Language...


Atatürk'ün Türk Dili'ne Iliskin Temel Görüsleri...


"En iyi savunma yöntemi, saldiridir. Bu durumda dil alaninda türemis yabanciliklara saldiralim; agaci bir kez silkeleyelim : Görelim, hangi çürükler düsecek; kalan saglamlar bakalim ne kadardir ? Dökülmeyenler, özleri ve arinmislari bulununcaya dek biraz daha ise yarayabilir; geçici olarak !"

"Türk Dili'nin özlestirilmesi, varsillastirilip kamuoyuna bunlarin benimsetilmesi için bütün yayin araçlarindan yararlanmaliyiz. Her aydin, hangi konuda olursa olsun, yazarken buna özen gösterebilmeli, konusma dilimiziyse uyumlu, güzel bir duruma getirmeliyiz."

"Baska dillerdeki her bir sözcüge karsilik olarak dilimizde en az bir sözcük bulmak ya da türetmek gerekir. Bu sözcükler kamuoyuna sunulmali, böylece, yayginlasip yerlesmesi saglanmalidir."

"Bati dillerinin hiçbirinden asagi olmamak üzere, onlardaki kavramlari anlatacak keskinligi, açikligi tasiyan Türk bilim dili terimleri türetilecektir."

"Öyle istiyorum ki Türk Dili, bilimsel yöntemlerle kurallarini ortaya koysun. Bütün dallarda yazi yazanlar bütün terimleriyle çogunlugun anlayabilecegi, güzel uyumlu dilimizi kullansinlar."

"Dil devriminin amaci, Türk Dili'nin kisirlastirilmasi degil genisletilmesidir. Amacimiz, Türk Dili'nin öz varsilligini ortaya çikarmak, onu dünya dilleri arasinda, degerine yarasir yükseklige eristirmektir."

"En güzel ve ileri bir is olarak türlü bilimlere iliskin Türkçe terimler türetilmis ve bu yolla dilimiz yabanci dillerin etkisinden kurtulma yolunda esasli adimini atmistir. Okullarimizda, egitimin Türkçe terimlerle basilmis betiklerle baslamis olmasini kültür yasamimiz için önemli bir olay olarak belirtmek isterim."

"Türk Dili'nin kendi benligine, özündeki güzellik ile varsilligina kavusmasi için, bütün devlet kurumlarimizin, özenli, ilgili olmasi baskosuldur."

"Türk Dili varsil, genis bir dildir. Bütün kavramlari anlatma yetisi vardir. Yalniz, onun bütün varliklarini aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde islemek gereklidir."

"Yeni Türkçe sözcükler önerebiliriz. Bu yönde israrla çalismaliyiz. Ancak bunlari Türk Dili'nin olgunlasma akisi içinde yapmaliyiz."

"Türk ulusu ile Türk Dilini uygarlik tarihinin ve kültür dillerinin disinda görmenin ne yaman bir yanlis oldugunu bütün dünyaya gösterecegiz."

"Çocuklugumda elime geçen iki kurustan birini betiklere (kitaplara) vermeseydim su anda yaptigim islerden hiçbirini yapamazdim. Daha çocukken, dersler, betikler arasinda yuvarlanirken sezerdim ki bu dilin bir gereksinimi var. O gereksinimin ne oldugunu nasil elde edilecegini bilmezdim. Ancak kesinlikle bir seyler yapmak gerektigini sezerdim."

"Ulusal bilincin ayakta kalabilmesi, uyanik bulunmasi için dil ile tarih ugrunda çalismak zorundayiz."

"Yasamak isteyen uluslar, tarihleri ile tarihlerini her alanda yasatan dillerine saglam sarilirlar. Dilbilim, tarihin en uzak, en karanlik köselerini aydinlatir. Türk tarihi, Türk irkini ancak deneysel bilim belgeleriyle bulur. Türk Dili, bunlardan en önemlisidir. Türk'ün tarihsel varligi ile bu varligin yeryüzündeki yayginligini, özelikle Türk Dili'nin özgünlügü çok açik bir kesinlikle göstermektedir."

"Kültür islerimiz üzerine ulusça gönüllerimizin titredigini bilirsiniz. Bu islerin basinda da Türk tarihini dogru temelleri üzerine kurmak; öz Türk Dili'ne degeri olan genisligi vermek için yürekten çalisilmaktayiz."

"Bizim ulusalciligimizin esasi, dil birligimizin korunmasiyla olanakli olacaktir. Türkçe bütün Türkiye'ye egemen olmalidir."

"Sonsal (nihai) hedefimiz, yalniz Anadolu Türklerinin degil bütün Türklerin ortak Türkçesini yaratmaktir. Türkçe bütün Türkiye'ye ve Türk dünyasina egemen kilinacaktir."

"Ulusal duygu ile dil arasindaki bag çok güçlüdür. Dilin ulusal ve varsil olmasi, ulusal duygunun gelismesinde baslica etkendir. Türk Dili dillerin en varsillarindandir; yeter ki bu dil bilinçle islensin."

"Ülkesi ile yüksek bagimsizligini korumasini bilen Türk ulusu, dilini de yabanci diller boyundurugundan kurtarmalidir."

"Inaniyorum ki Türk ulusu, Kuran'i kendi anadilinde okursa asil benimsedigi dinin özünü daha bir derinden ve daha bir bilinçle kavramis olacaktir."

"Türk ulusunun dili Türkçedir. Türk Dili dünyada en güzel, en varsil (zengin) ve kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sevip onu yükseltmek için çalisir. Bir de Türk Dili, Türk ulusu için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk ulusu geçirdigi sonsuz yikimlar içinde ahlakini, göreneklerini, anilarini, çikarlarini kisacasi; bugün kendini ulus yapan her niteliginin, dili sayesinde korundugunu görüyor. Türk Dili, Türk ulusunun yüregidir, beynidir."

"Kesinkes bilinmelidir ki Türk ulusunun ulusal dili ile ulusal benligi bütün yasaminda egemen ve temel olacaktir".

"Türk demek dil demektir. Ulus olmanin en belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk ulusundanim diyen kisi, her seyden önce ve kesinlikle Türkçe konusmalidir. Türkçe konusmayan bir kisi, Türk kültürüne ve ulusuna bagliligini öne sürerse buna inanmak dogru olmaz."

"Türk demek Türkçe demektir; ne mutlu Türküm diyene !"

"(Ölüm dösegindeyken) Bakiniz arkadaslar, ben belki çok yasamam. Ancak siz ölene degin Türk gençligini yetistirecek ve Türkçenin bir kültür dili olarak gelismeyi sürdürmesi yolunda çalisacaksiniz. Çünkü Türkiye ile Türklük, uygarliga ancak bu yolla kavusabilir."

Turkish...


Click on the thumbnail for "Republic of Türkiye - Ministery of Education"...

Turkish is the dominant language in the Turkic language group which aiso includes such less - than - famous tongues as Kirghiz, Kazakh and Azerbaijani. Once thought to be related to Finnish and Hungarian, the Turkic languages are now seen as comprising their own unique language group. You can find people who speak Turkish, in one form or another, from Belgrade, Yugoslavia (former) all the way to Sinkiang, China.

Click here for "The Council of Turkish Language"...

In 1928, Atatürk did away with the Arabic alphabet and adopted a Latin - based alphabet much better suited to easy learning and correct pronunciation. He also instituted a language reform to purge Turkish of abstruse Arabic and Persian borrowings, in order to rationalise and simplify it. The result is a logical, systematic and expressive language which has only one irregular noun ("su", water), one irregular verb ("etmek", to be) and no genders. It is sological, in fact, that Turkish grammar formed the basis for the development of Esperanto.

Click here for "The Turkish Dictionary"...

Word order and verb formation are very different from those belonging to the lndo - European languages, which makes Turkish somewhat difficult to learn at first despite its elegant simplicity. Verbs, for example, consist of a root plus any number of modifying suffixes. Verbs can be so complex that they constitute whole sentences in themselves, though this is rare. The standard blow - your - mind example is,

"Afyonkarahisarlilastiramadiklarimizdanmisiniz ?"

Which means,

"Aren't you one of those people whom we tried -unsuccessfully- to make to resemble the citizens of Afyonkarahisar ?"

It's not the sort of word you see every day.