TÜRK NÖROLOJİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

Madde 1 Merkezi Ankara’da olmak üzere Türk Nöroloji Derneği adı altında bir dernek kurulmuştur. Derneğin çalışma yeri: Hacettepe Hastanesi, EEG-EMG laboratuvarı, A-Katı, Ankara’dır.

Madde 2. Derneğin Amacı:

a-Ülkemizdeki nörolojik hastalıkların tanınması ve nedenlerinin ortaya konması, tedavisi, özellikle bu hastalıkların önlenmesi konusunda çalışmalar yapmak

b-Bu konuda çalışan nörologları, çocuk nörologlarını, beyin cerrahisi, psikiyatri, fizik tedavi rehabilitasyon, kulak burun boğaz ve göz hastalıkları uzmanlarını ve psikolog, fizyoterapist, işitme ve konuşma uzmanı, hemşire ve benzeri ilgili kişileri dernek altında toplamak

c-Nöroloji kapsamına giren konuların yurt çapında tanıtılması ve çözümlenmesini sağlamak

d-Bu konuda çalışmaların dünya standartlarından geri kalmaması için ve dernek üyeleri arasındaki bilgi alışverişi ve bu sorunlarla ilgili kişilerin eğitimini sağlamak amacıyla kongreler, konferanslar, seminerler ve eğitim kursları düzenlemek

e-Uluslararası benzeri toplantılarda ülkemizi temsil etmek ve yurt dışındaki bu amaçla faaliyet gösteren derneklerle ilişki kurmak, bilgi alışverişinde bulunmak

f-Nöroloji alanında araştırma, inceleme, yayın yapmak, yayınnları ve araştırmaları teşvik etmek ve bu konuda destek almak, burs ve ödüller vermek

g-Üyelerin yurt dışında mesleki bilgi ve görgüsünü artırmak amacıyla geçici süreyle ilgili yerlere gitmelerini sağlamak

h-Amacına uygun eğitim merkezleri ve üyelerin bir araya gelip, birlik beraberliğinin sağlanacağı lokal, misafirhane ve benzeri gibi yerleri açmak, bu amaçlarla taşınır ve taşınmaz mal edinmek, lüzumu halinde satmak ve bunları işletmek için gereken personeli temin etmek

I-Amacına uygun dergi, gazete, video-kaset, bilgisayar yazılımı ve benzeri gibi yazılı, sesli, görüntülü materyalleri, üyelerin ve tıp mensuplarının eğitimi amacıyla, yayınlamak ve dağıtmak.

j-Dernek hiçbir şekilde siyasetle uğraşmaz.

k-Dernek, çalışmalarında benzeri amaçlar güden kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.

l-Dernek, yıl içinde elde ettiği gelirlerin %80’ini dernek amaçları doğrultusunda harcar.

Madde 3. Derneğin kurucu üyeleri herbiri TC vatandaşı olan ve aşğuıda adresleri yazılı olanlardır.

1-Prof Dr Kaynak Selekler, Cemal Nadir Sok No:4/5 Çankaya/Ankara (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Öğretim Üyesi)

2-Prof Dr Tülay Kansu, Nevzat Tandoğan caddesi No:5/16 aşağı Ayrancı Ankara (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Öğretim Üyesi)

3- Prof Dr Ali İhsan Baysal, mebus evleri Ayten sokak 26/2 Maltepe Ankara (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Öğretim Üyesi)

4- Doç Dr Mehmet Atalağ, Güzeltepe Ahmet Mithat Efendi Sokak 46/10 Ankara (Serbest Nörolog)

5- Doç Dr Kubilay Varlı, Bahçelievler, 7.Cadde No:74/A-5, Ankara (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Öğretim Üyesi)

6- Doç Dr Şaban Onur Karan, Dumlupınar Caddesi, No:15/12, Ankara (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD öğretim Üyesi)

7- Dr Muhlis Yurdakul, Gençlik Caddesi, No:31/6, Ankara (Ankara Hastanesi, Nöroloji Klinik Şefi)

8- Dr Fikri Ak, Talatpaşa Bulvarı, No.154/7, Cebeci-Ankara (Ankara Numune Hastanesi, Nöroloji Kliniği Başasistanı)

Madde-4: Derneğe Üye Olma:

a) Medeni haklara sahip olan, Tıp doktoru ünvanını almış olanlarla, 2. maddenin b-fıkrasında belirtilen özelliklere sahip olan her Türk vatandaşı derneğe üye olabilir.

b) Türk vatandaşı olmayanların dereneğe üye olabilmesi için Türk vatandaşlarında aranan şartlardan başka, o yabancının Türkiye’de ikamet etme hakkına sahip olması gereklidir. Fahri üyelik için ikamet şartı aranmaz.

c) Dernek yönetim kurulu, üyelik için yapılan müracaatları en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıpsonucunu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır.

Madde-5: Üyelikten çıkma ve çıkarılmanın şart ve şekilleri:

a) Her üye dilediği zaman yazılı olarak dernekten istifa edebilir.

b) Derneğin amaçlarına aykırı hareket eden üyeler yönetim kurulunun kararı ile geçici veya kesin olarak dernek üyeliğinden çıkarılırlar.

c) Dernekten çıkarılan üye, yönetim kurulunun verdiği karara karşı genel kurulda itirazda bulunabilir. Genel kurul kararını kabul etmeyen ve üyeliğine son verilen üyeler dernek merkezinin bulunduğu şehirdeki mahkemeye müracaat edebilirler.

d) Derneklere üye olma hakkının kaybeden üyelerin üyeliklerine yönetim kurulunca son verilir. Bu gibi üyelerin yönetim kurulu kararına hiç bir şekilde itirazları olamaz.

Madde-6: Üyelerin Hakları:

Hiç kimse derneğe üye olmaya veya dernekte üye kalmakta zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir.

Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Dernek tüzüğünde, üyeler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gösteren hükümler bulunamaz ve tüzüğe eşitliği bozan veya bazı üyelere ayrıcalık tanıyan hükümler konulamaz.

Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır, üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.

Fahri üyeler istedikleri takdirde aidat verebilirler. Fahri üyelerin oy hakkı yoktur.

Madde-7: Derneğin Organları

A-Genel Kurul,

B-Yönetim Kurulu,

C-Denetleme Kurulu,

Madde-8: Genel Kurul:

1.Dernek tüzüğünde belli edilen zamanlarda olağan,

2.Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine toplanır.

Olağan genel kurul toplantısı iki yılda bir Mart ayında yapılır. Olağan genel kurul birinci yıl “seçimsiz” ve sadece “mali kongre”niteliğinde, ikinci yıl ise “seçimli” olarak yapılır. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.

Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmaz ise, denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunulan üyelerden birinin müracaatı üzerine Mahali Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Madde-9: Çağrı Usülü

Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılacak üyeler en az onbeş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.

Toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile toplantı gündemi, toplantı gününden en az onbeş gün önce mahalin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste de eklenir.

Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum, geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur.

Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır ve toplantı ikinci fıkra esaslarına göre mahallin en büyük mülki amirliğine duyurulur.

Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Madde-10: Toplantı Yeri:

Genel kurul toplantıları dernek genel merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılamaz.

Madde-11: Toplantı yeter sayısı:

Genel kurul dernek tüzüğüne göre genek kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır.

İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurullarını üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

Madde-12: Toplantının Yapılış Usülü

Dernek genek kurul toplantıları ilanda belirtilen ve mahallin en büyük mülki amirliğine bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.

Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

11. maddede belirlenen tam sayı sağlanmış ise durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yöntim kurulu üyelerinin bir tarafından açılır.

Hükümet komserinin toplantıya gelmemiş olması, toplantının ertelenmesini gerektirmez.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve iki katip seçilir.

Toplantının yönetimi genel kurul başkanına aittir.

Genel kurulda karar alma yeter sayısı, genel kurula katılanların yarısından bir fazlasıdır.

Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imza atarlar.

Toplantı sonunda, bütün tutanaklar ve belgeler yönetim kuruluna verilir.

Madde-13: Genek Kurulda Görüşülecek Konular:

Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Madde-14: Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:

Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.

1. Dernek organlarının seçilmesi

2. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi

3. Yönetim ve denetleme kurullarının raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi

4. Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi

5. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmazların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi

6. Derneğin federasyona katılması ve ayrılması. Ancak genel kurul federasyona katılma veya ayrılma kararlarını üyelerin 2/3 ekseriyetinin kabulüyle alır.

7. Derneğin uluslarası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması

8. Derneğin Fesh edilmesi

9. Mevzuatta veya dernek tüzüğünde genel kurulda yapılması belirlenen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

Madde-15: Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği:

Tüzükte yapılacak değişiklikler genel kurul toplantısında üyelerin 2/3 ekseriyetinin kabülüyle olur.

Madde-16: Yönetim kurulu teşkili ve görevleri:

’Yönetim Kurulu 7 asil ve 7 yedek üyeden teşekkül eder. Genel kurulca gizli oy ile 2 yıl süre için seçilir. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.

Yönetim kurulunca seçilen üyeler kendi aralarında görev taksimi yaparak bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter, sayman ve üye seçerler. Yönetim kurulunda kararlar çoğunlukla alınır.

Yönetim kurulu en az ayda bir kez toplanır. Toplantıda çoğunluğun bulunması şarttır. Mazeretini bildirmeden 3 defa yönetim kurulu toplantısına gelmeyen üye istifa etmiş sayılır. Bu üyenin yerine, yedek üyelerden aldıkları oy sırasına göre göre yapılmış olan sıralamada birinci sırada bulunan üyeden başlamak üzere yeteri kadar üye yönetim kurulundaki noksan üye sayısını tamamlamak üzere göreve çağrılırlar.

Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.

1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek.

2. Dernek şubelerinin açılmasını kararlaştırmak ve şube kurullarına yetki vermek. Ancak yönetim kurulu bu kararları oy birliği ile alır.

3. Derneğin gelir gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve geleceğe ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak

4. Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabülü halinde bunları on gün içerisinde mahallin en büyük mülki amirliğine bildirmek

5. Derneğin ismine ‘’Türk’’ kelimesini almak ve ‘’kamu yararına çalışan dernek’’ statüsüne sahip olması için ilgili makamlara gerekli teşebbüsleri yapmak

6. Benzeri yurt dışındaki kuruluşlar ile ilişkide bulunmak için yetkili makamlar nezdinde gerekli müracaatlarda bulunmak

7. Dernek için gerekli taşınmaz-taşınır malları almak veya satmak

8. Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkilerini kullanmak

Madde-17: Yönetim Kurulunun Yedek Üyelerle Tamamlanması:

Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurması halinde mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içerisinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.

Madde-18: Denetleme Kurulu Teşkili ve Görevleri:

Denetleme kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olmak üzere genel kurulca seçilir. Bu kurul, denetleme görevini dernek tüzüğünde, tespit edilen esas ve usullere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplantıda genel kurula sunar.

İç denetim: derneğin iş ve işlevleri, defter ve kayıtları 6 aydan az olmamak üzere denetim kurulunun denetimine tabidir. Dernek harcamalarının usülüne ve bütçeye uygun olarak yapılıp yapılmadığı hususlarında denetleme kurulunca düzenlenecek raporlar yönetim kuruluna, toplanıldığında da genel kurula sunulur.

Madde-19: Haysiyet Divanı:

Haysiyet divanı, 3 asil ve 3 yedek olmak üzere genel kurulca seçilir. Haysiyet divanı derneğin amcına aykırı davrananlar hakkında tahkikat açar ve ilk genel kurul toplantısına kadar geçici ihraç kararı alır. geçici ihraç kararı genel kurul tasvibi ile kesinleşir.

Madde-20: Organlara Seçilenlerin idareye bildirilmesi:

Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen yedi gün içinde, yönetim kurulu başkanı tarafından:Yönetim ve denetleme kurulları ile derneği diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.

Madde-21: Yasak faaliyetler:

1. Dernek, tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları ve biçimleri dışında faaliyette bulunamaz.

2. 2908 sayılı kanunun 5. maddesinden dernekler için yasaklanan amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteremez.

3. Türk Silahlı kuvvetleriyle kolluk kuvvetlerinin hizmetleri ve mensuplarının bütün hakları ile ilgili kanuni hükümlerin uygulanmasına veya yeni hükümler konmasına dair faaliyetlerde bulunamaz.

4. Dernek yöneticileri, derneği temsilen, tüzüklerinde belirtilen amaç ve faaliyet biçimlerine uymayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılamaz veya beyanda bulunamazlar ve dernek mensuplarını bu yolda harekete teşvik edemezler.

Madde-22: Yabancı Dernek ve Kuruluşlarla İlişki:

Derneğin yabancı ülkelerdeki dernek ve kuruluşların üyelerini Türkiye’ye davet etmesi veya yabancı derneklerin ve kuruluşların davetlerine uyarak üyelerini veya temsilcilerini, yurt dışına göndermesi, Dışişleri bakanlığının ve ilgili bakanlığın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca verilecek izne bvağlıdır.

Madde-23: Bildiri Yayınlanması:

Dernek, yönetim kurulunca karar verilmeden bildiri, beyanname veya benzeri yayınlar yapamaz ve dağıtamaz. Yayınlanacak bildiri, beyanname ve benzerlerinde, bunların yayınlanması kararına katılan yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adı, soyadı ve imzasının bulunması şarttır. Bildiri yayınlanmasında 2908 sayılı Dernekler Yasasının 44. maddesindeki usuller uygulanır.

Madde-24: Genel Kurul Kararıyla Fesih:

Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan Dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde, üyeler 21. maddeye göre ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun feshin konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

Derneğin feshi beş gün içerisinde mahallin en büyük mülki amirliğine yönetim kurulu tarafından yazıyla bildirilir.

Bir derneğin kapatılması için dava açıldıktan sonra, derneğin genel kurulu tafrafından verilen fesih kararı, açılmış bulunan davanın yürütülmesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak hukuki sonuçlara engel olmaz.

Madde-25: Mahkeme Kararıyla Fesih:

1- Yetkili mercilerle onuncu madde gereğince yapılan yazılı isteme rağmen kuruluş bildirisi ve eklerindeki kanuna aykırılık veya noksanlıklar otuz gün içinde giderilmezse

2- Olağan genel kurul toplantısı tüzükte belirtilen süre içinde yapılmaz ve kanunen teşkili zorunlu organlar oluşturulamaz ve mahallinin en büyük mülki amirliğinin yazılı ihtarına rağmen bu zorunluluk 3 ay için yerine getirilmezse

Dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirinin yazılı ihbarı ve cumhuriyet savcılığının açacağı dava üzerine asliye hukuk mahkemesinin kararı ile fesh edilir. Cumhuriyet savcısı davada bulunur.

Madde-26: Kendiliğinden dağılmış sayılma:

Dernek kuruluş amaç ve şartlarını kaybettiği veya acze düştüğü veya yönetim kurulunun tüzük gereğince kurulmasına imkan kalmadığı veya 23. maddede belirtilen yeter sayının bulunmaması sebebiyle üst üste iki olağan genel kurul toplantısının yapılmadığı hallerde kendiliğinden dağılmış sayılır.

Kendiliğinden dağılma halinin tespiti dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki amirin kararıyla olur.

Madde-27: Derneğin Feshi Halinde Mal Varlığının Tasviye Şekli

Fesh edilen veya kendiliğinden dağılmış sayılan derneğin mal para,ve haklarının tasviyesi genel kurulun alacağı kararla veya genel kurulca bir karara alınmamış veya genel kurul toplanmamamışsa derneğin bütün para mal ve hakları hazineye intikal eder.

Derneğin mahkemece kapatılması halinde de bütün, para, mal ve hakları hazineye intikal eder.

Madde-28: Derneğin gelirleri ve mali hükümleri :

1-Üyelerin 1993 yılı için giriş aidatı 100.000 yıllık aidatı 50.000 TL’dir. Üyelerin daha sonraki verecekleri aidat miktarı her yıl olağan genel kurul toplantılarında yönetim kurulunun teklifi üzerine genel kurulca saptanır. (1998 yılı aidatı 3,000,000 TL, kayıt ücreti ise 600,000 TL olarak belirlenmiştir.)

2-Bağışlar

3- Balo, konser ve kongreler düzenleyerek bunlardan elde edilecek gelirler,

4- Derneğin 10.000 TL’ndan fazla parası milli bankalardan birisine yatırılır. Yönetim kurulu kararı ile devlet tahvili alabilir. Bunlarda bankalarda saklanır.

5- Bankalardan para çekilmesinde başkan ve sayman üyenin imzası lazımdır. Para icap eden yere ödenmek üzere saymana verilir.

6- Başkan aynı zamanda ödeme amiridir. Masraf ve ödeme evraklarında sayman imzası bulunur.

Madde-29: Gelir ve Giderlerde Usul:

Dernek gelirleri, alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Bu belgelerin saklama süresi özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere 5 yıldır.Dernek gelirlerinin alınmasında kullanılacak alındı belgesi Maliye Bakanlığınca bastırılır. Bağış ve aidat toplayacak kişi ve kişileri dernek yönetim kurulu bir kararla belirtir ve bu karar o yerin en büyük mülki amirliğine tescil ettirilir.

Madde-30: Taşınmaz mal edinme:

Dernekçe satın alınan veya bağış ve vasiyet yoluyla derneğe intikal eden taşınmaz malların dernek adına tapuya tescilinden itibaren 3 ay içinde İçişleri Bakanlığına bildirilmesi zorunludur.

Madde-31: Şube Açma:

Derneğin şubesi yoktur. Fakat genel kurul veya yönetim kurulundan her biri şube açılmasına karar verebilir.Yönetim kurulunun şube açma ile ilgili kararlarının oy birliği ile alınması gerekir. Genel kurul şube açılmasına genel kurul toplantısında üyelerinin üçteiki çoğunluğunun kabulüyle karar verir.

Indekse dön. / Üye sayfasına dön. / Go to index page