Image6.gif (1477 bytes)

TÜRK NÖROLOJİ DERNEĞİ YEDİ YAŞINDA

Türk Nöroloji Derneği 1992 yılında kuruldu.

Kuşadası’nda 30.10-2.11.1991 tarihleri arasında yapılan 27. (4.) Ulusal Nöroloji Kongresi’nde Konge Genel Kurulu 2.11.1991’de yaptığı toplantıda ulusal bir “Nöroloji Derneği” kurulması kararı almış ve derneğin kuruluşu çalışmaları için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Kaynak Selekler, Prof. Dr. Tülay Kansu ve Doç. Dr. Kubilay Varlı’yı görevlendirmiştir. İlk adıyla Nöroloji Derneği 12.Mayıs.1992 tarihinde Ankara’da resmen kurulmuştur. Derneğin kurucuları Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kaynak Selekler, Prof. Dr. Tülay Kansu, Prof. Dr. Kubilay Varlı, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali İhsan Baysal, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şaban Onur Karan, S.B. Ankara Hastanesi’nden Uzman Dr. Muhlis Yurdakul, Ankara Numune Hastanesi’nden Uzman Dr. Fikri Ak ve serbest nörolog olarak çalışan Doç. Dr. Mehmet Atalağ’dır. Dr. Kaynak Selekler, Dr. Kubilay Varlı, Dr. Fikri Ak, Dr. Tülay Kansu ve Dr. Ali İhsan Baysal kurucu yönetim kurulunu oluşturmuşlar ve 53 üye ile 30.Mart.1993’de yapılan ilk genel kurula kadar, derneğin kuruluş çalışmalarını büyük ölçüde tamamlamışlardır. Dernek yasal prosedürleri tamamlayarak “Türk” sıfatını 29.07.1994 tarihinde almış, 25.12.1997 yılında da “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsüne geçirilmiştir.

Dernek yönetim kurulu 1997 yılına kadar her yıl için beş kişi olarak seçilmekte iken o yıl yapılan tüzük değişikliği ile üye sayısı yediye ve çalışma süresi de iki yıla çıkarılmıştır. Yönetim kurulunda şimdiye kadar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sekiz, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden üç, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden üç ve Ankara Numune Hastanesi’nden bir meslekdaşımız görev almıştır. Yönetim kurulu başkanlığını bugüne değin kesintisiz olarak Prof. Dr. Kaynak Selekler (1993-1999, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi) sürdürmüştür. Şimdiye kadar başkan yardımcılığı’nı Prof. Dr. Kubilay Varlı (1993-1995, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Tülay Kansu (1995-1998, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Nermin Mutluer (1998-1999, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi), Genel Sekreter’liği Prof. Dr. Tülay Kansu (1993-1995, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Kubilay Varlı (1995-1996, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Doç. Dr. Rana Karabudak (1996-1997, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Kubilay Varlı (1997-1998, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Doç. Dr. Rana Karabudak (1997-1999, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Sayman üyeliği Dr. Fikri Ak (1992-1993; Ankara Numune Hastanesi), Dr. Hakan Ay (1993-1995, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Dr. Kaan Kayahan (1995-1997, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Dr. M.Akif Topçuoğlu (1997-1999, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi) ve yönetim kurulu üyeliğini Prof. Dr. Reha Kuruoğlu (1993-1995, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi), Doç. Dr Ersin Tan (1995-1996, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Kubilay Varlı (1996-1997, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Doç. Dr. Ersin Tan (1997-1999, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi), Yard. Doç. Dr. Ayşe P. Bingöl (1997-1998, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi), Doç. Dr. Erhan Bilir (1998-1999, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi), Prof. Dr Deniz Selçuki (1998-1999, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi) sürdürmüştür.

Türk Nöroloji Derneği Türkiye’de Nöroloji uzmanlarını bir araya getirme yolunda önemli aşama kaydetti.

Türk Nöroloji Derneği’ne üye olan nöroloji uzmanı sayısı 1998 yılı sonunda 312’ye ulaşmıştır. Üyelerimizinden 179’u İstanbul, Ankara ve İzmir’de görev yapmakta iken, 133’ü ülkemizin hemen her bölgesinde ve 42 değişik ilde çalışmaktadır. Derneğimize ülkemizde aktif olarak çalışan tüm nörologların beşte birinden fazlasının üye olduğu anlaşılmaktadır. Bu rakam gerçek nörolog sayısı göz önüne alınacak olursa azdır. Türk Nöroloji Derneği üye sayısını daha da artırmak amacıyla 1998 yılının sonunda yeni bir üyelik kampanyası başlatmıştır. Meslekdaşlarımızın gerekli ilgiyi göstererek Türk Nöroloji Derneği’ne üye olacaklarını ve sayımızın daha da artacağını umuyor ve diliyoruz.

Türk Nöroloji Derneği Uluslararası platformlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyor.

Türk Nöroloji Derneği, 13.06.1994 tarihinde Dünya Nöroloji Dernekleri Federasyonu’na, (WFN), 15.09.1994’de de Avrupa Nöroloji Dernekleri Federasyonu (EFNS)’na, ve 22.04.1996’da da Avrupa Uzmanlık Dernekleri Birliği (UEMS)’e üye oldu. Bu ferederasyonlara tüm üyelerimizin aynı zamanda ferdi üye olarak alınması sağlandı ve bugüne değin üyelerimizin yıllık aidatları dernek tarafından eksiksiz olarak ödendi. Bu suretle üyelerimize EFNS bültenleri ve World Neurology dergisini elde etme olanağı sağlandı.

1995 yılında EFNS’nin teşkil ettiği 37 bilimsel panelden 19’unda ülkemizin temsilcileri de yer aldı. Türk Nöroloji Derneği EFNS’deki panelistlerinin güncellenmesi ve genişletilmesi amacıyla 1998 yılında tüm üyelerine bir anket formu gönderdi. Gelecek yıl tüm panellerde daha geniş bir katılımın sağlanması bu anket formlarına gelen yanıtlar çerçevesinde şekillendirilecektir. EFNS ile ilişkilerimiz, 2003 yılı EFNS genel kongresinin ülkemizde düzenlenmesine derneğimizin resmen aday olması ile daha da geliştirildi. Bu bağlamda 1998’de Sevilla’da gerçekleştirilen EFNS Kongresinde başlayan propaganda faaliyetlerimiz, Kongrenin Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlemesi amacına ulaşana dek sürecektir.

Türk Nöroloji Derneği alt komisyonları 1993 yılında faaliyete geçti.

Türk Nöroloji Derneği 1993 yılında 29. Ulusal Nöroloji Kongresi esnasında toplanan genel kurulunun kararları doğrultusunda “Eğitim-öğretim”, “Nöroloji’de yan dallar eğitim”, “Araştırma-proje teşvik ve ödüllendirme”, “Yayın ve kongre düzenleme”, “Yurt dışı ilişkiler”, “Nörolojide terapötik ve teknolojik gelişmeleri değerlendirme” alt komisyonlarını kurdu. Bu komisyonlardan özellikle “eğitim-öğretim alt komisyonu” etkili oldu ve malesef diğer komisyonlar gerçek anlamda yaşama geçirilemedi. Eğitim komisyonun hazırladığı “Nöroloji uzmanlık eğitiminin esasları” adlı taslak Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği’nde alınan kararlarda belirleyici oldu. Türk Nöroloji Derneği temsilcisi olarak Prof. Dr. Coşkun Özdemir, WFN eğitim konseyinde etkin olarak çalışmalarda bulunmuştur. 1996 yılı başından beri Türk Tabipler Birliği Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu (TTB-UDKK)’na derneğimizin üyeleri aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Türk Nöroloji Derneği 28.02.1998’de Ankara’da, daha sonra “Dernek Danışma Kurulu”nu teşkil etmek amacıyla geniş katılımlı bir üye toplantısı düzenledi. Bu toplantıda varılan ortak kararlar doğrultusunda tamamı üyelerimizin önerdiği isimlerden oluşan onikişer kişilik “Kongre Danışma Kurulu” ve “ Dernek Temsilcileri” alt kurulları kuruldu. Bu dönemde yetersiz öneri gelen “İl” ve üç büyük ilde “Hastane Temsilcileri” alt kurullarının oluşturulması için Aralık-1998’de tüm üyelerimize ikinci bir anket formu daha gönderildi. Bu kurullar yanı sıra derneğin ülkemizde bir Nöroloji “Board” oluşturulması yönündeki çalışmaları da halen devam etmektedir.

Türk Nöroloji Derneği eğitim ve kongre faaliyetlerini aralıksız olarak sürdürdü.

Türk Nöroloji Derneği çeşitli yıllarda uluslararası katılımlı “Nöro-oftalmoloji”, “Nöro-radyoloji”, “Nöromuskuler Hastalıklar” ve “Epilepsi” konularında kurslar düzenledi.

Dr. Kaynak Selekler ve Dr. Kubilay Varlı’nın kişisel çabaları ve organizasyonları ile Ankara’da 1991 yılında başlatılan, ayda bir geniş katılımlı “Vaka sunumu ve eğitim toplantıları” 1992’den itibaren Türk Nöroloji Derneği çatısı altında aksamadan gerçekleştirildi. Bu toplantılar özellikle araştırma görevlilerinin eğitimini hedeflemekte ve her biri Ankara’da değişik hastanelerde yapılmaktadır.

Dernek 1994 yılından beri yurt dışı uluslararası kongrelerde bidiri sunacak olan araştırma görevlilerine mali destek sağladı. Bugüne değin bu amaçla derneğimize başvuran tüm araştırmacılar desteklenmiştir.

Türk Nöroloji Derneği, 1996 yılından beri Ulusal Nöroloji Kongrelerini düzenlemektedir. 1996’da İstanbul’da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, 1997’de Antalya’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü ve 1998’de de Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü, Ulusal Kongreyi Derneğimiz ile birlikte düzenledi.

Türk Nöroloji Derneği, “ Nöroloji uzmanlık eğitimi esasları”, “Nöroloji alt branşlarının oluşturulması” ve “Sağlık kurullarında nörolojinin konumu” gibi konularda raporlar hazırlamış ve bu hususlarda çeşitli çalışmalarda bulunmuştur.

1997 yılında doçentlik sınavlarında belirli bir standartın oluşturulabilmesi için Türk Nöroloji Derneği eğitim komisyonu tarafından bir çalışma başlatılmış, hazırlanan taslak hakkında “Nöroloji uzmanlığı” eğitimi veren üniversite ve devlet hastaneleri nöroloji kliniği yöneticilerinin yazılı görüşleri istenmiş, bu görüşler de dikkate alınarak konu 33. Ulusal Nöroloji Kongresi genel kurulu gündemine getirilip tartışılarak “Üniversite doçentlik sınavına girebilme” koşulları belirlenmiştir. Bu tavsiye kararları doçentlik jurileri tarafından büyük ölçüde dikkate alınmıştır.

Türk Nöroloji Dergisi dört yıldır yayın hayatında.

Türk Nöroloji Derneği, resmi yayın organı olan bilimsel nitelikli Türk Nöroloji Dergisi’ni 1995 yılından beri düzenli olarak yayınlamaktadır. Bu derginin belli bir yayın kalitesi sağlanabilmesi amacıyla bazı sayıları takvimden daha geç basılmak zorunda kalınsa da 1998 yılı sonu itibarıyla tüm sayılarının eksiksiz çıkarılması sağlanabilmiştir. Başlangıçta senede dört sayı olarak belirlenen hedef, yeterli sayıda yazı gönderilmediği için yılda iki sayı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu güne değin üçü özel sayı olmak üzere 13 sayı basılmıştır. Dergi, üyelerimize ücretsiz olarak sponsor firmalar aracılığıyla dağıtılmaktadır.

Türk Nöroloji Derneği emekli olan hocalarımızı unutmadı.

Türk Nöroloji Derneği 1995 yılından başlayarak emekliye ayrılan öğretim üyelerine veya daha önceden kaybettiğimiz hocalarımızın yakınlarına ya toplantı düzenleyerek ya da düzenlenen toplantılara katılarak şükran plaketleri sunmaktadır. Bu bağlamda Prof. Dr. Ahmet Çalışkan, Prof. Dr. Hıfzı Özcan, Prof. Dr. Adnan Güvener, Prof. Dr. Doğan Öge, Prof. Dr. İsmet Çağlar, Prof. Dr. Kemal Bilgin, Prof. Dr. Turgut Zileli, Prof. Dr. Farabi Dora, Prof. Dr. Şevket Akpınar, Prof. Dr. Türe Tunçbay, Prof. Dr. Feridun Denktaş, Prof. Dr. Nihat Balkır, Prof. Dr. Edip Aktin, Prof. Dr. Kamuran Kumral, Prof. Dr. Orhan Kalabay, Prof. Dr. Muzaffer Yardım, Prof. Dr. Sadık Sadıkoğlu ve Prof. Dr. Erdoğan Özdamar’a Türk Nöroloji Derneği Şükran plaketi sunulmuştur. 1997’de Antalya’da yapılan 33. Ulusal Nöroloji Kongresi içinde ilk defa bu amaçla özel bir oturum düzenlenerek bu konuda da bir “ilk” başlatılmıştır.

“Editör” Prof. Dr. Kaynak Selekler’in görüşleri:

“Az zamanda çok işler başardık.”

Kuruluşundan bu yana dernek yaşamında uzun sayılamayacak bir sürede derneğin katettiği mesafe azımsanacak oranda değildir. Derneğin, hele ilk yıllardaki kısıtlı destek ve olanaklar ile yukarıda özetlenen çalışmaları yapabilmesi başarı hanesine kaydedilecek artılardır. Doğaldır ki derneğin bugüne kadar yapamadıkları hususlar, eksikleri veya hataları vardır. Yönetim Kurulu’nda bundan sonra görev alacak arkadaşlarımızın derneğimizi daha iyiye, en iyiye götürecekleri, eksikleri tamamlayacakları inancı ve umudunu taşıyorum.

Bu güne kadar yönetim kurullarında görev alan ve büyük bir özveri ile çalışan arkadaşlarıma sonsuz şükranlarımı sunmak istiyorum. Kuşkusuz onların katkıları ile bu ortak çalışmalar gerçekleştirilebilmiştir.

Bütün meslekdaşlarımı en içten sevgi ve saygı ile selamlıyor, 1999 yılında sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.

 

17.12.1998

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Türk Nöroloji Derneği Başkanı

 

 

 

ı