Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr.

M. Şerefettin Canda

döneminde gerçekleşen yenilikler

(28 Kasım 2006-28 Kasım 2010):

MKÜ toplam öğrenci sayısı 13.000’den 30.000’e ulaşmıştır.

MKÜ Devlet üniversiteleri içinde, öğrenci kontenjanı açısından,

9967 öğrenci ile Türkiye’de ilk 20 üniversite içindedir.

MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi’nde, ilk olarak 103 öğrenci ile

eğitimi başlatmış (28 Ağustos 2007), bugün 450 öğrencisi vardır.

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, yeni binasına taşımıştır

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hast ileri teknoloji ile donatılmıştır.

MKÜ son 3 yılda Hatay’da kamu kuruluşları içinde yatırımda birincidir.

MKÜ’ne ilk kez bu yıl yabancı öğrenci (152 öğrenci) alınıyor

Yeni Binası Bitirilerek Taşınanlar Fakülte ve YO (2007-20010)

Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi (Antakya)

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi(Antakya)

Mühendislik Fakültesi (İskenderun)

Su Ürünleri Fakültesi (İskenderun)

Eğitim Fakültesi (Antakya)

Beden Eğitimi ve Spor YO ve Jimnastik Salonu (BESYO) (Antakya)

Yeni Açılan Fakülteler (2007-2010)

Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi

Mimarlık Fakültesi

Diş Hekimliği Fakültesi

İletişim Fakültesi

Yeni Açılan Yüksekokullar (2007 - 2010)

Sivil Havacılık Yüksekokulu

Fizyoterapi Yüksekokulu

Konservatuvar

Yeni Açılan Meslek Yüksekokulları (2006 - 2010)

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Antakya Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu

Harbiye Meslek Yüksekokulu

Altınözü Meslek Yüksekokulu

Hassa Meslek Yüksekokulu

Belen Meslek Yüksekokulu

Pirinçlik Meslek Yüksekokulu

Erzin Meslek Yüksekokulu

İskenderun Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Dörtyol Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Diğerleri (2007- 2010)

Yayladağı MYO (Kız-Erkek) Öğrenci Yurdu.

Çok sayıda yeni program başlatılmış ve bölüm açılmıştır

Reyhanlı MYO yeni binasının yapımı devam ediyor,

MKÜ 2000 Kişilik Kapalı Spor Salonu yapımı devam ediyor.

1) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’na Asistanı olmuş, Patoloji Uzmanlık eğitimi görmüştür (30.06.1972-15.11.1974). Prof. Dr.M. Yavuz Aksu, Prof. Dr. Özden Günel, Prof. Dr. Yıldız Erhan, Prof. Dr. Gül Yüce, Prof. Dr. Nejat Sabuncu, Prof. Dr. Fikri Öztop ile çalışmıştır

            2)  Atatürk Üniv. Tıp Fakakültsi Patoloji Anabilim Dalı’na naklen geçmiş (15.11.1974), Patoloji Uzmanı (28.08.1975) olmuştur. Prof. Dr. Hikmet Üğütmen ile çalışmıştır.

§      Erzurum AÜTF’de Patoloji Uzmanı olarak görev yapmış ve Patoloji     Dersleri vermiştir (28.08.1975-16.02.1977).

§      Erzurum ve çevre illeri hastalarının, patoloji-sitoloji raporlarını çıkarmış, sonuçlarını yayınlamıştır.

§      Erzurum’da iğne biyopsisi ve sitolojisi ile ilgilenmeye başlamış,      Türkiye’de yeni, başlayan bu çalışmalara katılmış, deneyim kazanmıştır

 Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD Arşivini düzenlemiştir.

§      Erzurum’da, birçok hastalığın, ekinokokkozis, çeşitli kanser türleri ile mide kanseri ile ilgili makaleler yazmış ve kongre bildirileri yapmıştır.

§          AÜTF’de, ilk olarak Patoloji Ders Notları (1976) çıkarmıştır.

   AÜTF I. Tıp Kongresi (24-26 Mayıs 1976, Erzurum)’ne katılmıştır.

  3)  Cumhuriyet Üniv. Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’na, Kurucu Patoloji Uzmanı olmuştur (Dr.T. Canda ile,16.02.1977- 05.11.1979).

  Sivas Cumhuriyet Üniv. Tıp Fak. Patoloji ABD, Patoloji Laboratuvarı’nın, Dr Tülay Canda ile birlikte kuruluşunu yapmıştır. CÜ Rektörü Prof. Dr. Muvaffak Akman, CÜTF Dekanı Prof. Dr. Doğan Remziile çalışmıştır.

 Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nin açılışında Başhekim Vekili olarak görev almış ve Laboratuvarları, Ameliyathaneyi ve Klinikleri açarak Hastaneyi çalışır duruma getirmiştir.

 Cumhuriyrt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilk Anestezi Uzmanı Dr. Nizam Eğemen’ın İzmir’den gelerek Sivas CÜTF’de görev almasını, ayrıca cerrahi girişimlerin, cerrahi asistanlarının eğitiminin önün açılmasını sağlamıştır.

 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD’nda Mikroskop spektrofotometre’yi kurmuş, Sivas’ta ilk kez dokuda DNA ölçümü yaparak, “Beyin tümörlerini” araştırmıştır (Astrositomların DNA içeriğine göre derecelendirmesi). Bu yöntemle çalışma yolunu açmıştır.

 Sivas ve çevre illeri halkının patolojik incelemelerini yaparak, patoloji-sitoloji raporunu yazmıştır. Akciğer kanseri ve serviks kanseri başta olmak üzere tarama ve tanı amaçlı incelemelere önem vererek, yapılmasını sağlamıştır. Sivas’ta Tüberküloz yanı sıra Asbestoz ve yol açtığı Akciğer kanseri ile Mezotelyoma ile ilgilenmeye başlamıştır.

 Sivas Kanser Savaş Derneği (03 Mart 1978)’ni kurmuş, Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı’nın kuruluşuna, Rektör Prof. Dr. Muvaffak Akman’ın görevlendirmesi ile öncülük etmiştir.

 Cumhuriyet Üniv.’nin ilk kitaplarından olan Patoloji Kitabı’nı yazmış ve 1978 yılında Sivas’ta renkli olarak basımını sağlamıştır (T. Canda ile).

 Sivas 1-7 Nisan Kanser Haftası düzenleyerek, kanser ve tüberküloz konusunda halka bilgi vermiş. Halk İçin Kanser Bilgileri kitabını yazmış (1979), yerel gazetelerde yazılar yayınlamıştır (Anadolu Gazet).

    4)  Ege Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalına, Kurucu Öğretim Görevlisi Patoloji Uzmanı olarak Dr. Tülay Canda ile birlikte atanmıştır (05.11.1979). Dekan Prof. Dr. Mehmet Tiner’dir.

 İzmir Tıp Fakültesi’nin Bornova’da Patoloji eğitiminin ilk olarak yapılmasını, eş zamanlı, patoloji laboratuvarının erkenden hizmete girmesini, hasta raporu çıkarmasını, eğitim materyali hazırlanmasını sağlamıştır (Dr. T. Canda ile)

 Patoloji Makroskopi, Mikroskopi Arşivlerinin, Öğrenci Mikroskopi Laboratuvarının kurulmasına katkı yapmıştır (Dr. T. Canda ile).

    5)  Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kurulması (20 Temmuz 1982) ve Tıp Fakültesi’nin İnciraltı’na taşınması ile DEÜTF Patoloji ABD’nı, burada bir kez daha kurmuştur (Dr. T. Canda ile). DEÜ Rektörü Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı, DEÜTF Dekanı Prof. Dr. Şakir Fadıloğlu’dur.

 Prof. Dr. M. Şerefettin Canda DEÜTF Patoloji ABD Kurucu Başkanlığı’nı (05 Kasım 1979-10.01.1984) yapmış, sonrasında Prof. Dr. Tülay Canda yürütmüştür (10.01.1984-29.9.1988). Sonrakiler; Prof. Dr. Emek Özen, Prof. Dr. Aydanur Kargı, Prof. Dr. Erdener Özer’dir..

 DEÜTF Patoloji ABD’da, Dr. Tülay Canda ile İmmun dokukimyasal yöntemleri başlatmış, Patoloji laboratuvarı, araştırma, arşiv kurulması, öğrencinin eğitimi için Makroskopi Müzesi, Mikroskopi Uygulama Arşivinin hazırlanmasını yeniden güncellemiştir.

 Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fakültesi Patoloji ABD’da (05 Kasım 1979 - 28 Kasım 2006), İzmir, Ege ve diğer illerinden gelen hastaların patoloji-sitoloji raporunu, yeni bilgilerle, zamanında çıkarmaya gayret etmiştir.

 Türkiye’de Patoloji öğretim üyelerinin üst uzmanlık dallarına ayrılması, kurs, seminer ile gençlere eğitim verilmesinin önemine inanmış, bu amaçla çaba göstermiştir.

 1988’den bu yana Nöropatoloji, Endokrin Patoloji, Sitopatoloji,  TİİAB, Cerrahi Patoloji, Frozen Kesit, İmpirint Sitolojisi çalışmıştır.

 Türk Patoloji Dernekleri Fed. Nöropatoloji Grubunda görev almıştır.

 DEÜTF Araştırma ve Uygul. Hast. ve DEÜTF Patoloji ABD’nın bilimsel gelişmesi, üst düzey danışma merkezi olması için aralıksız çalışmıştır.

 DEÜTF Tümör Konseyleri (Nöro-Endokrin)’nin kuruluşuna katılmıştır.

 Pek çok öğrenci, doktor, uzman, öğretim üyesine katkı yapmıştır.

 DEÜTF’nin birçok uzman doktor, öğretim üyesinin araştırma ve tezinin (Uzmanlık, Doktora, Doçentlik, Profesörlük) yürütülmesi, yazımı ve yayınında entelektüel birikimi ile yıllar boyu süren destek sağlamıştır.

 Temel Patoloji Ders Kitapları(4 Cilt) yazmıştır(1982,1983,1988,1992.

 Ayrıca, yabancı dilden Patoloji Kitabı bölüm çevirileri yapmıştır.

 Nöropatoloji Kitabı (Temel Patoloji IV) (1992)’nı kendi özgün olguları ile renkli resimli olarak çıkarmıştır.

 Prof. Dr. M. Şerefettin Canda, 1995’de Ekopatoloji Derneği’ni kurmuş, Türkiye Ekopatoloji Dergisi (Tr Ekopatol Derg, TEPD) (http://www.tepd.org)ni, 2007 yılına dek, 12 yıl yayınlamıştır.

 Dünya Sağlık Örgütü’nün ICD-O Kitabını 2 kez(1992,2002) Türkçeleştirmiştir.

 DEÜTF’de öğrencilerin TUS’da başarısı için, erkenden, ders ve sınavlarda TUS’a yönelik yenilikler yapmış, TUS’a soru hazırlamıştır.

 Patoloji-Hatırlatmalar (Pathology-Recall) Kitabını Türkçeye çevirmiştir (2004).

 Türkiye’de Nöropatoloji Tarihi’ni yazmıştır (2006).

 DEÜTF’de birçok kongre, seminer, kurs düzenlemiş, bilginin paylaşımına, Anadolu’daki patoloji uzmanlarının gelişmesine katkı yapmış, Nöropatoloji, Endokrin, TİİAB Kursları düzenlemiştir.

 İzmir Güncel Tıp Günleri’ni, Türkiye Ekopatoloji Kongresi’ni başlatmıştır. Ulusal Patoloji Kongreleri’nde görev almıştır.

 Klasik eğitim, entegre eğitim, öğrenci merkezli eğitim, organize eğitim gibi, yıllar içinde Tıp eğitiminde uygulanan eğitim modellerinde görev yapmıştır.

     6)  Atatürk Üniversitesi (Kafkas Üniversitesi) Kars Veteriner Fakültesi

    Profesörlük sonrası, Kars’ta Atatürk Üniversitesi Kars Veteriner Fakültesi’nde (01.11.1988-01.04.1989) görevlendirilen Prof. Dr. M. Şerefettin Canda, burada Genel Patoloji Derslerini vermiştir.

 Ayrıca, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (1989) ikinci kez (ilki 1975-1977) Patoloji Derslerini vermiştir.

    7)  Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD’ndaki görevine, daha sonra kaldığı yerden devam etmiştir (01.04.1989-28.11.2006).

 DEÜTF’de Nöropatoloji, Endokrin Patoloji Patoloji Dersleri’ne girmiştir.

 Nöropatoloji,  Endokrin Patoloji, Cerrahi Patoloji ve TİİAB ile ilgili patolojik materyelin raporlarını çıkarmıştır.

 Nöroşirürji ve Endokrin Konseylerine katılmıştır.

 Kongrelere katılmıştır.

    8)  Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Şerefettin Canda döneminde, gerçekleşen yenilikler (28 Kasım 2006-28 Kasım 2010):

 MKÜ toplam öğrenci sayısı 13.000’den 30.000’e ulaşmıştır.

 MKÜ Devlet üniversiteleri içinde, öğrenci kontenjanı açısından, 9967 öğrenci ile Türkiye’de ilk 20 üniversite içindedir.

 MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi’nde, ilk olarak 103 öğrenci ile eğitimi başlatmış (28 Ağustos 2007), bugün 450 öğrencisi vardır.

 MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, yeni binasına taşımıştır

 MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hast ileri teknoloji ile donatılmıştır.

 MKÜ son 3 yılda Hatay’da kamu kuruluşları içinde yatırımda birincidir.

 MKÜ’ne ilk kez bu yıl yabancı öğrenci (152 öğrenci) alınıyor

 

Yeni Binası Bitirilerek Taşınanlar Fakülte ve YO (2007-2010)

§  Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi (Antakya)

§  Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi(Antakya)

§  Mühendislik Fakültesi (İskenderun)

§  Su Ürünleri Fakültesi (İskenderun)

§  Eğitim Fakültesi (Antakya)

§  Beden Eğitimi ve Spor YO ve Jimnastik Salonu (BESYO) (Antakya)

Yeni Açılan Fakülteler (2007-2010)

§  Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi

§  Mimarlık Fakültesi

§  Diş Hekimliği Fakültesi

§  İletişim Fakültesi

Yeni Açılan Yüksekokullar (2007 - 2010)

§  Sivil Havacılık Yüksekokulu

§  Fizyoterapi Yüksekokulu

§  Konservatuvar

Yeni Açılan Meslek Yüksekokulları (2006 - 2010)

§  Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

§  Antakya Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu

§  Harbiye Meslek Yüksekokulu

§  Altınözü Meslek Yüksekokulu

§  Hassa Meslek Yüksekokulu

§  Belen Meslek Yüksekokulu

§  Pirinçlik Meslek Yüksekokulu

§  Erzin Meslek Yüksekokulu

§  İskenderun Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

§  Dörtyol Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Diğerleri (2007- 2010)

§  Yayladağı MYO (Kız-Erkek) Öğrenci Yurdu.

§  Çok sayıda yeni program başlatılmış ve bölüm açılmıştır

§  Reyhanlı MYO yeni binasının yapımı devam ediyor,

§  MKÜ 2000 Kişilik Kapalı Spor Salonu yapımı devam ediyor.

 

 
 
 
© 2010. Bu sitede kullanılan tüm materyal mscanda.com a aittir. İzinsiz kullanılama                                                 Tasarım: