1. YIL
Zorunlu Dersler
TEM 105.6 Temel Sanat Eğitimi
Eğitim; düşünce ve tasarıların iki boyutta anlatım yeteneği ve becerilerini kazandırmak amacıyla çizgi ve doku araştırmaları, uyum ilkeleri ve uygulamaları, yazı çeşitleri, imler ve simgeler, doğadan desen araştırmaları, modelden resim, geometrik düzen çalışmaları, renk kuramları ve değişik malzemelerle irdeleme ve uygulamaları içerir.
TEM 115.6 Genel Sanat Tarihi I
Eski çağlardan başlayarak, Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde sanat eserlerinin kronolojik bir düzen içinde tanıtılması ve karşılaştırmalar yapılarak çağlar arası bağların kurulması.
TEK 143.4 Tekstil Tarihi
Tarih boyunca kullanılan tekstil tekniklerinin irdelenmesi, kültürlere göre tekstil hareketleri, günümüz sanat akımlarıyla ilişkilendirme.
TBT 101 Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgisayara giriş; hardware, software, bilgisayar işletim sistemlerinin tanıtımı, Windows tabanlı işletim sistemleri ve programları üzerinde uygulamalı çalışmaların yaptırılması.
Seçmeli Dersler
TEK 141.2 Tekstil Maddeleri
Tekstil ürünlerinde kullanılan hammaddelerin sınıflandırılması, tanımlanması, fiziksel-kimyasal özellikleri, kullanım alanları, elde ediliş yöntemleri, tanınma özellikleri vb konularını kapsar.
TMG 124 Temel Giyim Bilgisi
Giysi tasarım detayları, temel ve modül bazında giyim uygulamaları, dikiş teknikleri ve uygulama alanlarını konu alır.
TMG 108 Tasarım Yöntemleri
Giyim Tasarımına giriş niteliğinde bir ders olup, temel renk armonileri, dokusal ve formsal çalışmalar ön planda tutularak tasarım prensipleri ve kriterleriyle temel tasarım konularına yönelik örnek ve uygulamaları içerir.
TMG 109.1 Kumaş Bilgisi
Kumaşın ve kumaş türlerinin tanımı, dokuma, örme ve diğer kumaş türlerinin genel özelliklerinin incelenmesi. Dokuma tekniği ve bu teknikle üretilen kumaşların incelenmesi. Dokuma kumaşlarda temel örgüler, tahar armür, tarak raporlarının hazırlanması, kumaş analizinin genel anlatımı. Örme kumaş yapıları ve örme kumaş üreten makinelerin tanınması. Atkı örmeciliği ve çözgü örmeciliği teknikleri ve bu tekniklerle üretilmiş kumaşların incelenmesi. Diğer tekniklerle üretilen kumaşların genel hatlarıyla anlatımı. Dokuma, örme ve diğer kumaş türlerinin kumaş örnekleriyle incelenmesi.
2. YIL
Zorunlu Dersler
TEK 225.6 Giyim Tarihi
Tarihsel süreç içinde giyim kuşamın gelişimi, kronolojik bir sırayla ele alınır. Giyim olgusunda kültürel etkiler ve çağdaş modalar incelenir.
TEK 215.6 Genel Sanat Tarihi II
Erken Hıristiyanlık sanatından başlayarak Bizans, Ortaçağ Avrupası, İslam, Roma ve Gotik sanatları, 11 - 13. yy.daki Anadolu Türk Sanatı, Rönesans ve Osmanlı Sanatı Klasik eserlerinin tanıtılması, karşılaştırılarak etkilerinin irdelenmesi.
TEM 221 Algı Psikolojisi
Görsel algılama, renk ve biçim algılaması, renk kuramları üzerinde durur.
TEM 222 Görsel Algılama
Görsel algılama, renk ve biçim algılaması, renk kuramları üzerinde durur.
TEM 223.4 Sanat Felsefesi
Felsefenin alanı, temel kavramları ve akımları ile sanat felsefesinin genel felsefe ve sanattaki yeri.
Seçmeli Dersler
TMG 221.2 Moda Giyim Tasarımı I
Çeşitli yaşam tarzlarına ve hedef kitlelere yönelik olarak, farklı kaynaklardan etkilenerek giyim ürünlerinin yaratılmasını ve geliştirilmesini konu alır. Öğrenciler güncel moda trendleri, tarihsel olaylar, sanat akımları, etnik kaynaklar, çevre ve dünyadaki en son gelişmeler gibi çeşitli kaynaklardan etkilenerek tasarladıkları giysileri ürüne dönüştürmeyi öğrenmektedir. Spor giyim, abiye giyim, erkek giyim, bayan giyim, çocuk giyim gibi giyim kategorilerinden birine yönelik projelerle, artistik ve teknik tasarım skeçlerinin hazırlanmasından, materyal seçimine, kalıp hazırlamadan dikimine ve bitim işlemlerinden sunumuna kadar tüm yaratma, geliştirme, üretim ve sunum aşamalarını konu alır.
TMG 229.3 Kalıp Hazırlama
Müller, metrik, blok vb. kalıp hazırlama sistemleri ile ana kalıpların hazırlanması ve elde edilen temel kalıplar kullanılarak orijinal model uygulamalarının gerçekleştirilmesi.
TMG 231.2 Bilgisayar Destekli Moda Tasarımı
En son bilgisayar teknolojileri yardımı ile giysilerin tasarlanmasını ve orijinal fikirler üretilmesini konu alır. Teorik ve pratik anlatımlarla desteklenen uygulamalarda artistik ve teknik tasarım, hikaye panosu, renk varyantlarının hazırlanması, giydirme gibi çalışmalar GGT – Gerber Garment Technology – Artworks CAD sisteminde gerçekleştirilir.
TMG 211 Tekstil Boya ve Terbiye
Ham haldeki tekstilleri bitmiş ürün haline getirmek üzere yapılan ön terbiye, boya, baskı ve bitim işlemleri incelenmektedir. Tekstil boyar maddeleri ve temel özellikleri, boyama yöntemleri ve makineleri, baskı çeşitleri ve teknikleri, özel boya- baskı teknikleriyle moda tekstillerin üretilmesi olanakları, doğal boyar maddeler, yeni boya- baskı ve terbiye teknolojileri, mikrolif, tencel, denim gibi güncel tekstillerin boya- baskı özellikleri, ekotekstiller, kalite ve performans kazandırıcı bitim işlemleri, kumaşların performans testleri konuları işlenerek görsel örneklerle desteklenmektedir.
TEG 204 Tekstil Baskıcılığı
Tekstil yüzeylerinin baskı ile desenlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan baskı teknikleri anlatılır. Giysilik kumaşlarda en çok kullanılan metotlar ve bunların görsel ve fonksiyonel performansları üzerinde durulur.
TMG 223.4 Moda Illüstrasyon
Moda illustasyonunun ilkeleri ve prosedürleri üzerinde durulur. Çeşitli tekniklerle ve farklı yaklaşımlarla, giysinin vucut ile olan ilişkisini de göz önünde bulundurarak moda figürlerinin ve tasarım detaylarının stilize çizimini konu alır.
3. YIL
Zorunlu Dersler
TEK 331.2 Moda Tekstil Pazarlama
Tekstil ve hazır giyim firmalarında pazarlama departmanının rolünü ve pazarlama perspektifi ile tasarım ve ürün geliştirme proseslerini konu alır. Moda tasarımı ve pazarlama etkileşimlerini, moda pazarlama stratejilerini, ulusal ve uluslararası moda ürünlerinin ticaretini ve pazarlamasını konu alan bu ders, aynı zamanda moda ürünlerinin pazarlanmasında kullanılan ticari terimleri, uygulamaları ve çeşitli alan araştırmalarını da içerir.
TEM 315.6 Genel Sanat Tarihi III
Avrupa'da Barok ve Rokoko sanatı ile bunların Türk Sanatına etkisini, 18 - 19. yy.da Avrupa Türk Sanatları, 20. yy.da Avrupa Türk Sanatı ve Avrupa dışı diğer sanatlar ve yeni sanat akımları tanıtılır.
Seçmeli Dersler
TMG 329.30 Moda Giyim Tasarımı II
Çeşitli yaşam tarzlarına ve hedef kitlelere yönelik olarak, farklı kaynaklardan etkilenerek giyim ürünlerinin yaratılmasını ve geliştirilmesini konu alır. Öğrenciler güncel moda trendleri, tarihsel olaylar, sanat akımları, etnik kaynaklar, çevre ve dünyadaki en son gelişmeler gibi çeşitli kaynaklardan etkilenerek giysi tasarımları yapmakta ve ürüne dönüştürmeyi öğrenmektedir. Spor giyim, abiye giyim, erkek giyim, bayan giyim, çocuk giyim gibi giyim kategorilerinden birine yönelik projelerle, artistik ve teknik tasarım skeçlerinin hazırlanmasından, materyal seçimine, kalıp hazırlamadan dikimine ve bitim işlemlerinden sunumuna kadar tüm yaratma, geliştirme, üretim ve sunum aşamalarını konu alır.
TMG 327.8 Drapaj
Bir giysinin tasarlanmasında ve koleksiyonların hazırlanmasında temel drapaj metotlarının uygulanmasını ve geliştirilmesini konu alarak öğrencilerin yaratıcılık yönünü geliştirmeyi hedefler. Üst beden, kol, yaka, etek ve pantolon kalıplarının drapaj mankenleri ve canlı manken üzerinde drapaj tekniğiyle hazırlanmasını, çeşitli model uygulamalarının yapılmasını, kumaşın direk manken üzerinde şekillendirilmesiyle sanatsal giysi tasarımlarını içerir.
TMG 343.4 Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama ve Serilendirme
ASSYST – AssyCAD and AssyLAY CAD/CAM sistemleri kullanılarak bilgisayar destekli kalıp hazırlama ve serilendirme yöntemleri ve pastal hazırlama çalışmalarını içerir.
TMG 323.4 Hazır Giyim Teknolojisi
Hazır Giyim firmalarındaki en son planlama ve üretim teknolojilerini konu alır. Hammadde deposundan, planlama, ürün geliştirme, kalıp, kesim, üretim, kalite kontrol, bitim işlemleri ve mamul madde deposuna kadar tüm işlem akışlarının detaylı incelenmesini kapsar. Tasarım ve kullanım alanlarına bağlı olarak malzeme, makine ve dikiş tipi gibi tercihlerin seçimine yönelik kriterler öğretilir.
4. YIL
Zorunlu Dersler
TEM 425 Çağdaş Tekstil Sanatı
Günümüz tekstil sanatından kavramsal ve teknik değişim ve gelişimlerin açılımları geleneksel tekstil tekniklerinden miyo media teknikleri bilgisayar ortamında geliştirilen teknik yorumlar. Farklı tekstil alanlarında (dokuma sanatı, lif sanatı, yüzey düzenleme, moda uygulamaları) uluslararası ve Türkiye'deki örneklerde çözümlenir.
TEK 443 İş Hukuku
Dünyada ve yurdumuzda iş hayatında karşılaşılan kavramlar. İşçi ve işveren ilişkileri, çalışma şartları, iş yasası ve anayasamız açısından işçiye ve işverene tanınan haklar ve yükümlülükler. İşçi ve işveren ilişkilerinde denge kurulması.
TEM 459 Yöntembilim
Bilimsel yöntem, yöntem ve araştırma yöntemleri kavramlarını konu alır. Bilimsel araştırma süreci ve bilimsel araştırmanın temel aşamaları, temel araştırma yöntemleri. Bilgi toplama teknikleri, anketler, tez yazım kuralları, alıntı ve dip not sistemleri.
GTH 460 Diploma Çalışması
Uzmanlaşılan alana yönelik olarak tez yazımı ve uygulama çalışmalarının belirlenen bir danışman öğretim üyesi ile birlikte yürütülmesi.
Seçmeli Dersler
TMG 423.4 Moda Giyim Tasarımı III
Çeşitli yaşam tarzlarına ve hedef kitlelere yönelik olarak, farklı kaynaklardan etkilenerek giyim ürünlerinin yaratılmasını ve geliştirilmesini konu alır. Öğrenciler güncel moda trendleri, tarihsel olaylar, sanat akımları, etnik kaynaklar, çevre ve dünyadaki en son gelişmeler gibi çeşitli kaynaklardan etkilenerek giysi tasarımları yapmakta ve ürüne dönüştürmeyi öğrenmektedir. Spor giyim, abiye giyim, erkek giyim, bayan giyim, çocuk giyim gibi giyim kategorilerinden birine yönelik projelerle, ön tasarım skeçlerinin hazırlanmasından, materyal seçimine, kalıp hazırlamadan dikimine ve bitim işlemlerinden sunumuna kadar tüm yaratma, geliştirme, üretim ve sunum aşamalarını konu alır. Giysiyi oluşturan modül parçalarının incelenmesinden başlayarak verilen projelerin artistik çizim, teknik çizim ve kalıp aşamasının ardından koleksiyon mantığı içinde bitmiş ürünlerin oluşturulmasını içerir.
TMG 427.8 Moda Prezantasyon
Moda ürünlerinin tasarımdan en son ürüne kadar etkin prezantasyonunu konu alır. Moda tasarım paftalarının hazırlanması, Trend & style book hazırlama, hikaye panolarının hazırlanması, sergileme&sunum yöntemleri ve uygulamaları, defile sunumları, moda fuarları.
TMG 425.6 Koleksiyon Hazırlama
Belirli bir ürün kategorisine ve hedef kitleye yönelik olarak güncel trendler doğrultusunda müşteri odaklı ve tasarım odaklı koleksiyon hazırlama aşamaları üzerinde durulur, ünlü modacıların en son koleksiyonlarının analizi yapılır. Öğrencilerin bireysel veya grup olarak bir giysi koleksiyonunu hazırlamaları ve sponsor bir giyim firması yardımıyla da ürüne dönüştürülmelerini konu alır.
TMG 426 Proje Çalışması
Öğrencinin uzmanlık alanına bağlı olarak seçilen spesifik bir konu üzerinde kuramsal ve uygulama çalışmalarının derlenmesini ve aynı zamanda öğrencinin kimliğinin geliştirilmesini ve desteklenmesini konu alır.
TMG 405 Portfolyo
Öğrencileri iş hayatına hazırlayabilmek amacıyla, lisans eğitimi süresince hazırladığı tüm çalışmaların profesyonel bir şekilde düzenlenmesi ve sunumu, profesyonel CV hazırlama ve kartvizit tasarımlarını kapsar.
|