Geri İleri İçindekiler

14. EK

14.1 İnternet üzerinde yeralan Linux dökümanları

Linux Sıkça Sorulan Sorular (Linux ÇSS) : Bu işletim sistemi hakkında linux@bilkent.edu.tr listesinden seçilerek biraraya getirilen onlarca soru ve cevabı bu belgede bulabilirsiniz. Linux'u hiç bilmeyenler kadar az bilgisi olanlara da yol gösteren ve genel sorunlara çözüm getiren bu kaynak, ASCII ve HTML formatlarında şu adresten temin edilebilir :

Linux-NASIL dökümanları : tr-ldp@metu.edu.tr listesinde bulunan gönüllülerin çıkardığı bu güzel çalışma, çeşitli Linux-HOWTO dökümanlarının çevirisinden oluşuyor. Her bir dosya, özel bir konuyu ele alıp yoğun olarak bu konunun işlenmesinden ibaret olup Linux'u öğrenmek isteyen, fakat ana dili İngilizce olmayanlar için büyük fırsat niteliğini taşıyor. Yaklaşık 20 kadar çeviriden oluşan Linux-NASIL belgelerinin bulunabileceği adresler :

Yukarıdakilerin dışında, ftp.metu.edu.tr adresinde, Linux işletim sistemi hakkında yabancı kaynaklı (İngilizce, Fransızca ve Almanca) dökümanlar ve çeviriler vardır. Burada sözkonusu İnternet adresinde neler bulunduğunu belirtmek imkansız. Birkaç HOWTO örneği vermek gerekirse:

Siteye eriştiğiniz zaman farkedeceğiniz zenginlik sizi şaşırtacaktır. Bu adresin yansısını Türkiye'de ODTÜ ve BİLKENT Üniversitelerinde yeralan servisler tutmaktadır.

Yurtdışı HOWTO adresi

Diğer LDP ve HOWTO yansıları

Bu arada, tüm ftp adresleri için 'pub' dizininden sonra gelen neredeyse tek ortak dizin linux'dur. Düşük hız sizin için sorun taşımıyorsa buradaki ftp ve www adreslerine bağımlı kalmak zorunda değilsiniz.

Linux Documentation Project (Linux döküman projesi) adı altında, 1990 yılından beri Linux dökümanları hazırlanıyor. Bu dökümanlar hem İnternet üzerinde bedava bulunmakta, hem de yazıcı ve kağıt masrafı gibi ince işlerle uğraşmak istemeyenler için kitap olarak da bastırılmaktadır. Bir dizi gönüllünün oluşturduğu bu dökümanlar, hem işletim sisteminin hızla gelişmesi, hem de çalışma kapsamının gittikçe genişlemesi nedeniyle hergün güncellenerek geliştirilmektedir. Linux için kullanım klavuzları (ve bu klavuzları hazırlayan gruba) LDP Linux Documentation Project adı verilir. Bu dökümanlar:

Linux Gazette ve Linux Journal : Linux Journal, SSC firması tarafından hazırlanıp dünyanın dört bir yanındaki üyelerine dağıtılıyor. Aylık çıkan bu dergi, profesyonel bir yayımcı kitlesi tarafından hazırlanıyor ve Linux ile uğraşanlar tarafından çok tutulan bir kaynak özelliğini taşıyor. Bunun yanında Linux Gazette, içerik olarak Linux Journal'a yakın, ama sadece İnternet üzerinden bedava dağıtılıyor.

Linux Gazette ve Linux Journal ana sayfası

Türkiye'deki yansıları

Haber Grupları : Usenet olarak da bilinen haber grupları, onbinlerce konu altında tartışma gruplarını biraraya getirir. Bu konu yoğunluğu içinde Linux için yaklaşık 10-15 kadar tartışma grubu açıktır. İlk olarak alt.os.linux ismi kullanılarak yapılan tartışmalar, Linux'un büyük bir hızla yayılmasıyla alt konulara ayrılmıştır.

Tartışma Listeleri : E-posta atıp alabilme imkanınız varsa, haber gruplarının ayrı olarak listelere de üye olabilirsiniz. Listeler, tartışma gruplarına güzel bir alternatif teşkil ederler. Türkiye'de linux hakkında açılmış 4-5 tartışma listesi bulunmaktadır. Bunların arasında göze çarpan ve en çok kullanıcısı olan tartşma listesi Bilkent Üniversitesi'nde yeralan listedir. Bu listeye üye olmak için mesaj kısmında 'sub linux isim soyisim' yazılı (isim ve soyisim yerine kendi isminizi ve soyadınızı kullanın) bir e-postayı listserv@bilkent.edu.tr adresine yollayın. En kısa zamanda listeye üyeliğiniz gerçekleşecektir.

RFC (Request For Comment) : Standartlar, tezler ve diğer resmiyet kokan pekçok bilgiye buradan erişilebilir. Başlangıç için önermiyorum. ODTÜ ftp adresinde, ftp.metu.edu.tr/pub/rfc dizini altında yansısı tutulmaktadır.

Aşağıda Türkiye'de ve yurtdışında çeşitli Linux kaynak dosyaları bulabileceğiniz ftp adresleri verilmiştir. Türkiye içinde ODTÜ, onlarca gigabyte yer kaplayan sunsite adresinin yansısının sadece bir kısmını tutabilmektedir. Bu yüzden zaman zaman yurtdışı adreslere bağlanmanızı hararetle salık veririm. tsx-11.mit.edu, sunsite.unc.edu ve nic.funet.fi adresleri Linux'un ana adresleri olup en yeni yazılımlar önce bu adreslere gelir. İnternet trafiğini meşgul etmemek için size en yakın makinayı seçin.

Yurtiçi :

Yurtdışı :


Geri İleri İçindekiler