1. YIL
Zorunlu Dersler
TEM 105.6 Temel Sanat Eğitimi
Eğitim; düşünce ve tasarıların iki boyutta anlatım yeteneği ve becerilerini kazandırmak amacıyla çizgi ve doku araştırmaları, uyum ilkeleri ve uygulamaları, yazı çeşitleri, imler ve simgeler, doğadan desen araştırmaları, modelden resim, geometrik düzen çalışmaları, renk kuramları ve değişik malzemelerle irdeleme ve uygulamaları içerir.
TEM 115.6 Genel Sanat Tarihi I
Eski çağlardan başlayarak, Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde sanat eserlerinin kronolojik bir düzen içinde tanıtılması ve karşılaştırmalar yapılarak çağlar arası bağların kurulması.
TEK 143.4 Tekstil Tarihi
Tarih boyunca kullanılan tekstil tekniklerinin irdelenmesi, kültürlere göre tekstil hareketleri, günümüz sanat akımlarıyla ilişkilendirme.
TBT 101 Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgisayara giriş; hardware, software, bilgisayar işletim sistemlerinin tanıtımı, Windows tabanlı işletim sistemleri ve programları üzerinde uygulamalı çalışmaların yaptırılması.
Seçmeli Dersler
TEK 141.2 Tekstil Maddeleri
Tekstil ürünlerinde kullanılan hammaddelerin sınıflandırılması, tanımlanması, fiziksel-kimyasal özellikleri, kullanım alanları, elde ediliş yöntemleri, tanınma özellikleri vb konularını kapsar.
TEK 148 Tekstil Baskıcılığına Giriş
Tekstil Baskıcılığının geleneksel el baskı ve boyama yöntemlerinden bugünün teknolojisine kadar uzanan tarihsel süreç incelenir.
TEK 150 Dokuma Teknolojisi I
İplik numaralama sistemleri, karde, penye, kamgarn, strayhgarn, open-end iplik sistemleri, kompakt iplikçilik, siro-supun gibi modern teknikler, iplik makineleri (H. hallaç, Tarak, Ring)
TEK 110 Tekstilde Tasarım Yöntemleri
Temel tasarım terimleri, tasarım aşamaları, tekstilde tasarım olgusu, tekstil desenlerinin gruplandırılması, simetri, ritim gibi konularda öğrencilerin teorik olarak öğrenmesi sağlanacaktır.
2. YIL
Zorunlu Dersler
TEK 225.6 Giyim Tarihi
Tarihsel süreç içinde giyim kuşamın gelişimi, kronolojik bir sırayla ele alınır. Giyim olgusunda kültürel etkiler ve çağdaş modalar incelenir.
TEK 215.6 Genel Sanat Tarihi II
Erken Hıristiyanlık sanatından başlayarak Bizans, Ortaçağ Avrupası, İslam, Roma ve Gotik sanatları, 11 - 13. yy.daki Anadolu Türk Sanatı, Rönesans ve Osmanlı Sanatı Klasik eserlerinin tanıtılması, karşılaştırılarak etkilerinin irdelenmesi.
TEM 221 Algı Psikolojisi
Görsel algılama, renk ve biçim algılaması, renk kuramları üzerinde durur.
TEM 222 Görsel Algılama
Görsel algılama, renk ve biçim algılaması, renk kuramları üzerinde durur.
TEM 223.4 Sanat Felsefesi
Felsefenin alanı, temel kavramları ve akımları ile sanat felsefesinin genel felsefe ve sanattaki yeri.
Seçmeli Dersler
TEK 203.4 Tekstil Baskı Tasarımı I
Özgün yüzey tasarımlarını tekstil yüzeyine taşımak için baskıcılıkla ilgili teknik ve malzeme araştırmaları ve atölye imkanları içinde boyama ve baskı uygulamaları yapılır.
TEB 202 Tekstil Baskı ve Desen Tarihi
Tarihsel süreç içinde tekniğe bağlı olarak, baskılı tekstillerin desen özellikleri ile bu desenlerin oluşturduğu tasarım tipleri incelenir.
TEB 203 Tekstil Baskı Teknolojisi
Tasarımların endüstriyel yolla ürüne dönüşürken kullanılan makinelerin teknik çalışma prensipleri ve özellikleri.
TEB 207.8 Tekstil Boya ve Terbiye
Tekstil materyallerinin hammaddeden ürün haline gelinceye kadar geçirdiği işlem aşamaları, tekstil boyalarının grupları, özellikleri, sanayideki uygulamaları, baskı boyaları, baskı patlarının hazırlanması, boya-terbiye makineleri, bitim işlemleri, ekolojik açıdan boya-terbiye teknolojisi.
TEB 205 El Baskıcılığı
Tekstil yüzeylerinin baskı yoluyla süslenmesinde ahşap, linol gibi kalıp baskı tekniklerini ve uygulamalarını konu alır.
TEB 206 Raportlama Teknikleri
Ders, tekstil baskıcılığında desen yüzeyini oluşturan tekrarların tam, yarım, üslup, soter raportla çözümlemelerini amaçlar.
3. YIL
Zorunlu Dersler
TEK 331.2 Moda Tekstil Pazarlama
Tekstil ve hazır giyim firmalarında pazarlama departmanının rolünü ve pazarlama perspektifi ile tasarım ve ürün geliştirme proseslerini konu alır. Moda tasarımı ve pazarlama etkileşimlerini, moda pazarlama stratejilerini, ulusal ve uluslararası moda ürünlerinin ticaretini ve pazarlamasını konu alan bu ders, aynı zamanda moda ürünlerinin pazarlanmasında kullanılan ticari terimleri, uygulamaları ve çeşitli alan araştırmalarını da içerir.
TEM 315.6 Genel Sanat Tarihi III
Avrupa'da Barok ve Rokoko sanatı ile bunların Türk Sanatına etkisini, 18 - 19. yy.da Avrupa Türk Sanatları, 20. yy.da Avrupa Türk Sanatı ve Avrupa dışı diğer sanatlar ve yeni sanat akımları tanıtılır.
Seçmeli Dersler
TEB 303.4 Tekstil Baskı Tasarımı II
Tekstil baskılarının kullanım alanlarına göre, tekstil desenlerinin hazırlanması, raportlanması, uygulanması.
TEB 349 Dokuma Tasarımı
Kumaş yapı bilgisi dersleriyle desteklenen ve uygulama çalışmalarında, hammadde, renk, form ilişkileri, estetik ve teknik yenilikler ile ev ve giysi tekstilleri üretimi için gerekli bilgileri kapsar.
TEB 352 Giyim Tasarımı
Çeşitli yaşam tarzları ve hedef kitlelerine yönelik olarak, çeşitli kaynaklardan etkilenerek, yeni ürünlerin yaratılması ve geliştirilmesini konu alır. Öğrencilerin güncel moda trendlerinden, tarihsel olaylardan, etnik kaynaklardan çevreden ve dünyadaki en son gelişmelerden vb. Etkilenerek oluşturdukları çeşitli fikir ve detayları giyilebilinir ve satılabilir giysilere dönüştürülmesi.
TEB 305 El Boyamacılığı
Tekstilde kumaşı renklendirmenin geleneksel teknikleri üzerinde durulur.
TEB 306 Baskıda Varyant
Endüstriyel tekstil baskıcılığında renk ayrım işlemlerini kapsar.
TEB 315.6 Bilgisayar Destekli Tekstil Baskı Tasarımı I
En son gelişmiş bilgisayar teknolojisi kullanarak, öğrenciler bilgisayar destekli orijinal baskı desenlerini tasarlamayı ve geliştirmeyi öğrenir. Adobe Photoshop, Corel Draw ve endüstriyel CAD sistemleri kullanarak imajları tarama, modifiye etme, orijinal desen yaratma, raportlama, renklerine ayrıştırma, varyant oluşturma vb. konuları uygulamalı bir şekilde öğrenirler.
4. YIL
Zorunlu Dersler
TEM 425 Çağdaş Tekstil Sanatı
Günümüz tekstil sanatından kavramsal ve teknik değişim ve gelişimlerin açılımları geleneksel tekstil tekniklerinden miyo media teknikleri bilgisayar ortamında geliştirilen teknik yorumlar. Farklı tekstil alanlarında (dokuma sanatı, lif sanatı, yüzey düzenleme, moda uygulamaları) uluslararası ve Türkiye'deki örneklerde çözümlenir.
TEK 443 İş Hukuku
Dünyada ve yurdumuzda iş hayatında karşılaşılan kavramlar. İşçi ve işveren ilişkileri, çalışma şartları, iş yasası ve anayasamız açısından işçiye ve işverene tanınan haklar ve yükümlülükler. İşçi ve işveren ilişkilerinde denge kurulması.
TEM 459 Yöntembilim
Bilimsel yöntem, yöntem ve araştırma yöntemleri kavramlarını konu alır. Bilimsel araştırma süreci ve bilimsel araştırmanın temel aşamaları, temel araştırma yöntemleri. Bilgi toplama teknikleri, anketler, tez yazım kuralları, alıntı ve dip not sistemleri.
GTH 460 Diploma Çalışması
Uzmanlaşılan alana yönelik olarak tez yazımı ve uygulama çalışmalarının belirlenen bir danışman öğretim üyesi ile birlikte yürütülmesi.
Seçmeli Dersler
TEB 403.4 Tekstil Baskı Tasarımı III
Tekstil baskılarının kullanım alanlarına göre, tekstil desenlerinin hazırlanması, raportlanması, uygulanması.
TEB 407.8 Bilgisayar Destekli Tekstil Baskı Tasarımı II
Baskı desenlerinin bilgisayar ortamında tasarlanması.
TEB 409 Koleksiyon Hazırlama
Moda trendlerine bağlı giyim ve ev tekstil ürünlerine yönelik orijinal ve profesyonel koleksiyonların oluşturulmasını konu alır.
TEB 404 Proje Çalışması
Öğrencilerin uzmanlaştığı (Dokuma, Baskı, Giyim, Aksesuar Tasarımları) alanlarda proje bazında kuramsal ve uygulama çalışmalarının derlenmesi, aynı zamanda öğrencinin kimliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi.
TEB 405 Serbest Baskılar
Çeşitli baskı tekniklerinin tekstil yüzeylerinde deneysel uygulamaları yapılmaktadır.
TEB 406 Portfolyo Hazırlama
Öğrencileri iş hayatına hazırlayabilmek amacıyla, lisans eğitimi süresince hazırladığı tüm çalışmaların profesyonel bir şekilde düzenlenmesi ve sunumu, profesyonel CV hazırlama ve kartvizit tasarımlarını kapsar.
|