Neden Tekstil Mühendisliği

Türkiye’nin endüstriyel kalkınmasına istihdam olanaklarına ve ticaretine önemli katkıda bulunan tekstil sanayii, teknolojik yenilenme, teknik bilgi ve deneyim birikimi sayesinde ülkemizin en gelişmiş ve modern sanayi kolu haline gelmiştir. Dışa açık yapısında yabancı sanayi ile iç içe çalışmaktadır. Küreselleşen dünyanın önde gelen ülkelerinde Türk tekstil ürünleri kullanılmaktadır

Bir tekstil mühendisi, iplik, kumaş ve hazır giyim ürünlerinin beklenen özelliklerine uygun hammaddeyi seçmek, bu hammaddenin işlenmesinde kullanılan makinelerin uygun çalışma şartlarını belirtmek ve kontrol etmek, üretim verimliliği ve ürün kalitesini etkileyen koşulları analiz etmek, problemleri çözmek, şartları iyileştirmek ve gereksinimi duyulan yeni tekstil ürününün teknik tasarımını yapmakla uğraşır.

Mezun olan tekstil mühendisi meslektaşlarımız ülkemizin en fazla iş gücü istihdam eden sektörü olan Tekstil-Konfeksiyon sektöründe görev almaktadırlar. İplik, dokuma, örme, terbiye ve konfeksiyon fabrikalarında; tekstil malzemeleri, aksesuarları, makinaları satan firmalarda ithalat/ihracat yapan aracı kuruluşlarda ve tekstil laboratuvarlarında çalışabilirler. Çalışma alanları oldukça geniş olan tekstil mühendisleri özellikle İstanbul ve Marmara bölgesi, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana gibi merkezlerde yoğun iş olanakları bulabilmektedirler.

Tekstil mühendislerinin temel görevleri, tekstil işletmelerindeki üretim planlaması, organizasyonu, yönetimi; tekstil ürünlerinin tasarımı; tekstil üretim tesislerinin projelendirilmesi; tekstil ürünlerinin kullanım performanslarının ölçümü; tekstil işletmelerinde eğitim faaliyetleridir. Tekstil ticareti yapan kişi ve kuruluşlar ile, kamu kurumları ile yerel yönetimlerle, hammadde makina ve yedek parça üreten sanayi ile yakın ilişki halindedirler. Tasarım, planlama ve bilgisayar destekli işletme yönetimi gelecekte bu meslek dalında ön plana çıkacağı için öğrencilerimizin bu alanlardaki bilgi birikimlerinin yoğunlaşması gerekmektedir.

İşe ilk girişte orta seviyede bir ücret alan tekstil mühendisleri sektördeki deneyim ve bilgi birikimlerini arttırdıkça üst düzey yönetici olarak yüksek seviyede ücretlerle çalışmaktadır.