Ulukent Tren İstasyonu




Ulukent Tren İstasyonu. Foto: Orhan Berent

    12 Mayıs günü Dr. Acar ve yeni tanıştığımız demiryolu sevdalısı Ahmet Çavuşoğlu arkadaşımızla beraber Ulukent tren istasyonuna gidiyoruz. Nisan ayının ortasından beri Kuzey trenlerinin kalkış yeri artık Çiğli değil Ulukent istasyonu. Eski yıllarda Ulukent Menemen'e yakın bir köy olarak geçiyordu. Hatta 1980'li yılların başında Anadolu'daki herhangi bir köyden farkı yoktu ve adı Ulucak'tı. 90'lı yılların ortalarından itibaren yoğun şehirleşme sonrasında toplu konut alanlarının çoğaldığı bir yer oldu. Bugün ise geçici bir süre Kuzey trenlerinin kalkış noktası. Basmane-Karşıyaka arasının Karşıyaka tünel inşaatı yüzünden kapanmasından sonra Çiğli'ye epey alışmıştık. Ama Çiğli'de de bir inşaata başlanması yüzünden bu kez çok sevdiğimiz trenleri görmek için şehirden epey uzak Ulukent'e gelmek zorundaydık.


Ulukent Tren İstasyonu Menemen çıkışı. Foto: Orhan Berent

    Ulukent'te Erdal Uslu ağabeyimizle buluştuğumuzda buraya taşınmanın öyküsünü ondan dinliyoruz. Söylediğine göre Çiğli'de bilet holleri yer altına alınacağından buraya taşınmak elzem olmuş. Aynı Basmane'den Çiğli'ye taşınmanın verdiği telaş burada da yaşanmış. Personel için barakaların yapılması, istasyon binasının restorasyonu gibi bir çok iş çok kısa bir zamanda gerçekleştirilmiş. Belediye otobüslerinin yanaşacağı alanın asfaltlanması ve bir çok alt yapı işi belediyenin desteği ile halledilmiş. Bir süre Erdal abi ile sohbet ettikten sonra istasyon sahasını dolaşıyoruz. Aslında yapılması gereken çok iş var. Toprak olan kısma çim dikilmiş. Esen rüzgarın toprakları oradan oraya savurması ancak böyle önlenecekmiş. Her taşınma yorucu olduğu gibi bu taşınmada da personel oldukça yorulmuş. Fakat şimdi her şey yerli yerine oturmuş durumda. Kısa zamanda buraya da alışılmış. Ancak gözlerimiz eski Basmane Garının görkemiyle burasını karşılaştırınca haliyle yadırgıyor.


Ulukent Tren İstasyonu İzmir Mavi ve DE22000. Foto: Orhan Berent

    Biz Erdal abiyle konuşurken yavaş yavaş İzmir Mavi'nin ve Ege Ekspresinin geliş saati yaklaşmıştı. İzmir Mavi Menemen'de teşkil ediliyor ve buraya bir DE11000'lik tarafından getiriliyordu. Erdal abi trenin geliş saatinde orta platformda yerini aldı. Çünkü gelen Ege Ekspresinin yolcularının inmesi ancak perondaki Mavi trenin içinden geçerek mümkün oluyordu. Herhangi bir güvenlik problemine karşı Erdal abi, istasyondaki görevliler, güvenlikçiler ve tabii ki ben yolcuların istasyona girişine refakat ettik. Daha sonra onlardan ayrılıp fotoğraf çekmek için istasyonun epey gerisindeki üst geçide gittim. Fotoğrafları çektikten sonra Ege Ekspresi İzmir Maviyi getiren DE11000 tarafından Menemen'e götürüldü. Bu arada Ahmet beyi Karşıyaka'ya bırakan Acar geri dönmüştü. Onunla birlikte tantancının yanına gidip İzmir Mavi'nin hareketini orada görüntüledik. Daha sonra Erdal abiyle bir süre daha oturduktan sonra müsaade isteyip ayrıldık. Karesi perona gelmişti ve epey yolcusu vardı. Erdal abi ve güvenlikçiler yolcuları sevk ediyordu. Yarın Cumhuriyet mitingi vardı.


Ulukent Tren İstasyonu orta peron. Foto: Orhan Berent