TAKAG 2010

Amaç ve Kapsam

Kaynakların Korunması için Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi

İklim ve kaynakların korunmasında katı atık yönetiminin öneminin özellikle son yıllarda daha çok anlaşılması bu hedeflere ulaşmak için sürdürülebilir katı atık yöntemlerin uygulanmasını öncelikli çevre konularından biri haline getirmiştir.

Gerek AB’nde gerekse birliğe uyum süreci çalışmaları kapsamında Türkiye’de, sürdürülebilir ve geleceği olan katı atık yönetimi ile ilgili yönergelerin hazırlanması ile bu uygulamalar için gerekli yasal ve yönetsel altyapı ve koşullar oluşturulmuştur. Sürdürülebilir katı atık uygulamaları için sonraki adım, yasalarla belirlenen hedef ve stratejilerin hayata geçirilmesidir. Bu kapsamda, oluştuğu evsel ve endüstriyel kaynaktan itibaren atıkların madde akışının izlenmesi, sürdürülebilir katı atık strateji ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ve bu amaçla uygulanacak katı atık teknik ve işlemlerinin belirlenmesi öncelikli olarak üzerinde durulması gereken konulardır.

Dördüncü kez yine İzmir’de gerçekleştirilecek olan Türk-Alman Katı Atık Günleri (TAKAG) 2010’da “Kaynakların Korunması için Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi” ana tema olarak seçilerek sürdürülebilir katı atık uygulamalarının tartışılması ve uygulamada karşılaşılan güçlüklerin ve çözüm yollarının paylaşılması amaçlanmıştır.

Bu oganizasyon, Stuttgart Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi arasında katı atık ve atıksu teknolojileri alanında 40 yıldır sürdürülen Türk-Alman bilimsel işbirliğinin devamıdır.

TAKAG 2010, iki ülke hükümetlerinin Mart 2010’da Ankara’da güçlü bir şekilde teyit ettikleri gibi, Türkiye ile Almanya arasında bilimsel, ekonomik, teknik ve kültür ilişkilerin daha ileriye götürmesine ve derinleştirmesine katkı sağlayacaktır.