AlsancakGarı




    29 Ağustos günü yolum Alsancak taraflarına düştü. Garın önünde otobüsten indiğimde yoğun bir çalışma olduğunuı gördüm. 1 gün sonra yani 30 Ağustos'ta Alsancak-Cumaovası tren seferleri başlayacaktı. Şöyle yolun bitimine doğru bir turladım. 3. yolda emektar buharlımız 44062 duruyordu. Yanındaki 2. yolda da bir CAF. Onların birkaç fotoğrafını çektikten sonra geri dönüp 1. yolun sonundaki çay ocağına oturdum bir çay söyledim. Çay içerken ocakçıya banliyö yolcuları sayesinde iyi iş yapabileceğini belirttim. Ocakçı banliyöye gidecek olanların yandaki peronları kullanacağı için satışlarda bir artış olmayacağını söyledi. Doğru söylüyordu. 1. yoldan 2 Bandırma ve 2 Ankara ekspresi ve Uşak treni kalkıyordu. Diğer saatlerde burası sakin olacaktı. Bir çay daha içtikten sonra ileri doğru yürüyüp orta makasın ordaki manevracıların yanına gittim. Eski tanıdığımız tren teşkil memurlarından Bünyamin ağabeyi falan sordum. Manevracılarla laflarken bir tanesi gözüme oldukça aşina geldi. Bu makinist Necip Cura idi. Onunla daha önce internetteki demiryolu forumlarında epey yazışmıştık. Şimdi yüz yüze konuşuyorduk.


    Neciple konuşurken bir DE11000 gara girdi, başka bir tanesi bir CAF setini alıp ilerde gar çıkışına doğru gözden kayboldu. Bu arada deneme seferleri yapan CAF'ları da görüntüleme imkanı buldum. Necip Hyundai'lerin de güzel setler olduğunu söyledi. Ona eski Mak 44100 lokolardan kesilmemiş olup olmadığını sordum. Bilmediğini söyledi ama 44100'leri iyi hatırladığını söyledi. Necip kendi Canon fotoğraf makinesiyle de gidip gelen CAF'ların fotoğrafını çekti. Bir süre daha muhabbet ettikten sonra onlarla vedalaşıp tekrar gara doğru yöneldim. Çay ocağının yanından geçerken bir tanıdık daha farkettim. Makinist Ahmet Tuğral abiydi bu.


    Ahmet abiyle 2006 yılında tanışmıştık. Ankara'dan gelen Ergin Tönük hoca ve Altan Ataman abiyle birlikte bir bahar günü Halkapınar Lokomotif deposunu ziyaret etmiştik. Sağolsun bizi o gün epey gezdirmişti. Yine bir başka makinist Gani Evis ustamız da bizi Aliağa'ya götürmüştü. Daha sonra bu iki usta makinist ile 3. bölgenin bir çok mevkisinde karşılaşmıştık ve demiryolları konusunda derin muhabbetlerimiz olmuştu. Ahmet Tuğral o gün CAF setleriyle yoğun bir şekilde uğraştıklarını, yarın Ulaştırma Bakanının İzmir'e gelip hattın açılış törenlerine katılacağını söyledi. Telsizinden sürekli konuşmalar işitiliyordu. Bir süre onunla da sohbet ettikten sonra müsade isteyip gardan ayrıldım. Yarın büyük bir gün olacaktı.