Startseite

 

1. YIL

Zorunlu Dersler

TEM 105.6 Temel Sanat Eğitimi
Eğitim; düşünce ve tasarıların iki boyutta anlatım yeteneği ve becerilerini kazandırmak amacıyla çizgi ve doku araştırmaları, uyum ilkeleri ve uygulamaları, yazı çeşitleri, imler ve simgeler, doğadan desen araştırmaları, modelden resim, geometrik düzen çalışmaları, renk kuramları ve değişik malzemelerle irdeleme ve uygulamaları içerir.

TEM 115.6 Genel Sanat Tarihi I
Eski çağlardan başlayarak, Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde sanat eserlerinin kronolojik bir düzen içinde tanıtılması ve karşılaştırmalar yapılarak çağlar arası bağların kurulması.

TEK 143.4 Tekstil Tarihi
Tarih boyunca kullanılan tekstil tekniklerinin irdelenmesi, kültürlere göre tekstil hareketleri, günümüz sanat akımlarıyla ilişkilendirme.

TBT 101 Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgisayara giriş; hardware, software, bilgisayar işletim sistemlerinin tanıtımı, Windows tabanlı işletim sistemleri ve programları üzerinde uygulamalı çalışmaların yaptırılması.

Seçmeli Dersler

TEK 141.2 Tekstil Maddeleri
Tekstil ürünlerinde kullanılan hammaddelerin sınıflandırılması, tanımlanması, fiziksel-kimyasal özellikleri, kullanım alanları, elde ediliş yöntemleri, tanınma özellikleri vb konularını kapsar.

TEK 145.6 Temel Kumaş Bilgisi
Dokuma kumaşın tanımı, dokumacılığın tarihçesinin genel hatlarının da yer aldığı kumaşlara ilişkin genel bilgiler, kumaşların temel yapılarının ayrıntılı incelenmesi.

TEK 150 Dokuma Teknolojisi I
İplik numaralama sistemleri, karde, penye, kamgarn, strayhgarn, open-end iplik sistemleri, kompakt iplikçilik, siro-supun gibi modern teknikler, iplik makineleri (H. hallaç, Tarak, Ring)

TEK 110 Tekstilde Tasarım Yöntemleri
Temel tasarım terimleri, tasarım aşamaları, tekstilde tasarım olgusu, tekstil desenlerinin gruplandırılması, simetri, ritim gibi konularda öğrencilerin teorik olarak öğrenmesi sağlanacaktır.

 

 

2. YIL

Zorunlu Dersler

TEK 225.6 Giyim Tarihi
Tarihsel süreç içinde giyim kuşamın gelişimi, kronolojik bir sırayla ele alınır. Giyim olgusunda kültürel etkiler ve çağdaş modalar incelenir.

TEK 215.6 Genel Sanat Tarihi II
Erken Hıristiyanlık sanatından başlayarak Bizans, Ortaçağ Avrupası, İslam, Roma ve Gotik sanatları, 11 - 13. yy.daki Anadolu Türk Sanatı, Rönesans ve Osmanlı Sanatı Klasik eserlerinin tanıtılması, karşılaştırılarak etkilerinin irdelenmesi.

TEM 221 Algı Psikolojisi
Görsel algılama, renk ve biçim algılaması, renk kuramları üzerinde durur.

TEM 222 Görsel Algılama
Görsel algılama, renk ve biçim algılaması, renk kuramları üzerinde durur.

TEM 223.4 Sanat Felsefesi
Felsefenin alanı, temel kavramları ve akımları ile sanat felsefesinin genel felsefe ve sanattaki yeri.

Seçmeli Dersler

TED 203.4 Tekstil Tasarımı
İki boyutlu yüzey tasarımında dokunun strüktürel ve tekstürel boyutlarının incelenmesi. Doku-yüzey-malzeme ve doku-yüzey-şekil-renk kapsamında buluşlar ve kompozisyon çalışmalarıyla yüzey düzenlemesinde temel tasarım ilkeleri ışığında çalışmaların yapılması.

TEK 211 Tekstil Boya ve Terbiye
Tekstil materyallerinin hammaddeden ürün haline gelinceye kadar geçirdiği işlem aşamaları, tekstil boyalarının grupları, özellikleri, sanayideki uygulamaları, baskı boyaları, baskı patlarının hazırlanması, boya-terbiye makineleri, bitim işlemleri, ekolojik açıdan boya-terbiye teknolojisi.

TED 247.8 Kumaş Yapı Bilgisi I
Çözgü takviyeli, atkı takviyeli ve hem çözgü hem atkı takviyeli dokuma örgüleri. Tahar, armür, tarak raporları ve sıklık hesaplamaları. Tek yüzü kullanışlı kuvvetlendirilmiş dokular ve alt grupları. Tahar, armür, tarak raporları ve sıklık hesaplamaları anlatılarak konuyla ilgili kumaş örnekleri sunularak konu desteklenecektir.

TED 250 Dokuma Teknolojisi II
Tekstil maddelerinin iplik oluncaya kadar geçirdiği endüstriyel aşamaların ve fiziksel özelliklerinin belirlenerek örneklerle tanıtılması.

TED 213 El Dokumacılığı ve Uygulama
Tekstil el sanatları hakkında bilgilendirir. Düz el dokuma teknikleri, halıcılık ve ilmek çeşitleri, tekniklerin harmanlanması ile dekoratif amaçlı tasarımlar oluşturulması.

TED 214 Dokuma Tasarımına Giriş
Tasarım, tekstil tasarımı ve ayrıntılı bir şekilde dokuma tasarımı hakkında genel bilgiler verilecektir. Dokuma tasarımı el dokumacılığı ve endüstriyel dokumalar olarak iki aşamada ele alınacaktır. Güz yarıyılında ağırlıklı olarak el dokumacılığına yönelik uygulama çalışmaları yaptırılacaktır. Dönemin sonunda endüstriyel dokumalara geçilecektir. Endüstriyel dokuma tasarımı kapsamında öncelikle fiziksel ve estetik tasarım ele alınacaktır. Dokuma tasarımının temel ögeleri olan renk, örgü, kumaş yapısı, tekniği ve üretim yöntemleri incelenecektir. Armürlü teknikle üretilen teknikler tanıtılarak bunlara yönelik doku çalışmaları yaptırılacaktır. Uygulama aşamasında çizgi, ekose ve renk-örgü ile desenlendirmeye yönelik tasarımlar yaptırılacaktır. Son aşama olarak tasarımlar ürüne dönüştürülecektir.

 

 

3. YIL

Zorunlu Dersler

TEK 331.2 Moda Tekstil Pazarlama
Tekstil ve hazır giyim firmalarında pazarlama departmanının rolünü ve pazarlama perspektifi ile tasarım ve ürün geliştirme proseslerini konu alır. Moda tasarımı ve pazarlama etkileşimlerini, moda pazarlama stratejilerini, ulusal ve uluslararası moda ürünlerinin ticaretini ve pazarlamasını konu alan bu ders, aynı zamanda moda ürünlerinin pazarlanmasında kullanılan ticari terimleri, uygulamaları ve çeşitli alan araştırmalarını da içerir.

TEM 315.6 Genel Sanat Tarihi III
Avrupa’da Barok ve Rokoko sanatı ile bunların Türk Sanatına etkisini, 18 - 19. yy.da Avrupa Türk Sanatları, 20. yy.da Avrupa Türk Sanatı ve Avrupa dışı diğer sanatlar ve yeni sanat akımları tanıtılır.

Seçmeli Dersler

TED 319.2 Dokuma Kumaş Tasarımı I
Dokuma kumaş yüzeyinde armürlü tezgahlarla tek ve çift katlı kumaş yapılarında, farklı örgüler ve renk birlikteliği ile tasarımlar oluşturulacaktır. Bu kapsamda moda eğilimleri doğrultusunda öğrencilere ev tekstili ve giysilik kumaşlara yönelik projeler verilecektir. Tasarım geliştirme ve ürüne dönüştürmeyi içeren proje çalışmalarında öğrenciler tek ve çift katlı kumaş yapılarında tasarımlar oluşturacaklardır. Armürlü dokuma tezgahlarında pike ve gofre gibi dokuma teknikleri ile motifli ve dokulu yüzeyler oluşturma yöntemleri öğretilecektir.

TED 321.2 Bilgisayarla Dokuma Kumaş Tasarımı I
CAD / CAM sistemlerinin dokuma kumaş sektöründeki yeri ve öneminin açıklanması. Armürlü dokuma kumaş sektöründe kullanılan Dobby NT programının özellikleri Dobby NT programının kullanım aşamalarının tanıtımı, Armürlü dokuma kumaşın tasarım ve üretim özellikleriyle programda yaratılması. Oluşturulan kumaş tasarımının simule edilerek ekranda dokunmuş kumaş görüntüsünün elde edilmesi.

TED 345.6 Kumaş Yapı Bilgisi II
Çift katlı dokular. Torba dokular, değişen çift yüzlü dokular. Tahar, armür, tarak raporları ve sıklık hesaplamaları anlatılarak konuyla ilgili kumaş örnekleri sunularak konu desteklenecektir.

TED 313.4 Örme Teknolojisi II
Tekstil endüstrisinde kullanılan örgü makinelerinin sınıflandırılması, çalışma prensipleri, kapasiteleri, teknik özellikleri ile elde edilen ürünler tanıtılır.

TEK 350 Giyim Tasarımı
Çeşitli yaşam tarzları ve hedef kitlelerine yönelik olarak, çeşitli kaynaklardan etkilenerek, yeni ürünlerin yaratılması ve geliştirilmesini konu alır. Öğrencilerin güncel moda trendlerinden, tarihsel olaylardan, etnik kaynaklardan çevreden ve dünyadaki en son gelişmelerden vb. Etkilenerek oluşturdukları çeşitli fikir ve detayları giyilebilinir ve satılabilir giysilere dönüştürülmesi.

TED 347 Baskı Tasarımı
Geçmiş kültür folklor ve çeşitli akımları araştırıp, çevreyi gözlemleyip, çıkış noktası olarak verilen kaynağın amaç ve istek doğrultusunda teknik olanakların sınırları içinde eskizler sonrası desen ve ürüne ulaşma.

TED 323.4 Prezantasyon
Prezantasyon Panolarının sunum standlarının, vitrinlerinin, tasarım paftalarının, illüstrasyon sunumlarının vb. anlaşılmasını sağlar ve bunların güncel moda sanayisindeki kullanımları, etkileri, hazırlanmaları, prensipleri ve elementleri üzerinde durur. Ayrıca moda tasarımında hikaye panolarının artistik ve teknik çizilerin hazırlanmasının, defile ve çeşitli sergileme metotlarının irdelenmesini konu alır.

 

 

4. YIL

Zorunlu Dersler

TEM 425 Çağdaş Tekstil Sanatı
Günümüz tekstil sanatından kavramsal ve teknik değişim ve gelişimlerin açılımları geleneksel tekstil tekniklerinden miyo media teknikleri bilgisayar ortamında geliştirilen teknik yorumlar. Farklı tekstil alanlarında (dokuma sanatı, lif sanatı, yüzey düzenleme, moda uygulamaları) uluslararası ve Türkiye’deki örneklerde çözümlenir.

TEK 443 İş Hukuku
Dünyada ve yurdumuzda iş hayatında karşılaşılan kavramlar. İşçi ve işveren ilişkileri, çalışma şartları, iş yasası ve anayasamız açısından işçiye ve işverene tanınan haklar ve yükümlülükler. İşçi ve işveren ilişkilerinde denge kurulması.

TEM 459 Yöntembilim
Bilimsel yöntem, yöntem ve araştırma yöntemleri kavramlarını konu alır. Bilimsel araştırma süreci ve bilimsel araştırmanın temel aşamaları, temel araştırma yöntemleri. Bilgi toplama teknikleri, anketler, tez yazım kuralları, alıntı ve dip not sistemleri.

GTH 460 Diploma Çalışması
Uzmanlaşılan alana yönelik olarak tez yazımı ve uygulama çalışmalarının belirlenen bir danışman öğretim üyesi ile birlikte yürütülmesi.

Seçmeli Dersler

TED 417.8 Dokuma Tasarımı II
Çift katlı dokuma sistemleri ve yöntemlerinin tanıtılması tasarım ve uygulama çalışmalarının yapılması.

TED 423.4 Bilgisayar Destekli Dokuma Kumaş Tasarımı II
Bilgisayarda tasarım programının sektördeki yeri ve önemi, programın bünyesinde var olan kullanım teknikleri, tasarım oluşturma süreci.

TED 415.6 Örme Tasarımı
Örmenin tanımı, atkı ve çözgü örmeciliğinde ilmek oluşumu, renk, materyal ve ilmek hareketleri üzerine yüzey araştırmaları, örme makinelerin de örnek örme uygulamaları.

TED 418 Proje Çalışması
Öğrencilerin uzmanlaştığı (Dokuma, Baskı, Giyim, Aksesuar Tasarımları) alanlarda proje bazında kuramsal ve uygulama çalışmalarının derlenmesi, aynı zamanda öğrencinin kimliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi.

TED 425.6 Kumaş Üretim Çözümleme
Değişen yüzlü çift katlı dokular, üçüncü bir çözgü ve atkı ipliğinin kullanıldığı çift katlı dokular, tasarım ve üretim çözümlemeleri, mamul ürün haline gelmesi.

TED 413 Serbest Dokuma Tasarımı
Öğrenciler yaratıcılıklarını ön plana çıkaracak sanatsal niteliği olan dokumalar tasarlayacak ve uygulayacaklardır. Dokumalar farklı malzeme ve örgüler kullanılarak serbest dokuma ve diğer tekniklerle renk, doku, desen ve motif bütünlüğünde yüzey düzenlemelerinden oluşacaktır.

TED 422 Portfolyo
Dokuma tasarım eğitimi alan öğrencilerin, lisans eğitimleri kapsamındaki ve ayrıca okul ve okul dışı her türlü çalışmalarının, profesyonel olarak portfolyo haline nasıl dönüştürüleceğine dair prensipleri konu alır. Mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin her türlü başvurularında ve güncel hayattaki diğer aktivitelerinde kendilerini daha iyi ve daha etkin ifade edebilmelerine imkan sağlamak amacıyla hazırlanan kişisel portfolyolar, çeşitli artistik, teknik ve pratik çalışmaları içerir.

 

Tüm Hakları Saklıdır 2005