Anasayfa Seminer Konuları

OptoElectronic Plethysmograph (OEP)

Pulmoner ventilasyon, spirometre veya pnömotograf ile ağızlık ve burun klipsi kullanılarak ölçülür. Bu yaklaşım geniş kullanıma sahip olmasına karşın ölçüm süresini uzattığı, kişinin mobilitesini limitlediği ve ilave ölü boşluk ortaya çıkararak tidal volümü artırdığı için kullanışsızdır.

Ağızlık ve burun klipsi ayrıca kişinin solunumunun ölçüldüğünün farkındalığına yolaçar ve böylece solunumun doğal paternini ve nöral kontrolünü engeller. Bunun yanı sıra çocuklarda ve koopere olamayan yetişkinlerde, uyku süresince fonasyon ve mekanik ventilasyondan ayırmada kullanılamazlar, çünkü yüksek düzeyde hasta kooperasyonu gerektirebilir. Gelişmiş dijital entegratörlerde bile ağız içi akımın toplanması sıkıntılıdır bu nedenle de tam akciğer hacmi güvenli olarak kaydedilemeyebilir.

Bu problemler araştırmacıları ventilasyonu göğüs duvarı hareketinin kaydı ile torasik hava volümü değişiklerini yansıtan ve bu parametrelerin tahmininde kullanılabilen indirekt ölçümlere yönlendirmiştir. OEP sistemi nefes alıp verme süresince göğüs duvarının kompleks yapısındaki değişiklikleri, göğüs kafesi ve abdomenin seçilmiş anatomik referans alanlarına ait olan çok sayıda nokta ile torako-abdominal yüzey modellemesi ile ölçer.  OEP’de esas alınan otomatik hareket analizörü, plastik yarım küre üzerindeki geri yansıtmalı ince kağıt filmlerinden (5-10 mm çapında) oluşan pasif işaretleri kullanır. İşaretler iki tarafı yapışkan hipoalerjenik bantlar ile deri üzerine yerleştirilir. Özel video kameralar (CCD), koaksiyel kızılötesi ışın yayan LED’ler ile senkronize olarak saniyede 120 kare üzerinde çekim yapar. Sistemin yazılımı farklı işaretlerin yüksek çözünürlükteki 3 boyutlu koordinatlarını hesaplar. Kurulum dışında, sistemin yüklenmesi süresince yapılan uygulamalarda spesifik kalibrasyona gerek yoktur.

OEP sistemi, göğüs duvarı hacimlerini hesaplamak için göğüs duvarına ait olan noktaların 3 boyutlu mikro hareketlerini kesin ölçümlerini yapar ve kullanır. Özel algoritmalar, farklı bölümlerin ve tüm göğüs duvarında ortaya çıkan volüm değişiklerine ait veri sağlar. Bu sinyaller en az 120 kare/sn hızında çalışan özel kameralarla elde edilir.

Yürüme Analizi Kursu

Yürüme Analizi kursu okul binasında bulunan BTS Yürüme Analizi Laboratvarında yapılacaktır.Yürüme analiz laboratuvarı 75 m2  lik alanı kaplamakta ve 11 metrelik yürüme mesafesine sahiptir. BTS ELITE  Sistem, 6 (altı) IR kamera, 2 (iki) video kamera, 3 (üç) Kistler kuvvet platformu ile 1 (bir) portative kablosuz EMG chazı ile gerekli yazılımların bulunduğu iş istasyonuna sahiptir

 

 
Duyurlar/News

21. yüzyılda sağlık bilimleri ve teknolojinin kesişmesi meslekler arası integrasyonun önemini vurgulamaktadır. Sağlık bakımından insan hareketi özellikleri gözönüne alındığında bu alan sadece sağlık bilimcilerin değil, aynı zamanda klinikte hastaların değerlendirilme ve tedavilerinde son derece önemli yer tutan ekipmanları geliştirerek sağlık bilimcilerin kullanımına sunan mühendislerin de çalışma alanıdır. Bu nedenle “Hareket Bilimi”  sağlık bilimleri ve mühendislik bakışı ile farklı açılardan tartışılması gereken temel konulardan biridir.


Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 3-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenleyeceği,  alanında önemli çalışmalar yapmış bilimadamları ile tartışma olanağı bulacağınız  Sağlık Bilimleri ve Mühendisklik Bakışı ile Hareket Bilimi” özel toplantısında sizlere evsahipliği yapmaktan onur duymaktayız.