı ve çamur hacim indeksi aktif çamurun fiziksel parametrelerindendir. Aktif çamur havuzundan alınan 1 lt çamur-su karışımının ml olarak hacmidir.

 

Çöken çamur hacmi kuru madde miktarı hakkında sınırlı bir ifade gücüne sahiptir. Bu yüzden çamur hacim indeksinin önemi daha büyük olmaktadır. Çamurun yoğunluğunu SVI (çamur hacim indeksi) olarak tanımlanmakta olasıdır.

 

Çöktürme deneyi sırasında eğer numune sıcaklığı ile çevre sıcaklığı arasındaki >±2° C ise, çökeltme mezürü içinde numune suyu bulunduran bir bir kovanın içine konulur.

 

Çamur hacmi tayininde alet olarak iç çapı 6-7 cm bir mezür yeterlidir. (Ţekil 3.5 , 3.6)

 

Analizin Yapılışı

 

Mezürün 1 lt'lik işaret yerine kadar temsili örnekten (çamur-su karışımı) doldurulur ve çalkalamadan, 30 dakika sakin çökelmeye bırakılır. Zaman dolunca çamur ve üzerindeki kısım arasındaki ayırıcı düzlemi nezürden okunur. Eğer çamur hacmi 250 ml/lt'yi geçmişse; deney tekrarlanır. Bunun için aynı örnekten bir kovaya konulur, çökmesi beklenir, çöken kısmının üzerideki sudan, veya son arıtma havuzunun çıkış suyundan alınacak seyrelteme faktörü 2, 3 veya 4 ile çarpılır.

 

Örnek :

 

Sereltmeden ; 180 ml/L

Seyreltilme 1:2 510 ml/L (3 *170)

 

Çamur Hacmi İndeksinin Hesabı :

Çöken çamur hacmi (ml/L)

SVI(ml/L) =-------------------------------

Çamur katı madde miktarı (g/L)

 

 

 

 

Çamur Yoğunluğu İndeksinin Tayini (SDİ)

 

SDİ; çamur hacim indeksinin tersinin 100 ile çarpımına eşittir.

SDİ (g/100 ml) = 100*(1/SVŞ)

 

3.12 CST (Capillary Suction Time) Değerinin Tayini

 

Spesifik filtrasyon direncinin tayini çok zahmetli bir iş olduğundan CST yöntemi hızlı test olarak geliştirilmiştir. Böylece çok kısa zamanda bir çamurun filtrasyon davranışını saptamak mümkün olmaktadır. Bu yöntem diğer taraftan gerekli olan yumaklaştırma maddesi miktarını belirlemede yardımcı olur.

 

Filtratın kapilar akış hızının ölçümü (Capillary Suction Time) standartlaştırılmış 1 mm kalınlığındaki kromatografi kağıdında aldığı yol uzunluğu olarak tanımlanır. Kapilar basınç ile olay gerçekleştirmektedir.

 

Bu alet National Research Development Cooperation Şngiliz Firmasının patenti ile Triton Electronics Ltd., Dunmow, Essex Firması tarafından üretilmektedir (Şekil 3.3, 3.4).

 

Analizin Yapılması

 

Çamur normlu standart, dik duran boru içine konulur. Bu da belirli filtrenin hemen üzerinde katı madde tabakası oluşur, bu da devamlı olarak filtrenin direncini artırmaktadır. Dolayıdıyla da akış hızı azalmaktadır. Elektiriksel devre ve bir saat ile filtratın a'dan b'ye kadar geksinim duyduğu zaman saniye olarak (CST-değeri) bulunur.

 

3.13 Çamurun Çökebilirliğinin Tayini

 

Çapı 6 cm olan silindirik bir kaptaki 6 saatte çöken çamurun hacimsel oranı çamurun çökebilirliğini verir (Şekil 3.5)

 

Bunun için 1000 ml örnek oda sıcaklığında rahatsız edilmeden bırakılır okunur.

 

Aynı deneyde

* 2 saat sonraki çökme hızını

* Aktif çamurun 1/2 saat sonraki çökme hızını

* SVI (çamur hacim indeksi) ni tayin edebiliriz.

 

Çökelme eğrilirinden genellikle çamurların çoğu için çökelme zamanı olarak 4-24 saat arasındaki çökme hızı çok ilginçtir.

 

3.14 Çamurda Çökebilir Katı Madde Tayini

 

Çapı 6 cm olan silindirik bir kabın içinde 6 saat bekledikten sonra çöken maddelerin işgal ettiği hacim çökebilirlik olarak tanımlanmaktadır.

 

Bu deney yapılırken 2 saat içindeki çökme hızı, 1/2 saat'te aktif çamurun çökme hızı ve çamur hacim indeksi (SVŞ) değerleri de tayin edilebilir.

 

Deneyin yapımında oda sıcaklığında 1000 ml'lik numune sarsıntısız bir şekilde bekletme işlemi yapılır.

 

Çökme olayını etkiliyen silindirin kenerlarının etkinliğini azaltmak için mezürün çapı 6 cm den az olmamalıdır. Çamurların çoğunda, çökme eğrisinin 4-24 h arasındaki çökme zamanı çok ilgiçtir. Bu amaç için İmhoff konisinden de yararlanılmaktadır (Şekil 3.6).

 

3.15 Biyomas (Hücre Kütlesinin) Oluţumu ve Tayini

 

Geliţme ve Çogalma

 

Birim hacimdeki (ml) biyomasın (hücre kütlesinin) artışı gelişmedir. Bakteriler gibi tek hücreli mikroorganizmalar ikiye bölünerek çoğalırlar. Bunun içinde önce hücre iki misli büyüklükte gelişir, sonra ikiye bölünerek çoğalırlar.

 

Çoğalma birim hacimdeki organizma sayısının artması demektir. Çoğalma olayı belirli zaman aralıkları ile tekrarlanır.

 

Bölünme hızı; V = Saat'teki hücre sayılarının ikilenme sayısıdır.

 

20 ──® 21 ──® 22 ──® 23 ──® 24

 

N = N0 x 2; log N=log N0 +nlog2

 

logN - logNo

n = --------------

log 2

 

Jenerasyon zamanı (g): Hücre sayısının ikilenmesi için gerekli zaman aralığı (dakika olarak).

 

t (t -to).log2

g = ---- = ----------------- (dakika)

n logN-logN0

 

o halde aktif çamurda veya kompostda devamlı bir mikroorganizma gelişmesi söz konusudur. Halbuki çoğalma ise belirli zaman aralığında olmaktadır. Fakat mikrobiyolojide bu olaylar devamlı büyük bir hücre populasyonunda geçtiğinden (hücre sayısı 106 -109 ml) gelişme ile çoğalma arasındaki fark silinmektedir. Ölçümleri hücre kütlesi (biyomas)/ml veya hücre sayısı (hücre kolonisi sayısı)/ml şeklinde yapabiliriz (Çizelge 3.1 , 3.2).

 

Bir tek bakteri hücresinden bir jenerasyon zamanında (30 dakika)

24 saat içinde 248 ve 48 saat içinde ise 296 nesil üremektedir.

 

Yaklaşık 30 milyar E.coli hücresinin ağırlığı 1 mg kuru maddedir.

 

*İkileme : İki misline çıkma

 

 

Çizelge 3.1: E coli'nin kültüründe biyomas (kuru hücre olarak) verimi: ┌─────────────┬─────────────┬────────────────────┬────────────────────┐

│Üretme Süresi│ Toplam hücre│ Biyomas │ Her biri 10 tonluk │

│(saat olarak)│ sayısı │ (kuru hücreleri) │ kamyon sayısı │

├─────────────┼─────────────┼────────────────────┼────────────────────┤

│ 20 │ 240 │ yaklaşık 32 mg │ │

│ 30 │ 260 │ " 32 kg │ │

│ 35 │ 270 │ " 32 ton │ 3 │

│ 40 │ 280 │ " 32000 ton │ 3.000 │

│ 45 │ 290 │ " 32000000 ton │ 3 milyon │

│ 48 │ 296 │ " 32000000000 ton │ 3 milyar │

└─────────────┴─────────────┴────────────────────┴────────────────────┘

Çizelge 3.2 Protein Verimi

┌─────────────────┬───────────────────┬───────────────────────────────┐

│ Organizma │ Ağırlık │ 24 saatteki protein Verimi │

├─────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────┤

│ 1 öküz │ 500 kg │ 40 g │

│ Soya Fasulyesi │ │ │

│ Tohumu │ 500 kg │ 40 kg │

│ Maya Hücreleri │ 500 kg │ 40 ton │

└─────────────────┴───────────────────┴───────────────────────────────┘

Verim oranları 1:100 :**** 1000.000 ţeklindedir

 

Biyomasın Tayini

 

Gelişmeyi saptamak için birinci derecede biyomasın tayininden yararlanılmaktadır. Bunun için de aşağıdaki üç yöntemi kulanabiliriz:

 

1. Gravimetrik yöntem (KM tayini)

2. Volumetrik yöntem

3. Türbidimetrik yöntem

 

1. Gravimetrik Yöntem

 

Sanrifuj veya filtrasyon yolu ile hücre kütlesi çözeltiden (sudan) ayrılır. Arkasından çözeltideki asluda maddenin biyomas'dan iyice ayrılması için bir kaç kere yıkanır.

 

Hücre kütlesi (biyomas) kurutulmadan önce, taze ağırlığı belirlenir. Birim hacimdeki kuru madde ağırlığı, örneğin g/ml veya g/L, biriminde ifade edilir, ve birim zamandaki gelişme (gelişme eğrisi) saptanır.

 

Biyomas'ın kurutulması vakumlu kurutma dolaplarında 80° C de, normal basınç altında çalışan etüvde ise 110° C de yapılır.

 

2. Volumetrik Yöntem

 

Genelde fermentasyon sanayisinde kullanılır. Streptomüsetlerin ve mantarların kültür olarak yetiştirilmesinde, mezür içinde birim zamanda çöken katı maddenin birim hacmi hesaplanır ve birim zamandaki gelişme saptanır. Bakteriler gibi sedimentasyonu kötü olan kültürler santrifuj tüpünde santrifüj edilir.

 

 

 

3. Türbidimetrik Yöntem

 

Mikroorganizmalar tek hücreli veya küçük hücre toplulukları halinde iken suda homojen bir bulanıklığa neden olurlar. Üretme (aktifleştirme) süresi uzadıktan sonra sedimentasyon eğilimi artar. Bu nedenle ortamdaki mikroorganizma gelişmesinin seyri bulanıklık ölçümü ile saptanabilir.

 

Eppendorf-photometresi için 1 cm veya 4 cm ışık yoluna sahip ölçüm küvetleri yeterlidir. Ancak örnekten geçecek ışığın intensitesi mikroorganizmanın içerdiği maddelerin kırma indekslerine bağlıdır. Bu nedenle sözü edilen yöntem özellikle saf kültürde kullanılabilir.

 

 

4. Genel Konular

 

4.1 Sonuç Değerlendirmesi

 

Aritmetik Ortalama (X)

 

Sınırlı sayıdaki ölçümlerin (tayinlerin) oluşturduğu ortalama değeri X, gerçek ortalama değeri μ'den farklıdır ve aşağıdaki ilişkiden hesaplanır:

 

X = (X1 + X2 + .......+ Xn) / n

 

X:ortalama değer

Xi :i.inci değer

n:ölçüm sayısı

 

Standart Sapma (S):

 

n sayıdaki ölçümün (S) standart sapmasını şöyle buluruz:

 

1 1

S2 = ----- { E(xi)2 - ----- (E(xi)2)}

(n-1) (n-1)

 

Dağılım Sahası ± (35)

 

İstatiksel olarak genelde ölçülen değerlerin % 68,3'ünün tesadüfü dağılımı ± S sahasında bulunmaktadır. Eğer bu sahayı ± 35'e çıkarırsak o zaman bu saha ölçüm değerinin % 99,73'ünü kapsamına alır.

 

Tekrarlama-Dağılım Sahası ±(35):

 

Eğer aynı araştırıcı veya gözlemci ölçümünü, aynı aletle ve önceden analizlediği örneğin diğer bir parçası ile olabildiğince aynı koşullarda tekrarlarsa; ölçülen değerlerin saptanan dağılım sahaları "tekrarlama dağılım sahası" olarak adlandırılır.

 

 

Güvenilir Saha ± Q

 

Aritmetik ortalama x az sayıdaki teksel ölçümlerden, nihai ölçüm sonucu olarak kabul edildiğinden, x değerinde belirli bir güvensizlik bulunmaktadır. Buda güvenilir saha + Q ile sayısal olarak ifade edilir. Bunun nihai değerleri "güvenirlik sahasının sınıfları" veya "güvenirlik sınırı " olarak isimlendirilir.

 

Ortalama değerinin bu güvenilir sahası x 'in her iki yanını da kapsamaktadır. Bu saha içinde gerçek ortalama değer, μ %99,73 emniyetle beklenebilir.

 

Q = a0 ±(35)

 

Çizelge 4.1: a için analiz sayısına (n) bağlı olarak bulunan değerler

┌───┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐

│n │ 2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │25 │

├───┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤

│a │ 55,0 │3,70 │1,50 │1,00 │0,75 │0,62 │0,53 │0,47 │0,43 │0,22 │

└───┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

 

bunlardan da açıkça görülüyor ki, n=2 olduğunda a=55 olmaktadır. Ve paralelli analizde bilinmeyen dağılım sahasında ±(3) istatiksel bir ifade kullanılamaz.

 

Analiz Sonuçlarının Hesaplanması

 

Burada amaç arıtma çamuru, çöp kompost, yanma kalıntıları ve diğer katı artıkların analizlenerek yorumlanmasıdır.

 

Bu yöntemler bir taraftan materyalin o anki yapısını ve bileşimini saptamaya, yani çekilen, alınan örneğin önceki ve sonraki durumunu göz önüne almadan niteliksel yorumlamaya yarar (tek analizler).

 

Diğer taraftan ayrışma olayı da bununla talep edilebilir. Bu amaç için çeşitli zaman aralıklarında ham örnekler alınır ve analizlenir. Bu şekilde elde edilen analiz sonuçlarını karşılaştırma olanağına sahip olabilmek için sonuç başlangıç kuru maddesine göre hesaplanır (seri analizler).

 

Tek analizler kuru madde *************** kurutulmamış maddenin ağırlık yüzdesi şeklinde hesaplanmaktadır.

 

Seri analizlerin ayrışma olayını tayin edebilmek aşağıdaki düşünceler ışığında mümkündür:

 

Ayrışma sırasında kül miktarının nicelik bakımından sabit kaldığı kabul edilmektedir. Organik kısım ise parçalanmakta, niceliksel azalma olmaktadır.

 

(n) sayıdaki örneğin % kül miktarının yardımı ve başlangıç kuru maddesi (BKM) ile bir çok sonuçlar tekrar hesaplanabilir ve birbirleri ile karşılaştırılabilir.

BKM

XBKM = ------. Xn

Kn

XBKM: Başlangıç kuru maddesinin ağırlık yüzdesi olarak analizlenecek komponentler.

BKM : Başlangıç kuru maddesi

Kn : Kül

Xn = Kuru madde ağırlık yüzdesi olarak analizlenen komponentler

 

4.2. Adisyon Yöntemi

 

Adisyon veya dışşardan standart ilave etme yönteni belirli metallere etki eden makriks etkisinin kaldırılmasına yaramaktadır. Konsantrasyona bağlı olmamak kaydı ile bu etki görülmektedir.

 

Yaş yakma çözeltisi 3 veya 4 eşit parçaya ayrılır ve bu her parçaya farklı konsantrasyonlarda olan standart çözeltiden (kalibrasyon çözeltisi) verilir. Dördüncü örneğe ise eşit miktarda su konulur.

 

Ölçümden sonra sonuçlar diagrama aktarılır, eğer konsantrasyona bağlı kimyasal interferens ve iyonizasyon interferensi olmazsa, sıfır noktadan geçmeyen bir doğru elde edilir. Ölçülen çözeltideki aranan cx konsantrasyonu bulunur.

 

Ekstropolasyon grafikle veya hesapla yapılabilir. Hesap yolu ile bulmak için aşağıdaki ilişkiden yararlanarak ölçülen değerden regresyon doğrusu bulunmaktadır:

 

y (ekstraksiyon) = (a.x + b) - x

 

x = ilave Exy-(Ex.Ey)/n

b = y - ax a=---------------

y = Ey/n Ex2-(Ex)2/n

x = Ex/n --------------------------------------------------------------------

Grabner, H.R v.d. 1979 = Untersuchungen über Auf-Schlussverfahren zur Bertimmurg von Schvermetallen sovie Alkali und Erdalkali-Elementen an fester Abfallstoffen EAWAG-Bericht 30-202. Dübendorf, 74 S

 

Belirlilik Ölçüsü r2 :

 

Exy-ExEy/n

r2=----------------------------

(Ex2-(Ex)2/n)(Ey2-(Ey)2 /n)

 

 

4.3 İki Ortalama Değerin Karşılaştırılması (t-testi)

 

t-testinin amacı x1 ve x2 gibi iki ortalama değerin gerçekten birbirinden farklı olup olmadığını saptamaktadır. Eğer iki ortalama değerin varyansları birbirinden farklı değilse, ancak o zaman t-testi yapılabilir.

 

n1=n2 ise

 

 

 

 

│X1-X2│ │X1-X2

t=─────────────────-=────────────────

{(Q1+Q2)/n.(n-1)}½ {(S12 + S22)/n}½

 

 

FORMULLER EKSŢK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğer t-testi değeri signifikant sınırını aşarsa, o zaman μ1 = μ2'dir. Signifikant sınırından küçükse μ1 = μ2'dir.

 

4.4 En Önemli Uluslar Arası Birimler Temel Büyüklükler ve Birimleri

 

Temel Büyükler : Temel Birimler :

----------------------------------------------------------------------

Uzunluk ..................... Metre .... ....... m

Kütle ....................... Kilogram ........ kg

Zaman ....................... Saniye ..... ..... sn

Elektiriksel akım şiddeti..Amper ... .. ...... A

Sıcaklık .................... Kelvin ........ .. K

Işık şiddeti ................ Candela ......... cd

Madde miktarı .............. Mol . ............ mol

 

Birimler:

-------------------------------------------------------------------------

Boyutu : Birim adı: Birim Şiddeti:

-------------------------------------------------------------------------

Elektriksel akım şiddeti ........ ...Amper............. A

Zaman, süre ...................... . Yıl...... ..........a

Fluiden de basınç .............. .. Bar............... bar

Grad selziyus,

To = 273,16 T Grad selziyus

1° C = 1K

(yalnız sıcalık farkında)........... C...... .........° C

Isı miktarı ........................ Kalori.......... cal(J)

(1 cal = 4,1868jul)

Radyoaktif maddenin aktivitesi...Curie.... ........ Ci

Entropi..... ....................... . Kluziyus......... Cl

Dinamik viskozite ................... Zentipoise....... eP

Kinematik vizkozitesi ............... Zentistokes...... eSt

Zaman zaman aralığı ................ . gün. .. ........ ... d

(1d = 86400 sn)

Zaman zaman aralığı.................. .saat. . ....... .... h

(1h = 60d = 3600 sn)

Sıcaklık farkı...................... . grad..(1 grad=1K)

Arazinin alanı. ...................... hektar............ ha

Termodinamikte Sıcaklık,

Sıcaklık farkı..... ....... kelvin ...... ......K

Sıcaklık, sıcaklık farkı............ grad kelvin........K

(1GK = 1K)

Hacim............................... Litre..............I

(1L=1dm3 = 0,001 m3)

Uzunluk............................ .. Metre .............M

(1 mil = 1.609344 km)

Basınç...........................Hg. millimetre

(1mm Hg = 0,338086574 m bar) civa basıncı..... mmHg

Basınç.............................Su Sutunu. milimetre

(1 mm SS = 0,0980665 m bar) su sütunu.........mmSS

Kuvvet........................... ... Newton............N

(1N = 1 kgm/ s2)

Normlandırılmış

Haldeki gazın hacmi................ . Norm metreküp ... Nm3

(1Nm3 = 1m3)

Elektriksel Ţlektenlik.............. Siemens..... ..... S

(1S = 1 A/V = 1 /q )

Elektriksel Gerilim........ ......Volt ... ..... .... V

(1 V = 1 W/A = 1A)

 

Verim.............................. . Watt. ....... W

(1W = 1 j/sn = 1 Nm/sn ; 1J=2,78x10-7

Kütle, ağırlık .................... .. .Gram ....r(kg)... (1r=lμg)

Uzunluk ....................... . Mü, mikron .......μ(m) ... (lu=lum)

Zaman, zaman aralığı ......... ..Sigma..............G(s) ... (1G=luS)

 

Önemli, US-birimlerini SI-birimlerine çevirmek için kullanılan faktörler

 

 

TABLO EKSŢK

 

 

 

4.5 CO2 Hakkında Önemli Bilgiler

 

Yoğunluğu, normal litre ağırlığı....... .........Lo = 1,9771 g

Mol hacmi ..................................... .Vm = 22,263 m3/k Mol

Kaynama noktası .............................. ..kp = -78,45 ° C

Buharlaşma noktası ............................ .F = -56,6 C, 5,18 bar

Gaz sabiti .................................... .P/M= 19,27 m mp/kg K

 

25° C de gaz halindeki CO2'in standart değerleri

 

Mol sıcaklığı ................................ .. Cp = 37,13 j/Mol K

Entropi........................................ .So = 213 j/MGL K

Oluţum entalpisi .............................. .HBo= -393,51 kj/mol

Serbest oluţum entalpisi ...................... .Go = -394,2 kj/mol

Buharlaşma noktasında

Buharlaţma entalpisi .......................... .Hv = 7,95 kj/mol

 

CO2 'in difuzyonu (D)

┌────────┬──────┬──────┬──────┬───────┐

│t° C │78,5 │0 │ 25 │ 80 │

├────────┼──────┼──────┼──────┼───────┤

│D, m2/sn│0,05 │0,0974│0,113 │ 0,15 │

└────────┴──────┴──────┴──────┴───────┘

CO2 'in havada difuzyonu (D)

┌───────────┬────────┬───────┐

│t° C │ 0 │ 40 │

├───────────┼────────┼───────┤

│D,cm2/sn │ 0,142 │ 0,1772│

└───────────┴────────┴───────┘

N'un CO2'de difuzyonu ┌────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┐

│T ° K │ 290,4│ 315,4│ 373,0│ 410,0│ 473,0│

├────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤

│d,cm2/sn│ 0,135│ 0,184│ 0,258│ 0,307│ 0,386│

└────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘

 

Gaz ţeklindeki CO2 'in H2O da çözünürlüğü

 

Henri yasası CO2'in kısmi basıncının 5 bar sınırına kadar geçerlidir.

 

cm3(gaz)

Bunsen çözünürlük katsayısı = --------------------

cm3(çözücü madde).bar

 

cm(gaz)

Teknik çözünürlük katsayısı = ------------------

g(çözücü madde).bar

 

┌────────────────────────────────────────┐

│p.bar 10° C 20° C 30° C │

├────────────────────────────────────────

│1,01 1,137 0,835 0,634 │

│5,07 1,103 0,804 0,620 │

│10,13 1,062 0,778 0,602 │

│15,21 1,024 0,753 0,587 │

│20,27 0,987 0,732 0,570 │

└────────────────────────────────────────┘

Atmosferde 300 ppm CO2 vardır. Akut tehlikeli konsantrasyonu %6 hacim olduğunda görülür, % 8 hacim olduğunda bulunan CO2 30-60 dakika solunulması sonucunda bilinç kaybına ve ölüme neden olur. % 30 hacim'in üzerindeki konsantrasyonlar ise çok tehlikelidir ve bir kaç dakika içinde ölümle sonuçlanır.

 

Mucar mucedo, Aspergillus flavus, Aspergillus niğer, Aspergillus fumifatos, Penicillium glacum, penictessicum ve penie brevicaule gibi mikrooranizmalar saf CO2 atmosferinde, % 79 CO2 + % 21 O2 ve % 75 CO2 +% 25 hava ortamlarında hiç bir gelişme göstermemişlerdir.

 

4.6 Erozyonu Ölçme ve Önleme Deneyleri

 

Erozyon derecesi toprak profilindeki ve jetasyondaki erozyonu gösterir. Ayrıca toprak analizleri sonucu, yamaç eteğinde humus asitlerinin ve fosforik asitin artması ile de erozyonun şiddeti saptanabilir.

 

1. Saha veya tabaka erozyonu

2. Oluk veya yarık erozyonu

 

Erozyonun bir kaç aşaması vardır:

 

a) Az taşıma aşaması, bu hafif yarıkların oluşması ile belirlenir.

b)Orta derecede taşınma aşaması, bu durumda A-horizontunda % 25-75 arasında materyal kaybı vardır.

c)Kuvvetli taşıma aşamasında da A- horizontundan % 75 den fazla materyal taşınmıştır.

d) Derin erozyon oluklarının oluştuğu aşama

 

Arazide Erozyonu Ölçme Düzeneği

 

Arazi meyiline dik olarak kurulan bir düzenek ile, kenarları sınırlanmış parsellerde, yüzeysel akan su tarafından taşınan toprak nateryalinin miktarı ölçülebilir. Şekil 4.1, 4.2'de görüldüğü gibi bir düzenek yapay olarak veya arazide doğa koşullarında kurulan erezyon parselleri öyle olmalı ki, taşınan madde miktarının dışında yüzeysel akan sularda ölçülebilsin.Bunun için de:

 

a)Arazi her yana açık olmalı ki, ağaçlar, orman kenarları veya evler aksaklıklara sebebiyet vermemelidir.

b) Yamacın yeknesak meyilde olmasına dikkat etmek gerekir.

c) Arazinin durumu çevredeki ortalama arazinin özelliklerine uymalı

d)Arazide kurulan deney parseli dikdörtgen şeklinde ve uzun kenarı da meyil doğrultusunda olmalıdır. Parsel büyüklüğü meyile göre, taşınan toprağı ve suyu hatasız saptayacak şekilde olmalıdır.

e)Parsel sınırları yabancı suların parsele girmesine meydan vermemek için tecrit edilmelidir.

f)Toplama düzeneği yanlış ve yabancı sulara karşı korunmuş olmalı, dolayısıyle de sadece deneme parselindeki akan su ve taşınan maddeler toplansın.

 

Şekil 4.1 de görülen Şllner'e göre yapılmış bir düzenekte, taşınan materyal 1 metre uzunluğundaki oluğun içinde toplanır. Oradan da toprağın içine yerleştirilmiş olan ölçü kabının içine gönderilir ve orada filtrelenir. Şekil 4.2 de gördüğünüz Jung'a (1956) göre %7-10 meyilli arazillerde kurulan deneme parsellerinin büyüklüğü için 16 m2 (8x2m) yeterlidir. Daha fazla meyilli arazilerde parsel büyüklüğü küçük tutulmalıdır. Parsellerin etrafı tahtalarla çerçevelenir ve parsellerin üst kısmında kanal açılır. Bu sayede yabancı suların parsele girmesi önlenmiş olur. Parsellerin alt uçlarına toplama saçları yerleştirilir. Saçın ön tarafı (parsel kenarı) 10 cm doksan derece aşağıya doğru bükülür. Bu 10 cm toprağa öyle çakılmalı ki, toprak yüzeyinden saç yüzeyine yeknesak bir geçiş olsun. Bu tanımlanan koşullarda ve senelik yağışların 700-1000 mm civarında olması halinde 200 litrelik toplama kapları yeterlidir. Deneme tesisi yayında bir tane de yağmur ölçeği bulunmalıdır.

 

Her parseldeki akışı ölçmek için yerinde ve anında toplam toprak ve su miktarı suspansiyon litre olarak saptanır. Kuvvetli çalkalamadan sonra raslantı örneği alınır. Buradaki katı kısımlar AlCI3 veya poliakrit çözeltileri yardımı ile çökelir. Bu çökelti üzerinde duran sudan ayrılır, kurutulur ve tartılır. Akan su yağışın % si olarak, taşınan toprak da kg/dekar olarak ifade edilir.

 

4.7 Depo Alanı Gereksinimi

 

Stuttgart-Ludwigburg yakınındaki Poppenweiler deponisi üç ana depolama yığma kısmından oluşmaktadır (Çizelge 4.2).

 

Çizelge 4.2 : Örnek bir depolama sahasında hacim gereksinimi

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│Dolgu kısmı Alan gereksinimi Hacim │

│(yığma) ha m3

├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤

│ 1 15 1,9 milyon │

│ 2 22 3,9 " │

│ 3 9 5,5 " │

├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤

│ Toplam 46 11,3 milyon │

└────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Şu anda (1979) 155.000 kişinin gereksinimi karşılayan bu deponi 2.000 yılında 425.000 nüfusun gereksinimi karşılayacaktır.

 

Deponinin en düşük kodu ile en yüksek kodu arasındaki fark 115 m olacaktır. Hendek meyilleri, araziye sağlanan uyuma göre 1:4-1:8 arasında değişmektedir. Genellikle 1:6'dır. Bunların dışında 1:3 'e de rastlanır.

 

Jeolojik değerlendirme ve kontroller için deponinin işletilmesi sırasında 3 pegel deponi sahasında 7 pegel de dışında yerleştirilmiştir. Ayrıca 17 adet örnek çukuru açılmıştır.

 

Çizelge 4.3 : Çürütülmüş katı artık materyalinin örtü maddesi olarak kullanılması ile erişilebilecek tasarruf:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐

│Bağlı Eşdeğer nüfus ................... EGW = 215.000 │

│Katı artık miktarı .................... q = 205.000 (t / yıl) │

│Deponi kapasitesi ..................... VD = 1133.10 m3

│Deponi nihai yüksekliği................ hD = 19 (m) │

│Deponi alanı........................... FD = 63.104 (m2) │

│Nihai örtü tabakasının yüksekliği...... hES = 1,5 m │

│Ara tabakalarının yüksekliği........... hZS = 1,5 m │

│Örtü tabakalarının hacmi............... VS = 1.89.106 m3 │ │Her m3 deponi hacmi için tasarruf...... PV = 1.20 DM / m3

│Toplam tasarruf........................ P = 2.3 milyon DM │

└────────────────────────────────────────────────────────────────────

 

N = 427.000 kiţi

q = 406.700 t/yıl

FD = 46 ha

FD1= 15 ha

VD1= 1.995.000 m3

FD2= 22 ha

VD2= 3.845.000 m3

FD3= 26 ha

VD3= 5.481.000 m3

 

4.8 Rapor Örneği

 

Kırsal kesimdeki evsel katı artıkların kompostlaştırılması için FAHRAG. firması tarafından geliştirilen yöntemin hijyenik etkinliği hakkında Strauch (1973) aşağıdaki raporu vermiştir.

 

Geliştirilen kompostlaştırma yöntemi ile çeşitli mevsimlerde elde edilen kompostda dezenfeksiyonu için gerekli sıcaklığa erişildiği görülmüştür.

 

Çizelge 4.4 : Kompostlaşma Olayı Sırasında Hijyenik Önemi Olan Sıcaklık Bölgeleri:

┌────────┬────────┬────────────────────────┬──────────────────────────┐

│Sıcaklık│Sıcaklık│ Mikroorganizma │ Ayrışma Bölgeleri │

│Bölgesi │ ° C │ Türleri │ │

├────────┼────────┼────────────────────────┼──────────────────────────┤

│ 1 │20-40 │ Mezofil │Oligoterm ayrışmabölgeler

│ │ │ Organizmalar│ (soğuk ayrışma )

├────────┼────────┼────────────────────────┼──────────────────────────┤

│ 2 │ 45-55 │Mezofil organizmalardan │ Mezotern ayrışma │

│ │ │termofil organizmalara │ bölgesi │

│ │ │geçiţ. │ │

├────────┼────────┼────────────────────────┼──────────────────────────┤

│ 3 │ 55-65 │ Termofil organizmalar │ Mezoterm ayrışma │

│ │ │ │ bölgesi │

├────────┼────────┼────────────────────────┼──────────────────────────┤

│ 4 │ 65-80 │ Termofil organizmaların│ Politerm ayrışma bölgesi│

│ │ azalması kimyasal │ (sıcak ayrışma) │

│ │ │ proseslerin başlaması │ │

└────────┴────────┴────────────────────────┴──────────────────────────┘

Sıcaklık bölgelesi 1'de Salmonella'nın ölmesi söz konusu değildir. 4. Bölgede ise hastalık nedeni olan canlıların öldürülmesi güvence altındadır. 2 ve 3. mezoterm ayrışma bölgelerinde mikrobiyel aktivite en yüksek noktaya erişmektedir. 3. bölgede 55 - 65° C'ye erişen sıcaklığın yanısıra mikroorganizmaların yüksek aktiviteleri sonucu oluşturdukları bol miktardaki antibiyotiklerin de öldürücü etkisi büyüktür. Aynı etkiler spor okatı artıkları ile hayvansal dışkıların karıştırılarak 3-4 hafta boyunca kompostlaştırılması hijyenik açıdan kusursuz olarak görülebilir.

 

Kırsal kesimin artıklarının yığında kompostlaştırılması ile elde edilen ürünün human veteriner hijyeniği sahasında hijyenik kusursuz olarak sınıflandırılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompost Analizi Sonucu Kalite Belirlenmesi

 

 

 

KOMPOST ANALİZ RAPORU

 

Laboratuvar numarası :

Kökeni :

Hammadde karışımı :

Kaç günlük :

Alındığı tarih :

Gördüğü işlem :

Analiz tarihi :

Fonksiyonu :

Rengi :

Yapısı :

Kokusu :

Rutubeti 105° C'de :

pH H2O içinde :

pH 1/10 KCl içinde :

Daneler (ıslak) >10 mm :

Cam miktarı >3 mm :

Su tutma özelliği :

Gözeneklik hacmi :

Yığındaki hacim ağırlığı

(g/cm3) :

Entero bakteri % si :

Salmonella % si :

Azotobakteri % si :

Mineral % si :

Yanma kaybı (600° C) :

Organik madde :

Etkili organik madde :

Yanma kaybı kalıntısı :

Yanma kaybı kalıntısının

HCl'de çözünemeyeni :

Ana besin maddeleri :

N %KM :

P (6n HCl'de mg/100gr) :

C %KM :

C/N oranı :

Toplam S :

Suda çözünür S :

Sülfür S :

CO2 (CaCO3) olarak :

Cl :

Alkali etkili maddeler % :

Ağır metaller :

Toplam Ca (Alev Fotometre ) :

" Mg (CaCl'de çözünür mg/100 gr) :

" Mn (Atomik absorbsiyon ile) :

" Fe (Atomik absorbsiyon ile) :

" Cu (Atomik absorbsiyon ile) :

" Mo (Atomik absorbsiyon ile) :

" Cd (Atomik absorbsiyon ile) :

" Pb (Atomik absorbsiyon ile) :

" Hg (Atomik absorbsiyon ile) :

" Zn (Atomik absorbsiyon ile) :

 

T. değeri mg/100 gr. :

 

Elektriksel geçirgenlik

(Saturasyon ekstraktında EC25x106) :

 

Tuz miktarı (suda çözünür) % :

 

Özgül ağırlık gr/cm3 :

 

 

 

BİTKİ TESTİ

 

10 gram tohumdan 6 gün sonra alınan verim :

Yabani otlar tohumu :

N ve C Springer Klee'e göre tayini olabilir :

Kromaoografik test :

Spektrofotometrik test :

Kompostun ısıl değeri :

Katı artıkların kompostlanabilirliği :

 

4.9 Kompost Tesisi Projesi

 

Tesisin kapasitesi : 15.000-30.000 t çöp/yıl

(Yıllık Toplam Çöp Miktarı)

Bağlı olan nüfus : 50.000-100.000

 

Kompostlaştırma Yöntemi (Sistem Fabr/Composta)

 

Gelen çöpler özel bıçaklı değirmenlerde parçalanır ve boyutların 100 mm'ye indirgenir.Gelen materyalin % 30'u geriye kalan maddeyi oluştururlarken, % 20'si kayıp olmakta ve % 50'de kompostlaşmaktadır.

 

Ayrışma yığınlarda 4 ay sonra tamamlanır, elde edilen kompost " olgun kompost " dur. Bütün hastalık mikropları en çok 3 gün sonra yığın ayrışmasından sonra yok olur.

 

 

Kapasiteye göre

Saha Gereksinimi : 15000 ton 30.000 ton

 

1. Çöplerin hazırlanması için

depolamak 465 m2

2. Kompost için 288 m2

3. Yol ve meydanlar için

(Kompost hazırlama tesisinde) 1.526 m2

4. Yığın alanları ( net) 21.600 m2 41.400 m2

5. Yığın etrafında yollar 2.528 m2 3.336 m2

6. Beş m genişliğinde yeşil kuşak 3.750 m2 4.740 m2

Toplam alan 30.157 m2 51.755 m2

(Kapasiteye göre): 3.1 ha 5.2 ha

 

Çöpün Hazırlanması

:

Gelen çöpler betondan yapılmış 200 m3 hacmindeki çöp boşaltma çukurlarına aktarılır. Dozajlama düzeneği ile gerektiği kadar parçalama işlemi için değirmene gönderilir. Değirmenden parçalanmış olarak çıkan çöpler taşıyıcı bant yardımı ile bir karıştırıcıya gönderilir. Bu esnada band üzerindeki mıknatıs Fe-metali atıklar ve konteynerin içine boşaltır. Gerekirse karıştırıcıya arıtma çamuru gelir ve beraberce karıştırılır.

 

Bir Hidrolik Yükleme Kranı Tip AK 4002 V 7,8

 

Kran'ın dönme sahası 210, hidrolik kaldırma yüksekliği 2 m, toplam boşaltma 7,8 m. Elektronik olarak uzaktan kumanda edilebilir şekilde inşa edilmiştir. Kran'ın çok gözlü bir kepçesi vardır (1,2 m3). Kranın alabileceği yük 800 kg. Hidrolik tesisin yaklaşık tesisat randımanı 20kW

 

Dozajlama Deposu :

Akslar arası mesafe : 3.500 mm

Geniţlik : 2.500 mm

Meyil . : 18

Taşıma hızı : 1 m/dak

 

Çekiş Bandı:

Akslar arası mesafe : 8.000 mm

Geniţlik : 1.000 mm

Kayış niteliği : PE/PA ile desteklenmiş düz lastik kayış

 

Eğik Düzlem Taşıyıcı Band:

Akslar arası mesafe : 7.000 mm

Band genişliği : 1.000 mm

Yükseklik : 30 m

Kayış kalitesi : PE/PA ile takviye görmüş lastik kayış

 

1.2.5 Özel Bıçaklı Değirmen Tip SOPAL 800

 

Yüksekliği : 2.050 mm

Genişliği : 1.500 mm

Uzunluğu : 3.500 mm

Kesici bıçak açıklığı : 790x1.215 mm

Ağırlığı : 7.200 kg

Olukları sayısı : 28

Bıçak çapı : 40 mm

Bıçak sayısı : 28

Tahrik organı randımanı : 2x30 KW

İşlem rabdımanı : 14 t evsel çöp /h

veya : 60 m3 çöp/h

 

Sığ (derin olmayan) Taşıyıcı Band:

Akslar arası mesafe : 3.500 mm

Geniţliği : 800 mm

Kayış kalitesi : PE/PA ile desteklenmiş düz lastik kayış

 

Band üzerinde ayrıcı elektromıtromıknatıs Tip :451-75/80-400 E

 

Mıknatıs :

Boyutları : 750 x 800 x 400 mm

Bağlandığı : 220 V Doğru akım

Verim : 2.9 KW

 

Tambur motoru :

Verim : 1.5 KW

Bağlamdığı gerilim : 220/380 V alternatif akım

 

Boşaltıcı Band :

Geniţlik : 800 mm

Band hızı : V = 1,31 m/sn

 

Sığ Taşıyıcı Band:

Mıknatısın ayırdığı materyali ayırmak için.