TÜRK NÖROLOJİ DERGİSİ YAYIN KURALLARI

Genel Bilgiler:

Türk Nöroloji Dergisi, Türk Nöroloji Derneği’nin resmi yayın organı olup 3 ayda bir yayınlanır. Dergide nöroloji ve ilgili diğer bilim dallarındaki bilimsel değeri olan özgün deneysel, klinik çalışmalar, editöre mektuplar, orjinal olgu sunumları, çeviriler ve derleme yazılar yayınlanır.

Derginin gönderilen yazıları yayınlayıp yayınlamama, değişiklik yapma ve düzeltme yetkisi olup, gönderilen yazılar yayınlansın ya da yayınlanmasın iade edilmez. Yayınlanan yazıdaki her türlü bilimsel önerme ya da sonuçtan yazarlar sorumludur.

Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazıların, yabancı dilde olanlar dahil, başka hiçbir dergide daha önceden yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Daha önce bir kongrede tebliğ edilen çalışmalar ise bu durumun dipnot olarak belirtilmesi koşuluyla değerlendirilmeye alınırlar.

Dergide yayınlanan bir yazının yayına kabul edildikten sonra her türlü hakkı Türk Nöroloji Derneği’ne devredilmiş olur. Yazarlar Türk Nöroloji Derneği’nden izin almaksızın bu çalışmayı başka bir dilde ya da yerde yayınlamayacaklarını kabul ederler. Bu durum yazının tamamı için geçerlidir. Yazıda yer alan şekil, fotoğraf, resim ve bilimsel önermeler Dergi’yi uygun şekilde kaynak göstermek koşuluyla başka yazılarda kullanılabilir.

Yazılarda bulunması gereken genel özellikler:

Derginin yazı dili Türkçe’dir. Kullanılan dil en son şekliyle Türk Dil Kurumu’nun sözlük ve yazım klavuzuna uygun olmalıdır.

Yazılar standart A4 (21.7 x 27.7 cm) dosya kağıdına, kağıdın sadece bir yüzü kullanılarak, Laser veya inkjet yazıcı ile çift aralıklı olarak yazılır. Sayfa kenarlarından 3.5 cm’lik boşluk bırakılır. Sayfalara ilk sayfadan başlanarak alt-ortaya gelecek şekilde sayfa numarası konur. Yazıda tercihen “Arial”, “Times Neİ Roman” veya “Courier” karakter aileleri kullanılmalıdır.

Yazı içerisinde uygun Türkçe karşılığı olmayan yabancı dilde bir sözcük kullanılmışsa tırnak içinde yazılmalıdır. Kullanılan kısaltmalar da ilk kullanıldıkları yerde açık olarak parantez içinde belirtilmelidirler. Tüm kısaltmalar noktasız olarak kısaltılır ve bu kısaltmalara ek getirilirken üstten virgüller ayrılır. Metin içerisinde ilaçların ticari adları değil Türkçeleştirilmiş jenerik adları kullanılır ve parantez içinde ilk kullanıldığı yerde İngilizce eşdeğeri ve ticari adı verilir.

Dergiye gönderilen yazılar üç nüsha halinde yollanır. Çeviri yazılar orjinali ile birlikte gönderilmelidir. Her makale için ayrıca metnin aynını içeren 3.5 inçlik bir bilgisayar disketi de gönderilir. Bu disket PC formatında olmalı, Windoİs 3.1 veya üzeri bir işletim sisteminde, Word 2.0 ve üzeri bir MicroSoft Winİord programıyla yukarıda belirtilen karakterler kullanılarak yazılmış olmalıdır. Macintosh için hazırlanmış disketler kabul edilmez. Yazıda yer alan tablolar Excell 4.0 veya üzeri ya da WinWord 2.0 ve üzeri bir programla hazırlanmalı, metinden ayrı dosyalar halinde ve herbirine metinde yer alış sıralarına göre numaralar verilerek (Tablo-1, Tablo-2 gibi) kaydedilmiş olmalıdır. Metin içinde yer alacak olacak bilgisayar çizimleri ve grafikler, “xl*”, “doc”, “tif”, “bmp” veya “jpg” olarak ve siyah beyaz hazırlanmış olmalı, ayrı dosyalar olarak metinde geçiş sırasına göre numaralandırılarak (Resim-1, Resim-2 gibi) aynı diskete kaydedilmiş olmalıdır. Bilgisayar çizimlerinin disketle gönderilmesi zorunlu değildir, Ancak bu durumda resim ve fotoğraf hazırlama kurallarına uyulmuş olması ve sadece lazer printer kullanılarak basılmış olması koşulları aranır. Bu şekillerin eni ya “7.5-8” ya da "16.5-17.5” cm olabilir, boyuna ise sınırlama getirilmemiştir.

Orjinal araştırmalar şekil, tablo, resim ve kaynaklar dahil olmak üzere 15 sayfayı, olgu sunumları 5 ve derlemeler ise 10 sayfayı geçemez.

Yazıların içeriği:

Bir araştırma yazısında bulunması gereken kısımlar ile içerikleri şu şekilde olmalıdır:

1- Başlık sayfası: Yazının başlığı BÜYÜK-BOLD Harflerle ve 40 karakteri aşmayacak uzunlukta yazılır. Alt başlıklar kullanılmışsa küçük karakterlerle ve bold olarak yazılır. Başlığın hemen altına bir satır boş bırakılarak ve çitf aralıklı olarak yazar adları sıralanır. Her bir yazarın adı ve soyadı’nın hemen altına ünvanı ve çalıştığı kurum ayrı ayrı yazılır. Bu sayfada ayrıca yazışmaların yapılacağı yazarın ad, soyad ve açık adresi (varsa telefon, faks, E-mail belirtilmeli) yer alır. Çalışma daha önceden Kongre, toplantı ya da sempozyumlarda tebliğ edilmişse bu sayfada belirtilmelidir. Çalışmayı desteklemiş olan kuruluşlar ve “teşekkür” ibareleri de, bu sayfada belirtilmelidir. Başlık sayfası ilk sayfa olarak numaralandırılır.

2-Türkçe özet sayfası: Başlık sayfasından sonra ikinci sayfa olarak hazırlanmalıdır. En fazla 200 kelime içerir. Ayrı bir başlık konulmaz. Hemen altına en çok 6 anahtar sözcük alfabetik sıra ve “Index Medicus”a uygun olarak yazılır.

3-İngilizce özet sayfası: Türkçe özetin aynısının İngilizce çevrisi olarak ve en fazla 300 sözcük olarak hazırlanır. Başına Türkçe başlığın sonuna da anahtar kelimelerin İngilizce’ye aynen çevrisi konulur. Bu kısımda başlık küçük karakterler ve bold olarak yazılır.

4-Makale: Bundan sonraki kısımlar ayrı sayfalar halinde değil bütün olarak yazılırlar. İlk kısım “Giriş” olup, burada kısaca konu ile ilgili en son literatür bilgisi eşliğinde yazının amacı yeterli şekilde açıklanmış olmalıdır. Bu bölüm 200 kelimeyi geçmemelidir. “Gereç (Hastalar) ve Yöntem” kısmı, hastalar, laboratuar hayvanları veya gereçler ile kullanılan yöntemin detaylı açıklaması ve tanımlanması, kullanılan araçlar, kimyasal malzemeler ve yöntemler belirtilmelidir. Elektrofizyolojik ve istatistiksel yöntemlerin özellikle açık ve anlaşılır olarak açıklanması gerekmektedir. “Bulgular” veya “Sonuçlar” kısmında çalışmanın sonuçları metin, tablo, şekil ve resimler ile varilir. Tablo, şekil ve resimlerdeki tüm verilerin metinde de aynen tekrarlanmamasına özen gösterilmeli ve önemli sonuçlar vurgulanarak belirtilmelidir. “Tartışma” bölümünde ise makalenin ortaya koyduğu sonuçların en son literatür verileriyle karşılaştırılarak kısaca verilmesi gerekir. Çalışmanın yeni ve önemli yönleri varsa kısıtlayıcı yönleri, yazarların kanıları ve ileride yapılabilecek çalışmalar için varsa önerileri belirtilmelidir. Bu kısım dışında ayrıca “sonuç” ya da “yorum” kısmı konulmaz.

5-Kaynaklar: Bu bölümde alfabetik sıralama yapılır. Kaynaklar otomatik olarak numaralandırılmamalıdır. Gösterilmiş olan tüm kaynaklar metinde kullanılmalıdır. Kaynak gösterilirken ilk 3 yazar belirtilir, diğerleri ise “et al. ya da “ve ark.” olarak kısaltılır. Derginin adı Index Medicus’a uygun olarak kısaltılmalıdır. Index’e girmeyen derginin adında kısaltma yapılmaz. Kişisel görüşme, ders notu gibi kaynaklar bu bölümde yazılmaz. Bunlar metinde geçtikleri yerde parantez içinde belirtilirler. yayına kabul edilmiş yazılar kaynak kısmında yer alırlar, Bunların “in press” veya “baskıda” diye belirtilmesi gerekir.

Kaynak gösterme işleminde makalenin başlıktan sonra tüm kelimeleri küçük harflerle başlatılır. Kitap isimlerinde ise her sözcük büyük harflerle başlar. Daha sonra derginin adı, yayın yılı, cilt numarası ve sayfaları yazılır. Kitaplar için ise yazar(lar) ve kitap adından sonra, baskı serisi, yayın evi, yayın yeri, yılı ve alıntının kaçıncı sayfalardan olduğu belirtilir. Kitaptan bir bölüm kaynak gösteriliyorsa, bölümün yazarları, bölümün adı, kitabın adı, editörü(leri), baskı serisi, yayın evi ve yeri, yılı ve sayfa numaraları verilir.

Örnekler:

Dergi için: Gelmers HJ. The effects of nimodipine on clinical course of patients İith acute ischemic stroke. Acta Neurol Scand-1984; 69: 232-239.

Gustafsson C, Blomback M, Britton M, et al. Coagulation factors and the increased risk of stroke in nonvalvular atrial fibrillation. Stroke-1990; 21: 47-51.

Yazarların adları kısaltılırken “nokta” kullanılmaz. yazar adları bitince “nokta konularak bir karakter boşluk verilerek makale adı yazılır. dergi adı ve yılı arasına “-” konur. Yıl ve cilt arası “;”, cilt ve sayfa numaraları ise “:” ile ayrılır. Sayfa numaraları “-” ile belirtildi,kten sonra en sona “nokta” konur.

Kitap için: Bickerstaff ER, Spillane JA. Neurological Examination in Clinical Practice. 5th edition, Blackİell Science, Oxford-1989; 93-96.

Kitap bölümü için: Davis SM, Rosen DM, Donnan GA. Acute stroke management around the İorld. In: Acute Stroke Treatment edt by J Bogousslavsky. 1st edition. Martin Dunitz, London-1997; 1-14.

6-Şekil, tablo ve fotoğraflar: Her şekil, tablo ve fotoğraf ayrı bir sayfada yer almalıdır. Şekil ya da tablonun çizildiği sayfanın aynı yüzüne silinebilir bir kalemle üst ve alt oklarla yönü işaretlenir. Metin içindeki yeri de bu sayfada belirtilmelidir. Şekiller siyah-beyaz ve yüksek rezolüsyonda olmalıdır. Şeklin eni eni ya “7.5-8” ya da 16.5-17.5” cm olmalıdır, boyuna ise sınırlama getirilmemiş olmakla birlikte bir sayfayı aşmamalıdır. Şekil veya tablolar metinde geçiş sırasına göre numaralandırılır. Tablo adı tablonun üzerine yazılır.

Fotoğraflar: Fotoğrafların arkasına silinebilir bir kalemle üst-alt işareti ve metindeki yeri ve alt yazısı ve metinde geçiş sırasına konulan numarası yazılır. Fotoğraf boyutu en az 7 x 10.5 cm olmalıdır. Dergide sadece siyah beyaz ve iyi rezolüsyondaki fotoğraflar basılmaktadır. Mikroskobik görüntü fotoğraflarında “büyütme” ve “boya” fotoğrafın arkasına açıklama ve numarası ile birlikte yazılır. Fotoğraflar ayrı bir zarf içine ve üçer adet olarak gönderilir.

Gönderme adresi:

İlk gönderimde yazı, fotoğraf, şekil ve tablolar üçer takım halinde ve disketle beraber aşağıdaki adrese “Acele Posta” ile yollanırlar.

Prof. Dr. Kaynak Selekler-Türk Nöroloji Dergisi Editörü

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, Nöroloji Polikliniği, 06100, Sıhhiye, Ankara

Sayfanin basina git. / Dergi indeksine dön.