SUNUŞ

Mühendislik Dekanları Konseyi 8. Toplantısı ile birlikte 20-21 Mayıs 2004 tarihlerinde Eski Foça, İZMİR’de gerçekleşen I. Ulusal Mühendislik Kongresi, Mühendislik Dekanları Konseyi’nin etkinliklerine yeni bir boyut getirmektedir.

Mühendislik Dekanları Konseyi 2001 yılı Ocak ayında kurulmuş. İlk etkinlikler olarak, mühendislik eğitimi ve araştırma üzerine çalışma grupları oluşturulmuş ve etkin duruma getirilmiştir. Mühendislik Eğitimini Değerlendirme Grubu’nun, Mayıs 2001 – Mart 2002 dönemindeki çalışması Mayıs 2002’de Mühendislik Değerlendirme Kurulu’nun kurulması ile ilk ürününü vermiştir. Mühendislik Dekanları Konseyince oluşturulan ''Mühendislik Fakülteleri Altyapı ve Diğer Sorunları Çalışma Grubu''’nun hazırladığı rapor Konsey’in Aralık 2002 tarihli toplantısında kabul edilmiş ve basılmasına karar verilmiştir. Söz konusu rapor TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından ''Mühendislik Fakülteleri Altyapı ve Diğer Sorunları Raporu '' adı ile Nisan 2004 tarihinde yayınlanmıştır.

Mühendislik Dekanları Konseyi Ocak 2002’de Ulusal Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Sistemi’ni benimseyerek, mühendislik eğitiminde ulusal bir  akreditasyon kurumunun yeşermesi için ortam sağlamıştır. Ulusal mühendislik eğitiminin sürekli ve nitelikli gelişimini amaç edinen Mühendislik Değerlendirme Kurulu, mühendislik programlarının değerlendirilmesini temel görev edinmiş. Yönetsel olarak özerk kimliği ile 2003 yılında Üniversitelerimizin mühendislik eğitimi programlarını değerlendirmeye başlamıştır.

Çalışma gruplarının raporlarının sunulduğu, Mühendislik Fakülteleri’ndeki başarılı uygulamaların aktarıldığı ve Mühendislik Fakülteleri’nin eğitim, araştırma ve yönetsel sorunlarının tartışıldığı Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantıları giderek artan bir ilgi ve yankı bulmuş. Fakültelerin gündeminde önemli bir yer edinmiştir.

Konsey, 8. Konsey Toplantısı ile birlikte düzenlediği 1. Ulusal Mühendislik Kongresi ile, Sanayi, Üniversite, Araştırma Merkezleri, Kamu ve Özel Kuruluşlarda yer alan her mühendislik dalından araştırmacı, eğitimci ve yöneticileri bir araya getiren bir toplantı dizisinin ilkini gerçekleştirmektedir. Ulusal Mühendislik Kongresi’nin 2004 yılı bildiri konuları; Üniversite ve Sanayi İlişkileri, mühendislik politikaları, ulusal öngörü projeleri, mühendislik eğitimi, mühendislikte etik, fikri mülkiyet hakları, araştırma merkezlerinin yapılanması ve işlevleri, teknoloji geliştirme bölgelerinde üretkenlik, Sanayide AR-GE etkinlikleri, mühendislikte yenilikçilik ve yaratıcılık, araştırma ve eğitimde kaynak yaratımı/kullanımı, ulusal ve uluslararası  projelerin planlanması, eğitim ve araştırmada yetkinlik, araştırma verimliliği, disiplinler arası projelerde üretkenlik, proje yönetimi ve dokümantasyonu, araştırma ve araştırıcı envanteri olarak belirlenmiştir.

Kongre kapsamına uygun olarak gönderilen 38 özgün bildiri Program Kurulu Üyeleri arasından seçilen en az iki hakem tarafından değerlendirilmiş. Kabul edilen 30 bildiri sözlü sunum olarak Kongre’de yer almışlardır. Bildiri sayısı ile bildiri yazarlarının ve konularının dağılımı hedeflenen mühendislik kitlesine ulaşıldığını, Kongre kapsamının doğru konumlanmış olduğunu, bildiri yazım süresinin kısalığından dolayı ise özgün bildiri ile katılımın ülkemizdeki birikimi yansıtacak bir orana ulaşmadığını göstermiştir.Kongre, özgün bildiri sunumları yanında; “Mühendislikte Etik”, “Yenilikçilik ve ARGE Teşvikleri”, “Mühendislik Fakülteleri Altyapısı ve ARGE Kaynakları”, “Sanayinin ve Sivil Toplum Örgütlerinin Mühendislik Eğitiminden Beklentileri”, “ABET ve MÜDEK Değerlendirme Deneyimleri”, “AB 6. Çerçeve Programı Deneyimleri” ve “Mühendislik Eğitiminde Fikri Hakların Yeri” üzerine Üniversiteler, Sanayi Kuruluşları, ARGE Merkezleri ve Sivil Toplum Örgütleri’nden 19 çok değerli davetli konuşmacının yer aldığı oturumlar ve paneller ile ulusal mühendislik ortamı için yeni bir kazanım olmuştur. Konuşmalardan yazıya dönüştürülmüş olanları, Kongre Kitabı’nda davetli bildiriler olarak içerilmiştir. Kongre ile birlikte gerçekleştirilen Mühendislik Dekanları Konseyi 8. Toplantısı kapsamındaki Mühendislik Fakülteleri’ndeki başarılı uygulamalar üzerine iki yazı da Kongre Kitabı’nda yer almıştır.

Ulusal Mühendislik Kongreleri’nin nitelikli bir gelişme ile ülkemizdeki tüm mühendisleri kucaklayan bir odak oluşturacağını umar saygılar sunarız.


1. Ulusal Mühendislik Kongresi
       Kongre Başkanları

Prof. Dr. Cüneyt GÜZELİŞ
Prof. Dr. Ali Rıza KAYLAN
Prof. Dr. Hamit SERBEST
Prof. Dr. Yıldırım ÜÇTUĞ